До каква степен се унаследяват болести по бащина линия

• 2 819
  • 48
  •   1
Отговори
# 30
  • SF
Ми ето, вече имаш становището на професор Фернандо Пардо-Мануел, който 10 години е работил по въпроса.
Тук ще получиш разнопосочни мнения. Дори не знаем коя е болестта, но по-добре не я пиши, за да не се подплашат много хора, ако я прочетат, а и твърдението под нея, че някой "бг мама специалист" е изследвал, че до голяма степен се предава.
Щом се интересуваш и търсиш отговори, си по-информирана от нас.
60% се предават по бащина линия, но остават едни 40%, в които може да попаднеш и да не наследиш нищо.

Всички ти казаха, че не разбират, че материяте е като за учени, професори, но и те внимават да дават становища, ако не са изследвали. Дори и да ти кажа, че аз съм генен инженер и  е много вероятно баща ти нещо да ти предаде, ще ти свърши ли работа този отговор?

# 31
Дори не знаем коя е болестта, но по-добре не я пиши, за да не се подплашат много хора, ако я прочетат, а и твърдението под нея, че някой "бг мама специалист" е изследвал, че до голяма степен се предава.

Нищо не изследвам!
Интересувах се принципно за онкологичните заболявания ( без с точност какво ) предават ли се по линия на бащата и то не искам вие да изследвате и да ми кажете отговор, а само да се огледате около вас и ваши познати които имат това заболяване дали и тяхната баба по бащина линия го е имала.
Примерно: баба с р. на бял дроб
Внучка с гърдата
Не конкретно един и същи вид.
Явно не успях да обясня добре.
Както и да е.
Всичко добро Simple Smile !

# 32
  • София
От лични наблюдения. При някои се предават, при други не. Зависи кой е изтеглил късата клечка. Имам познато семейство с 4 деца и онкологична история по бащина линия. 2 от децата се разболяха (1 почина, 1 се излекува) и 2 са здрави. Баща им боледуваше на стари години, неговият баща/дядото също, сестра му също, но останалите им братя и сестра си бяха здрави, както и 6-те братя и сестри на дядото. Внуците засега са здрави.

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 12:11 от Fever Ray

# 33
  • SF
Нищо не изследвам!
Интересувах се принципно за онкологичните заболявания ( без с точност какво ) предават ли се по линия на бащата и то не искам вие да изследвате и да ми кажете отговор, а само да се огледате около вас и ваши познати които имат това заболяване дали и тяхната баба по бащина линия го е имала.
Примерно: баба с р. на бял дроб
Внучка с гърдата
Не конкретно един и същи вид.
Явно не успях да обясня добре.
Както и да е.
Всичко добро Simple Smile !

Под "бг мама специалист" имах предвид някой от нас да ти напише "изследванията си", а не тебе.
Нали това питаш - ние да изследваме.
И си представи на какво ще попадне някой с болен дядо, ако прочете, че друг дядо се е разболял и надолу по веригата всички 100% са го последвали.
Опасни са тези твърдения и да, вид изследване е това, което провеждаш, с непредставителна извадка от отзовали се в бг мама. Не е толкова сериозно, но само си представи в нечия глава каква картинка може да се оформи.

Гените са си гени. Носиш си ги. Но какво ще отключиш, зависи от много други неща, както вече вероятно знаеш.

# 34
Ама чакай малко, ракът конкретно не е едно заболяване, а чадърно название на много различни заболявания, които възникват по различен начин. Няма предразположение към рак. Има гени, които повишават риска, горе беше спомената Анджелина Джоли, там генът е brca1, установен е кой е генът и до какъв рак води (на женските полови органи), но това е област, в която тепърва се прохожда. Много ракови заболявания се причиняват от въздействия не на гени, а на среда - примерно рак на белия дроб в 90% се развива при пушачи, меланома (рак на кожата) при прекомерно излагане на слънце и солариум (ув светлина), на маточната шийка, език, гърло, уста, анус от определени щамове на ЧПВ (вирусен причинител), щитовидна покрай радиация/Чернобил. И ако баба има рак на черния дроб, а внучка на гърдата, това не е едно и също заболяване и механизмите са различни, не означава, че ракът е наследствен. При един и същ вид рак (примерно на гърдата и при двете) може да се спекулира. Затова и няма лечение на рака, има лечение на конкретни видове рак, което е различно, някои видове рак вече се избягват с ваксиниране (чпв в детска възраст).

Никой не умира от старост. Умира се от сърдечни заболявания, инсулт, рак (основно). На когото каквото му се падне. Не е защото ракът е наследствен, а защото с удължената продължителност на живота и замърсяванията в организма стават грешки. Ако в семейството има много случаи на женски рак, хубаво е да се тества за брка1,2 и да спазва профилактика. За другото се ходи редовно на прегледи, не се отлагат лекари при оплаквания, и се живее здравословно с достатъчно движение и липса на прекалености.

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 13:43 от наивница на средна възраст

# 35
Наистина ли лекар е изтърсил подобна щуротия, или не сте се разбрали?!  Rolling Eyes

Проф.Владимиров от ИСУЛ
Независимо от вида на онкологично, предавало се от бабата по бащина линия. Въобще по бащина линия вървели болестите.
Аз така го разбирам.
Може и да съм в грешка (надявам се) ,
но детето ми има гастро проблем и понеже свекърва ми е с р. дебело черво и филма ми е ...
Който е майка ще ме разбере!
Иначе и моята баба по бащина линия е с онкологично.
Линията на майка ми е със сърдечни проблеми и диабет.
То нито едното нито другото е добре, но реших да попитам.
Не случайно пуснах и анкета в нея нито един не е написан, че е наследствено по майчина линия.Интересно!
Когато ходя на прегледи независимо какви са те винаги питат имате ли наследственост.
Мислех че темата ще е интересна, но доколкото улавям може би ви е досадна затова, благодаря ви за отговорите и всичко добро.

