Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 600
  • 796
  •   1
Отговори
# 60
A 38 000, вложени в индексен фонд към S&P 500 през 2005, днес са 125 000 без да се гледа какво се случва с дивидентите (при реинвестиране ще говорим вероятно за 140-150к). Без разправии с поддръжка, брокери и наематели. На доста по-ликвиден актив.
И това е актив, който ще е ок и след още 20 години, когато популацията от потенциални купувачи на имоти в България ще е ~40% надолу спрямо сега.

# 61
  • София
Льошите банки навсякъде по света дават големи кредити, обезпечени срещу имоти. Не и срещу акции. Льоши, льоши банки, ганЮвци, без финансова култура. Прости са и това е. Не изтънчени, като едрите играчи на акции, които направиха милиони вече.

# 62
Бройката хора, направили милиони от акции, е много по-висока от тази на направилите милиони от имоти.
Фактът, че си мислиш, че акциите не може да бъдат обезпечение по кредит, ми казва всичко, което трябва да знам за теб. Бай ганьо имотен инвеститор е положението, за повече капацитет не е наличен.

# 63
Бай ганьо имотен инвеститор е положението, за повече капацитет не е наличен.
Грозен и невъзпитан коментар.
A 38 000, вложени в индексен фонд към S&P 500 през 2005, днес са 125 000 без да се гледа какво се случва с дивидентите (при реинвестиране ще говорим вероятно за 140-150к). Без разправии с поддръжка, брокери и наематели. На доста по-ликвиден актив.
И това е актив, който ще е ок и след още 20 години, когато популацията от потенциални купувачи на имоти в България ще е ~40% надолу спрямо сега.
Значи дори при реинвестиране ще доближат печалбата от жилището в Ман Ли. Не звучи като нещо грандиозно. П.П. Ще припомня, че сме в тема за недвижими имоти. В темата за акции вероятно ще бъдете много по-полезен.

Последна редакция: сб, 03 сеп 2022, 22:29 от Мъфин

# 64
Нищо не се доближава, защото за жилището трябва да се калкулират данъци, разходи за ремонти, за да остане отдаваемо, комисионни за брокери евентуално + месеци, в които ще е празно. Да не говорим, че 50к евро от наем означават 500 лева среден месечен наем за целия период без свободни месеци, което като се вземе предвид какви бяха наемите от 2008 до 2015 е пълна фантазия.
В темата преобладават ганьовците, това е нормалният профил на инвеститора в имоти в България.

# 65
  • София
Леле, то са размисли, то е чудо. Ганьо вика на Ганьо, че е Ганя.
А за диверсификация някой чувал ли е? Защо да не се инвестира и в имоти, и в акции? Защо трябва да е САМО едното (възможно най-грешният подход)? Smile Ти пък като си си купил само акции си много 'убав и поне три пъти по-умен от тези, които са само с имоти.

# 66
От ганята бай иван с вероятно несъществуващата SEO фирмичката съм по-умен, да.
Няма смисъл да се диверсифицира с актив, който в дългосрочен план за нищо не става по демографски причини, каквито са имотите в България. След 20 години ще плачеш как трябва да си отдаваш мизерните апартаментчета по ливадите на асан от факултетО, а аз "недиверсифицирания" ще се смея яко. Голям кеф!

