Третокласници 2023/2024

• 31 087
  • 744
  •   1
Отговори
# 120
Входните нива трябва да се направят  до края на септември. Нашата класна каза,че ще прецени и няма да бърза.
Вчера подвързия и написах учебниците и тетрадките, сложих в отделни папки всеки предмет. Почти съм подготвила и кутията с помагала за там ‐ близки,скитник, пластелин и подобни, които ще стоят в шкафчето.
Септември винаги ми е натоварвам във финансово отношение.  Започва с рожден ден, после учебници, помагала,подвързии, имен ден. Но ще се оправим. Да са живи и здрави децата.

# 121
Ние още не сме имали родителска среща- предстои на 16-ти следобед. Но сме събрали по 60лв за помагала вече. Още.не е ясно каква смяна ще са на училище, силно се надявам да не са втора и занималня.сутрин, защото ще е много трудно следобед да се концентрира моята госпожица... Хубавото е, че тази година няма да има букети, а всички ще оставим дарение за пострадалите от наводненията в Карловско.

# 122
Букети и при нас няма да има.Ще правим и ние  дарение за пострадалите при наводненията . Ще сме само  първа смяна. Читателски дневници имате ли за попълване лятото? Ние да ,попълваме но не всички графи ами каквото сме запомнили Smiley

# 123
  • София
Ние все още нямаме родителска среща. На 15-и казаха, че на двора ще им дадат учебниците и да си ходят. Чудя се въобще да им взимам ли нещо на учителките, те ще подадат торбата и ще си ходят, нямало да има нищо, това са казали на една майка, която е звъннала(ако не беше звъннала, се чудя дали и час щяха да ни напишат в Школо 🤣 ). Даже се чудя да обличам ли и разкарвам детето, въобще.
На работа съм после до 17ч. няма да мога да мина от никъде за подвързии и подобни, но няма да си давам зор, като миналата година. Като успея, ще му взема всичко.

# 124
  • Пловдив
Това за Карлово май е кампания за цялата страна - "Надежда вместо цвете".
При нас ще има тържество и ще се приберат. Тази работа в училището на Дези много несериозна.
Щерката отсега се радва, вчера нарочно минах с нея през двора на училището, тя вика: "хубавото ми училище!". "Гаджето" също не го е виждала цяла ваканция, сега ще го види. Приятелката и от класа живее срещу нас и излиза пред блока, с двете приятелчета от градината се виждаха в парка, едното от тях ходеше цяло лято на занималня, от която ги извеждаха в същия парк. "Гаджето" обаче не го е виждала изобщо.

За сина, който "учи" в ЦСОП (бившвто помощно училище) аз нямам никакви вести как ще започва годината, очаквах съобщение по Вайбър, но честно казано, хич и не ми се ще да започва там, защото миналата година само проблеми с агресия към другите деца и всяка вечер ми се четяха лекции накрая.

Приятелката от градината - явно с амбициозни родители (+ загрижена баба) и ученолюбива, тя е, на която нашата завиждаше за свършеното през ваканцията. Другото момиченце, от блока срещу нас пък - то не се справя в училище много добре, родителите - сравнително простовати хорица (както и да звучи Flushed) и не знам дали са загрижени в това отношение и колко помагат. Надявам се нашата да продължи да "завижда" за успеха в училище на едната и да не се отпуска, за да не стане слаба ученичка като другата (извън това нямам изобщо нищо против да си играят, щом се разбират, и аз в училище имах дългогодишна приятелка със слаб успех).
При характер като този на дъщерята (и моя) да се отпуснеш, е много лесно, нямаме отвътре подтик да седнем и да вършим "скучна" работа, а децата нямат още и усещане за отговорност и последици, моментното удоволствие надвива. ММ се хили, че на зубърите всеки им се смеел, и нататък в неговия си стил. Ще видим, де, не съм се запритеснявала, но може би ще има нужда да се понатисне.
А, и добре, че домашните ги пишат в занималнята.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 09:00 от Магдена

