Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 861
  • 796
  •   1
Отговори
# 90
Схемата е че имотите са скъпи, което прави ценообразуването на наемите и наемо-даването да не е с добра възвращаемост и печалба.

# 91
  • София
Моите лаишки 5 ст по последните теми.

Разбира се, хубаво е да се диверсифицира и ако човек разбира, да си влага парите И в акции, облаци и т.н. Обаче 90% от хората (включително и аз) хич не разбират, пък имотите са видими, солидни, можеш да ги пипнеш и всеки има нужда от такъв.

Не знам някой да се е самоубил от грешна инвестиция в имот, пък имаме обратния пример за борсите. Защото е много лесно след като едни акции, крипто или каквото там, си е покачило стойността, да говориш. Но какъв процент от акциите стабилно растат?
Ето защо real estate винаги ще се радват на по-голяма популярност. Не случайно се наричат real - истински.

А всеки, който е инвестирал във финансовото си образование и има инвестиционната култура, заслужава да има печалби и от други инвестиции, не само от недвижимости.

Що се отнася до наемите, засега и аз не смятам да вдигам. Отдадохме малко над пазарен преди малко повече от две години единия, преди почти две другия апартамент и наемателите са читави. Не ми се занимава с освежаване и търсене на нови. Ако напуснат, ще вдигна.
Подготвяме трети мини двустаен, за него вече ще искаме пазарен или малко отгоре. Ще видим, защото там е малко специфично положението.

Струва ми се, че имотите може би ще си задържат цените. Обаче обзавеждането и услугите все повече скачат. Което според мен ще доведе до нерантабилни инвестиции в нови имоти, където трябват скъпоструващи довършителни работи и обзавеждане.
Съгласна съм с мнението, че все повече ще виждаме разделение на добре обзаведени апартаменти и дупки.

# 92
Цените на труда и материалите растат, защото малко хора работят това и го правят качествено, а  и все по- непопулярно става да се работи нещо извън хоумофиса.
Отделно, че всеки разбира различно “добре обзаведен” и “ качествен строеж”. А за наистина качествените имоти, които да се изплащат от наем, ще са много скъпи, т.е. непопулярни и оттам нерентабилни.

# 93
Наистина качествени, какво ли е точно това? Аз имам някакви критерии за качествено строителство, които се различават от критериите на другите хора. Моето впечатление е, че "качеството" обикновено се оценява по критерий "красота" (която също е субективно възприятие). Информационната свързаност води до много по-голямо влияние на чуждото мнение, а не на формиране на собствено.
За под наем обикновено се купува средно качество, т.е. цена.

# 94
  • София
Имаше едни спорове в тия теми наскоро, спореше се за цена на направа на баня. Споровете варираха от 3000лв до 20 000лв.
Като основен аргумент беше "да е направена както трябва".
А какво означава "да не е направена както трябва"!?
След като постнах снимките на моите бани, с идеално качество на изработката, се оказа, че "както трябва" и "качествен труд за изработка на баня" се имало предвид марката на теракота, марката на шкафчетата в банята и дали са висящ модел.
Лесно се получават дисонанси, когато хората не разбират значението на думите и говорят хаотично.
И тяхното разбиране на "както трябва" се свежда до това, да се налеят повече пари. Колкото повече, по-добре.
Като вица за руските бизнесмени и еднаквите вратовръзки. Хвалели се кой я купил по-скъпо.

# 95
  • София
Според моя опит определено има покачване на наемите. И откъм търсене, и откъм цени, поне в София, поне в южните квартали във високия сегмент.

Един и същ апартамент, тристаен НС на крачки от Мол България, миналата година по това време на 1100 евро само ме разиграваха и ме пазаряха да свалям до 800-900 евро. Накрая една инфлуенсърка го "взе" Grinning и не се появи на срещата за подписване, спря да вдига телефона, класическите неща. Така ме ядосаха с разиграването, че свалих обявата и го дадох на роднини да се израдват.

Oнзи ден го пуснах пак на обява. Отдадох го за 2 дни (на мъж и жена българи, непушачи, без домашни любимци, без деца, на 30-на години). Направих сигурно 15 огледа за ден на 1300 евро.

При тези цени за покупка и ремонти има логика.... никой трезвомислещ не би скочил да си купи хубав тристаен с гараж за 400К евро, по добре под наем в тази несигурност.

