Саудитска Арабия

• 9 380
  • 239
  •   1
Отговори
# 105
Ще осъмнем някой ден с един от трите мобилни оператора саудитска собственост, натам върви.

Тази тема стана... уау. Не ми се мисли, ако някой ми подхвърли наркотик в дрехите/багажа или ме натопи, че произвеждам алкохол (в Либия помните какво се случи на сестрите)... попадаш в арабски затвор и няма мърдане оттам докато си жив. Мерси Wink

p.s. доста серии съм гледал на "Арестувани зад граница" на Nat Geo. Виновен, невиновен ... затварят те и иди доказвай, че си невинен. С изтезания ще си признаеш каквото ти кажат.
Прекалено много гледаш и вярваш на телевизора..

Напоследък ходя в страни, в които повечето хора не биха отишли, защото са чували от телевизора това и онова и ги е страх.
Само че положението не е точно така като се иде, доста по-различно е от това което  се вижда от телевизора..

# 106
Излиза ми и тази, но вероятно отново е фалшива https://tvstarsinfo.com/sara-bint-mashoor-bin-abdulaziz-al-saud/
Тази е друга жена със същото име. Има много дублирани имена в тия кланове и медиите се закачат на съвпадението на имената и произвеждат fake news. Като историята от линка, в който се е получила манджа с грозде - животите на 2 жени в 1. Активистката-бунтарка, избягала в Англия, явно с второто си тяло ражда дете след дете в Рияд 😅 Ама хич и не четат какви глупости пишат.

А за Уалид от статията чета, че не той е идвал, а негов пратеник, и нашият кмет е ходил там да иска пари, за което евала, де, че е успял.

Последна редакция: пт, 26 май 2023, 18:45 от Doro

# 107
А за Уалид от статията чета, че не той е идвал, а негов пратеник, и нашият кмет е ходил там да иска пари, за което евала, де, че е успял.
Цитат
Пратеникът идва на среща с ректора на висшето училище проф. Иван Станков със специална мисия - да оповести дарителския жест на принца, в отговор на визитата му миналата година през юли в града на липите, когато получи титлата "доктор хонорис кауза".
Аз го разбирам, че когато е ставало дарението втория път е дошъл пратеник, но първия път той е бил в града на липите, който е Стара Загора.
Ето ги тук с Първанов, имал и „Мадарски конник“ първа степен за приноса му в икономическите отношения между двете страни. хаха

# 108
В интерес на истината това да те хванат с наркотик и за Тайланд важи, не знам дали помните един филм за две девойки точно с такъв случай, филма си е по действителни събития и други такива има. Иначе, къде ли е вече абсолютно безопасно?! Миналата година преди да ходя в Ливан, приятели и то от арабски страни ме разубеждаваха, че било опасно, криза и.т.н., то и аз от медиите се бях повлияла, че даже си бях активирала едно корпоративно приложение и ми пращаха непрекъснато информация за инциденти, кой застреляли, кой отвлекли, даже имаше в банков клон нападение със заложници. Но на место вече нещата бяха по-различни и не съжалявам, че все пак отидох!

За Саудистка Арабия, ако искат да развият туризма и те ще трябва да поотпуснат нещата все пак.

# 109
Brokedown palace е филмът, много ми е любим.

Стана ми интересно за Ливан, имам познат ливанец, който е готвач в Дамам и ми разказваше, че положението е много зле икономически и хората мизерстват, и млади и стари имигрират да работят, най-често в Турция или в богатите държави от Залива. В същото време ливанци били много сърдечни и гостоприемни, но голяма беднотия ги мъчи и реално са в криза, да. Та как ти хрумна да ходиш там и друго ли видя, как ти се стори? Може да ми дадеш и линк ако си писала другаде.

