СМГ "Паисий Хилендарски" - Тема 13

• 58 497
  • 752
  •   1
Отговори
# 75
Кажете нещо повече за Коледния базар, който ще се организира през декември. Какво се предполага да продават децата, само в един ден ли, всеки своите неща ли, родителите поканени ли са или само между децата, как се случват нещата като цяло....

# 76
  • София
Даже не знаех, че ще има Коледен базар Simple Smile
Предишните 2 години също не съм чула да е имало, може би заради Ковид ограниченията.

# 77
  • София
Миналата година имаше. Децата от класа на сина ми продаваха сладки и кексчета и коледна украса, която бяха приготвяли с учителя по Технологии и предприемачество. По спомени беше последния петък преди ваканцията.

# 78
Здравейте, знаете ли дали в СМГ има учител/и, който помага на учениците при кандидатсване в университети (може би в някои, не всички). Знам, че в АК има такава група преподаватели.

# 79
  • София
Здравейте, знаете ли дали в СМГ има учител/и, който помага на учениците при кандидатсване в университети (може би в някои, не всички). Знам, че в АК има такава група преподаватели.

Не съм чувала, иначе звучи полезно като практика, може да се предложи на директора, по скоро нещо като кариерно ориентиране. В АК е логично, там повечето ученици се ориентират за учене в САЩ и преподавателите познават системата. Иначе  учениците ходят по изложения, гледат сайтове на университети, помежду си обменят доста информация, като и с тези вече завършили и учещи някъде. Знам, че от ТУ, а дали не и от ФМИ , са идвали/идват на нещо като презентация в СМГ, също някои ученици ходят на открити врати в някои университети, примерно май за МУ имаше нещо последно. Преди време някой спомена за родители, които са си организирали нещо като кариерен консултант или посещение от някоя от фирмите за кандидатстване в чужбина, но това, ако е било, е самоинициатива и в рамките на отделен клас.

# 80

Нали знаеш на вълка защо му е дебел вратът? Това важи и за кандидатстването. Всякакви съветници и фирми има, но те се водят от някакви свои стереотипи и навици и нито познават твоето дете, нито ги е грижа за него отвъд формалните служебни отношения. В интернет си пише всичко, може евентуално да се разпитат и по-големи ученици за общи насоки, но като цяло е нужно кандидата (често и майка му) да не го мързи, а да си седне на Д-то и да чете.

# 81

Нали знаеш на вълка защо му е дебел вратът? Това важи и за кандидатстването. Всякакви съветници и фирми има, но те се водят от някакви свои стереотипи и навици и нито познават твоето дете, нито ги е грижа за него отвъд формалните служебни отношения. В интернет си пише всичко, може евентуално да се разпитат и по-големи ученици за общи насоки, но като цяло е нужно кандидата (често и майка му) да не го мързи, а да си седне на Д-то и да чете.

Идеята да има такива учители в у-ще не е да изземат ролята на фирмите или да четат вместо детето/майката.
Очевидно сме далече от това все още...

# 82
  • София

Какво разбирате под това да "помага"?
Кандидатстването е лесно, изборът е по-труден, но за децата от СМГ вратите са отворени на много места.

# 83
Съветниците в АК не са много добре ориентирани извън университетите в САЩ, но не знам да има подобни в СМГ.

# 84
Моят се е записал на олимпиади по история и география. Обаче освен датите, които са 9ти и 11ти, нищо друго не се знае. Къде се обявява в кой кабинет трябва да отиде, от колко часа е....? Понеже е в учебен ден, как става организацията?
Какво може да си погледне допълнително за подготовка (5 клас)?

# 85
Предполагам и на вас ще изпратят съобщение в школо , а и учителите по съответния предмет ще им напомнят. Ние вчера получихме информацията  за олимпиадата по английски език , която е днес. Провежда се от 8.30 за учещите втора смяна или 14.30 за тези , които са първа смяна. Не ги освобождават от учебни занятия за същия ден.  Трябва да се попълни и носи декларация за информирано съгласие от родител за публикуване на резултатите.Това е инфото за англ. език .

# 86
  • София
Соул, или директорът ще пусне съобщение в Школо, както за английския - но вие не сте получила, защото е за големите, разпределението се слага на информационното табло при входа на СМГ и следва да се носят, ако вече не са предадени декларация за информирано съгласие за публикуване на резултатите, или съответният учител по предмета ще каже на децата в часа. За малките е два часа олимпиадата, така че хипотетично може и в учебно време да им се проведе, по време на часове, а може и в другата смяна, ще им кажат.
Общинският кръг е на училищен материал, докъдето са стигнали - да си преговори взетото дотук от учебника, дати, събития и т.н, може да види за ориентир някой областен кръг, който е по труден, материалите си ги подготвят учителите от училището. Виж какви са регламентите за съответните предмети https://web.mon.bg/bg/80, помня че географията и историята бяха тестове, като по история си спомням, че имаше част с въпроси с отворени отговори и част за създаване на писмен текст, нещо като отговор на исторически въпрос.
Успех!

С M.Mihova сме писали заедно.

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 11:30 от bora

# 87
Благодаря ви за насоките. Ще кажа на дребния за провери на таблото за разпределение.

# 88
Привет. Аз отново с въпрос за олимпиадата в понеделник....
На таблото е изнесен списък само за участващите, които учат втора смяна и са от 9 ч. Това дали значи, че и малките ще са от 9 ч. или пък ще са следобед?

# 89
Не значи. Ще си бъдат след четвъртия блок. Обикновено ползват 302-ра стая, но може да има и още няколко според броя на участниците. Да пише на учителя по география, ако нямат с нея час в понеделник.  Има време и ще извадят списъци. Спокойно. Това е по история, нали? И моето не знае все още, но и не е проблем. 

Общи условия

Активация на акаунт