Последна редакция: ср, 07 сеп 2022, 11:14 от БАЙ ИВАН РЕНТИЕР

# 96
  • In the land of Never Never
Иначе Гликоза, хубаво е дасе обосновава човек като дава прогнози.
Кое точно имаш предвид, че доста писах напоследък?

# 97
Че си чула от някакъв икономист, че цените щели да падат. Това не е довод и неговото мнение не е меродавно, освен ако не е подкрепено с логика и факти.

# 98
Здравейте! Незнам дали въпроса ми е за тази група, но не намерих друга. Бих искала да попитам, в случай че някой е запознат, как стои въпроса с отдаване на имот под наем чрез booking за нощувки? По конкретно необходимо ли е да се регистрира в общината например, какви са данъците и т.н?

# 99
  • In the land of Never Never
Че си чула от някакъв икономист, че цените щели да падат. Това не е довод и неговото мнение не е меродавно, освен ако не е подкрепено с логика и факти.
Да, не е известен икономист, Стоян Панчев, млад човек, но говори доста смислено и логично. Ако имаш 15 минути изгледай го, няма как да го разкажа толкова добре.
https://youtu.be/VTjyaCT62x4

# 100
Аз лаишки да се изкажа...не съм видяла НИ да поевтиняват никоя година. Все нагоре са цените, спад не наблюдавам.
За периода,който писах по-горе беше факт.Ще видим в предстоящата криза какво ще се случи.Аз писах малко преди ковид,че очаквам есента на 2020год. да тръгнат надолу.Не само,че не се случи,ами знаем стана обратното.Наскоро гледах някакъв британски икономист,който каза,че ''очаквали'' същото,но за тяхно учудване пазарът полудял.За наемите не мога да прогнозирам.
Цитат
Жилищата стават и ще стават все по-недостъпни за мнозина.
Наемите не вървят. Ами ще замръзнат сделките почти.
Факт е,че жилищата стават все по-недостъпни.Нека мине кризата,за съжаление няма да е скоро и ще видим накъде ще тръгнат нещата.Пак преди ковид в такива теми не ми вярваха,или не си спомняха наемите да са падали при кризата 2009г.-2010г.И аз заключих апартамент тогава,защото малкото кандидати бяха страшни оръфляци и се опитваха да се пазарят,пък и да дадат депозит ''по-натам''.Приятели с мн.добри жилища на уау локации,също откараха няколко месеца без наематели.
За booking със сигурност трябва да се плащат данъци,но не знам подробности.Спомням си,че нашенци не правеха нещо както е редно и имаше оплаквания от клиентите и фирмата се намеси.От работещ в техен европейски офис съм чувала,че клиентите масово били втрещени,че не им дават фактура,касов бон.Понякога да наемеш през тях е по-скъпо.Аз резервих почивка наскоро без минавам през тях.Там видях х-л,намерих контакт и ни струваше по-евтино.Отделно,че на рецепцията казаха,ако плащам с карта за някакви такси,увъртяха се.Не ми трябваше никакъв документ и общо взето и двете страни спестихме някой лев с чиста съвест.

# 101
  • Бургас
Букинг - задължително регистрация в Общината, категоризация, регистрация по ДДС, като фирма или ФЛ. Има писано в нета доста, включително и счетоводно как се урежда.
https://zakonnik.bg/document/view/qanda/162097/5410885

# 102
Поправете ме, ако греша, но разни сайтове (не само за отдаване под наем) като Букинг, Еърбнб, ВРБО и т.н. започнаха да пращат справки към приходните агенции в Европа, заради регулациите и мерките против укриване на данъци, в т.ч. и България.

Последна редакция: вт, 06 сеп 2022, 20:53 от Нърд

# 103
Букинг - задължително регистрация в Общината, категоризация, регистрация по ДДС, като фирма или ФЛ. Има писано в нета доста, включително и счетоводно как се урежда.
https://zakonnik.bg/document/view/qanda/162097/5410885
Аз не си спомням да сме правили категоризация или да сме плащали ДДС. ДДС се плаща при годишен оборот над 50 000 лева, а ние (за съжаление) нямахме такъв. Плаща се само 10 процента данък (по-точно 9). С две думи дали се отдава чрез Airbnb или дългосрочно данъците към държавата са еднакви.

# 104
  • Бургас
ДДС регистрацията се изисква заради комисионата на Букинг. Това е друг режим, нямащ връзка с оборота. По същия начин, когато си плащаш реклами в Гугъл или Фб, си длъжен да се регистрираш също.
https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite … m.online.platform

Общи условия

Активация на акаунт