Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 907
  • 796
  •   1
Отговори
# 135
Прочетете общите условия на дружеството.
Солидарно вероятно и при евн отговарят двамата. При енерго про си го пише ясно, черно на бяло, в общите условия.

Сигурно го знаете, но да поясня - салидарна отговорност значи, че кредиторът може да иска цялото задължение от един от двамата длъжника. Към когото и да насочи, все ще е прав. Той си избира към кого и копче ве може да му кажеш....

Да не се бърка с т.нар.бригадна отговорност, при която се разпределя задължението.

# 136
Всички ЕРП-та са със солидарна отговорност на наемодателя. И топлофикациите - също. И ВиК-тата - също.
При неплатени сметки за ток не можеш и друг доставчик да си избереш - иска се бележка, че нямаш задължения към предишния. Знам за доста такива случаи - отдали помещения за магазин/склад, наемателят не плащал и се изнесъл. Токът - спрян. Наемодателят не може да пусне тока, ако не плати.

# 137
https://www.mediapool.bg/kzk-podhvana-i-chez-za-solidarnostta-na … a-news206501.html
От 2013 г.
Но сега говорих с ЧЕЗ...
Въпреки, че няма солидарна отговорност и фактурите се издават на наемателя и се търсят от него -  при смяна на партидата отново на името на наемодателя не трябва да има неплатени задължения.

Тоест излиза, че за да си прехвърлим партидата обратно ще трябва да платим задълженията...

Последна редакция: пт, 09 сеп 2022, 17:03 от bubkab

# 138
Къде го пише това? Че за да стана абонат, трябвало всичко да е платено? Я потърси в ОУ има ли го наистина?
Да ти открият нова партида, а по старата да си търсят парите от стория...

2005 когато купихме настоящото си жилище, от вик така ме заплашваха че ще ми спрат водата. Писах, четох и се оказа че можело нова партида да ми отварят. После промениха и един чл.9 от наредбата им, и вписаха, че новия собственик отговаря пред тях от момента на закупуване или уведомявянето им, беше...та за стари зад.на стар с-к вече не търсят новия.

Не е съвсем същото, но все пак....за едне партиди все става дума и кой за какво отговаря, и от кой момент отговаря!!

Механизъм има по който да гонят наемателя. Не го правят щото ги мързи.
И изнудват собственика, тоест новия абонат, като го карат да отговаря за чужди задължения.

Бих проверила в ОУ и в наредбата за присъединяване какво точно е вписано Wink

# 139
Тета, виж Правила за търговия с електрическа енергия. Това е само за стопанските абонати, т.е. всички офиси, магазини, складове и т.н. Стопанските абонати трябва да са си избрали доставчик (търговец на дребно с електрическа енергия). Само ако не са си избрали, тогава ЕРП-то продава, но в качеството на доставчик от последна инстанция (ДПИ). И цената е по-висока. Но за да сключиш договор с доставчик (на свободния пазар) или с ЕРП-то като ДПИ, трябва да са платени сметките към предишния ти доставчик.
Солидарната отговорност е в ОУ, можеш да видиш и бланките, там също го има, въз основа на ОУ. ОУ са одобрени от КЕВР. И шах и мат.

# 140
За стопански абонати не знам, ако има други условия за тях...не съм запозната.

Наредбата за присъединяване на абонати визирах аз. Мисля всички са по нея, но не е пред мен сега да видя...

# 141
  • София
Наскоро водихме спор с Електрохолд (ЧЕЗ) по повод солидарната отговорност. Една служителка настояваше, че трябва да платим задълженията на предишния собственик, за да ни прехвърлят партидата.

