Избор на климатик и всякакви въпроси за тях. Тема N4

• 79 542
  • 861
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте, търся си климатик основно за отопление, /да топли яко/за три свързани помещения /имат врати но не ги затваряме/: коридор 11 кв., кухненски бокс 9 кв. и трапезария 18-19 кв. м. Иска ми се да е една машина. Има пет камерна дограма с ка двоен стъклопакет, без изолация юг-запад, втори етаж от масивна тухлена къща в троянско село. На долният етаж няма обитатели, само отгоре. Таваните са стандартна височина. Спряла съм се на тези варианти, като бюджета ми е в този диапазон 1800-2500:
https://ozon3.bg/product/gree-pular-gwh18agd-k6dna1d/334/bg
https://ozon3.bg/product/gree-pular-gwh24agd-k6dna1c/335/bg
https://ozon3.bg/product/gree-fairy-gwh18acc-k6dna1a/22/bg
https://ozon3.bg/product/mitsubishi-electric-msz-hr50vf-muz-hr50vf/59/bg
https://ozon3.bg/product/daikin-sensira-ftxc50c-rxc50c/80/bg
Благодаря за отделеното време!
Повдигам си питането.

# 361
  • до най-прекрасния мъж
Зависи от разположението на помещенията, но аз бих заложила на две машини, например 7ца и 9ка. С една няма да е ефективно отоплението и охлаждането. Ние топлим коридор и баня с три машини, като коридорът е към 10 м2, а банята е 4 м2. Топлят се добре, но са в средата на апартамента, между трите стаи. Дайте скица на помещенията и евентуално възможност къде може да се монтира машината, за да Ви дадат по-конкретен съвет.

# 362
Здравейте,

Препоръчайте климатици за отопление за къща.

Хол южно изложение 25 кв.
Стая южно изложение 10 кв.
Стая север 9 кв.

Височина на таваните 2.40м.

За хола обмислях подов климатик, а за другите стаи може и стенни.

Благодаря!

# 363
Здравейте, някой който да ползва GREE , тъй като ми го препоръчаха като съотношение качество/цена , а и наши познати го ползват и казват , че е перфектен климатик, а и дизайнера казва по добре най висок клас от китайските, отколкото най нисък клас от другите

# 364
  • Велики Преслав
Грии, топлят добре, но и харчат добре. Малко по-шумни са. Като плюс мога да изтъкна, че модела Амбър има изпипан сохтуер за размразяване, но пък харчи стабилно и е шумен.

Здравейте,

Стая север 9 кв.

Благодаря!

Опишете изолация, кой град, дали е апартамент или къща. Едно е да имате съседи, друго да сте къща.

# 365
Грии, топлят добре, но и харчат добре. Малко по-шумни са. Като плюс мога да изтъкна, че модела Амбър има изпипан сохтуер за размразяване, но пък харчи стабилно и е шумен.

Здравейте,

Стая север 9 кв.

Благодаря!

Опишете изолация, кой град, дали е апартамент или къща. Едно е да имате съседи, друго да сте къща.

Къща, сменена дограма. Няма изолация. Горна Оряховица.

# 366
И аз имам нужда за съвет за климатик (за отопление и охлаждане) за холокухнята ни - 18 м2, тавана е на 2,5м. Апартаментът е с изложение север, но стаята е топла, и реално има само една външна стена (до другата външна стена вече има "залепен" друг блок). Вратата на стаята, обаче е почти постоянно отворена към коридорчето (3,5м2).

Мъжът ми иска да е смарт, че да си го пуска дистанционно, ако ни е нямало дълго време. За бюджет ако може да около 2000лв., въпреки че ако модела наистина си заслужава може да ги надминем малко.

# 367
# 368
Здравейте, търся съвет за климатик от "ширпотреба" , стая в не саниран панелен блок , 20 квадрата , остъклена тераса , стара соц дограма. Положение източно. Град Видин, ще се ползва по-скоро за отопление отколкото охлаждане.

Бюджетът е до около 2000 лева за машина и монтаж.

Поръчката от фирма без монтажи във Видин не е опция, градът е доста обезлюден и майстори няма Grinning Ако някой има препоръка за читава фирма извън Технополис, Техномаркет и Зора да казва Simple Smile

Благодаря предварително на всички отзовали се Simple Smile

# 369
Здравейте,

Моля за съвет, относно избор на климатик, който ще се ползва главно за охлаждане на хол и спалня, които са преходни, всяка стая е ~16кв.м. с южно изложение, блокът е саниран и е с PVC, с външна изолация. Апартаментът е панелен и двете стаи са напълно огледални. Височината на стаите е 2.50. Става въпрос за град Русе, като се знае, че тук зимите са сурови, а лятото е доста горещо, като изключим последните две зими година,които бяха като пролет. За бюджет не съм предвидил точна сума, но ще е хубаво да не е най-евтиното, но не и най-скъпото за помещенията, в които ще се ползва климатика. Не държа на екстри като Wi-Fi и прочее, най-важното е да е икономичен, дори и да е с по-висока цена се надявам енергийният клас да си даде резултат във времето.

