До каква степен се унаследяват болести по бащина линия

• 2 682
  • 48
  •   1
Отговори
Здравейте,
един лекар ме вкара във филм като каза, че се унаследяват болестите само по бащина линия (баба внучка) т. е през поколение
Аз до сега мислех ,че майката играе по важна роля в унаследяването но ...
Интересно ми е вие какво мислите по този въпрос принципно и от житейски опит?
Благодаря на включилите се в темата.

# 1
  • Terra incognita
Няма значение ние какво мислим, това не е въпрос на лично мнение, а на наука. Има си специалисти генетици.
Липните ми наблюдения, обаче, сочат, че няма определена закономерност, не знаеш генентичната лотария какво ти е преопределила. Две сестри от едни и същи родители могат да унаследят различни гени, отговарящи за определени заболявания.

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 18:34 от VickyTaylor

# 2
  • София
Зависи каква е тази наследствена болест. Някои се наследяват по мъжка, по женска, по поколение, през поколение. Лекарят сигурно ти е казал точно коя е болестта, така че можеш да провериш как се случва предаването. Никой тук не може да ти каже по принцип нищо, това не е да си боядисаш косата.

# 3
  • SF
В медицината 2+2 не винаги прави 4. Това сигурно сте го чували. Няма как да наследиш простатит от баща си.
До организъм е. Носим си определени гени, закодирани предразположения. Кое от тях ще отключим и кога е въпрос на много други фактори - начин на живот, стрес (което не се обяснява по друг начин, се обяснява със стрес), уплах (диабет, някои световъртежи), преумора, неглижиране на някои сигнали на тялото...
Сериозни са изследванията, които могат да докажат кое 100% е от баща ти, кое е през поколение и ти няма да го имаш, но децата ти със сигурност ще го носят...
Целият род на сестра ми е със сини и зелени очи. Тя чакаше дете със светли очи, но роди 2 деца с тъмнокафяви. Simple Smile

# 4
Зависи от болестта. Някои по майчина, някои по бащина, някои по двете, а някои точно от тези двама родителя - здрави, носители обаче на определени рецесивни гени, които се съчетават зле само при някое от децата им. Не всички заболявания са предразположения, някои са генетични, сещам се за Хънтингтън например...

# 5
  • Terra incognita
При нас върви диабет тип 2 по майчина линия. Прапрабаба ми, прабаба ми, която умира млада от усложнения, причинени от тази болест, баба ми, майка ми. Знам, че е въпрос на време и при мен да се отключи. При двете ми бременности развих гестационен диабет, което си е ярка червена лампа, че нося заболяването. Знам, че с начина си на живот и хранене мога да забавя болестта, но едва ли ще я избегна. Просто съм свикнала с мисълта.
Очите...как исках децата ми да са синеоки. Баща им е синеок, по- голямата част от моето семейство- също. Е, наследиха моите тъмни очи.

# 6
  • София
Няма закономерност. Всеки от нас е резултат от смесването 50:50 на гени от майка си и баща си, а какво е включено в тези 50% си е чиста лотария. Какво носителство имаш можеш да разбереш с генетични изследвания,както и какъв е шансът да го отключиш. Много проблеми не се унаследяват, а се придобиват от начина на живот.
Кой какво мисли няма особено значение, защото това е цяла наука.
Ние със съпруга ми сме си правили генетични изследвания и знаем статуса си. Някои от децата си сме изследвали за определени неща.
Цялостно изследване на всички гени би струвало невероятно скъпо, но можеш да се изследваш за определени наследствени болести, за които знаеш в семейството.
По отношение на външни белези - пак е въпрос на късмет. Имаме 5 деца и всички имат и прилики, и разлики.

# 7
Могат да се направят генетични изследвания за предразположение към дадено заболяване. Следва въпросът дали искате да знаете. Ако отключването на нещо може да се предотврати, примерно чрез хранителен режим - добре, но ако не може? Изобщо да не говорим, че кое точно отключва болест не винаги е ясно.
В такъв филм ще се вкарате...