Много ни ядоса. Заявихме ѝ, че са монополист и че са длъжни да осигуряват услугата на всеки, който я поиска, без да измислят начини да те карат ти да им "събираш" вземанията от предишните собственици, защото това си е техен ангажимент.
Служителката явно не очакваше такъв отпор и след кратък и неуверен опит да спори, отиде някъде да пита някого.
Върна се с идеята, че ок, няма да плащаме задълженията на предишните, но понеже са им закрили партидата, ще трябва да платим проучване, доклади за мощности и т.н.
Пак не се дадохме, като ѝ казахме, че щом става дума за обект, част от жилищна сграда, която е въведена в експлоатация като цялост, няма необходимост да се прави такова проучване, то вече е правено веднъж за цялата сграда и всички обекти в нея.
Тя пак настояваше, че видиш ли, мощността се освобождавала при закриване на партидата и не било ясно, ще има ли мощност за нашия обект.
Тук вече ММ направо избухна, че това не е нов обект, че е част от сграда и те са длъжни да поддържат мощности за сградата така, както е въведена в експлоатация.
Това се случи и вече с повишен тон в пълен с чакащи салон.
Женицата пак отиде да пита някого. Върна се мила и любезна и платихме само такса за пускане на тока, която вече бяхме съгласни, че ще я дължим, защото даже електромерът беше свален.

Та явно е важно и как се спори с тях. Може и да имат някъде вътрешни правила, които обаче без съмнение противоречат на всякаква правна логика и може би не им се заяжда, ако някой е мотивиран да си отстоява своето.

# 142
Водих борба партидата да бъде вписана на сина ми, който е собственика.
Женицата настояваше че ще я пише на мен.
Питах я като дойде накой с пълномощно, на пълномощника ли я пишете, или на собственика?
Не помогна и като цитирах текстове от закона. Не помогна и високия тон.
Помогна писане на жалба до ръководството.

Толкоз за компетентността на тия зад гишенцето.

# 143
Илит, при смяна на собственост е едно, при прехвърляне на партида между наемодател и наемател и обратно - друго. Не от фактическа страна - кой е реалният длъжник, а от правна страна - как е де юре по ОУ.
Аз дори се учудвам, че още практикуват изнудване при прехвърляне на собственост, това де юре беше уредено преди повече от 10 години, за всичките монополисти.
За съжаление, споровете по ОУ се решават в съда, гражданско дело. Вероятността да спечелиш в случаите на отдаване под наем е много голяма, но докато тече делото, няма да имаш ток. Парното и водата трудно могат да ги спрат, но могат да ти спретнат изпълнително дело, за което няма да знаеш (защото уведомяват на адреса, не с обратна разписка, а с обикновено писмо, което може и да не го получиш) и съответно ще пропуснеш всички срокове за възражение.

# 144
  • София
Мандаринка, не е само в опита да те изнудят да плащаш нещо, което не дължиш.

Също така, съвсем случайно разбрахме, че магазин, офис, ателие или друг обект, под 100 кв.м., за който се декларира, че ще се ползва за жилищни нужди, може да плаща по цени за битов ток. А това е огромно облекчение. Преди няколко години сменихме предназначението на един магазин на ателие. Още тогава исках да сменя тарифата, по която плащаме, но ми казаха, че не може.
Сега го направих и за новия обект, и за стария.
Служителката ме пита: Ама за този обект сте сменили предназначението през 2019, защо чак сега пускате заявление за тарифата? И мига любезно насреща ми. Много сдържано ѝ обясних, че колегите ѝ са ми казали, че не може. Тя доста се смути, заобяснява ми как непрекъснато се сменяли правила и т.н.

Вече си имам едно наум, ако не стане устно на гише, винаги писмено!

Същото важи и за Топлофикация. Едва сега го разбрах. И там една "любезна" гестаповка не щеше отначало да ми приеме заявлението.
-Дайте документ, от който се вижда, че това не е магазин.
Давам УВЕ, в което пише ателие.
- Не, дайте документите, от които се вижда, че е жилище.
Питам дали иска няколко папки с част архитектура, електро, ОВИ и т.н., защото не е нейна работа да ги иска, това се гледа в общината и те издават УВЕ, което я интересува.
-Имате ли съгласие от съсобственика?
Питам язвително, дали правилно съм разбрала, че ми иска съгласие от мъжа ми да плащаме по-малко? И все пак аз съм сама титуляр по партидата.
- Няма нужда да се държите така. Питам Ви дали имате декларация от него, че той е съгласен с промяната на предназначението.
И тук, преди да изпадна в спор, че не е нейна работа да връща назад към производство по промяна на предназначението, което е от компетентност на общината, не на Топлофикация, тя "се смили", даде ми бланка, на която декларирах, под страх от отговорност, че съпругът ми и съсобственик е съгласен с промяната.