# 67
  • In the land of Never Never
Ако през 2005-та година бяхте купили двустаен в Ман Ли (21 000 ваши пари плюс 17 000 кредит) след 10 години щяхте да продадете за 59 000 евро. Освен тях щяхте да имате около 25-30 000 евро от наеми. След връщането на кредита и приспадането на парите дадени за освежителен ремонт пак щяха да ви останат много повече от 10 000 евро (печалбата от акциите).
Цените на имотите бяха ниски, защото нямаше много купувачи, банките даваха заеми при много неизгодни условия, доходите бяха ниски, и можеше да се купи само с налични. Нямаше и строителни фирми, които да имат дълга история на стабилно присъствие на пазара, и всяка инвестиция в имот, които не е готов, беше много рискова. Имаше хиляди изгорели, платили изцяло апартамент на зелено, и загубили всичко. А за да купиш апартамент с добро изложение, изглед, етаж, трябваше да го вземеш на зелено. Луксозното обзавеждане също излиза повече от половината от цената на апартамента.
После изведнъж банките започнаха да дават щедро заеми, настъпи имотния балон, и много хора изгоряха.
Такива неща няма как да ги знаеш предварително.
Това, което ме посъветваха тогава като разумно решение, беше да се разпредели риска между покупка на имот, инвестиция в акции и наличност в различни валути, което и направих. Имотът беше най-голямата инвестиция.

А наемите преди 10г пак ли са били колкото са към днешна дата?
Първият път, когато го дадох под наем, беше на посолство, и наемът беше 1000 евро, за три години. Нямаше голямо предлагане все още. После вече наемите бяха паднали, следващите наематели бяха чужденци, за 700 евро. Понеже бях в чужбина и нямах време да го ремонтирам, някъде преди 5-6 години имах наемател турчин за 450 евро, но беше сам и стоя повече от четири години. Сега е след ремонт, смяна на уреди, 750.

# 68
  • София
Виж, това, че съм простак, не го оспорваме Sweat Smile От SEO-то си направих милионите и си живея живота! Всяка година нов имот, топ лукс! 😎😎😎 Реално съм тук, за да се хваля.

# 69
Човек, който се чувства щастлив от хипотетичен провал на друг, е дълбоко в себе си нещастен.

# 70
  • София
Човек, който се чувства щастлив от хипотетичен провал на друг, е дълбоко в себе си нещастен.

Добре казано! Злобата на много хора е изяла главите.

# 71
Нищо не се доближава, защото за жилището трябва да се калкулират данъци, разходи за ремонти, за да остане отдаваемо, комисионни за брокери евентуално + месеци, в които ще е празно. Да не говорим, че 50к евро от наем означават 500 лева среден месечен наем за целия период без свободни месеци, което като се вземе предвид какви бяха наемите от 2008 до 2015 е пълна фантазия.
В темата преобладават ганьовците, това е нормалният профил на инвеститора в имоти в България.
Средният наем за тези 17 години е около 300 евро. След данъци и такси е около 260. За 17 години (дори всяка година да е стоял свободен по един месец) се събират близо 50 000 евро. Дори да махнем 10 000 евро за ремонти пак остават към 40 000 евро. Жилището, което коментираме от 38 000 евро е поскъпнало на 106 000 евро. Като прибавим наемите твърдо отиваме на над 140 000 евро. Сега обаче идва ред на другата съвсем реална сметка. Имайки 38 000 евро е възможно да ги дадем за първоначална вноска и с кредит да купим два, че даже и три имота. Дори при консервативните два имота печалбата след връщане на кредита става много по-голяма от коментираните 140 000 евро.

Последна редакция: нд, 04 сеп 2022, 00:03 от Мъфин

# 72
Не виждам в сметката първоначалния ремонт и обзавеждане. И после за 17г...още ремонт, подмяна уреди, обзавеждане....не виждам как само 20 000 лв са отделени за това.
Според мен гълта доста повече пари поддръжката, от споменатите горе...

# 73
Гликоза: "Ако се сменят наемателите, ще актуализирам, разбира се, но сега не бих, ако заради това има риск да напуснат, защото ми се струва, че загубата на време за ремонт и пропускане на неизвестно колко наеми, по-добре да се отложи във времето."

Мисля същото и затова не вдигам наеми, но наемателите са прилични хора.

# 74
Благодаря за новата тема.
Смятате ли, че има бъдеще в района около Бизнес парка и дали има смисъл от инвестиция с цел отдаване под наем там? Някой с наблюдения дали започват да се връщат в офисите или е запустяло?

Общи условия

Активация на акаунт