До каква степен се унаследяват болести по бащина линия

• 2 690
  • 48
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Както и плешивостта се предава по майчина линия Wink

# 16
Нали Анджелина Джоли си махна млечните жлези, защото имат предразположение към рак в рода по женска линия.
На мен майка ми и баба ми са с високо кръвно, аз пък съм с ниско като баща ми.
В тоя микс от болести в родовете можеш да наследиш и от мама, и от тати, въпросът е да знаеш семейната здравна история и да си следиш съответно хранителния режим и двигателната активност, за да се предпазиш.

# 17
  • SF
Мисля, че който може да отговори на въпроса до каква спетен, какво наследяваме и какво ще се отключи, ще вземе Нобелова награда.

# 18
  • Пловдив
Анджелина Джоли била носител на мутация в един ген (BRCA1), който вдига вероятността от различни видове рак, най-често на гърдата, но не се наследява само "по женска линия", макар че в нейния случай се каза, че от майка си го е наследила, а майка и починала сравнително рано от рак. Със същия успех можеше да го наследи от баща си, ако той беше носител, само че той като мъж нямаше да е толкова застрашен от рак баш на гърдата. Няма женска и мъжка линия на наследяване на тези неща, искам да кажа.

# 19
  • Terra incognita
Няма, разбира се. Ние сме комбинация от гени от двамата родители. Какво би наследило бъдещото дете, никой не знае.

# 20
  • София
Доколкото съм чела интервюта с нея, АД е имала много високи туморни маркери при последните си изследвания и затова е предприела операцията. Туморните маркери се изследват вече рутинно в повечето лаборатории.

# 21
Анджелина Джоли била носител на мутация в един ген (BRCA1), който вдига вероятността от различни видове рак, най-често на гърдата, но не се наследява само "по женска линия", макар че в нейния случай се каза, че от майка си го е наследила, а майка и починала сравнително рано от рак. Със същия успех можеше да го наследи от баща си, ако той беше носител, само че той като мъж нямаше да е толкова застрашен от рак баш на гърдата. Няма женска и мъжка линия на наследяване на тези неща, искам да кажа.
Майка й от това починала и наскоро някаква леля май беше също засегната, пак от родата на майката, и други имаше потърпевщи. В този случай определено беше от родата на майката.
Но съм чела, че някакъв процент от рак на гърдата пострадалите са мъже.

# 22
  • Пловдив
Да, и аз съм чела така, че около 1 на сто били мъже. Но в случая говоря за наследяването "по женска линия" - за мъж вероятността да се разболее от рак конкретно на гърдата е сто пъти по-малка, но вероятността да носи мутация в тоя ген и да я предаде на дъщеря си или сина си е същата като за жена. Не се предава само от майка на дъщеря, а изобщо от родител на дете, просто тоя конкретен вид рак застрашава основно жените. Самата мутация казват, че има данни да увеличава в някаква степен вероятността и от други раци, не само "женски", но на гърдата е най-честият. За Анджелина не оспорвам, че е от майка и, явно е така.

Последна редакция: нд, 28 авг 2022, 23:59 от Магдена

# 23
Доколкото съм чела интервюта с нея, АД е имала много високи туморни маркери при последните си изследвания и затова е предприела операцията. Туморните маркери се изследват вече рутинно в повечето лаборатории.

Туморните маркери достоверни ли са според Вас ?
Според доста лекари туморния маркер за простата дава достоверност ,другите маркери са за проследяване когато вече има заболяване .
Незная вярна ли е тази информация.

# 24
Дали някой знае в темата има ли генетик, който да даде мнение по този въпрос.

Благодаря.

# 25
  • Terra incognita
И какво точно очакваш да ти каже някой генетик, без поне да кажеш каква е болестта и без да са направени генетични изследсания?

# 26
  • SF
Генетиците правят генни изследвания.
Дори и да ти каже "до голяма степен" или "до незначителна степен", това ще ти помогне ли?

# 27
Плати си за консултация като ти е толкова важно. Тук е фрашкано с генетици, които гледат в стъкленото кълбо.

# 28
Явно не съм задала въпроса си правилно.
Мен ме интересуваше вие самите забелязали ли сте наследственост при тази болест по бащина линия баба - внуче.
Т.е познатите и близките ви с това заболяване и техните баби по бащина линия ли да били .

До сега си мислех че по майчина е по вероятно ,но след като чух ,а после и прочетох това се замислих и реших да питам , защото в почти всеки родни а тази коварна болест ДА ясно е че не всички се разболяват но мен специално ме интересуваше баба по бащина линия .
https://roditel.bg/kakvo-naslediavame-ot-bashtite-i-kakvo-ot-maikite/

# 29
  • Terra incognita
Вече се писа, че няма точна закономерност. Колкото и хора да питаш за болести от бащина баба, баща и т.н., все рязлични ще ти кажат. Всичко е много индивидуално.

Общи условия

Активация на акаунт