На море в Гърция 2022 - V

• 63 413
  • 767
  •   1
Отговори
# 555
Не разбирам защо рано или късно в темите за море еди-къде си започват да се сравняват несравними морета и винаги някой дава за пример нашето.
Аз пък открих за себе си уау къщи в arbnb, цяла категория.

Тази ми е сред фаворитите, пък и е по темата. Иначе има чудесни варианти и по други страни.

# 556
Е, Ачера я пускаш за втори път. Другата кейп Верготи е в същия комплекс. Имам някакво смътно усещане, че се опитваш да направиш нещо с този разговор, но не го казваш направо. А оставяш публиката да цъка върху рекламираните вили.

Между другото, тези две вили в Даньов гьол съвсем не са с лукс обзавеждане, както твърдиш. Да, симпатично е, но си е базово за такива вилички.

Нямаш си НАпредстава с какво морето в Крит или някой Циклад е по-хубаво от това на Халкидики и Тасос. И се надявам така да си остане. Между другото ние също пътуваме с кола. Голяма и пълна. И не, не може линк към вилиТЕ.

Маслинка, такава мелница гледахме на Сирос. Малко е клаустрофобично, та къщата ни беше пред нея, но със страшна гледка.

Последна редакция: сб, 15 окт 2022, 15:01 от Fancy

# 557
В темата за море в България съм казвал нееднократно къде почиваме. На страхотно място с уникални гледки, плаж с фин жълт пясък и вода с красив цвят. Тези къщи ги знае всеки, който наема такъв тип имоти. Под луксозни имам предвид луксозни като за под наем. Гръцките, които пуснах също са такива.

# 558
  • В заешката дупка
Аз за “луксозни” вили в Крит не съм говорила. Този термин за мен често има негативна канотация, точно защото се прикрепва към какви ли не недоразумения. Иначе аз казах, че в уишлиста на Airbnb имам вили с 2 спални, басейн и гледка към морето, които на мен много ми харесват и ако искаш ще ти пратя линкове на лични.

Последна редакция: сб, 15 окт 2022, 15:50 от ЧеКа

# 559
Аз пък, когато планирам морска почивка изобщо не търся басейн, морето ми е достатъчно.
В лукса не виждам уют, малко ми е студено там.
Трябва ми само гледка с разбиващи се вълни, маса под асмата и смях на щастливи деца.

# 560
  • В заешката дупка
Аз не мога да се придържам към един тип място за отсядане. А и често ако ходим на по-дълги почивки гледам да комбинирам различни места. Вскяко може да ми донесе различно преживяване и служи на различни цели. И с басейн мога да наемам, и без басейн, и близо до плаж/море, и в някоя забутана горичка или местност, като, примерно, онава чудна местенце, към което Розова маслинка е дала по-горе линк. Единственото, към което все повече се стремя с възрастта е повече тишина и удобство, и туристическата лудница да е някъде надалеч, доколкото е възмножно, защото пълно избягване е невъзможно. Имам и някои ограничени и съобразявания, защото имам деца макар и тинейджъри, но и те ще пораснат.

# 561
Може ли да върна темата назад към морските костенурки Wink
Страхотна мания са на единия ми син, заедно с октоподите. От малък ги рисува, купува си играчки, тениски с тях, значки и т.н.  Вече е в гимназията и въпреки опитите ни да го подбутнем към други области, в които има таланти,  се е насочил професионално към биологията. Нещо като Джералд Даръл и детството му в Корфу, дето цялото семейство очаквало, че като порасне и страстта към животните ще му "мине", а той станал професор по биология.
Та представям си колко вълнуващо ще бъде да направим едно пътуване до островите и местата, известни като местообитания на морските костенурки, и отдавна ми се въртят такива планове в главата. Обаче и разочарованието ще бъде голямо, ако отидем дотам и не видим нищо. Дайте съвети къде точно да отседнем и по кое време на годината да отидем, за да бъде най-голяма вероятността за среща с тези морски създания! Може и като тур да го направим, с отсядане на няколко места. А плуването с костенурки, за каквото само съм чела в нета, ще бъде направо сбъдната мечта. С октоподите вече имаме много интересни срещи.

