Отговори
# 15
И моето дете носи специални очила - бифокални - от юли 2022 година, тъй като много бързо вдигаше диоптър. Обаче вече се чудя точно кои стъкла влизат в категорията одобрени за възпрепятстване развитието на миопията.
До сега ни пращаха в една оптика с български стъкла, от онзи ден мнението, че стъклата не стават и да слагаме нови с ужасно висока цена.
Имате ли инфо за марката на стъклата например, защото някак доверието ми е под въпрос, изслушах различни неща от доктор офталмолог и човека в оптиката.

# 16
Някой поръчал ли е минерални стъкла, висок диоптър и от къде? Не мога да открия масово се предлагат само пластмасовоте CR

# 17
Здравейте, интересува ме как се развиха нещата с далекогледството при деца, които носят такива очила?

# 18
Здравейте,
Синът ми носи такива очила от края на май, но все още не съм го водила на контролен преглед. Даже сега от форума разбирам, че трябва да се води по - честичко в началото, а нашата лекарка не ни каза.
Малко трудно свикна, първите дни искаше да се отказва, но в крайна сметка сега си носи без проблем

# 19
Ще ви бъда много благодарна ако пишете занапред в темата как се развива диоптъра при детето. Ще има ли намаление.

# 20
Очилата са за забавяне на прогресията на миопията( късогледството). Когато децата растат е невъзможно напълно да се спре миопията, но този вид очила са много добър начин да расте минимално диоптъра докато расте и самия организъм. Очилата всъщност не са чак толкова скъпи и до колкото знам има фирми, които ако диоптърът порасне с повече от 0.75 на година, новите стъкла са за сметка на фирмата, произвеждаща стъклата.

# 21
Очилата са за забавяне на прогресията на миопията( късогледството). Когато децата растат е невъзможно напълно да се спре миопията, но този вид очила са много добър начин да расте минимално диоптъра докато расте и самия организъм. Очилата всъщност не са чак толкова скъпи и до колкото знам има фирми, които ако диоптърът порасне с повече от 0.75 на година, новите стъкла са за сметка на фирмата, произвеждаща стъклата.

Точно така е. Стъклата на сина ми са на Роденщок и даже мисля, че, ако порасне над 0,5, тогава новите са за тяхна сметка.

# 22
И на нас ни изписаха такива стъкла.Още се двоумя и проучвам.Ще следя.

# 23
Ще следя темата. Успех в лечението на всички деца!

# 24
  • София

За постоянно ли се носят и има ли възможност след време напълно да се оттърве от очилата?
Говоря за период от няколко години.

# 25

За постоянно ли се носят и има ли възможност след време напълно да се оттърве от очилата?
Говоря за период от няколко години.
Няма как да се отърве напълно от тях. Целта е диоптърът да НЕ стане прекалено голям, защото с увеличаването на диоптъра се увеличава риска от отлепяне на ретината и глаукома. Очилата се носят докато расте и диоптърът. Като се стабилизира може да се носят нормални очила или лещи.

# 26
Навремето се препоръчваше носене на контактни лещи за да не расте диоптъра.  От 13 годишна носих лещи.  Диоптъра не се вдигаше,  но с годините се появи друг проблем.  Сега тепърва ще се появяват такива случаи. Това е мнението на офталмолозите. Но в онези години някои не може да предскаже какви ще са страничните реакции. Като цяло минусовите диоптъри не се израстват.

# 27
Може ли да споделите какъв проблем ви се е появил от носенето на лещите?

# 28
Може ли да споделите какъв проблем ви се е появил от носенето на лещите?
Астигматизъм. Но не е този с неправилната форма на роговицата.  Измененията са по цялата й повърхност.  Единия офталмолог, каза,че е като лунен пейзаж и, че сега започва да среща такива случаи в практиката си. Така светлината се отразява неправилно и образа не е ясен. Оперирах се, сложиха ми вътреочни лещи, диоптъра падна до -3 на по- слабото око, но неясния образ и дразненето от слънцето остана. Компенсирам със слънчеви очила,  може би трябваше хелеоматични да направя.  Предстои ми лазерна корекция,  но трябва да мине още време от интервенцията. Там пък се страхувам за ретината...Засега карам така и мисля.
Р.S. Диоптърите преди операцията бяха -14,-12.

# 29
Навремето се препоръчваше носене на контактни лещи за да не расте диоптъра.  От 13 годишна носих лещи.  Диоптъра не се вдигаше,  но с годините се появи друг проблем.  Сега тепърва ще се появяват такива случаи. Това е мнението на офталмолозите. Но в онези години някои не може да предскаже какви ще са страничните реакции. Като цяло минусовите диоптъри не се израстват.
А твърди или меки лещи сте носила?

Общи условия

Активация на акаунт