Иначе фактите са си факт че много болни живеят до дълбоки старини много здрави си отидоха.
Аз това го наричам съдба.
Просто да видя другите хора какво мислят по този въпрос и затова пуснах темата.
Още веднъж благодаря на включилите се с мнения от лични наблюдения.💐

# 36
Анкетата ти не е формулирана добре. Ясно е, че може да се наследява и по майчина, и по бащина линия...

# 37
  • София
Унаследяването става по следния механизъм.
Съвсем грубо и каишки.
50% случайни гени от бащата и 50% случайни гени от майката правят 100% гени на детето.
Вече кои гени си имал или нямал късмет да вземеш и колко от тях са от бабите и дядовците (пак грубо сметнато, но по 25% от всеки от тях) не можеш да разбереш. С генетични изследвания можеш да получиш % вероятност да развиеш определено заболяване, като се отчита и средата.
Още повече, че някои гени са доминантни, други рецесивни. Зависи дали и двамата родители ги носят и т.н.
Ракът не се предава генетично, а се предава предразположеност към него. Дали вече ще го развие някой или не, Божа работа.
Вкарваш се в излишни филми.

# 38
  • SF
Ти много хубаво и логично го обясняваш, но аз ще повторя първия си пост, че в медицината 2 и 2 не винаги прави 4.
Освен това, ако една майка е родила деца и разбере със сигурност, че до голяма степен, са наследили дядото, болен от нещо, което се предава, тя какво? - ще ги върне ли? Ще си роди нови с друг дядо, с други проблеми???
Все тая! Както не можем да си изберем носа и цвета на очите, така не можем да си подберем и болестите. А ако можехме, и задължително трябваше да си избрем 5, кои биха били те?

# 39
  • Пловдив
Не, нямам наблюдения точно за бабата по бащина линия в моя род. Наблюденията ми сочат, че от всяка баба ПРЕЗ родителя си, неин син или дъщеря, можеш да наследиш нещо или не. Също и от всеки дядо. И в рода си имам, всички имаме, най- различни примери, да не ги пиша, няма смисъл.
Споко, случайност е кое от коя баба ще дойде. Също и според мен едва ли рак на дебелото черво на стари години и някакви гастро проблеми като дете изобщо имат връзка генетично.

И моята баба по бащина линия почина от рак на 70, както и дядо ми по майчина, той пък на 60, майка ми на 80 също страдаше от хематологично злокачествено заболяване. Четох някъде, че около 40 на сто от хората в някакъв момент от живота си биват диагностицирани с рак, предимно в напреднала възраст. Рак на старини, вкл. на дебелото черво, има във всяко семейство и това не значи нищо особено.
----
Като се спомена за професора по-горе - да, сигурно наистина при някои сложно наследявани състояния има известна слаба зависимост по-често да се предават на децата, ако от тях страда родителят от определен пол. Конкретно чак за бабата по бащина линия (а не по майчина) обаче едва ли.
Чела съм нещо подобно конкретно за т.нар. болест на Хиршпрунг, това е вродена малформация на дебелото черво, липса на нервни клетки в част от него, която външно се изявява с упорит запек. Дъщеря ми беше със съмнение за нея като новородено и малко по-късно, но така и не я изследваха (прави се рентген с контраст и биопсия на проба от червото), защото симптомите (запекът) при нея в крайна сметка не се оказаха чак толкова тежки. При тази малформация е установено, че мъжете я имат 3-4 пъти по-често (70-80 процента от всички засегнати са момчета, съответно мъже), но ако я има жена, вероятността да я имат и нейните деца е по-голяма, отколкото за мъж. Играят роля мутации в различни гени едновременно, някои са известни, други май не. Явно по някаква причина, за да се прояви като фенотип тази малформация при жена, са нужни повече или по-"силно" действащи генетични фактори.
Не се вкарвай във филми от болестта на свекървата! Казвам ти го като майка, която много лесно се вкарва във филми също, аз съм си почти перманентно във филм, та те разбирам. Милиони свекърви и други баби и дядовци в напреднала възраст са имали рак на дебелото черво, той е сравнително чест.

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 12:43 от Магдена

# 40
Здравейте! Не знам дали въпросът ми е за тук, но ще попитам. Дали две деца от различни бракове ще имат голяма прилика помежду си?

# 41
  • София
Божа работа.

# 42
  • SF
Може и от един брак да са и да нямат голяма прилика помежду си.

Кога една прилика е голяма?

# 43
Здравейте! Не знам дали въпросът ми е за тук, но ще попитам. Дали две деца от различни бракове ще имат голяма прилика помежду си?
Може, ако и двете деца приличат на общия си родител.
Но ако приличат на другия, ще са съвсем различни. Защо питаш?

# 44
  • София
Нашите 5 деца са общи (последното е с помощта на донорка, та е само на половина, но пък е копие засега на една от сестрите си).
Имат и общи черти всички, и различни. Някои си приличат помежду си, други нямат нищо общо.
Въпрос на случайна комбинация на гени е всяко човешко същество.
Аз и сестра ми сме от общи родители, а няма как да сме по-различни физически. Съпругът ми и брат му са с общи родители и са като еднояйчни близнаци, а не са такива..

Общи условия

Активация на акаунт