Отговори
# 30
Навремето се препоръчваше носене на контактни лещи за да не расте диоптъра.  От 13 годишна носих лещи.  Диоптъра не се вдигаше,  но с годините се появи друг проблем.  Сега тепърва ще се появяват такива случаи. Това е мнението на офталмолозите. Но в онези години някои не може да предскаже какви ще са страничните реакции. Като цяло минусовите диоптъри не се израстват.
А твърди или меки лещи сте носила?
Меки лещи носих. И всяка вечер ги махах. И това ме питаха по прегледите. Явно доктора очакваше да кажа,  че съм спала с тях.

# 31
  • Бургас
Здравейте! Някой поръчвал ли е лещи за очила Miopis Boosted на италианска компания  Divel Italia? Моля за мнение  от тези , чиито деца ги ползват .

# 32
Здравейте! Някой поръчвал ли е лещи за очила Miopis Boosted на италианска компания  Divel Italia? Моля за мнение  от тези , чиито деца ги ползват .

За първи път чувам за тях. Бихте ли разказали за тях?

# 33
  • Бургас
Незнам нищо за тях, лекарят ни ги препоръча.Затова питам .

# 34
За Myopis Boosted  - детето ми е с такива стъкла от юни тази година. Не е имал оплакване за трудно свикване, а относно това дали е качил диоптъра, ще видим през ноември. Преди тези стткла беше с Myopis Clasic, на същата фирма, но имаше качване на диоптър с - 1 за 10 месеца.

# 35
Навремето се препоръчваше носене на контактни лещи за да не расте диоптъра.  От 13 годишна носих лещи.  Диоптъра не се вдигаше,  но с годините се появи друг проблем.  Сега тепърва ще се появяват такива случаи. Това е мнението на офталмолозите. Но в онези години някои не може да предскаже какви ще са страничните реакции. Като цяло минусовите диоптъри не се израстват.

При мен се случи друг проблем от лещите. диагностираха ме офталмолози от САЩ, които бяха по онова време в бг за обмяна на опит. Проблемът ми е видоизменяне на лигавицата под клепачите (константно набъбване) от "търкане" в повърхността под клепача  в повърхността на лещите. Нищо че лещите бяха меки, не съм спала с тях, но го носех ежедневнов продължение на 4 г. В резултат лещи не мога да нося, след час очите ми са гноясали, както и сега често получавам възпаление на очите под формата на конюктиви ако е запушено, или има печка на дърва или промишлена мъгла с мини твърди частици. Не съм в състояние да нося и грим, защото частици попадат в окото. Трябва да внимавам и с вида крем за лице. Тогава американските офталмолози ми казах че те самите не носели лещи постоянно, ежедневно. Аз познавам хора,  които си носят лещи от дълго време и нищо им няма. Явно съм изтеглила късата клечка.

# 36
_re_ge явно и аз съм с късата клечка. И около мен има хора,  които нямат проблем,  даже дето се вика от гевезелък за сини очи носиха сини лещи.
При мен препоръката дойде от руските офталмолози, където преглеждаха в Албена. Беше в годините преди демокрацията. Сега се чудя за лазерна корекция на астигматизма, ама там чета за други странични последствия и се чудя пак ли ще съм с късата клечка.

# 37
Аз от много места съм чувала, че лещите увреждат окото. Дъщеря ми искаше да купим и да ги слага от време на време, но категорично отказах, защото знам, че за в бъдеще може да е невъзможна лазерна корекция на диотъра.

# 38
Здравейте! Дъщеря ми е с очила от 7 годишна. Започна с -1  сега на 11 е с -4. Носи обикновени очила. Много се замислям за тези нови стъкла, които забавят прогресията на късогледството. Днес сме на очен, ще видя какво ще препоръча. Пишете, моля, има ли ефект при вашите деца, каква марка са стъклата и въобще всяка информация ще ми е полезна. Благодаря!

# 39
Аз от много места съм чувала, че лещите увреждат окото. Дъщеря ми искаше да купим и да ги слага от време на време, но категорично отказах, защото знам, че за в бъдеще може да е невъзможна лазерна корекция на диотъра.

Хващам се за този пост, че ми е на дневен ред.
Имам син на почти 14г с късогледство и астигматизъм на едното око.
От около година почна да ми говори за операции, лазери..сега пък и за лещи.
Тази седмица ходихме на преглед след почти 3г. период, последно март 2020 е ходил, вдигнал е диоптрите естествено. Избрахме хубава маркова рамка, не че ги носи постоянно очилата, в училище ги слага защото не вижда дъската, вечер пред компютъра го наблюдавам че е с тях, навън не ги слага. Отказва и това е.