# 125
  • София
При нас, аз съм писала, занималнята е задължителна, но не му обръщат внимание и той не успява. А ако слуайно му се обърне внимание, то е под формата на наказания и забележки.
Поставила съм си "граница" до края на първи срок и го местя. Детето има нужда от подкрепа и помощ от разбиращ учител, не от вряскане над главата. Аз карам сериозни курсове от началото на годината, за които плащам една камара пари и всяка вечер 5-те работни дни имам тричасови лекции, а трябва и да уча. Нямам кога да работя с него вкъщи, баща му от утре е на нова работа и също ще учи, искат му някакви сертификати нови. Събота съм го записала по обяд в читалището на английски, защото тази в училище все отсъстваше и даже азбуката не научи. Останалото време искам да почива и да сме си заедно...ден и половина.
Не мога да му жертвам почивкага ден и половина, заради това, че те искат да си рабитят с трите бързи деца, а на моят само питанки да му слагат и да му мелят над главата. А занималнята е задължителна, ако не беше- щях да си го взимам и в работата до мен да пише или на частна занималня или да идва учител вкъщи. Просто тази организация може да работи за някого, но не и за моето дете с дисграфия. Заради затрудненията е слабо мотивиран, лесно се уморява и разстройва и просто се отказва, плаче, изпада в истерии. То не става и да му се скараш и да му дадеш зор, защото то просто си не може. Чакам една приятелка логопед и психолог да ми каже дали някак не можем да организираме при нея съботно занимание(та е в друг квартал и само уикемда можем да отидем) , защото в Пумпелина, където го водя, някак твърде лежерно си карат и имам чувството, че едно и също правят. Искам да има и помощ, за което трябва да се организирам за обследване и да се види има ли нужда от специална такава.
Просто при нас не е мързел, а затруднения, от които следва слаба мотивация. Чудя се и дали английският няма да го натовари, но и той само говори как едно от децата ходело на какво ли не и ми се струва, че завижда или поне изпитва чувство за малоценност спрямо другото(то било тренирало футбол, знаело незнамсиколко думи на английски, ходело на училище в събота....явно някаква занималня). Опитвам се да го мотивирам, пе като понаучи английски, ще разбира какво пише в една игра, която баща му му дава да играе на лаптоп веднъж седмично. Аз също карам онлайн курс по английски и съм му обещала да си говорим 🤣
В читалището е, нарочно не е в Британика, Адванс и подобни, за да не го натискат много, но пък се притеснявам да не е твърде консервативен начина на преподаване.
Ох, мното пиша Laughing Спирам.

# 126
Дези, съвет, пребори се да не е на занималня, но му осигури отделен човек, който да се занимава с него. Нека е някой с опит с деца със затруднения. А за английския нека също е индивидуални занимания.

# 127
  • София
В това училище няма как, трябва да го преместя. Те са целодневна организация и им се редуват часовете- сутрин започват и например имат час БЕЛ, после занималня БЕЛ, после музика, после нещо друго, а след почивката за обяд започва математиката и идва другата учителка. Няма как да се вземе на обяд, защото има редовни часове и следобед. И се редуват и с часове за почивка, когато си правят нещо по избор.
Вариант, ако се прецени, че има нужда от ресурсен, той да ходи и в часовете за домашни или свободни занимания, да правят някакви неща, да му помага.
Ако не- ще търся вариант за друг клас или училище в съседен квартал- през подлез под един голям булевард, на 400м имаме близко училище.
Спира ме това, че той ще страда за познатите деца(половината клас е половината му група от градината) и наскоро ми каза, че не иска да го местя, очаквам големи драми, ако го направя. И на какви учители ще попадне. На приятелка детето е в едно училище в Лозенец, нейното е със специални потребности и много ги хвали, вече няколко пъти предлага да съдейства да го преместя там и също е вариант, но ще ни докара хамалогии с воденето 🙄 което би било много сложно. Сега училището ни е на 3 минути, моят офис е от едната страна на училището 🤣 , а малкото ходи на градина на още 3 минути от училището. Построили сме комунизма и водене в Лозенец означава да го водя с градски транспорт някак(макар да сме съседен квартал, няма никакъв удобен и директен транспорт, трябва с метро с прекачване) и да се връщам за работа. Евентуално баща му, но пак не е удобно. Но все пак е вариант и бих го водила и в Обеля, ако се чувства по-добре. Хиляда дилеми имам, но трябва да съм ги решила максимум до края на първи срок.

# 128
Тази организация не знам дали е ефективна, но ми се струва много изморителна за децата и създава проблеми, когато детето трябва да посещава допълнителни уроци или терапии. Аз бих преместила детето в друг клас или в другото училище, за което се минава през подлеза. 400 метра не са много и не мисля, че ще ви затруднят чисто организационно.
Първото ми дете е със СОП и ходи две години на занималня, защото нямахме избор, но и случихме на учител в занималнята, така че имаше полза. Но определено , когато в трети клас я спрях стана по-леко да посещава психолог и специалист по дислексия.
Второкласникът ще е втора смяна. В първи клас едва издържа занималнята и за тази година реших да си я спестим поне първия срок, когато с каката ще са различни смени. Той се справя прекрасно сам и много бързо и в занималнята са седи ще е изморен и изнервен за редовните часове. Но имам тази възможност.