# 110
Малко офтопик за Ливан.

За страната е така, в момента са в доста тежка икономическа криза, голяма инфлация, лирата се обезценява непрекъснато, там станахме "милионери" като обменихме в местна валута. Държавата е конфискувала/блокирала доларовите спестявания на хората в банките, от преди няколко години, тоест не могат да си ги изтеглят, а сигурно няма и да си ги възстановят въобще, това бе причината за това банково нападение преди да отида, някакъв отчаян човечец нападнал банката и взел заложници, искал си парите по влоговете. Хората са обеднели, заплатите в по-читавите компании ги фиксират в долари, но им ги плащат в местна валута. Имат режим на тока и са с генератори. Сменят и там непрекъснато правителства, но никое не се ангажира да направи необходимите реформи, експлозията в Бейрут от преди няколко години, също доста тежко ги удари. Който може емигрира в Гълфа, Европа, но има и хора, които са си там.

Но като турист, тези неща не ги усетихме. В хотела си имаше генератор, в заведенията си бе евтино за нас, туристическите им обекти са добре поддържани, църквите също, има хубави заведения. В интерес на истината бяхме и по места, където не усещаш че си в арабска страна, а все едно европейска средиземноморска. Имат много хубава природа, планини, море, зеленина (там няма пустиня) и всичко ти е на една ръка разстояние, защото страната е компактна, както се шегуват ливанците в един ден може да отидеш да караш ски и после на плаж. Кухнята им лично на мен ми е любима, така че и за кулинарен туризъм става страната. Имат си историческо наследство от финикийци, римляни, османци. В Бейрут има и много хубав музей. Така че Ливан има какво да предложи, но не е популярна турстическа дестинация в момента, което за нас си бе плюс защото гледахме обектите без тълпи от туристи.

И да ливанците са много гостоприемни и хора на живота, въпреки кризата заведенията им бяха пълни, партита, музика, все нещо празнуват Satisfied Ливанките особено по-младите много сe поддържат и като цяло са си красива нация.

Последна редакция: пт, 26 май 2023, 20:46 от AniSim

# 111
Еххх мой най-близък Изток, както пише Георги Милков, как ми е мъчно само за тези хора, за тези държави....  
Скрит текст:
преди имах колежка от Ливан, беше страхотна жена и какви хубави наргилета палеше хаха и хубаво табуле, всъщност и български гозби, защото живее тук от над 20 години. И аз мечтая за Ливан, този малък остров на християнството в мюсюлманския свят, единствената държава след колонизаторския период, която има възход, но след гражданската война през 70те са само надолу.
Diziler също е ходил там и има какво да разкаже, по разбираеми причини тук няма тема за Ливан.

И да не е само офтопик, да питам Доро дали е ходила до друг град извън Рияд или дали планува да ходи, и кой/кои? Не е ли странно, че Джедда е най-светският град, все пак е толкова по-близо до Мека и Медина.

Последна редакция: пт, 26 май 2023, 21:27 от T.Valcheva

# 112
Ох, този Георги Милков откакто ми го подариха събира прах, защото не му идва редът, но ето сега изтупвам го и го взимам за юнската почивка

Не ходих в друг град, следващите пъти, още много имам да обикалям и по западното крайбрежие, и по източно - Дамам, Хубар и Бахрейн. Бахрейн пуснали виза х 25 лева за притежатели на Saudi visitor visa - остава само да си потвърдя, че за моята виза се класира и се мятам. Иначе визата за Бахрейн е към 70 долара или нещо такова помня.
За Джеда се надявам да летя от Варна или от Бургас, вътрешните полети там са си скъпи. Ако не пуснат морски Wizz до септември, ще трябва през Рияд (букнах билети за 65 лева двупосочно) и ще бъдем в Джеда за националният им празник 23.09 - правят го доста зрелищно - заря, паради, регати, фигури с дрон, цветно авиошоу,  плюс самите жители обикалят с колите по улиците и веят знамето, обличат се в национални костюми... Чествания правят едва от 2015 година и още са въодушевени и се раздават  😁 Ама този път ще водя и мъжо - проверих, не е страшно, сега може да идва  Simple Smile

# 113
  • София
Бахрейн имат виза за 5 техни пари без значение дали имаш саудитска виза.
Ливан ми е любимата близкоизточна дестинация.