# 8
  • Пловдив
Наистина ли лекар е изтърсил подобна щуротия, или не сте се разбрали?!  Rolling Eyes

Няма пол на родител, който "да играе по-голяма роля в унаследяването". Само някои генетични болести, те са малко, са свързани с дефекти на гени на Х-хромозомата и ако от тях страда мъж, значи ги е наследил от майка си, а не от баща си. Нещо подобно се отнася за митохондриалните заболявания, също редки, които се предават от майка на деца, независимо от пола на децата. Друга зависимост няма.
Правило от кой родител какво ще наследиш, също няма. По-голямата част от човешките гени ги имат и двата пола и ги предават на децата си също от двата пола.
Категорично няма зависимост някои неща да се предават поколения наред само по женска или само по мъжка линия в даден род. Случайност е. Или пък става дума за неща, които по някаква причина се изявяват у единия пол по-често и затова изглежда, че и така се предават.
Може някои неща да се проявяват само или по-често у единия пол, но това не пречи да се наследяват също толкова и през родителя от другия. Пример, който съм чела някъде из нета, не е за болест - има данни за варианти на гени, които увеличават вероятността за узряване на повече яйцеклетки в един месец у една жена, което пък значи повишена вероятност за естествено зачеване на разнояйчни близнаци. Тези гени се проявяват само у жените по този начин, ясно защо, но жената може да ги наследи както от майка си, така и от баща си, може да ги предаде и на дъщерите, и на синовете си (или да не ги).

Самите заболявания са в различна степен и в различен смисъл "наследени". Някои се дължат на дефект в един ген, други - в повече (често - много на брой и неясно как влияещи). От тези повече може едните да ги вземеш от единия родител, другите - от другия. При някои имаш ли "наследеното", заболяването се изявява, при други се "наследява" само предразположението, и то пак в различна степен.
Аз не съм лекар, също съм лаик, да уточня.

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 12:42 от Магдена

# 9
Гените не са толкова просто нещо. Не може да се каже дали повече от майката или повече от бащата се унаследява. Има и рецесивни, и доминантни гени.

Ако знаеш, че в рода ти има някакво заболяване и си предразположен/а ще внимаваш как живееш. Аз си знам, че сме с определени дадености към диабет. В рода на мм също има и някой ден за нашите деца няма да е много благоприятно, защото ще имат висок риск. Това не значи да се примиряваме, а да живеем по-здравословно и да се профилактираме.

# 10
Втори закон на Мендел
Когато половите клетки се комбинират на случаен принцип, генотиповете, показани в таблицата, са еднакво вероятни. Има 25% вероятност да се срещнат две зародишни клетки, носещи нормални GLB1 гени (отбелязани в зелено). Такова потомство не показва признаци на заболяване.
В другите два случая единият родител е носител на нормалния ген, а другият - на мутиралия ген. Тъй като тези случаи са неразличими един от друг (отбелязани в жълто), вероятностите за тяхното възникване могат да бъдат сумирани. Следователно вероятността да се получи хетерозигот при такова кръстосване е 50%. Такова потомство също няма да прояви признаци на GM1 ганглиозидоза. 50/50
И накрая, има 25% вероятност потомството да има  и двете копия на гена GLB1 са мутирали (отбелязано в червено). Такова потомство ще се окаже болно от GM1 ганглиозидоза.
Този пример обяснява втория закон на Мендел, който гласи, че когато два хетерозиготни индивида се кръстосат, потомството се разделя в съотношение 3:1 във фенотипа и 1:2:1 в генотипа.

п.п. това е само 50% от информацията, още преди да са били открити хромосомите, а с тяхното откритие, ситуацията вече е съмсем друга...вариантите са повече, ето картинка, без коментар към нея...

както виждаме по цветовете, са възможни 9 комбинации....

# 11
  • Пловдив
Няма такива неща, които да се проявяват задължително "през поколение". Това, че понякога нещо се изявява у дядо и внук, но у бащата - не (примерно аз съм късогледа, баща ми не беше, неговата майка е била), не значи, че бащата и правнукът са застраховани, а внукът задължително ще го има. Няма такъв начин на предаване, който да брои поколенията по този начин.

# 12
Генетиката на един човек е сложна. Може човек да наследи някаква болест от прадядо си или прабаба си, а неговата баба, дядо, баща или майка я няма тази болест. Сложно е всичко. Аз знам, че съм наследила едно заболяване от баща ми.

# 13
  • София
Грнетиката да речем не, но, биологията е съвсем достъпна.

Кралица Виктория е тръшнала половин Европа с хемофилия, синя кръв - зѐми.

# 14
  • София
Вярно, сега като го каза за Виктория се сетих, че на руския цар синът е бил с хемофилия, а Распутин е станал близък до тях, защото е обещал да излекува детето.

Общи условия

Активация на акаунт