Избор на климатик и всякакви въпроси за тях. Тема N4

• 79 200
  • 861
  •   1
Отговори
# 195
Райна Ли, за мен Mitsubishi Heavy SRK/SRC 35 ZS-W е много добра машина, работи безшумно, комфортно, икономичен е и издържа при екстремни външни температури! За съжаление доста вдигнаха цените!

# 196
Здравейте, имам нужда от помощ- кой от двата климатика бихте ми препоръчали като по-икономичен, по-безшумен и по-мощен за отопление на стая от къща ок 30кв. с дървена дограма.Mitsubishi Electric MSZ-AP50VGK или  Мitsubishi Heavy srk50zs-w(s) premium ? 

На горният етаж имаме Mitsubishi Electric MSZ-AP50VGK , но сега ни препоръчват Mitsubishi Heavy srk50zs-w(s) premium.

Моля за мнение.
Благодаря предварително!

# 197
  • Велики Преслав
Здравейте, имам нужда от помощ- кой от двата климатика бихте ми препоръчали като по-икономичен, по-безшумен и по-мощен за отопление на стая от къща ок 30кв. с дървена дограма.Mitsubishi Electric MSZ-AP50VGK или  Мitsubishi Heavy srk50zs-w(s) premium ? 

На горният етаж имаме Mitsubishi Electric MSZ-AP50VGK , но сега ни препоръчват Mitsubishi Heavy srk50zs-w(s) premium.

Моля за мнение.
Благодаря предварително!

Аз бих предпочел да са еднакви, защото хонякога разликата в работата им е объркваща.

# 198
Здравейте група,
Нов съм и искам да попитам за мнение за купуване на климатик. Живея в двуетажна къща и съм на втория етаж. Искам да отоплявам хол и спалня общо 80 см3 . Дограмите са нови с двоен стъклопакет. Пода е дюшеме и паркет. Имаме външна изолация 8см и изолация с вата на тавана. Нарисувах помощението в паинт. Спрял съм се на тези два климатика https://vimax.bg/invertoren-klimatik-mitsubishi-heavy-srk35zs-w- … 0-btu-klas-a.html и https://vimax.bg/hiperinvertoren-klimatik-mitsubishi-heavy-srk35 … 0-btu-klas-a.html . Отблязатоно с К е където мислим да сложим климатика. Може ли мнения? Благодаря още от сега.

Последна редакция: пн, 07 ное 2022, 12:41 от dobroutroo

# 199
Здравейте , тази година ще се отоплявам на пелети . И имам два климатика които ще включвам рядко  например през 2,3 седмици. Въпросът ми е да ги изключам ли от щепсела ? Кое е по-добре за климатика ? И двата са инверторни 9-ка и 12-ка.

# 200
  • Велики Преслав
Здравейте група,
Нов съм и искам да попитам за мнение за купуване на климатик. Живея в двуетажна къща и съм на втория етаж. Искам да отоплявам хол и спалня общо 80 см3 . Дограмите са нови с двоен стъклопакет. Пода е дюшеме и паркет. Имаме външна изолация 8см и изолация с вата на тавана. Нарисувах помощението в паинт. Спрял съм се на тези два климатика https://vimax.bg/invertoren-klimatik-mitsubishi-heavy-srk35zs-w- … 0-btu-klas-a.html и https://vimax.bg/hiperinvertoren-klimatik-mitsubishi-heavy-srk35 … 0-btu-klas-a.html . Отблязатоно с К е където мислим да сложим климатика. Може ли мнения? Благодаря още от сега.

Работата ще стане, ако машината е монтирана срещу вратата на другото помещение. Второто Митсубиши е класи над първото.

# 201
  • София
Здравейте група,
Второто Митсубиши е класи над първото.
С какво, Василев?

# 202
  • Велики Преслав
С много по-големи топлообменници, с много по-мощен ДВОЙНОРОТОРЕН компресор, много повече фреон, по-голяма бавнооборотна турбина, много по-тиха работа, много по-добро насочване на струята във вертикална посока, по-големи мощности, по-висок коефициент на трансформация.

