Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 882
  • 796
  •   1
Отговори
# 120
Да Тета, така е. Отдавам и в голям университетки град. Там жилища за отдаване  - бол. Кандидати - йок.

Последна редакция: чт, 08 сеп 2022, 14:24 от kriakla

# 121
  • София
Първо си купи някаква предплатена карта, че иначе ще ти звънят дълго време след сделката.
И аз работя с  позната брокерка, тя има някакъв усет. Но и аз ако не харесам някого - режа на момента. Писала съм преди - 2 афиширащи се гейки, че и претенциозни - заминаха си на 5тата минута. Момче и момиче - той тип Царя на квартала, тя през цялото време не си свали слушалките и тресе глава в такт. И те заминаха.
Всички изисквания са обсъдени и вписани в договора. Той се подписва на всяка страница от тях. Под подписите се изписват 3 имена. Договора е винаги с 1 човек - той е отговорен за всичко.

Хмм, а защо договора е с един човек, а не с двама, ако са наемателите?
Досега съм гинкарала само да подписват, но не и да изписват имената. Добра идея. Мерси!

# 122
  • София
А какво посочват като причина, защо си тръгват? Какъв таргет са наемателите - сами, семейства, с или без деца, според теб за кого жилището би било най-подходящо? Какво има около него - училища, ДГ?
Собственикът най-добре знае преимуществата и недостатъците, може би ако си отговориш първо на тези въпроси и ги отсяваш по това, ще потръгнат нещата.
Не пишеш този наем за кой град е, предполагам за София? Не пише и къде е, какъв тип апартамент? Може би ако посочиш, ще успеем да дадем още съвети.

И при двата случая бяха по 2 момчета приятели. И в двата случая едното момче започва да живее с приятелката си. Става въпрос за София, Дружба 2, до Джъмбо.
Минусът, който ми е известен е, че във входа има не коректни потребители на Топлофикяция и сметките са огромни. Тази година за една година 2 момчета имат 3400 лв. Това го разбраха след като казаха, че напускат, но също би ги мотивирало. Обмисляме да сложим алтернатива за отопление, за да имат избор. Акомискат да ползват парно мисля да им орехвърля партидата, че 1000 лв депозит, кое по напред да ми гарантира.

# 123
  • Бургас
Няколко съвета:
1. Оправете си отношенията с "Топлофикация" и некоректните потребители. Ако не могат да се оправят - алтернатива на отопление. 3400 годишно са в състояние да откажат всеки, а бъдещите наематели ще искат да знаят какви ще са им сметките.
2. Депозитът да е двоен - малко е 1000 лв. за депозит на обзаведен апартамент в София.
3. Помислете за вариант да отдадете на двойка партньори, с или без дете, не на съквартиранти и съответно предвидете обзавеждане за такъв тип наематели. Рискът при съквартирантите да се разделят и напуснат винаги е по-висок. При семействата риска също го има, но е по-малък.
4. Помислете за наематели с домашни любимци, ако апартаментът не е ремонтиран и обзаведен добре и сте склонни да рискувате. Такива наематели се задържат повече, защото трудно намират квартири.

# 124
Май са ви начислили максимума за парно, не са допуснали за отчет служител? Гадая в момента...
Вие интересувате ли се какво става с парното, в смисъл идете в топлофикация и се поинтересувайте отчетено ли е  що ли...

# 125
  • София
Да, подозирам и аз като Тета - не са ги отчели и са им праснали максимално потребление. Или може като при моите квартиранти отчетника да е разменил данните на водомерите. Така имах 1000 лв изравняване, но реагирах на време и го оправиха.
Но то възраженията бяха до 31.08, вече няма как.
Регистрирай се в сайта на Топлофикация и топл. счетоводител и разгледай данните. Поне за догодина ще си наясно.
Аз също имам квартиранти около Джъмбо, много си харесват района, удобно им е и не мърдат от там вече 15 г.
За договора само с 1 човек - сама си си  отговорила - един да е отговорен.

# 126
Чакаме да се яви сравнително читав кандидат. После - преговори, оглед, проучване и така.
Благодаря за отговора,очевидно брокерката е коректна с теб.ThinkingИнтересно,като усети,че някой е несериозен кандидат наемател на други клиенти ли го предлага?Все пак и тя трябва да печели.Трудно е хем да си почтен брокер,хем да имаш приход.И все още в тази смотана страна,няма регулации за тази професия и е в тъмносивата икономика.

