На море в Гърция 2022 - V

• 63 465
  • 767
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Поне ще бъде доста по-спокойно. И Лефкада, и Кефалония ми харесаха страшно много, но такава лудница беше... Единствено на Егремни беше по-добре, но може би защото имаше земетресение същата сутрин.

# 406
  • Пловдив
Змия, не съм гледала прогнозата, а не си писала и колко време ще имате. Аз съм пристрастна и съм си обещала да идем в Загори и есента. Пък после морето е супер близо и има много подходящи места за кемпер.
Миленака, Лефкада и аз я видях фраш от всякъде. За Егремни мисля, че доста хора се отказват заради достата ходене. Обаче Лефкада не е много за кемпер според мен, поне местата, където аз бих отишла.

# 407
  • София
Времето е от 22 септември до 2 октомври.
Лефкада не ми е цел.
Вероятно ще е йонийския бряг без острови и малко планина преди това.

Разкажи за Загори, моля!

# 408
  • София
Има едно местенце под Сивота - Каравостаси, само горички, тук-там някоя къща и отличен плаж. В сезон имаше само няколко коли, а във вашия период ще е съвсем пусто.

# 409
  • София
Има едно местенце под Сивота - Каравостаси, само горички, тук-там някоя къща и отличен плаж. В сезон имаше само няколко коли, а във вашия период ще е съвсем пусто.

Били сме там, беше прекрасно. Покрай морето имам идея къде да ходим вече. Но за планинската част приемам съвети.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2022, 19:54 от змия

# 410
  • Стара Загора
Мраморния плаж, който за фотосесия е прекрасен, но не и за плажуване. Много малък , доста хора нагъсто, водата става дълбока още в началото.
Днес на Тасос духаше силен вятър , но вчера беше прекрасно, след като се вдигна мъглата. Обиколихме го целия два пъти - ходихме до Гьола, Златния плаж, Мраморния плаж, Псили Амос, Металиа още няколко погледнахме, но не слязохме изобщо дотам. Като цяло най-много ни хареса района от манастира Архангел Михаил до Лименария. Ние спахме в лименария. Като цяло острова по това време е много спокоен, но все още всичко работеше.

# 411
  • София
Прекрасна виртуална разходка из Фолегандрос на Robert Polasek. Върна ме към нашето юнско цикладско бягство... чудесно е отново да видиш познатите места макар и на монитор. Даже и мястото ни за настаняване съвпада (Coral apartments). И отличната паста "мацата" с козе месо в Синандиси Two Hearts Ох, сладки спомени...

Последна редакция: нд, 18 сеп 2022, 23:22 от миленка_д

# 412
  • Пловдив
Змия, аз съм разказвала подробно преди 2 години, като бяхме там. Потърси в постовете ми, че тогава ми е било прясно.
Бяхме отседнали във Витца и до Монодендри ходихме пеша по пътеката за не повече от 40-50 минути. Тогава нямаше никакви хора /2020-първа година на пандемията/ и всичките туристи, които видяхме бяха два кемпера точно преди /на влизане/ в Монодендри. Там обиколката вече е пеша.
От Витца се заобикаля каньона от запад по доста широк път, като има няколко места с панорамни гледки. Стигнахме до северната част на каньона, там организират рафтинг по една река с уникален цвят.
Има всякакви турове - организирани и самостоятелни, но вече вие ще си прецените колко и какво обичате да правите.
Мостовете /повечето/ са в посока юг-изток от Витца. Те са лесно достъпни от пътя.
Като цяло спомените ми са, че ако не влизаш в селата с кемпера, а си по пътя, навсякъде беше достатъчно широко. Има организирани безплатни паркинги.
За следващия път щеки, обувки и сме по баирите Simple Smile
Заведения - не знам. Ние се хранехме само в това на нашия хотел във Витца, под един 600 годишен чинар и със страхотна панорама - https://www.google.com/maps/place/En+Chora+Vezitsa/@39.8740124,2 … 2002,15.82z/data=!4m16!1m7!3m6!1s0x135bc9cb0d589a6b:0x500bd2ce2b9e660!2sMonodendri+440+07,+Greece!3b1!8m2!3d39.8824329!4d20.7478029!3m7!1s0x135bc865c0f93aed:0x3326fd4cb586414c!5m2!4m1!1i2!8m2!3d39.8735427!4d20.7526092

# 413

Една вчерашна прелест от мен Wink

# 414
  • Димитровград
Здравейте! Има няколко фирми, които с автобус извозват хора за еднодневен плаж в Александруполис от Хасково и Димитровград. От Димитровград са два пъти седмично- вторник и неделя, цената е около 26 лева. Там са на градски плаж с малка такса. Това преразказ от други хора, аз още не съм ходила. Казаха, че къмпинга има харесва. Преди са правили промоция, ако отидеш 4 пъти, на петия ти е безплатно.

