Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 321
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
Няма как да видите с личния си ПИК дали са внесени осигуровките Ви от работодателя. Може да видите дали е подавал необходимите декларации, удостоверяващи осигурителния Ви и трудов стаж. С други думи водил ли Ви е официално на работа. Записът в трудовата Ви книжка не е гаранция за това.

# 631
Проблем е че няма данни в НАП,значи никой нищо не дължи ,но и не ви се зачита за стаж.
Поискайте документи от фирмата,но съм скептично настроена.

# 632
Няма как да видите с личния си ПИК дали са внесени осигуровките Ви от работодателя. Може да видите дали е подавал необходимите декларации, удостоверяващи осигурителния Ви и трудов стаж. С други думи водил ли Ви е официално на работа. Записът в трудовата Ви книжка не е гаранция за това.

Кое е гаранция за това, че съм се водила на работа? Аз имам договор, подписвала съм се във ведомост за изплатена заплата, имам издадена заповед за прекратяване на трудов договор и оформена трудова книжка при напускане и въз основа на тези документи съм ползвала борса след това. Издаването от предприятието на УП2 и УП3 ще докаже ли нещо? Ако са нужни някакви други документи бихте ли ми казали какви?

Извинявайте, но не съм наясно и  може да задавам "тъпи" въпроси. Точно затова се допитвам до по-знаещи.

# 633
Изискайте УП 2 и УП 3.
За лично спокойствие.
Бих отишла в НОИ с въпрос Защо не виждам съответния период като стаж.Имам ракита и ракита документи,какво да направя.?
?

Последна редакция: пт, 24 мар 2023, 19:27 от Sause baus!

# 634
Изискайте УП 2 и УП 3.
За лично спокойствие.
Бих отишла в НОИ с въпрос Защо не виждам съответния период като стаж.Имам ракита и ракита документи,какво да направя.?
?

Благодаря за съвета. Така и ще направя.

# 635
Лошото е, че ще го глобят, ако го намерят, за непродадени данни, ако не е минала давност за глобата, че и това е административно нарушение...и може пак да не подаде. Идете в НОИ все пак.

# 636
Лошото е за фирмата,за дамата -само ще си уточни статуса.

# 637
С дъщеря ми,  като излизаше в майчинство и трябваше 12 месеца осигурителен стаж,  се сблъсках с такъв неин бивш работодател. Уведомлението за слючен договор беше подадено,  но за 4-те месеца,  през които беше работила там,  не беше подавана декл. 1. Писах заявление до НОИ,  приложих справката с ПИК за слючен трудов договор за съответния период и копие на трудова книжка. На много свестен инспектор попадна преписката,  издириха работодателя,  който се беше преместил в друг град и го накараха да подаде декл. 1 и 6 за периода и да плати осигуровките. Това продължи 3 месеца. В последствие от НОИ и платиха майчинство за минали вече месеци. Не знам дали са наложени глоби на работодателя но за мен това си е умишлено действие.
Дано случаят на chanse не е такъв.

# 638
Браво, че са действали и успели!
Колко жалко, че има такива работодатели. Миналата седмица моя близка сподели подобно нещо. Има подадена справка за договор и...дотам. В НОИ и НАП нищо. Ще видя какво се случва

# 639
Здравейте! Имам следния въпрос: Ученик 12-ти клас с навършени 18 години работи на трудов договор, който ще бъде прекратен от негова страна в средата на май. Трябва ли да се внасят осигуровки до ново подписване на трудов договор, което вероятно няма да случи преди есента?

# 640
Да, след приключване на учебната година осигуряването за сметка на държавата приключва и вече си е ваша отговорност.

Последна редакция: нд, 26 мар 2023, 15:17 от bboiko

# 641
Изискайте УП 2 и УП 3.
За лично спокойствие.
?
И аз имам подобен казус. Липсват около 2 г., в които работодателят ми не е внасял осигуровки. Преди и след тях е внасял. Това при един и същи работодател. Фирмата закъса и съкрати персонал, и мен. При напускането изисках и ми издадоха уп2 и уп3, в които въпросните 2 години ми ги водят като нормален трудов и осигурителен стаж. Но от НОИ не ги признават, казват, че за тях няма платени осигуровки. Ходих до работодателя и той ми казва, че е бил сключил споразумение с НАП за разсрочено плащане на осигуровки, дължими на служители. Не е плащал на всички от фирмата. И наистина, на няколко бивши колеги, при пенсиониране им беше платил въпросните осигуровки. Обаче аз имам още години до пенсиониране, и съм притеснена. Какво мога да направя?

# 642
  • София
Това че не са платени осигуровки, не е Ваш проблем. По-скоро ми се струва, че няма подадени декларации образец 1. Тогава от НОИ биха оспорвали въпросния осигурителен стаж. Мисля, че в КСО също беше разписано, че не би трябвало да губите права от това, че не са платени осигуровките. Явно за да не възникват задължения, не се подава декларация 1, и така се губат данни за осигуряване, и НОИ отказва да признае периодите за осигурителен стаж.

Ето и две статии по въпроса как да си търсите правата:

https://www.pariteni.bg/novini/osigurjavane/kakvo-da-napravim-ak … igurovkite-241618

http://pravenanaliz.eu/2021/09/30/%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%BB%D0%B0 … %B8-%D0%B2%D0%BD/

# 643
Да, след приключване на учебната година осигуряванто за сметка на държавата приключва и вече си е ваша отговорност.
Благодаря! Ако бъде приет студент редовно обучение  отново ли се дължат?

# 644
  • София-Младост
Да, след приключване на учебната година осигуряванто за сметка на държавата приключва и вече си е ваша отговорност.
Благодаря! Ако бъде приет студент редовно обучение  отново ли се дължат?
Не, но трябва да проверите съответното ВУЗ от кога ги осигурява здравно.

Общи условия

Активация на акаунт