Как се казва това цвете? Тема 2

• 27 435
  • 269
  •   1
Отговори
# 210
Да, да. Разбрах съвета, благодаря още веднъж. На сухо не стана, много засъхнало беше и не падаше. Направих му една баня без да мокря почвата. Понабоде ме подобаващо. Grinning Ще направя още една лека баня утре, че остана малко от бялото по някои клонки. Пред блока имаме хубава градинка и като се затопли ще го засадим. Бих го гледала и в саксия на терасата, но едва ли ще оцелее. В градината ще има по-голям шанс. Ето го след първа баня. Blush

# 211
Изглежда доста по-добре, но има засъхнали иглички.
Не чакай да стане прекалено топло, за да го засадиш.
Сега повече ми прилича на някой от видовете смърч джуджта, може би picea glauca conica.
https://www.ikea.bg/products/picea-glauca-conica-saksiino-rastenie/40587843/
Виж и тук
https://www.green-plants.eu/tips/picea-conica-dwarf/

# 212
Да, може би наистина е декоративен смърч. Прилича. Hug Видях, че в някои сайтове е по около 30 лв., а на саксията има останала лепенка с цена 35 лв. Ще прочета какви условия изисква, за да оцелее и дано му дам шанс. Blush

# 213
Да, може би наистина е декоративен смърч. Прилича. Hug Видях, че в някои сайтове е по около 30 лв., а на саксията има останала лепенка с цена 35 лв. Ще прочета какви условия изисква, за да оцелее и дано му дам шанс. Blush
Не го дръжте на топло през зимата, това убива иглолистните растения.

# 214
Здравейте! Миналата година в градината имаше няколко цветя, които не сме сяли, но явно отнякъде са попаднали семена. Не бях снимала, а много искам да разбера как се казва. Високо е, пролетно, самия цветонос е дълъг, може би колкото педя дълъг цвят цветчета, бяха няколко розови и няколко лилави. И тази година цялата градина е пълна с тези листа, мисля, че са пак от него. Цъфтежа му беше сигурно цял месец, много издръжливо и нежно високо пролетниче, ако някой се сеща какво имам предвид и знае името, ще съм много, много благодарна Simple Smile

# 215
На мен ми прилича на космос.

# 216
Не е космос. На това прилича, но е по-нежно и листата са различни, така расте с високи цветове на дължина. И явно само се самозасява, защото миналата година бяха 4-5, сега е наводнило цялата градина.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 17:19 от rubyo

# 217
  • София
Това розовото е някакво съвсем друго, приличащо на кученце, на първата снимка едва се вижда, но изглежда мн дребничко, нямаш ли по-хубава снимка само на цветето и неговите си листа

# 218
Нямам снимка, а това лилавото е зюмбюл, просто е излязал на снимката. Само листата зелените имам, приличат даже на морковен и листа, но е цвете незнайно Simple Smile

# 219
Да не е делфиниум (ралица)?

# 220
  • София
😂 😂 😂 Аз мислех, чд това ливато се търси... Някой делфиниум да е това? Ох, аз докато натисна изпрати и Как Сийка писа... Ама пак не ми съвпада мн с цъфтежа, който показваш

# 221
  • Мадрид / София
Здравейте! Миналата година в градината имаше няколко цветя, които не сме сяли, но явно отнякъде са попаднали семена. Не бях снимала, а много искам да разбера как се казва. Високо е, пролетно, самия цветонос е дълъг, може би колкото педя дълъг цвят цветчета, бяха няколко розови и няколко лилави. И тази година цялата градина е пълна с тези листа, мисля, че са пак от него. Цъфтежа му беше сигурно цял месец, много издръжливо и нежно високо пролетниче, ако някой се сеща какво имам предвид и знае името, ще съм много, много благодарна Simple Smile
И според мен е Delphinium ajacis.

# 222

Делфиниумите (Delphinium) по принцип са с по-широки листа. Ралицата (Consolida) е с такива, подобни на копър /морков.Има градински хибриди с различни цветове.
Делфиниумите са многогодишни, ралиците - едногодишни.

Дива ралица - Consolida regalis

Хммм, гледам, че нещо оплитат в мрежата Consolida ajacis и Delphinium ajacis . На снимките е едно и също растение.
https://ar.inspiredpencil.com/pictures-2023/delphinium-ajacis

Delphinium hybridum

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 18:38 от Diorela

# 223
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Тя писа "пролетно цвете" с розово-лилави цветчета. Има едно буренче, което цъфти рано напролет.
Никога не съм знаела името

Потърсих го, дават го росопас даже лечебно било.

# 224

Общи условия

Активация на акаунт