Последна редакция: вт, 08 ное 2022, 05:58 от Васил Василев

# 203
Василев,видя ли във фб още един "доволен",от шума на наречената от мен кошница Gree 😂😂😂
И се каня да те питам.Свекъра без наше знание викнал човек,който да му препоръча и монтира климатик.Обаче явно човекът,е решил,че предвид това,че е за пенсионери,да е нещо по-евтинко.И така,един ден дойдоха да им монтират това чудо.
https://www.klimaticite.bg/invertoren-klimatik-aux-freedom-asw-h … -c5-c4-far3-di-b8
И двамата с мъжа ми го гледахме като изкопаемо,щото такава марка не бяхме и чували.А предвид цената,и описанието на кашоните,не му възлагахме големи надежди.Но,това нещо,се оказа че е адски тихо, включително и външното тяло,затопля много и бързо.Е, външното е супер неизпипано,стърчат винтове,няма капак на компресора(нали това беше онова като радиатор 😂),все едно сглобявано в час по трудово.Та,чувал ли си някакви отзиви за марката?

# 204
Здравейте група,

Работата ще стане, ако машината е монтирана срещу вратата на другото помещение. Второто Митсубиши е класи над първото.

Василев благодарности. За съжаление нямаме възможност да го монтираме срещу вратата на другото помещение.  А на същото място което съм посочил дали 18ка ще пасне? Всички продавачи на климатици казват че с 18ка няма да е удобно вътре. Гледах също тези https://vimax.bg/invertorni-klimatici/hiperinvertoren-klimatik-m … 0-btu-klas-a.html или https://vimax.bg/invertorni-klimatici/hiperinvertoren-klimatik-t … 0-btu-klas-a.html . Тази Тошиба я хвалят много. Та ми идва трудно да избера климатик. Винаги е хубаво да чуя различни мнения и така да преценя. Според вас 18ка, 16 или 12 ще е най добре за това помещение?

Последна редакция: пн, 07 ное 2022, 22:07 от dobroutroo

# 205
  • Велики Преслав
Василев,видя ли във фб още един "доволен",от шума на наречената от мен кошница Gree 😂😂😂
И се каня да те питам.Свекъра без наше знание викнал човек,който да му препоръча и монтира климатик.Обаче явно човекът,е решил,че предвид това,че е за пенсионери,да е нещо по-евтинко.И така,един ден дойдоха да им монтират това чудо.
https://www.klimaticite.bg/invertoren-klimatik-aux-freedom-asw-h … -c5-c4-far3-di-b8
И двамата с мъжа ми го гледахме като изкопаемо,щото такава марка не бяхме и чували.А предвид цената,и описанието на кашоните,не му възлагахме големи надежди.Но,това нещо,се оказа че е адски тихо, включително и външното тяло,затопля много и бързо.Е, външното е супер неизпипано,стърчат винтове,няма капак на компресора(нали това беше онова като радиатор 😂),все едно сглобявано в час по трудово.Та,чувал ли си някакви отзиви за марката?

До преди 5 години, почти всички марки с китайски произход бяха производство на АУКС...Примерно FINLUX, Crown, Neo, Daewoo. Обаче, от тях имаше модели които бяха много добре направени и топлеха. За този не мога да кажа.....

Здравейте група,

Василев благодарности. За съжаление нямаме възможност да го монтираме срещу вратата на другото помещение.  А на същото място което съм посочил дали 18ка ще пасне? Всички продавачи на климатици казват че с 18ка няма да е удобно вътре. Гледах също тези https://vimax.bg/invertorni-klimatici/hiperinvertoren-klimatik-m … 0-btu-klas-a.html или https://vimax.bg/invertorni-klimatici/hiperinvertoren-klimatik-t … 0-btu-klas-a.html . Тази Тошиба я хвалят много. Та ми идва трудно да избера климатик. Винаги е хубаво да чуя различни мнения и така да преценя. Според вас 18ка, 16 или 12 ще е най добре за това помещение?

Аз бих сложил 12ка в голямото и един помощен конвектор в малкото помещение  за оеднаквяване на температурите.

# 206
Здравейте съфорумци,пускам запитване и тук,понеже съм ограничен с времето за избор на климатик и всеки един съвет ще ми бъде в полза.
До петък трябва да избера климатик основно и само за отопление,защото имам оферта за отстъпка покрай закупуването на климатик от друг човек и искам да се възползвам.Климатика го искам основно за отопление за майка ми-възрастна жена,когато мен ме няма и няма кой да и запали печката на дърва и въглища,да се включи и да работи колкото е нужно във времето-ден,два,месец и т.н.Ще се опитам да дам максимална информация колкото мога.

