Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Слагане на инжекции GS-441524

 • 6 744
 • 50
 •   1
Отговори
 • Мнения: 19
Здравейте,

Последните 2 месеца ми се наложи да давам новото лекарство GS-441524 [1] (подкожни инжекции) на 3 от моите котки, защото развиха FIP [2] (инфекциозен перитонит, усложнение от котешки коронавирус).

На една от котките е лесно да давам инжекциите сам, но другите 2 се дърпат и бягат, като усетят, ще е време за инжекции. Едното е особено бъзливо - то е бездомно и от няколко години идва у нас, за да яде, но не е свикнало да го водят на ветеринари или да му бият инжекции. Няма кой да ги държи, докато им слагам инжекциите, а трябват 3 ръце за това. Бъзливото беше с мокра форма, която се оправи след около седмица инжекции, но остават още ~50 дена от всичките 84 (толкова е препоръчаното време).

Сега или аз им слагам инжекциите, или ги водя в една клиника на няколко спирки от нас.

Знаете ли дали има някой в София, м-т Гърдова Глава, при когото бих могъл да отивам с 2 от котките, за да ми помогне със слагането на инжекциите? Препоръчително ветеринар или хуманен лекар с опит. Бих заплащал за слагането на инжекциите.

Благодаря.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/GS-441524
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Feline_infectious_peritonitis

# 1
 • Мнения: 10 068
Може ли да ти задам 2 въпроса?

От къде ги намираш инжекциите?
Колко струва едната?

За три котки (едната от които бездомна) как, за Бога, се справяш?

Иначе, едното боцкане не е толкова безопасно, колкото си мислим... Гледал ли си видеата на Kitten Lady в ютуб?

# 2
 • Мнения: 19
Здравей, amy_nka,

От къде ги намираш инжекциите?
Първо да кажа за хората, които не знаят. GS-ът не е лицензиран за ветеринарна употреба. Фирмата, която го е разработила, Gilead Sciences, е разработила и Remdesivir, което се използва за COVID-19 и други вирусни заболявания. GS-441524 е същото като Remdesivir без една фосфатова група. Remdesivir се превръща в GS у хората след като се приеме. Няма официално становище от Gilead Sciences защо не искат да кандидатстват за лиценз за ветеринарна употреба, но като цяло се смята, че не го правят, защото ако се намерят странични ефекти при котките, ще им попречи на лицензирането за хуманна медицина.

Сега GS-441524 се прави в главно Китай, където не им пука за лицензите особено много и се препродава от хора в цял свят на черно. Може и да се поръча директно от Китай, но не съм пробвал.

Продават се в ампули от 5.5-7 ml с концентрация то 15 до 20 mg/ml. Някои брандирани, други - не.

FIP Warriors са най-известните посредници. Имат групи във Facebook, но не ползвам Facebook, та директно звъннах на един от админите, след като един познат ми даде номера им. През тях процесът е да се изпрати пари на чужда сметка, след което те изпращат GS-а от България. Също така един познат ме свърза с един човек от София, който ги продава директно за кеш. И от двете места съм взимал. Не мога да кажа доколко са качествени, но поне на пипане се усещат по един и същи начин. За бездомното коте със сигурност мога да кажа, че поне "Hero" бранда работи, защото комерът му беше доста подут и се оправи за около седмица. Другите са със сухата форма и не е лесно да се измери колко помага.

> Колко струва едната?
Една ампула е 95-100 лева, та една инжекция струва към 20 лева грубо (зависи колко се дава).

> За три котки (едната от които бездомна) как, за Бога, се справяш?
Не е лесно, това си е към 60 лева на ден, ако им ги давам у нас. Ако ги водя на ветеринар, отиват още около по 4-5 лв. за слагането на самите инжекции.

> Иначе, едното боцкане не е толкова безопасно, колкото си мислим... Гледал ли си видеата на Kitten Lady в ютуб?
Знам я, но не се сещам за видеото, за което говориш. За GS-441524 страничините ефекти са главно локални, на мястото на инжектирането. Досега не съм забелязал нещо да е ставало на котките ми по кожата или отдолу, но по принцип може. Затова е препоръчително да се редуват местата на слагане на инжекциите. Слагат се подкожно на гърба и ги редувам горе-ляво, долу-ляво, горе-дясно и долу-дясно. Долу е по-трудно да се сложат, защото котките се дърпат повече. Затова ми трябва някой, който живее близо до мен - ако не да им слага инжекциите, то поне да ги държи, защото трябват 3 ръце за слагането.

Иначе има и орална формулировка, която не съм срещал в България. Мисля, че се препоръчваше да се дава след като минат няколко седмици от инжекциите.

# 3
 • Мнения: 189
Май за първи път ми се иска да живеех в София, за да мога да ти помогна с транспорт или с ръце, успех!

# 4
 • Мнения: 10 068
Авторе, защо не влезеш в котешката тема да подпиташ, дали няма някой потребител, който да ти е наблизо, да метне едно рамо?

Котката Коко на Хана (Китън Лейди) е на химиотерапия след лечението с инжекциите. https://youtu.be/IQ0tJ-5tRCs
https://youtu.be/Sw0dSzLVcnM
https://youtu.be/pI1Wl7ge6n8

Значи, викаш, от България ги намираш...? Thinking

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 13:34 от amy_nka

# 5
 • Мнения: 19
Котката Коко на Хана (Китън Лейди) е на химиотерапия след лечението с инжекциите. https://youtu.be/IQ0tJ-5tRCs
https://youtu.be/Sw0dSzLVcnM
https://youtu.be/pI1Wl7ge6n8

Интересно, не бях чувал за FISS (Feline Injection-Site Sarcoma) преди. Но не изглежда свързано с GS-а конкретно, а с инжекции като цяло, даже с някои ваксини по-точно (и пак се говори за 1 на 1000 до 10000 шанс). Иначе на радиация е било котето, а не на химиотерапия.