# 415
  • Варна
На кратка или не кратка почивка в Александруполис:
Ако сте по-голяма компания, местата за настаняване с 2 или повече спални, които открих са извън града. Предимство е природата и тишината, недостатък е, че до плаж (в повечето случаи) и до хубава таверна се ходи с кола.
Тъй като бяхме двама, ние избрахме нощувка в града, така ходим на плаж с кола, а вечер се разхождахме, на таверна всеки може да пие по едно Узо. В центъра има една голяма улица, успоредна на тази край морето, пълна с приятни барове на открито. Разбира се и на улицата край морето и в пресечките има приятни заведения.
В Александруполис има и няколко музея - не ни остана време, а фарът е основна забележителност.
Плажове:
Първия ден отидохме за 2 часа в града, под хотел Grecotel.
Ами какво да кажа? Чадъри и шезлонги безплатно срещу консумация, не ни дадоха минимум. Плажът не ми беше хич уютен, водата мътна.
По съвет на домакина, на другия ден, отидохме в Агия Параскевия , на ок. 12-14 км от града. Попаднахме на плаж Вамос. Водата чиста, плажът плитък.
На чадър има по 3 шезлонга и стол, безплатни са, срещу консумация. В задната част има и нещо като шатри с легла и пуфове.
Фрапе + еспресо струват 7-8 евро, винаги носят по малка минерална вода към кафетата. Не всичко от менюто беше налично, заради края на сезона, но има вкусни картофки, по селски за 3,5 евро и тостове (задължително дават и картофки или чипс) за ок 6-7 евро. Цените на плажовете са подобни.
На връщане минахме да погледнем други плажове, да проучим. Слязохме на Паралия Макри, водеше ни GPS, пътят беше осезаемо по-лош. Голям плаж, пуст, само на едно място видяхме чадъри и шезлонги, а аз държа на това.
Спуснахме се на още един, май беше под Ble Beach Bar, отново не ни хареса.
Под Лидл, който е по пътя, също има голям плаж със свободна зона и отделно чадъри, но след това проучване, решихме, че Агия Параскевия е нашето място.
Там има 3 плажа, или по-точно 3 барчета към които има чадъри и между тях сравнително голяма свободна зона. И така отидохме и на тамошния най-западен, казва се Аква Маре. Отново комфортно, цени напитки подобни, морето малко по-дълбоко.
Последния ден отново на Вамос. Най-вече, защото морето беше по-бурно и предпочетох плиткото.
За тези плажове четох в трипадвайзър, че през активния сезон са много претъпкани и дори връщат клиенти и пазят места за местните. Може би е така, през септември беше много спокойно. Ако действително легнат 4 човека под чадър, колкото са шезлонгите, ще се навираш в съседите.
В Агия Параскевия, плажовете са пясъчни (но не и със златист пясък, като при нас), има камъчета 2-3 метра при влизане, но Аква обувки не сме слагали, въпреки, че си носехме. За разлика от Тасос.
Направи ми впечатление, че има поляни с маслини или смокини, обособени като паркинг, за да е удобно на туристите, а не да ставаш луд, къде да паркираш.
Разказът ми стана дълъг, но понеже имах запитвания и на ЛС исках да разкажа всичко, което се сещам.
За таверните и друго, ще пиша в друг пост.
П.п. Действително за основна морска почивка, може би не е Александруполис мястото. Но за нас, които сме на море и търсехме откъсване от ежедневието за 3-4 дни беше перфектно.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 22:29 от stenly

# 416
  • here and now
Не е запазено за местните. Просто се обаждаш по телефона и си запазваш място. Наистина е претъпкано в активен сезон и основно се чува българска реч.
В Аква маре работи един симпатяга Георгиус, който аз съм го кръстила Джордж. Той говори приличен български, каза че е завършил в ПУ. Заведението има много хубав детски кът също.
За там точно не съм звъняла, но за Ocean 6, който е под таверната Св. Георги, която смятам (ако всичко е наред) да посетя тази неделя съм се обаждала да си запазя чадър и шезлонги. Когато пристигнеш си казваш името и те настаняват.

# 417
Тази година за пръв път (от близо 20 в Гърция) чух за резервиране на места на плажове и наистина го видях с очите си - на 3 септември попътно спахме на Паралия Скотина, което е едно от по-малките, спокойни и забутани места на Олимпийската Ривиера. През нощта пълна тишина, няма кой да те напсува, дето се казва. На сутринта преди тръгване слязохме да пием кафе на плажа и бях изумена, такова нещо не съм виждала и в България. Беше неделя и 98% бяха гърци, тук-там някой българин и сърбин. Не искам да си помислям какво е било през август.
За щастие два дни по-късно бяхме така Simple Smile

# 418
  • СОФИЯ
Витошка не ми е ОК откакто не мога да паркирам пред вкъщи. Друго беше през 80те, за москвич и един трабант имахме място
Пакси този юли 2022

# 419
  • София
Къде на Скотина, между къмпинга и военните ли? Там обикновено има 5-6 човека най-много.
Аз се уплаших от Паралия Катерини, там спахме на връщане. Все бях чувала каква гмеж е, ама като видях налягалите почти един върху друг сърби и румънци на две педи пясък щях да припадна. 😂
Но пък се оказа, че плажът срещу хотела ни, в северния край на селото, е огромен и празен. Защо всички бяха налягали на оная теснотия в центъра, така и не разбрах.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 23:12 от yovanka

Общи условия

Активация на акаунт