Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 939
  • 796
  •   1
Отговори
# 165
Доста крайни мнения за тия климатици, но много много зависи от конкретния апартамент/имот. В сегашния, в който живея няма начин без климатици във всички стаи - висок етаж, изложение изцяло изток/юг/запад и голяма осветеност през целия ден всеки сезон.
По въпроса, аз съм слагал климатик по искане на наемател - изцяло южен апартамент беше. За мен си е нормално и не съм вдигал цената заради климатика. Отделно, че очаквам повече хора да се насочат към климатици покрай очакваните цени зимата и ще има хора, които ще избягват ТЕЦ и газ.

# 166
Голям проблем, с който се сблъсках. Почина наемателят ми чужденец. Мъчно ми е за него, беше добър човек. Но, хиляди въпроси без отговор се въртят в главата ми. Адресната му регистрация, за която съдействах как да я премахна. Знам, че наемател като напусне трябва сам да се отрегистрира/при добро желание/, но при смърт? И при положение, че е чужденец и то не от ЕС, а от африканска държава как да процедирам с приемопредавателен протокол, депозит и т.н.? Как да разбера кой е пряк наследник? Съдействие от МВНР ли? Някой сблъсквал ли се е с такъв казус?

# 167
  • София
Отделно, че очаквам повече хора да се насочат към климатици покрай очакваните цени зимата и ще има хора, които ще избягват ТЕЦ и газ.

От ТЕЦа бягството е само ако сменят апартамента с друг, в който не влиза парно.
Ако има работеща абонатна станция дори и да не ползват пак ще плащат за отопление на общи части.
Топл. счетоводители начисляват повече на тези, които не включват парното. Напр. аз с пуснато от октомври до април плащах около 180 - 220 лв/месечно. Съседка на долен етаж без радиатори и отрязана топла вода - 120 - 150 лв общи части. Отделно тя плаща и ток за отопление и бойлер.
За починалия наемател - би трябвало с копие от  смъртния акт да го отпишеш от адреса. Все пак човека вече го няма.  Депозита едва ли ще го търсят от Африка. МВнР едва ли ще съдейства по случая.
На твое място - разчиствам, прибирам по-ценните вещи ако се яви наследник и започвам следващия кастинг за наематели.

# 168
За отписването виж чл.99б от https://www.lex.bg/mobile/ldoc/2134673409

2016г е променен закона.
Ето как работи в Бургас например, издават се такива заповеди за отписване
https://www.burgas.bg/bg/46038/

# 169
Бе каква заповед за дерегистрация на починал?! 😆 Човекът вече е в отвъдно, какво значение има какъв му е адреса?! Може би аз не разбирам притеснението и/или въпроса.
Ако починалият наемател има ЕГН можете да направите справка по постоянен адрес в общината за роднини. При вписването на чужденец в регистъра на населението задължително се попълват едни карти за родители, братя, сестри, деца. По закон нямат право да ви дадат такава информация, обаче. Ако няма ЕГН т. е има временно разрешение за пребиваване, тази информация за роднините  я има в група "Миграция" към МВР.

# 170
Като ти са регистрирани 10 маймуни на адреса, и искаш да запишеш 11-тата,  ще ти откажат. Защото по закон си има изискване на кв.метър колко човека могат да живеят на адреса....
За това предполагам не иска да остават регистрирани ...

# 171
Админа защо триеш мнения, момичето си търси квартира все пак темата е отдаване и наемане на имоти, може да сме полезни с нещо взаимно?!

# 172
  • София
Доста крайни мнения за тия климатици, но много много зависи от конкретния апартамент/имот. В сегашния, в който живея няма начин без климатици във всички стаи - висок етаж, изложение изцяло изток/юг/запад и голяма осветеност през целия ден всеки сезон.
По въпроса, аз съм слагал климатик по искане на наемател - изцяло южен апартамент беше. За мен си е нормално и не съм вдигал цената заради климатика. Отделно, че очаквам повече хора да се насочат към климатици покрай очакваните цени зимата и ще има хора, които ще избягват ТЕЦ и газ.

Именно за да се избегне отоплението на ТЕЦ ни се налага да направим инвестиция за климатик и то не малка сума, тъй като помещението е голямо - 40кв.м.. Във входа в който ни е апартамента повече от 50% са се отказали от отопление и съответно част от тях по бг обичай си крадат. Това лято нашите наематели платиха 2800 лв обща сума към Топлофикация за тристаен апартамент , изолация, епк, pvc дограма. По-миналата година беше по същият начин с разлика надолу с 500 лв. Сега ми влизат нови момчета и ми е жал, че ще трябва да платят повече от тази година, нали се увеличи топлофиация от 1 юли.

С тези кражби апартамента ми става не атрактивен за отдаване. Аз съм коректна и предупреждавам какви са сметките на кандидатите. Така като имам оция за отопление на климатик, то могат да избират какъв вид отопление да ползват. Да, знам ще се плаща сградна инсталация заради тръбите, но 50 лв си е ок на месец. Все пак от тях ще е малко по-топло жилището.

Относно починалия наемател - отидете в ГРАО и питайте служителите или техният юрист. СЪщото направете опит да се свържете по телефон с МВнР и опишете ситуацията. Аз съм се обаждала по друг въпрос и са много очтиви и компетентни млади хора (поне по телефона така звучаха). Успех!

# 173
Темата не е за предлагане и търсене на жилища под наем, вероятно затова е изтрито (аз съм го пропуснала).

50 лв. за сградна инсталация на месец е нереалистично малко, особено в ЕПК. По-скоро 100-150 лв.

# 174
Като ти са регистрирани 10 маймуни на адреса, и искаш да запишеш 11-тата,  ще ти откажат. Защото по закон си има изискване на кв.метър колко човека могат да живеят на адреса....
За това предполагам не иска да остават регистрирани ...
Ще ти откажат, ако 10те маймуни са живи, ако са починали никой не ги гледа. 😉

# 175
Не съм убедена и аз , че сградната ще е само 50 лв на месец. То не е твърда цифра, варира си.....

# 176
  • София

50 лв. за сградна инсталация на месец е нереалистично малко, особено в ЕПК. По-скоро 100-150 лв.

Да, писала съм за моето ЕПК и двата еднакви апартамента със съседката.
Миналата зима тя плащаше тези суми и отделно ток.
Но тогава парното беше по 120 лв/единица, а сега ще е по 150 лв.
Сега домсъвета прави опит за окончателен развод с Топлофикация.

# 177
  • София
Хора, как 50лв на месец сградна инсталация, аз с толкова се отоплявам с климатици в най-студените месеци. А наемателите дори с по-малко.

# 178
И защо изобщо сравняваш единия начин за отопление с другия...та те нямат нищо общо като ценообразуване??
С климатик топлиш ли общите части? И още и още разлики има....

# 179
Аз написах, че 50 лв. на месец е супер нереалистична сума, тя ще бъде поне двойно.

Общи условия

Активация на акаунт