# 562
GG_BG,
през цялото лято могат да се видят костенурки Caretta Caretta в пристанището на Аргостоли, Кефалония. Рибарите ги хранят и те са нещо като "дресирани", та идват сутрин и се въртят чак до обяд край брега. Ние сме ходили в различни години, никога преди 10 ч. (не сме от ранобудните) и винаги са там. При това всяко от трите лета, в които сме били, ставаха все повече на брой.
Гнездят и снасят на южните брегове на Кефалония и Закинтос, но там са потайни и могат да се срещнат главно при завера с доброволците, които се грижат за тях, както е описала и Пълнолуние. Иначе гнездата им, оградени с пръчки, се виждат на много места. Яйцата са с размер и вид на топчета за пинг-понг, но ги заравят в пясъка. По принцип снасят през юни, а малките се излюпват през август-септември, като движението става общо взето по тъмно. След като веднъж малките костенурчета долазят успешно до водата, мъжките никога повече не се връщат на сушата, могат да бъдат видени само в открито море. Излизат само полово зрелите женски, за да положат яйцата си веднъж годишно.
Над Кателиос, Кефалония, има малък музей по темата, с безплатен вход и услужливи младежи-уредници (също от доброволците). Мисля, че имаше такъв и на Геракас в Закинтос, но в него не сме влизали. В Закинтос най-често костенурки се срещат при определени екскурзии с корабче от Кери и Лаганас, но не ги препоръчвам на хора, които се вълнуват от екология и биоразнообразие - за костенурките е стрес, шум и замърсяване.
Костенурки има и на много други места в Гърция, например южните брегове на Пелопонес, Крит и т.н. Обаче гаранция-Франция дали и къде ще ги видиш. От моя опит споменатите места са най-сигурни.
Ковид пандемията и двете спокойни години за гръцкия туризъм (особено 2020) се отразиха изключително положително на прираста на популацията на каретите. Сега в лудницата сигурно ще има връщане назад, но там са си.

А когато синът ти порасне още малко, ако още е запазил интереса си, може да отиде и като доброволец към организацията Архелон - тогава със сигурност ще ги вижда много и често.
https://www.archelon.gr/eng/volunt.php?row=row2

Последна редакция: сб, 15 окт 2022, 18:23 от Параход

# 563
  • Sofia
Но не смятам че цвета на морето в Крит е много по-екзотичен от цвета на морето в Халкидики или Тасос.
О, тук много, ама много бъркаш. Simple Smile

А в Гърция специално няма точка, до която не може да се стигне с личния автомобил. Ние, например, никога не бихме ползвали самолет до гръцка локация – пътуваме си с нашето SUV безпроблемно.

# 564
Може ли да върна темата назад към морските костенурки Wink
Страхотна мания са на единия ми син, заедно с октоподите. От малък ги рисува, купува си играчки, тениски с тях, значки и т.н.  Вече е в гимназията и въпреки опитите ни да го подбутнем към други области, в които има таланти,  се е насочил професионално към биологията. Нещо като Джералд Даръл и детството му в Корфу, дето цялото семейство очаквало, че като порасне и страстта към животните ще му "мине", а той станал професор по биология.
Та представям си колко вълнуващо ще бъде да направим едно пътуване до островите и местата, известни като местообитания на морските костенурки, и отдавна ми се въртят такива планове в главата. Обаче и разочарованието ще бъде голямо, ако отидем дотам и не видим нищо. Дайте съвети къде точно да отседнем и по кое време на годината да отидем, за да бъде най-голяма вероятността за среща с тези морски създания! Може и като тур да го направим, с отсядане на няколко места. А плуването с костенурки, за каквото само съм чела в нета, ще бъде направо сбъдната мечта. С октоподите вече имаме много интересни срещи.

Ние сме наблюдавали излюпването на костенурчета на един от най-населените плажове на Парос - Хриси Акти. В края на август. Снимката не е ок, защото я свалих от едно от видеата, които им направихме.
Бяха в най-натоварената част на плажа, измежду чадърите. Дойдоха от фондацията и започнаха да им помагат да се излюпят, и им направиха каналче до водата.

# 565
GG_BG Ние бяхме на 9.09.2022 на плажа, за който съм писала. До колкото разбрах и предният ден са били на същият плаж и са проверявали друго гнездо. Доброволци имаше и на пристанището на Аргостоли и може би и те може да дадат информация кога ще се проверява някое гнездо и на кой плаж.

Подочух един разговор и може и да не съм разбрала правилно, но големите костенурки си живеят постоянно на пристанището на Аргостоли. Едната е на 40 години.

Скрит текст:
Ето бебетата, които са в очакване да се срещнат с морето (не са много на фокус)

И един Рачо сърдитко

# 566
  • София
Ако знаете как клечах на плажа да чакам бебета-костенурчета... Smile Така и не ги дочаках.

# 567
Благодаря, Параход! Запазих си линка за доброволческата организация, ще го разгледам подробно по-нататък.
Пълнолуние, толкова са сладки, имали сте късмет!

# 568
Октомврийски гръцки уикенд 🌞Днес на порта във Волос тази яхта ме накара да си задам два въпроса:😀1. Тя ли е половинката? 2. И ако не е яхтата, то коя  е щастливката?😄

Последна редакция: нд, 16 окт 2022, 15:43 от ellis

# 569
Явно, че е яхтата. За корабите и яхтите на английски се говори в женски род - използва се местоимението "she".

Общи условия

Активация на акаунт