1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa: жилищно-кухня в която майка ми спи нощем
· жилищно;
· магазин или склад;
· промишлено помещение;
· офис и т.н
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване - oxлaждaнe и отопление) ще се пoлзвa ĸлимaтизaтopa?сезонно ползване-предимно за отопление
3. Kaĸвa e:
· ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo; около 15 кв.м., 38 куб.м(4м на 3,80 на 2.50 височина на стените)
· вид нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa (дъpвeн/ΠBЦ/aлyминиeв, двoeн/тpoeн cтъĸлoпaĸeт, KA или дpyг вид); ПВЦ 4 камерна дограма със двоен стъклопакет от изцяло бели стъкла
· ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe;2,7
· изложение нa пoмeщeниeтo; северно
· етаж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти (мaнcapднo, мeзoнeт, имa пopтaл и в ĸoя чacт e или дpyги ocoбeнocти)? първи етаж от двуетажна къща,с по 4 стаи на етаж,където на втория етаж не се живее.Другите три стаи-едната се отоплява с турско чудо на дърва,другата се ползва рядко и се отоплява на ток-духалка,радиатор,а третата стая е в ремонт и там ще има климатик за напред.Има и коридор който също не се отоплява.Отварят се вратите на някой стая за да влезе топъл въздък гогато е необходимо.Етажа е с врати дървени от соца и има мисля доста големи топлозагуби като цяло.Предстой ремонт за напред,но кога точно ще е не се снае кум момента.
· ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- xoл, cпaлня, дeтcĸa, вceĸиднeвнa и т.н;кухня през деня,но нощем там спи майка ми
· в ĸъщa или aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe? къща
4. B ĸoя част на България (населено място) е помещението (сградата)? област Стара Загора
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa? около 24,26 градуса-обича си топло жената
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa? изолация от вън(сега ще се слага-запланувано е )само на стената където е поставен прозореца с епс графитен стиропор 10см,другите стени са вътрешни и намат никаква допълнителна изолация,таванът няма изолация, нито подът който е с гранитогрес.Къщата няма изолация никаква,но е замазана,а вътре стените са шпакловани
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви?Електрическа готварска печка голяма,за напред и абсорбатор ще се монтира,телевизор и готварска печка на дърва и въглища голяма-Пламък-от раховските белите с която и основно се отоплява и се готви понякога,но рядко.Основно се използва за отопление с дърва и малко останали въглища
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж)? около 2500лв.като макс,без монтаж,като до 10% може да се варира нагоре или надолу ако ще си заслужава,но колкото се спести от цената на машината,толкова ще е в помощ на жената за други необходими разходи
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe? най-студените зими е стигало до -20 но много,много рядко,слух от други съграждани,аз специално не съм мерил никога.Мисля -10 до -15 средно,но последната зима беше топла,а предходната много,много студена
10. Aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo, пoĸaзвaщa тoчнo гeoмeтpиятa мy, paзпoлoжeниeтo (или пpeдвидeнoтo paзпoлoжeниe нa мeбeли), пpoзopци и вpaти и дpyгo, ĸoeтo cчeтeтe зa вaжeн фaĸтop cвъpзaн c гeoмeтpия и paзпoлoжeниe нa мeбeли.
11.Допълнителна информация:Стаята е доста хладна,често пъти се отваря вратата(стандартни дървени врати от соца с не много добро плътно затваряне)към коридор на къщата и се забравя за дълго време.През деня жената стои в друга стая,защото тази стая е по тъмна и хладна и не толкова комфортна.
Ако нещо допълнително се сетя ще пиша е коментарите.
Покрай климите който съм ги гледал и малко обсъждане с приятели съм се насочил към следните модели,но нека това не повлияе на хората който ще дадат предложение или съвет в избора на климатика.
Зимата като че ли рядко се задържа сняг,защото в сравнителна близост има централа-тец и някак не се задържа сняг,повечето сух студ и понякога мъгла.
Насочил съм се към това;
Mitsubishi Heavy SRK25ZSX-W/SRC25ZSX-W DIAMOND, Мощност: 9000 BTU, Клас: A+++/A+++, 19dB, Фреон R32
Daikin FTXM25R/RXM25R Perfera, 9 000 BTU, Клас А+++/А+++, 19 dB, Фреон R32
General ASHG09KGTЕ/AOHG09KGCA, 9 000 BTU, Клас А+++/А+++, 19 dB, Фреон R32
Fujitsu ASYG09KGTE/AOYG09KGCA, 9 000 BTU, Клас А+++/А+++, 19 dB, Фреон R32
Fuji Electric RSG09KGTE/ROG09KGCA, 9 000 BTU, Клас А+++/А+++, 19 dB, ФРЕОН R32