И така. 🙄
Ежедневно, на всяка крачка. Администрацията е враг на народа. 😒
Извинявайте, ама то все трябва да си го излее човек някъде, дано е полезно за някого.

# 145
  • In the land of Never Never
Общо взето, като те хванат натясно, те гонят до дупка. Смених през ноември титуляря на партидата, беше на името на баща ми, който почина отдавна, поне не ме глобиха. Някакво плащане било останало, не беше голямо, платих го. След това направих автоматично плащане в банката с новата партида, и реших, че всичко вече е наред.
След три месеца се обаждат от ЧЕЗ да ми съобщят, че имам просрочени фактури. Обясних че съм платила по банков път, но казаха че нямат плащане. Обадих се в банката, от там ми казаха че всичко са направили както трябва, и да се обадя пак на ЧЕЗ. Пратих им платежните с имейл, явно намериха всичко, но казаха че трябва да си платя лихва 4 стотинки, която вече са начислили. Обратно в банката, там ми казаха че такава сума не могат да преведат, да я преведа с изи пей.
Изобщо, за 4 стотинки, загубихме работно време на сума ти хора, за много повече пари, и при положение че вината беше у тях, че не са отчели плащането.

# 146
О, аз платих с онлайн банкиране 1 ст. за местните данъци.
За да няма простотии, дадох 10 лв. на Топлофикация за бележка, че не дължа нищо, 1 година и няколко месеца след закриване на партидата. И най-голямата простотия беше, че не издават тази бележка на момента, а пишеш молба, на място, отивала в Правния отдел и там проверявали дали не са ти спретнали междувременно изпълнително дело (тези суми не излизали в компютъра на каса). След 10-14 дни, пак на място разпечатват и подпечатват бележката.

# 147
  • София
Определено с тези дружества си имя голяма бюрокрация. Единият апартамент вече реших да го отдам на две момчета. Много читави, работещинв добри сфери, интелигентнини и се вижда, че са уважителни. За 720 им го дадох, тъй като преди да актуализирам цената на 750,това момче вече ми беше писало за тази цена, но да знаете, ако давате в него район можете и малко повечко да успеете да вземете. Има си голямо търсене според мен, явно се завръщат по работните си места ли?! Сега ми напускат наемателите в другият апартамент, той е на по добра локяция до Метростанция, двустаен. Пуснала съм го за 800 лв. Очакван хейт по групите, но разглеждах доста обявини мисля, че мож3 да му се вземе тези пари и - 20 лв. Някой отдава ли в района на Красно село да каже как вървят наемните цени на двустайните?

Искат ми климатик в хола на вече договореното жилище за наем 720 лв. Според Вас има ли резон да искам лека корекция в цената на наема, тъй като не са никак евтини климатиците?

Последна редакция: нд, 11 сеп 2022, 15:12 от Maria Ivanova_2000

# 148
Мария, мисля, че в Красно село 800 лева наем за добър двустаен е реалистичен. Зависи от състоянието на имота, който отдавате. Пускат се обяви за чисто нови обзаведени двустайни в квартала и за над 1000 лева на месец.

# 149
Няма промяна в "опорките", да, само дето от 2010 до 2013 година цените паднаха "само" с още 20%. Ама не оставяй фактите да ти ударят гърба на излизане.

(Основният лихвен % на БНБ също спада наполовина в 6-те месеца след публикуването на въпросната статия)

Общи условия

Активация на акаунт