Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 328
  • 742
  •   1
Отговори
# 645
Да, след приключване на учебната година осигуряванто за сметка на държавата приключва и вече си е ваша отговорност.
Благодаря! Ако бъде приет студент редовно обучение  отново ли се дължат?
От месеца на завършване до започване на учебната година на университета се дължат - т.е. за юни, юли, август и септември (ако започват от 1.10)

# 646
  • Балчик
Няма как да видите с личния си ПИК дали са внесени осигуровките Ви от работодателя. Може да видите дали е подавал необходимите декларации, удостоверяващи осигурителния Ви и трудов стаж. С други думи водил ли Ви е официално на работа. Записът в трудовата Ви книжка не е гаранция за това.

Кое е гаранция за това, че съм се водила на работа? Аз имам договор, подписвала съм се във ведомост за изплатена заплата, имам издадена заповед за прекратяване на трудов договор и оформена трудова книжка при напускане и въз основа на тези документи съм ползвала борса след това. Издаването от предприятието на УП2 и УП3 ще докаже ли нещо? Ако са нужни някакви други документи бихте ли ми казали какви?

Извинявайте, но не съм наясно и  може да задавам "тъпи" въпроси. Точно затова се допитвам до по-знаещи.
Щом сте имали борса и са ви плащали от НОИ обезщетение няма за какво да се притеснявате, защото НОИ няма да платят ако не са подавани декларации 1:и 6

# 647
Това че не са платени осигуровки, не е Ваш проблем. По-скоро ми се струва, че няма подадени декларации образец 1. Тогава от НОИ биха оспорвали въпросния осигурителен стаж. Мисля, че в КСО също беше разписано, че не би трябвало да губите права от това, че не са платени осигуровките. Явно за да не възникват задължения, не се подава декларация 1, и така се губат данни за осигуряване, и НОИ отказва да признае периодите за осигурителен стаж.

Ето и две статии по въпроса как да си търсите правата:

https://www.pariteni.bg/novini/osigurjavane/kakvo-da-napravim-ak … igurovkite-241618

http://pravenanaliz.eu/2021/09/30/%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%BB%D0%B0 … %B8-%D0%B2%D0%BD/
Проверих в сайта на НАП с ПИК. За съжаление работодателят не е подавал декларация 1. И ми се губят 22 месеца стаж.

# 648
  • София
Нещо се замотах с подаването на личната ми декларация по чл. 50. Ползвала съм данъчното облекчение за деца през работодателя по труд.договор, имам и граждански договори, за които е удържан авансово целия данък. Сега обаче в част IV, където е общата калкулация на данъка, ми излизат:
т. 4 Данък върху общата годишна данъчна основа - общата сума на данък от ТД и ГД
т. 6 Данъци подлежащи на приспадане от данъка върху общата годишна данъчна основа - сумата след приспадане на данъчното облекчение за деца през работодателя
т. 7 Данък върху общата годишна данъчна основа, намален със сумите по ред 5 и ред 6 - сумата на данъчното облекчение

И после същата сума на данъчното облекчение ми излиза и в т. 9 Дължим данък за довнасяне, а той реално не е дължим, защото е внесен авансово от работодател/възложител по ГД. Как да я махна от там?

# 649
Попълвам удостоверение за получаване на кредит, искам да попитам трябва ли да включа и ваучери за храна? Изисква се нетния доход, социални надбавки и премии...

# 650
  • София
Добавете ги на отделен ред. Може да бъде в полза на лицето при разглеждане на документите.

# 651
Добавете ги на отделен ред. Може да бъде в полза на лицето при разглеждане на документите.

Благодаря Blush

# 652
  • София
Имам въпрос от близък роднина и ще съм благодарна ако добра душа отговори.
Човека не работи, издържа се от наеми на недвижими имоти, декларира приходите и си плаща данъка. Ежемесечно плаща ЗО - около 30 лв. Сега решил да попълни декларация за да му върнат пари за 2 деца. В данъчното му казали, че трябва да внесе  и ЗО върху сумата за наемите. Така ли е или в дълбоката провинция нещо се престарават?
Има платен счетоводител, до сега той му е правил декларациите и изплащал данъка за наемите.
Никога не го е карал да доплаща здравни върху целия доход.

# 653
Човека не работи, издържа се от наеми на недвижими имоти, декларира приходите и си плаща данъка. Ежемесечно плаща ЗО - около 30 лв. Сега решил да попълни декларация за да му върнат пари за 2 деца. В данъчното му казали, че трябва да внесе  и ЗО върху сумата за наемите. Така ли е или в дълбоката провинция нещо се престарават?
Има платен счетоводител, до сега той му е правил декларациите и изплащал данъка за наемите.

Щом плаща ЗО като безработен, трябва да попълни Таблица 2 и да изравни на годишна база. В указанията към таблицата пише какво и как се смята и попълва.

# 654
МДТ и данък превозни средства, които се зареждат в сайта на НАП при справка за задължения, включват ли 5% отстъпка сега или трябва да се изчисли допълнително?

# 655
  • Балчик
МДТ и данък превозни средства, които се зареждат в сайта на НАП при справка за задължения, включват ли 5% отстъпка сега или трябва да се изчисли допълнително?
Без отстъпка са публикувани.

# 656
Не включват, като отидеш на услугата за плащане, се виждат сумите с отстъпка.
Само не разбирам защо не са съумяли да направят и тази услуга да се плаща директно чрез портала, а все още се плаща чрез epay.

# 657
Дя попитам, човек който е регистриран в бюрото по труда и за обезщетение от НОИ от 1ви март, но за периода 1ви-31ви март му се дължи обезщетение от работодател за оставане без работа, съответно от НОИ в момента изчакват с изплащането на обезщетение за безработица, дължат ли се здравни осигуровки за месец март от съкратеното лице и как точно се действа по въпроса?

# 658
Дя попитам, човек който е регистриран в бюрото по труда и за обезщетение от НОИ от 1ви март, но за периода 1ви-31ви март му се дължи обезщетение от работодател за оставане без работа, съответно от НОИ в момента изчакват с изплащането на обезщетение за безработица, дължат ли се здравни осигуровки за месец март от съкратеното лице и как точно се действа по въпроса?

Върху това обезщетение работодателят дължи само социални осигуровки. Здравните ще трябва да си ги плати лицето, ако не иска да има прекъсване от 1 месец на здравноосигурителните права,  като подаде декл.7 с дата на възникване на задължението - 01.03

# 659

Щом плаща ЗО като безработен, трябва да попълни Таблица 2 и да изравни на годишна база. В указанията към таблицата пише какво и как се смята и попълва.
    Не мисля,че върху доходите от наем се прави годишно изравняване за осигуровките!

Общи условия

Активация на акаунт