Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 881
  • 796
  •   1
Отговори
# 105
Ддс не го плащаш ти, а го начисляваш. Евентуално държавата може да ти възстанови ддс. Щом работиш с чуждестранна фирма регистрация по ддс е задължителна дори и под 50к оборот.
Мъфин, как въртиш бизнес, че и износ като не ги знаеш тези неща?

# 106
Имам си счетоводство, което се занимава с всичко. Като частно лице не съм регистриран по ДДС. Отдавал съм през Airbnb преди пандемията. Надали оттогава се е променило нещо. P.S. За всеки случай утре ще звънна в счетоводството. Да не се окаже, че подавам грешна информация 🙂. П.П.2 Също така може и да има значение, че не отдавах директно през Airbnb, а през фирма посредник, която се занимаваше с почистването, комуникация с клиенти, отваряне, затваряне и т.н.

Последна редакция: вт, 06 сеп 2022, 22:16 от Мъфин

# 107
  • София
Май и съгласие от съседите, категоризация от общината  искаха за Букинг. Но не знам подробности.
За наемите - аз намалени през 2009 - 2011 г. нямах. 2012 имах кастинг на наематели - съвсем прилични млади хора си бяха, никакви оръфляци. Е, имаше едни  кандидатки гейки, но тях не ги допуснах до договор по друг повод.

# 108
Всеки бизнес си има счетоводител, но при големи обороти тези пари са видими. Не знам де, ти може даси много ларж и да не си броиш парите.

# 109
  • София
Доколкото знам, от кулоарите - има разлика при отчитането на наеми през Букинг и Airbnb. По спомени при вторите било по-лежерно осчетоводяването и не ровели много от НАП.
Но който иска да се занимава да пита читави счетоводители.
Форума не може да им организира бизнеса.

# 110
  • София
Тия дни ми подпалиха телефона брокерите. "Тъй, и тъй, давал си преди, имаш ли нещо свободно".
Последния го питах как вървят наемите в студентски сега. Каза 600лв за едностаен. Т.е. моите идват леко ниски. Аз имам на няколко на 500, няколко на 550 и един на 600.
Преди тия за 550 бяха 600, ама след ковида не съм ги вдигал обратно.
Преди като питах брокерите казваха 500. Дори 450. Т.е., май има едни 20% отгоре.

Но за двустайните не знам дали има увеличение. Юли дадох за 800, колкото е бил преди 5г. Не знам септември дали има покачване.

# 111
  • София
Здравейте! Както писах нямам много опит, като наемодател. Предстоят ми огледи на апартамента, който давам оод наем и ще съм Ви благодарна, ако споделите какви въпроси задавате на кандидат наемателите. Тоест как ги отсявате? Давате ли апартамента на първият заинтересован или примерно си давате срок 2 седмици за подбор. Вече 2 пъти давам апартамента за по 1 година, а това си е голяма занимавка, която искам да избегна. Започва едно смятане, изчистване на сметки, изчисляване на изравнителна сметка към Топлофикация и едно обяснение. Мисля да пробвам от 720 лв (последните 2 години на толкова се отдаваше) на 750 лв да е месечният наем. Мерси!

# 112
  • Бургас
Давам ги на брокер да ми ги отсява. Изобщо не се занимавам. Последните два пъти отдадох точно на първите, които тя препоръча.
Имам пълно доверие на брокера си и смятам, че си е свършила добре работата. А и ми харесаха хората, ако бях усетила нещо интуитивно, сигурно нямаше да ги приема.

# 113
  • София
Давам ги на брокер да ми ги отсява. Изобщо не се занимавам. Последните два пъти отдадох точно на първите, които тя препоръча.
Имам пълно доверие на брокера си и смятам, че си е свършила добре работата. А и ми харесаха хората, ако бях усетила нещо интуитивно, сигурно нямаше да ги приема.

Завиждам Ви, че си имате доверен брокер. Аз на такъв все още не съм попаднала. Нито за покупка, ни за продажба, ни за отдаване, а много ми се иска. И двата пъти ползвах брокер и си платих комисионната. Стоят по 1 година и си тръгват. Затова този път не искам да им ползвам услугите.

# 114
  • София
Първо си купи някаква предплатена карта, че иначе ще ти звънят дълго време след сделката.
И аз работя с  позната брокерка, тя има някакъв усет. Но и аз ако не харесам някого - режа на момента. Писала съм преди - 2 афиширащи се гейки, че и претенциозни - заминаха си на 5тата минута. Момче и момиче - той тип Царя на квартала, тя през цялото време не си свали слушалките и тресе глава в такт. И те заминаха.
Всички изисквания са обсъдени и вписани в договора. Той се подписва на всяка страница от тях. Под подписите се изписват 3 имена. Договора е винаги с 1 човек - той е отговорен за всичко.

# 115
  • Бургас
А какво посочват като причина, защо си тръгват? Какъв таргет са наемателите - сами, семейства, с или без деца, според теб за кого жилището би било най-подходящо? Какво има около него - училища, ДГ?
Собственикът най-добре знае преимуществата и недостатъците, може би ако си отговориш първо на тези въпроси и ги отсяваш по това, ще потръгнат нещата.
Не пишеш този наем за кой град е, предполагам за София? Не пише и къде е, какъв тип апартамент? Може би ако посочиш, ще успеем да дадем още съвети.

# 116
Сериозен и добронамерен брокер е чист джакпот по нашите ширини.Да кажем,че наистина има усет към кандидат наемателите,особено свестните.Ок,а какво прави ако всички са несериозници или с такива,които са съмнителни?
Не ги препоръчва на никого,или какво?
Цитат
Всички изисквания са обсъдени и вписани в договора. Той се подписва на всяка страница от тях. Под подписите се изписват 3 имена.
С подписите и имена на всяка страница,ще го взаимствам от теб в бъдеще.

# 117
  • София
Чакаме да се яви сравнително читав кандидат. После - преговори, оглед, проучване и така.

# 118
И аз бях така: да не стои жилището празно и цоп- първите желаещи. Щото и трудно намирах довод да откажа с който да не засегна желаещите . И те се сменяха като носни кърпички. Откакто научих да казвам "ще Ви дам отговор до утре" нещата се попромениха.
Предплатена карта ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

# 119
Това с картата само за столицата.
Ни един не ми е звънял след отдаването.

Общи условия

Активация на акаунт