Перилни препарати и омекотители – 70

• 45 821
  • 769
  •   1
Отговори
# 600

Другата възможност - пералнята да е за почистване. Е, добре, започнахме по-често да й правим профилактика. И пак остава въпросът защо само някои дрехи миришат така, а не всички.
Трета възможност - дрехите да са стари. И пак - не са по-стари от други, които не миришат по този начин.
Съвет - винаги перете с качествен прахообразен препарат (Ариел, Персил), на високи градуси, например 60 (няма проблем и при цветните памучни) и на дълги програми (минимум 1:30 ч). Всичко това отпада само за вълна и коприна.
За начало пуснете (ако се налага няколко последователни пъти) почистване на пералнята - 90С, максимално дълга програма (освен ако нямате програма за самопочистване) и/или специализиран препарат за почистване/таблетка за съдомиялна/прахообразен прах за бяло пране 1 с.л.

# 601
Препаратите, които ползваме са различни.
Дали ще е Персил, Ариел, Савекс и сега един с някакъв много странен шрифт - все едно.
Пералнята е на повече от 10 години.
Снайге. Ей такава: https://cdn5.focus.bg/bazar/da/original/da8dbf02d7dd3e6120c1e2989c0f7be8.jpg
Снимката е от нета.
Перем обикновено на 30-40 градуса - да. На програмата за деликатно пране. След като много дрехи се свиха, не смея на по-висока. Само спалното бельо перем на 60. Отделно, че нямам време да сортирам много-много дрехите и бухам наведнъж всякакви материи. Понякога по два пъти на ден ми се налага да пускам пералня. После ги въртя в сушилнята. Обаче като са по-разнородни материи и по-голямо количество, понякога нямат изсъхване и в нея.

# 602
Прането преди всичко е процес на хигиенизиране. Не просто на мокрене и връткане на дрехите. А за да има хигиена на изпиране, се ползват 60 градуса, прах с кислородни избелители...над 2 чАса програма също.
Пробвай да извъртиш дрехите по така описания начин, и пиши как са на мирис след това.
С какъв прах переш?

# 603
Тета, съгласна съм.
Но защо тогава на повечето материи на етикета пише да не се перат при температура по-висока от 30 градуса?
ОК, ще пробвам със същите дрехи на 60 да видим ще елиминирам ли миризмата и ще пиша Simple Smile
За праха писах по-горе. Не е един и същ всеки път.
Рядко слагам и силно замърсени дрехи в пералнята. В повечето случаи са дрехи след едно обличане.

# 604

Дали сглупих, подмамена от цената 7,49лв. ?

# 605
На програма за деликатно  не бих прала анцузи, дънки и други тежки дрехи. Само ги мокри, без да пере истински. Програмата за деликатно е за леки фини материи. Избирай програмата според материята. Щом събираш толкова много пране, опитай да го разделяш - деликатното пери отделно. Аз домашните анцузи (памук с полиестер) ако са светли ги пера на 60°С на дълга програма за памук,  почти 3 часа ако е пълна пералнята. Тъмните на същата програма, но на 40°С.

# 606
  • Пловдив
Този Ариел го видях миналата седмица в м-н Борн,имаше и за бяло,цената-15,99лв.Аз съм го купувала/ползвала отдавна(2020г),скоро не го бях виждала,много добър прах е.

# 607
Този Ариел го видях миналата седмица в м-н Борн,имаше и за бяло,цената-15,99лв.Аз съм го купувала/ползвала отдавна(2020г),скоро не го бях виждала,много добър прах е.
Благодаря за отговора, от Фантастико го купих, не бях  видяла дали е в брошурата.

# 608
Скрит текст:
Пиша с уговорката, че може би не е за тук питането, но понеже търся причината, а тук имате повече познания относно прането, реших все пак да пробвам да потърся мнение.
Ние имаме много странен проблем с дрехите. Някои от тях дори и след пране миришат много странно. Не е на пот, не е на манджа, не е на цигари ами на едно такова като недоизпрано, леко вкиснато или на онази странна миризма, която се появява, когато нещо дълго време стои в гардероба. Понякога я оприличавам на миризмата на лой. Както и да е, въпросните дрехи миришат и веднага след прането така.
После си мислехме, че понеже имаме куче, е възможно като се е търкало в нас, дрехите да са попили от неговата миризма
. Обаче защо пък точно тези конкретни дрехи ( айде едното е анцуг, нормално е като най-много се въргаляш с него вкъщи, да поеме от миризмата на домашния любимец - ама пък защо тогава анцуга на ММ, който само вечер е вкъщи, а моят дето по цял ден бях у нас не миришеше така).
Скрит текст:
Другата възможност - пералнята да е за почистване. Е, добре, започнахме по-често да й правим профилактика. И пак остава въпросът защо само някои дрехи миришат така, а не всички.
Трета възможност - дрехите да са стари. И пак - не са по-стари от други, които не миришат по този начин.
ММ продължава да си мисли, че е от гардероба, но аз още си блъскам главата за някаква по-тривиална причина. Иначе, ако ще е от него, всичко, което държим вътре щеше да мирише така.
Имах едни блузи - тип тениски с дълги ръкави от H&M, всичките така замирисаха след няколко пранета. После разбрах, че са от рециклирани материали. Повече не купувам.