Вътрешните полети в Саудитска Арабия не са толкова скъпи - полети има често и е много по-удобно да спестиш време с полет.

Doro, благодаря за интересния разказ, надявам се като отидеш да видиш и останалата част от страната пак да ни разкажеш, защото според мен по-уникалната част ти предстои. Не пропускай Ал Ула.

T.Valcheva, Джеда е най-светският град, защото там има най-много експати, та от години леко си затваряха очите там. Сега още повече за туристите.

# 114
Гледах вътрешния полет е 300 лева двупосочно на човек  - и като сложиш за двама - скъпо си е. Къде сравнение с 65 лева на wizz

Eiger, разкажи ти тякакви неща, защо мълчиш така 😀

# 115
  • София
Гледах вътрешния полет е 300 лева двупосочно на човек  - и като сложиш за двама - скъпо си е. Къде сравнение с 65 лева на wizz

Eiger, разкажи ти тякакви неща, защо мълчиш така 😀
Моите билети бяха по около 50-80лв. на посока.
Освен Saudia можете да видите и Flynas.
Не съм добър разказвач, но Саудитска Арабия ми допадна. Никъде не се сблъсках с описаните случки. Срещнах само позитивни хора, които много ни се радваха.
Държавата се променя с бързи темпове и който обича по-натуралните места, да отива по-скоро.

# 116
Прекалено много гледаш и вярваш на телевизора..
Напоследък ходя в страни, в които повечето хора не биха отишли, защото са чували от телевизора това и онова и ги е страх.
Само че положението не е точно така като се иде, доста по-различно е от това което  се вижда от телевизора..
Моля, без прибързани оценки, не ме познаваш. Бил съм в 9 арабски  държави и и още толкова мюсюлмански (неарабски) държави и нямам никакъв проблем. И аз съм ходил на места, където не всеки ходи (например Сирия, в Ливан след последната война с Израел, не сега; също в кюрдската част на Турция няколко пъти в Диарбакър баш когато бяха бомбите на ПКК) е и? Знам, че едно дават по телевизията, друго е на място. Малко снизходително е изречението “прекалено много гледаш телевизия”. Поредицата “Арестувани зад граница” е най-вече за граничния контрол и какво ще ти се случи, ако пренасяш нещо или ако някой ти го е подхвърлил. Не е за “опасност от бомби” и изобщо за опасна ситуация в страната. За едни е опасна, за други не.
Моля, да не правиш прибързани оценки на хора, които не познаваш и да оставиш иронията и снизходителността леко встрани, благодаря.

Последна редакция: сб, 27 май 2023, 10:07 от diziler

# 117
Eiger, проверих всички авиокомпании, и преди това пътуване, и за следващото гледам.
Да не е било преди Ковид? Или пък са цени на специална промоция? На Flynas помня една реклама преди месец за супер мега ултра sale 100 SAR посока без багаж за определени дестинации, сред които не бяха Рияд-Джеда.
Вероятно ако живееш там и датите нямат значение, може да се издебне цена...

# 118
  • София
Eiger, проверих всички авиокомпании, и преди това пътуване, и за следващото гледам.
Да не е било преди Ковид? Или пък са цени на специална промоция? На Flynas помня една реклама преди месец за супер мега ултра sale 100 SAR посока без багаж за определени дестинации, сред които не бяха Рияд-Джеда.
Вероятно ако живееш там и датите нямат значение, може да се издебне цена...
Може и да е случайност, може и някаква промоция да е било.
Да кажа, че става дума за билети само с ръчен багаж.

# 119
Сега видях на Уизеър връзките за Саудитска Арабия.

за Дамам: през Тирана, Виена, Ла̀рнака, Будапеща, Рим, Абу Даби
за Джеда: през Милано, Рим, Венеция, Будапеща, Ла̀рнака, Виена, Букурещ
за Медина: през Абу Даби

Няма ли евтини варианти за Джеда и Дамам с прекачване в Кипър или Италия? А директният полет Букурещ-Джеда не е ли добра опция?

Общи условия

Активация на акаунт