# 127
  • София
Ами тя предлага, но аз решавам. Усет, чувства и при двете.
Рядко сменям наемателите, доволна съм. И да не тече - капе.
Отдавна се познаваме, бяхме съседки, разбираме се.
Явно имат достатъчно клиенти - близо 25 г. вече работят сами с дъщеря и.

# 128
  • София
Относно Топлофикация - всичко е точно от гледна точка на потребление по показания на топломерите и водомерите и това, което е в изравнителната им сметка. Проблемът е в това, че под 50% са само апартаментите, които ползват отопление. Останалите ползват само вода и имам съмнение, че някои от тях ползват отопление, нонпо някакъв начин крадат. Разбира се, че съм ходила до Топлофикация и съм винаги заинтересована какво се слупва и нишо не оставям така. От Топлофикация вдигат ръце и казват, че могат да дойдят на проверка, но тя би била безмислена, тъй кято процедурата е - 1 седмица предварително с съобщение на таблото във входа се уведомяват всички, че ще бъде извършена проверка от Топлофикация. Тиест има време да реагират "крадците". Същонтака ако някой не иска да отвори, то не може да се направи нищо.

Днес имах огледи и ги предупредих за големите сметки. Реагираха с разбиране. Даже едниният кандидат наемател се съгласи да му се прехвърли партидата на Топлофилация. Лошото е, че са пак 2 момчета, но пък много възпитани.

Да, района на Джъмбо не е лош, а и с бърз достъп до Цариградско шосе...

А относно домашен любимец, о не благодаря. В добронъстояние ни е имота.

# 129
  • София
Имай предвид, че и да прехвърлиш партидата на квартиранта ти пак си солидарно отговорна. Ако той не плати ще го изискват от тебе. Не им се занимава и търсят собственика.
Проверено е на практика и с останалите монополисти - ток, вода.

# 130
  • София
Имай предвид, че и да прехвърлиш партидата на квартиранта ти пак си солидарно отговорна. Ако той не плати ще го изискват от тебе. Не им се занимава и търсят собственика.
Проверено е на практика и с останалите монополисти - ток, вода.

Хммм значи е безсмислена цялата тази гимнастика. Защо тогава го предлагат, като вариант.

# 131
  • София
Защото някой може да иска да си осчетоводява разходите и да си плаща редовно. Има и помещения, наети от фирми.
Ако не плати бившия квартирант дори и да го осъдят най-често ще вземат на босия цървулите. Ти си им лесна - може да ти запорират сметка или  имота и ще платиш като поп.

# 132
  • Бургас
Преди ден се интересувах за прехвърляне на партида на ток на моя наемател - фирма.
От ЕВН ме увериха, че щели да търсят за неплатени сметки собственика на партидата. Не казаха, че отговаряме солидарно, което е възможно да е така, а просто са решили да ми го спестят.

# 133
Преди ден се интересувах за прехвърляне на партида на ток на моя наемател - фирма.
От ЕВН ме увериха, че щели да търсят за неплатени сметки собственика на партидата. Не казаха, че отговаряме солидарно, което е възможно да е така, а просто са решили да ми го спестят.
Не се отговаря солидарно, търсят само собственика.
От опит в службата...

# 134
  • София
От моя опит точно с ЕВН - в складово помещение имахме наемател фирма за кухн. мебели. Собственика почина, наследниците се изпокараха и зарязаха всичко. Прекратиха наема, даже не си прибраха всички кухненски шкафчета. След няколко месеца установихме, че всички съсобственици сме дадени на ЧСИ за неплатени сметки. Моята част я удържаха от заплатата, на братовчеда му запорираха сметката/не работи/. Добре, че той имаше и друг магазин и в него доста време продаваше чамови шкафчета.Може би са ликвидирали фирмата и не е имало от къде да вземат пари за сметката.
Друг в друго помещение после ни остави спалня и 2 нови матрака. Но пък не отговаряха на размерите и. Изобщо честни български предприемачи.
Действието се разви преди 2020 г. Сега може и да не е така, проверете си, но в сайта на фирмата. Че иначе коя служителка какво казала и уверила ....

Общи условия

Активация на акаунт