Програмата за деликатно пране е едва за 1-2 килограма и пералнята не може да изпере дрехите, които "бухате".

Благодаря за отговора, от Фантастико го купих, не бях  видяла дали е в брошурата.
И аз, като теб, преди 2 месеца същия от Фантастико без да го има в брошурата. Изпробвах го. Добър е. Снимала съм го тук някъде в темата. Май бил малко стар...

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 12:17 от petiaivanov

# 609
Някои материи са много нежни и е ясно, че пулвоер на 60 градуса няма да пуснеш. Но понеже повечето модерни дрехи са изкуствени материи, слагат едни етикетчета за 30 градсуа. Въобще не е зор да се пере всичко на 30. Наистина само ги мокри и нищо. Имах един спортен сутиен, даже бях писала тук. Беше се вмирисал само той. Другите ми спортни дрехи - не. По съвет на дамите тук го пуснах с някакви други дрехи на 60 градуса, въпреки че спортните винаги дават 30-40 като препоръка. Изпра се, спря да мирише, ползвам го още. Бях на път да го хвърля.

Пери на по-дълги програми, а не разни за 40-50 минути. Аз бельо пера 3 ч, програма за памук.

Пера с прахове, а не с гелове.

Относно пералнята, на мен ми изглежда на повече от 10 г, ако е реална снимка на твоята. Може да ѝ е дошло времето.

# 610
Това ни е гелът за пране в момента:
https://www.tehnomix.bg/media/catalog/product/cache/4d85d2739e2f … 5b5d/m/u/musk.png
Преди това беше на същата марка ето този:
https://cdncloudcart.com/11811/products/images/4/sano-maxima-mus … 80.png?1616675085
А преди това и на Ариел, и на Савекс сме използвали. Все си мисля, че не е от прахът.
Нашата пералня Е на повече от 10 години, но тази на снимката е някаква случайна - не нашата.
Благодаря на всички за препоръките. Ще преосмислям явно начина си на пране и ще се наложи да сортирам по-добре.

# 611
Това ни е гелът за пране в момента:
https://www.tehnomix.bg/media/catalog/product/cache/4d85d2739e2f … 5b5d/m/u/musk.png
Преди това беше на същата марка ето този:
https://cdncloudcart.com/11811/products/images/4/sano-maxima-mus … 80.png?1616675085
А преди това и на Ариел, и на Савекс сме използвали. Все си мисля, че не е от прахът.
Нашата пералня Е на повече от 10 години, но тази на снимката е някаква случайна - не нашата.
Благодаря на всички за препоръките. Ще преосмислям явно начина си на пране и ще се наложи да сортирам по-добре.
Това не са добри препарти.
Видяхте ли какво Ви написах по-горе?

# 612
Да, видях и благодаря Simple Smile

# 613
Кислородни избелители има единствено в някои ПРАХОВЕ. Няма в гелове, няма в капсули.
Хигиената се постига чрез тях - чрез тези избелители
Така че ...прах, не гел!

# 614
  • София
Тета, съгласна съм.
Но защо тогава на повечето материи на етикета пише да не се перат при температура по-висока от 30 градуса?
ОК, ще пробвам със същите дрехи на 60 да видим ще елиминирам ли миризмата и ще пиша Simple Smile
За праха писах по-горе. Не е един и същ всеки път.
Рядко слагам и силно замърсени дрехи в пералнята. В повечето случаи са дрехи след едно обличане.
Първо, пусни празна пералня на програма на поне 60С с препарат за почистване на пералнята.
Може да повториш, особено ако не я почистваш редовно.
Второ, ако пускаш програма микс - най-много 3 кг трябва да сложиш в пералнята! Пълна пералня на тази орязана програма само ги кисне, няма как да ги изпере.
Пускай си програма за памук, на 40 градуса (забрави 30С за дрехи, различни от вълна и коприна). Аз пера плетива на 40С и им няма нищо! После и през сушилнята минават.
Не пълни докрай пералянта, да има поне 10-тина см разстояние между дрехите и барабана отгоре. Препълнена пералня и особено на програма микс няма да ти изпере никога дрехите.
Като цяло избягвай изкустените материи. И дрехи, които са с изключително съмнително качество. По-добре да имаш по 2 бр от дреха, но да е качествена, отколкото 10 бр., които не стават за нищо.

Общи условия

Активация на акаунт