# 370
  • Велики Преслав
Здравейте,

Моля за съвет, относно избор на климатик, който ще се ползва главно за охлаждане на хол и спалня, които са преходни, всяка стая е ~16кв.м. с южно изложение, блокът е саниран и е с PVC, с външна изолация. Апартаментът е панелен и двете стаи са напълно огледални. Височината на стаите е 2.50. Става въпрос за град Русе, като се знае, че тук зимите са сурови, а лятото е доста горещо, като изключим последните две зими година,които бяха като пролет. За бюджет не съм предвидил точна сума, но ще е хубаво да не е най-евтиното, но не и най-скъпото за помещенията, в които ще се ползва климатика. Не държа на екстри като Wi-Fi и прочее, най-важното е да е икономичен, дори и да е с по-висока цена се надявам енергийният клас да си даде резултат във времето.

Не разбрах колко общо квадрата ще охлаждате
Hitachi RAK-35PSEW/S~RAC-35WSE Shirokuma

Vivax ACP-12CH35AEYI Y-Design

Samsung AR12TXCAAWKNEU Elite

Mitsubishi Heavy Industries SRK35ZS-W~SRC35ZS-W2 Premium

# 371
Здравейте,

Не разбрах колко общо квадрата ще охлаждате
Hitachi RAK-35PSEW/S~RAC-35WSE Shirokuma

Vivax ACP-12CH35AEYI Y-Design

Samsung AR12TXCAAWKNEU Elite

Mitsubishi Heavy Industries SRK35ZS-W~SRC35ZS-W2 Premium

Ще охлаждам главно 16 квадрата, тъй като ще се стои по цял ден в това помещение (хол), а в спалнята, която е огледална и с преход от хола, искам да е просто не толкова горещо, не да прави лед и в двете стаи. Бях гледал този климатик на Мидеа, но не знам колко ще е подходящ :

https://www.midea.bg/bg/klimatici-midea/stenni-klimatici-midea/i … gn-12n8d1-ih.html

# 372
  • Велики Преслав
Много е голям за 16 квадрата. Същия но за 9ка сте.

# 373
Като повечето тук се лутам в начинанието да търся нов климатик - ще се ползва за охлаждане и като алтернатива за отопление - жилището е стара тухла, първи етаж над гаражи, с добра изолация - по 10 см каменна вата на стени и тавани, хубава дограма с 77мм профил и 44 см. стъклопакет.

Постепенно ще се обзаведе цялото жилище с климатици, но сега търся само един - за хола. Помещението е около 17/18кв. - южно, основно ще се охлажда, като идеята е, че в съседство има кухня която е 10тина кв. - северна, много хладна лятото, ще се отваря към нея евентуално от хола за някаква нормална температура (докато се оборудва и тя), а зимата ще се ползва като алтернатива само за отопление на хола.

За тези ми нужди съм се спрял на 12-ка, бюджета ми е ограничен 1500-1800лв. с монтажа, изчетох доста неща и тук и на други места и съм се спрял на следните варианти :

1.Hitachi-rak35rpe-rac35wpe-performance - на хартия страхотно, междинен клас, много добри SEER и SCOP, масивно външно тяло - тежи, добри топлообменници. Мога да го взема за 1650 лв. с качествен монтаж. Да ама.... тук идва голямото чудене - много хора и мнения, че имат дефекти - проблеми с компресори, турбини, електроника. Аз все пак смятам, че е надеждна машина, ако може да споделите някакво мнение за вашето виждане и опит с марката и модела ще бъда много благодарен, защото честно казано ми е фаворита не само заради цената.

2.Daikin-ftxc35d-rxc35d-sensira-2023 - на същата цена мога да го взема - 1650лв., но не ми вдъхва доверие, ниския клас на марката, нов модел, доколкото разбирам произведен в Турция и е спестено в него, качеството не е на ниво май. Като цяло мисля че отпада като вариант.

3.Fujitsu-general-ashg12kmce-aohg12kmcc или rsg12lmca-rog12lmca-12000 - тук са на сходни цени, около 1800лв. с монтажа. Реномирана марка, LMCA е доказан във времето и добър модел, но май е вече морално остарял, освен това не ми харесва, че е и по-шумен поради което по скоро клоня към KMCC, но не знам до колко може да се разчита на марката и модела, със смесени чуства съм.

4.Mitsubishi-heavy-srk35zs-w-src35zs-w-premium - Разбира се, уж е върха на сладоледа, но надвишава бюджета ми, около 2200лв. излиза. Знам че е може би най-доброто от изброените, но честно казано ми идва скъп и не знам дали си струва да надхвърлям възможностите си.

Държа да подчертая, че не разбирам от климатици, това са няколко модела към които съм се спрял след четене и питане. Вариант 1 най ми допада, но ме притеснява качеството му и евентуални последваши дефекти с които ни наплашиха. Моля да споделите мнението и опита си за изброените, най-вече за вариантите на Хитачи и двата модела на Fujitsu General, може да препоръчате и други модели, ако не сме се насочили правилно.

Благодаря предварително!

# 374
  • Велики Преслав
Много добре се сте ориентирали към Хитачито.

Общи условия

Активация на акаунт