Изненадах се че лекарката не се възпротиви на идеята за лещи. Попитах за плюсовете и минуси в дългосрочен план - не чух да каза минуси.

А мен ме притеснява определено варианта с лещите. Сега това което и Вита споделя, също допълнително ме притеснява.

Докато чакахме пред кабинета ми попадна брошура на стъкла за забавяне на растежа на диоптъра. Странно защо лекарката не обели и дума за такива. В брошурката пишеше че влияели на формата на окото, е как точно да стане, като са очила, не лещи, дори нямат физически контакт-не ми е изобщо ясно.

# 40
Тези стъкла за очила се наричат още стъкла с периферен дефокус. Цитирам нещо от интернет, така ми го обясни и лекарят: "С тяхна помощ периферно разположените изображения на наблюдаваните обекти в пространството се фокусират пред ретината (вместо зад нея, което се получава при всички останали масово разпространени видове диоптрични лещи), докато централно образът от наблюдаваните обекти попада в макулата и осигурява ясно виждане надалеч. Попадащите пред ретината образи в периферията подават сигнал към мозъка, който от своя страна редуцира стимула за удължаване размера на очната ябълка => намалява растежа на диоптъра. "

И двете ми децата са с такива стъкла на очилата, надявам се да действат.

Имам момиче, на възрастта на сина ви, носи лещи от лятото. Диоптерът й е голям, действително и е трудно на басейн например. Идеята е да си ги слага понякога, не всеки ден от сутрин до вечер. Дет се вика по повод. Но и при нас лекарят не беше против. Даде препоръки какви да са в нашия случай и така.

# 41

Хващам се за този пост, че ми е на дневен ред.
Имам син на почти 14г с късогледство и астигматизъм на едното око.
От около година почна да ми говори за операции, лазери..сега пък и за лещи.
Тази седмица ходихме на преглед след почти 3г. период, последно март 2020 е ходил, вдигнал е диоптрите естествено. Избрахме хубава маркова рамка, не че ги носи постоянно очилата, в училище ги слага защото не вижда дъската, вечер пред компютъра го наблюдавам че е с тях, навън не ги слага. Отказва и това е.

Изненадах се че лекарката не се възпротиви на идеята за лещи. Попитах за плюсовете и минуси в дългосрочен план - не чух да каза минуси.

А мен ме притеснява определено варианта с лещите. Сега това което и Вита споделя, също допълнително ме притеснява.

Докато чакахме пред кабинета ми попадна брошура на стъкла за забавяне на растежа на диоптъра. Странно защо лекарката не обели и дума за такива. В брошурката пишеше че влияели на формата на окото, е как точно да стане, като са очила, не лещи, дори нямат физически контакт-не ми е изобщо ясно.
Аз съм с последици от носене на лещи повече от 30 г.  Видяха се неравности по ретината ми и оттам неправилно пречупване на светлината и неясен образ. Единият от офталмолозите изказа становище, че последните години се наблюдават тези оплаквания. След операцията ми за поставяне на вътреочна леща диоптрите паднаха значително, но неясния образ при силно слънце остана. Нося слънчеви очила с диоптър. 
За корекция с лазер на тази възраст е рано, поне преди години не препоръчваха. Предвид факта, че има и астегматизъм възможно е лещите да са твърди.
За стъклата не мога да дам отзиви, нови са в офталмологията и аз самата чета с интерес за тях. Дано майките на децата,  които ги носят споделят резултатите.
Писала съм в много очни теми, извинявам се ако се повтарям, но незнам кой къде е чел. Успех в решаването на проблема.

# 42
Аз следя темата отдавна..чела съм и теб, Димис...то и затова питах за псследици и за минуси от носенето на лещи в дългосрочен план..но тя отсече че нямало. Прибързано ми отговори...първо не разбра въпроса и отговори в смисъл че сега няма...след което аз уточних отново че питам в дългосрочен план...

На Цайс мио нещо си беше брошурата..която гледах там.

# 43
Моя опит е такъв.  Може да съм каръка и при други да не се появи този проблем.  Всеки вкъщи е с
някакъв очен проблем,  но само аз съм късогледа. Синът ми никога не е правил проблем за носене на очила. Може би, защото от малък е виждал, че с баща му носим очила.  После в училище избрах клас в който имаше деца с очила,  класната и тя.
Сега ги има за моден аксесоар и си ги пази. Той и като дете не си е чупи очила. Успех!

# 44
Не е чупил и моят син. Но не ги носи и не ги иска.

Общи условия

Активация на акаунт