# 129
  • Sofia
Желая на децата и на семействата ви успешен старт утре и тази година нещата да вървят по-канализирано и стресът да е минимален! 💐
При нас тържество няма да има - само час на класа без родители. Ще се раздадат учебниците, евентуално да ги заведем да подивеят в близък парк.
Аз ентисуазъм нямам, синът ми уж показва интерес, да видим. За мен той е малък, от бебе така си върви. Сега ако беше първи клас, нямаше грам ядове да имам. Поне така си мисля. Решила съм да го види психолог - адски е отнесен и разсеян. Концентрацията е минимална и оттам половината материал въобще не стига до мозъка.
Трябва да му се помага, иначе ще заоре жестоко. Реве ми се какво ежедневие ни чака. Дребното пък утре започва Първа група. За него никакво време не ми остава.

# 130
С пожелание за една успешна, здрава и спокойна учебна година. Heart
При нас ще си има официално откриване. Да посрещнем първокласниците. Но понеже е Начално училище не са много децата. Моята щерка реши да се включи в мажоретките, та ще  участват в програмата. Логиката беше "така няма да случая отпред и да ме заболяват краката да стоя права" .Grinning
От утре трябва да се пренастроят в режим ранно ставане. Изместили са началния час на първи час за сина, което значи че ще става малко след мен и ще ми обърква ритъма за приготвяне за работа. И пак се почва приготвянето на сандвичи и закуски.

# 131
  • Варна
Успешна учебна година и от мен на деца и родители!
Дано тази е по-спокойна и най-вече присъствена!
Утре имаме тържество за ПГ, 1ви и 2ри клас.
Кратка програма и после в стаята с класната.
При нас също има кампания за цветя, но днес вземахме нещо семпло. Не мисля, че едното пречи на другото и цветята биха объркали даренията, а детето държеше да поднесе цвете.
Ще остави сума и в кутията за дарения.
На пазара за цветя днес имаше доста хора.
Учебници и тетрадки са подвързани, с етикети, раницата е готова, а аз се опитвам да се настроя за ставането от 16.09 Sad
Тайно, а май даже и явно, се моля в най-скоро време да се реши и въпросът с кетъринга.
Ежедневният график е същия (8:20-16:45), но от 3ти клас щели да са до 18:10, така че за догодина ще мисля друг вариант.
Нямаме нови деца, нямаме и преместили се.
Дано бързо се организират и пренастроят!

Читателски дневници нямахме, но моя писа за всяка книга (11 прочете). Доста по-ангажиран и отговорен е, когато нещо е за училище, така че беше добре. Покрай дневника освен, че малко пописа ами и доста разказа, което си е от полза и то за момче или поне за моето, което не е много по обясненията.

# 132
  • Варна
Нито е чел, нито е писал нещо в дневник. Питах го сега госпожата като попита какво си прочел, той гордо отговори: - Трите прасенца (че и нахален).
Ели, по повод кетъринга. Ако не се лъжа, сте от Варна. "УСХ" вероятно ще може да поеме част от училищата. Купонът обаче стана доста скъп - 5.70 лв. при 4.20 лв. миналата година. Едно дете имам и ми идва скъпичко, още повече като знам, че половината и повече неща от ястията не ги яде. Миналата година беше изцяло на стол, но тази година ще пробвам хибридна форма. Питах госпожата, която отговаря за стола, дали ще й утежня живота, ако човекът се храни в определени (не последователни) дни на стола. Жената беше мила и влизаща в положение и смятам на първо време да се възползвам. Да видим...

# 133
  • София
Успешна да е новата учебна година за всички деца и спокойна за родителите! Моето дете вчера в 21 часа реши, че трябва да си завърши Голямата ваканция, защото не я е попълнил цялата. Естествено разбра, че няма как да стане и започна един рев, едно притеснение дали нямало да му пишат забележка... едва се сдържах да не му кажя : Казах ли ти! Но дано да си извади поука за следващото лято.

# 134
  • Варна
Gallizia, благодаря за предложението!
Във Варна съм, да.
Уж проблема бил за много училища и общината се била заела сериозно. Ще изчакам 26.09 да видим какво ще стане и иначе обмисляме да им поръчваме от другаде като го коментирахме на ниво клас.
Това ще е драма чисто документално, но те реално и сега вкарват храна в училище с кутиите, които им пращаме.
Иначе за цената. Миналата година почнахме от 3.60 или 3.80 и приключихме на 4.50лв.
На занималнята миналото лято беше 5лв, а това 6лв.
Изобщо не очаквам приятни изненади с цените, но поне да ги има и да са опция. То какво ли не скочи последните месеци....

Общи условия

Активация на акаунт