Хубаво ще е при възможност в избрания климатик да има вградена wi fi функция за да мога ако се наложи да го пускам,спирам и вдигам,намалям градоси от дистанция ако не съм си у дома.Нама да е лошо ако е малко по тих като цяло.Все пак нощем а и през дена понякога там ще се спи.Не знам каква сглобка е по добре като цяло,азиатска,Малайзия,Китай или Турция,Чехия и др.като цяло като надежност с времето занапред.Притеснявам се да не преоразмеря машината,но и да не дойде малка и да се мъчи постоянно на макс.
Към хитачи и основно към тошиба съм леко резервирам,но нямам обеснение защо.
Надявам се да съм бил изчерпателен,но ако трябва нещо ще допълвам.
Благодаря предварително на всеки който е решил да помогне като съвет при избора на климатик.
И нещо което пропуснах.Насочил съм се и към една фирма- nicemag.bg като резервен вариант ако не стане първия,но не знам колко са коректни с гаранцията им и другите неща като сервиз,резервни части когато вече машината е извън гаранция.Всяко едно мнение ще ми е в полза.Благодаря!

# 207
  • Велики Преслав
Не разбирам как може да сте резервирани към нещо без да знаете защо.

Toshiba и Hitachi си правят собствени компресори и техните са най-използвани в други марки които нямат собствено производство.

От показаните Диаманта на Хеви е с Панасоник компресор

Дайкина е с Дайкин, те също сами си произвеждат.
 Другите 3 са едно и също нещо с различна табела. Компресора или е LG или Toshiba
 Диаманта е страхотна машина.

Вижте и тези
Midea AGN-09N8D1 Xtreme Heat Nordic

Това е 12ка но външното тяло е с малък топлообменник, така че ни представлявало проблем
Midea MFA2U-12HRFNX(GA) Floor Standing

# 208
Не разбирам как може да сте резервирани към нещо без да знаете защо.

Toshiba и Hitachi си правят собствени компресори и техните са най-използвани в други марки които нямат собствено производство.

От показаните Диаманта на Хеви е с Панасоник компресор

Дайкина е с Дайкин, те също сами си произвеждат.
 Другите 3 са едно и също нещо с различна табела. Компресора или е LG или Toshiba
 Диаманта е страхотна машина.

Вижте и тези
Midea AGN-09N8D1 Xtreme Heat Nordic

Това е 12ка но външното тяло е с малък топлообменник, така че ни представлявало проблем
Midea MFA2U-12HRFNX(GA) Floor Standing

Отначало исках и се насочих към Митсубишито,но после изчетенето във форуми инфо ме отблъсна леко.Обсъждаше се че идва голям за помещениета които се дава,вследствие по чести он-оф,и скърцащи клапи и тракащи втулки напоследък на вътрешните им тела.Както и шумни три моторчета.По малка еластичност за топлене при над 4 градуса,тоест недоопипан софтуер и непрепоръчван основно там където ще се спи.След това се насочих към дайкина-като цяло няма много оплаквания,освен гръмнал компресор след 4 години ползване на човек и още няколко оплаквания за не топлене.Иначе има и положителни отзиви-тиха работа,добре написан софтуер и т.нДори и по лекото външно тяло което е по леко от на митсубишето не създавало много проблеми.32 на 43 за Мхи то.Днес трябва да реша за да мога утре да поръчам,че ме притиска времето и дадена уговорка за поръчка.Ще погледна и този коиито сте ми пратили.Благодаря за което Simple Smile

# 209
  • София
Падна цената на газа. На нивото от преди войната е (под януари 2022). Дали вече отоплението с Mitsubishi Heavy SRK35zs е по-скъпо от отопление на газ? Как мислите/

Общи условия

Активация на акаунт