Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 608
  • 796
  •   1
Отговори
# 75
Не виждам в сметката първоначалния ремонт и обзавеждане. И после за 17г...още ремонт, подмяна уреди, обзавеждане....не виждам как само 20 000 лв са отделени за това.
Според мен гълта доста повече пари поддръжката, от споменатите горе...
През 2005-та година 38 000 евро е струвало готово, направено, обзаведено жилище. Съответно не е имало нужда от първоначален ремонт и обзавеждане. 20 000 лева са напълно достатъчни за междинна подмяна на уреди и мебели. Все пак говорим за неголям двустаен апартамент.

# 76
Мислех че са рядкост довършените НС които се продават...на замазка и цемент са повечето.
Или ако се купува старо строителство, пак гълта доста за ремонт.
2009 в прованса цените бяха около 40000 евро за НС, на замазка.
В София не вървяха ли по-скъпи сравтено със страната...

# 77
През 2008-2009 цените вече бяха скочили двойно. Ето я графиката:

# 78
2003 г. купих двустаен с цена 330 EUR/кв.м.
В същия квартал в София купих 2008 г. пак двустаен 1100 EUR/кв. м...

# 79
  • In the land of Never Never
Слушах един икономист по Евроком, каза че поради инфлацията цените на имотите ще паднат или поне ще се задържат на сегашното ниво. Наистина имам чувството че в момента има балон, защото има лудо търсене, и то е породено не само от необходимостта да купиш, но защото се очаква инфлация и хората искат да си вложат парите.

Мисля че тогава беше още балона, нали? Тогава в София цените растяха и в търсените квартали стигнаха някъде до 2000 евро на квадрат. Като че ли и сега се случва подобно нещо.

# 80
.

Последна редакция: пн, 05 сеп 2022, 18:15 от bubkab

# 81
Този балон се очаква да се спука.
Но вноските ще се задържат високи заради по- високата инфлация.
 А ако жилищата са изплатени и няма наематели или желаещи купувачи, тези имоти ще се продадат на загуба.

Последна редакция: пн, 05 сеп 2022, 17:46 от Анонимен

# 82
И защо да ги продават (ако са изплатени и не се налага да се търси спешно кеш)? Данък сгради и такса смет засега са толкова малка сума, че е едното нищо. Имаше един лаф преди - Ако морето се подкваси...

Купих без кредит малък апартамент, давах го под наем без ремонт и нови мебели на нисък наем през половината период, през останалото време си го ползвахме ние. Продадох го на 6 пъти по-висока цена (в абсолютна стойност), в относителна - с 10-15% над най-ниската цена по време на продажбата. Можехме да го ремонтираме и да продължим да го даваме на по-висок наем или да го ползваме вече ремонтиран. Ако не го бяхме купили едно време, с парите нямаше да можем вече да купим никакъв недвижим имот, дори паркомясто. 

Дайте да си говорим за наемите, не да копираме лакърдиите от темата за пазара на недвижими имоти.

# 83
  • In the land of Never Never
Ако паднат чувствително цените на недвижимите имоти, ще паднат и наемите. За сега изглежда нереално, но икономическата криза тази зима се очаква да се задълбочи.

# 84
Слушах един икономист по Евроком, каза че поради инфлацията цените на имотите ще паднат или поне ще се задържат на сегашното ниво. Наистина имам чувството че в момента има балон, защото има лудо търсене, и то е породено не само от необходимостта да купиш, но защото се очаква инфлация и хората искат да си вложат парите.

Мисля че тогава беше още балона, нали? Тогава в София цените растяха и в търсените квартали стигнаха някъде до 2000 евро на квадрат. Като че ли и сега се случва подобно нещо.

Пикът на цените на имотите беше май 2008 година. След това започнаха да падат цените, но не паднаха драстично.

# 85
Хич неьпаднаха 2009, самос 30-35%
https://m.profit.bg/imoti/novini/imotniyat-pazar-v-2010-g-v-tsifri/

Иначе Гликоза, хубаво е дасе обосновава човек като дава прогнози.

# 86
Както писах сто пъти,цените паднаха по мои лични впечатления с 30%.Започнаха постепенно да падат есента на 2008год.Наблюдавах една сграда.Поне две години вися транспарант,че се продават апартаменти.За ново строителство говорим.Имам чувството,че пазара беше заспал.Пак за онзи период писах,че и наемите много паднаха 2009-2010г.,отделно нямаше наематели.Всяка следващата година се появяваше някой брокер в новините да каже,че пазарът започвал да се раздвижва.А в теми като тази се подиграваха,че го правят от безсилие и липса на сделки.Губи ми се кога нещата започнаха да набират скорост,защото никой познат не търсеше в онези години.Обикновено от приятели,колеги,които търсят да закупят имам най-много впечатления.Всеки път са големи драми,споделят и всички близки сме информирани редовно.В момента едни търсят.Докато продадат два имота,цените скочили и сега едвам ще им стигнат за един на локация,която одобряват и пак няма приемлив за техният вкус.

# 87
Дъното на имотния пазар е 2013 година, 40+% надолу от пика от лятото на 2008.

# 88
И какво излиза: с 40% са били надценени + още 60% към момента..
Е вдигнаха ли ви се заплатите/доходите със 100% от 2008г.?!?

Жилищата стават и ще стават все по-недостъпни за мнозина.
Наемите не вървят. Ами ще замръзнат сделките почти.

# 89
Аз лаишки да се изкажа...не съм видяла НИ да поевтиняват никоя година. Все нагоре са цените, спад не наблюдавам.

Общи условия

Активация на акаунт