# 6
 • Мнения: 10 068
Лечетерапия, извинявай, обърках се. В другото видео беше коментирала и за "кимотерапи", преди фипа. И всъщност е отключила фип, заради имуносупресията от химиотерапията. А от инжекциите е получила другото. Ами, да, не в частност от ГС препарата, ами от боцканията. За това отбелязах, че да боцкаш сам не е много безопасно. Но пък споделя и че самата ГС инжекция не е много търпима и че Коко е получила кожни странични реакции от ГС.

# 7
 • Мнения: 19
За радост моите котки още нямат никакви забележими странични реакции, но да - доста по-спокоен бих бил, ако можеше някой по-опитен от мен да им ги слага. Но пък и да ги разкарвам няколко спирки до ветеринарите всеки ден си е голям стрес за тях, което също смъква имунитета, та не знам кое е по-добре. Иначе самите инжекции са болезнени (май зависи от котката колко), но като няма алтернатива...

# 8
 • Мнения: 189
За радост моите котки още нямат никакви забележими странични реакции, но да - доста по-спокоен бих бил, ако можеше някой по-опитен от мен да им ги слага. Но пък и да ги разкарвам няколко спирки до ветеринарите всеки ден си е голям стрес за тях, което също смъква имунитета, та не знам кое е по-добре. Иначе самите инжекции са болезнени (май зависи от котката колко), но като няма алтернатива...

Аз също съм забелязала, че различните котки имат различно болково усещане при един и същи препарат и игла, все аз съм ги слагала, така че това не е фактор. Също иглата има голямо значение - българските на момина крепост май са най-гадни, най-много препоръчват Терумо, но аз не успях да се снабдя с такива на разумна цена и взех на Kruuse - не са много по-скъпи (2-3 лева на кутия), а разликата се усеща. Но не съм слагала GS все пак.

# 9
 • Мнения: 10 068
Аз питах за Терумо в аптеката и аптекарите мигаха на парцали - не са чували, ни виждали. Продават се масово китайски иглици.

# 10
 • Мнения: 19
То даже в повечето аптеки нямат достатъчно игли и спринцовки, камо ли специфични марки. Често ми се случва да имат по 5-10 от тези, които искам, или въобще да нямат от определен размер.

А някъде ми казват, че въобще нямат игли, а аз си мисля, че просто мислят, че ще ги ползвам за дрога и затова не искат да ми дадат. Което е тъпо, защото ако ги ползвах да се дрогирам, пак щеше да е по-добре да имам нови чисти игли, отколкото използвани, ама хората не мислят.

Иначе взимам от иглите размер 20G, защото така са ми казали няколко ветеринари. Аптекари са ми казвали, че за хора се ползват 23G за подкожни (т.е. по-малки от 20G – колкото по-голямо число, толкова по-малък диаметър), но според ветеринарите тъй като GS-ът е по-плътен, с по-големи игли се инжектирал по-бързо, та ги боляло по-малко. А спринцовки взимам от 2 ml.

Последна редакция: пт, 02 сеп 2022, 02:11 от gs441524

# 11
 • Мнения: 189
Доста е комплексен избора на игла, 20G са си големи игли (ползваха ги за дълбоко мускулно при хората - най-вече големите дози антибиотик) и ако не са достатъчно остри е много гадно. А кожата на животните е доста по-здрава и трудно се пробива, особено на котките, затова ветеринарните игли са специално заострени и с режещ ръб, а за по-бързо инжектиране ги правят и тънкостенни - с по-голям лумен за размера си и Терумо са такива, ама и цената им е хубава. Аз взех поне заострени - поръчах от доставчик на ветеринарни консумативи. Иначе аптеките наистина не зареждат игли - търсенето не е голямо

# 12
 • Мнения: 19
Обиколих към 30 аптеки последните 2 дни и само в една (до Пирогов) имаха всякакви размери игли, както и спринцовки без игли. Като ги питах каква марка са, не знаеха и трябваше да видят. За Терумо не бяха чували. Може ли да споделиш откъде и как ги поръча?

Иначе на едното коте вече почнаха на лявата част на гърба да му се образуват по-твърди и дебели участъци на местата, където съм му слагал инжекции. Има и като малка раничка с коричка там. Очевидно ще му слагам инжекциите на други места, но ако има игли, от които има шанс да не се получават такива неща (или поне толкова често), бих ги ползвал, даже и да са по-скъпи.

# 13
 • Мнения: 189
Взех ги от Алфавет, на Kruuse. Взех само две кутии за проба и реално транспорта ги натоварва малко като цена. Моята изобщо не даваше да я боцна, а с тези слагах вливанията докато спи, за мен има голяма разлика.
https://www.alfavet.bg/c/ednokratni-igli-222
Терумо намерих само извън Бг и с транспорта излизаше почти 1лв иглата грубо

# 14
 • Мнения: 10 068
Хора, а игла тип пеперуда да сте виждали къде има? Много е трудно на малко коте да се правят вливки с нормални игли... Disappointed

Общи условия

Активация на акаунт