Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 942
  • 796
  •   1
Отговори
# 180
  • In the land of Never Never
Темата не е за предлагане и търсене на жилища под наем, вероятно затова е изтрито (аз съм го пропуснала).

50 лв. за сградна инсталация на месец е нереалистично малко, особено в ЕПК. По-скоро 100-150 лв.
Момичето беше правило многократни опити с брокери, и беше се натъкнала на някакви, които я бяха подвели. За това търсеше помощ.
Мисля, че админите можеше да не се правят по-големи католици от папата, не беше просто търсене на апартамент под наем.

# 181
Абсолютно вярно Glikoza, тук се говорят всякакви глупости вън от темите, но да се помогне на някой или просто да го насочим не може

# 182
Цитат
Сега домсъвета прави опит за окончателен развод с Топлофикация.
От години ми е мечта за два апартамента,но НЕ!Някои съседи са категорични,уж спрели парното в една стая,в друга имат,дрън,дрън.Просто крадат и така им е най-удобно.

# 183
  • София
Добро утро! Моля за съвет. Намерих си кандидат наемател за 2-апартамент в Красно село, на 3 мин от метростанцията. Много икономичен апартамент от гледна точка на Топлофилация, приличнп обзаведен, прекрасн сграда, тоест мн добър имот за наематели. Обявих на 800 лв, но иска коментар на цената. Как да определя какъв коментар да наорава, така че кандидат наемателя да е доволен, така и аз да взема максималното

# 184
  • София
Има (кандидат)наематели, които по принцип са недоволни и други, които по принцип са доволни.
Свалянето на наем не би трябвало да има влияние върху горното, затова е лично решение. Трябва сама да си решиш.
И винаги има риск, ако не уцелиш, следващият (кандидат) да е по-зле.
25лв може да му свалиш. Да видим какво ще каже.
Нещата са динамични и се усещат на секундата. Няма как да си пишем, и да се случват едновременно.
Това като вица, гледам бандити нападнаха дама. Влязох в киното, изгледах 2-3 филма за бойни изкуства, излизам да ги набия, а те си отишли.

# 185
Аз от темата съм запомнила, , че който се пазари още от началото,  за наемател говоря, е червена лампа че и впоследствие може да има доста претенции.
Може и да няма де, но все пак...

Други кандидати няма ли?

# 186
Добро утро! Моля за съвет. Намерих си кандидат наемател за 2-апартамент в Красно село, на 3 мин от метростанцията. Много икономичен апартамент от гледна точка на Топлофилация, приличнп обзаведен, прекрасн сграда, тоест мн добър имот за наематели. Обявих на 800 лв, но иска коментар на цената. Как да определя какъв коментар да наорава, така че кандидат наемателя да е доволен, така и аз да взема максималното
българинът като цяло обича да се пазари, и винаги опитва, да не би да се мине, той може и да е склонен да даде 800, но трябва да е сигурен, че е направил всичко възможно, да не изпусне някоя по-ниска цена. Попитай го защо ти подбива цената, какво не му харесва в апартамента.
Примерно, ако каже, че  няма ТЕЦ и това не му харесва, за да живее там, за да го привлечеш, трябва да му свалиш, поне 50 лв, защото той може да си намери жилище с ТЕЦ без проблем.
Ако каже, че имаш мравки, не му сваляш цената, а му казваш, че ти ще решиш проблема на твои разноски.
Ако каже, че понеже нямаш пералня, купуваш му една, но не сваляш цената. Така или иначе имаш нужда от пералня  за бъдещите клиенти и ще ускориш малко нещата, да я купиш точно сега.
Ако каже, че няма забележки към жилището, но няма достатъчно пари, свали му не повече от 3%, като ще се позовеш, че все пак не е супермаркет, където има  и по 20% намаления, защото храните се развалят. Тук става дума за имот и 3% е нормално, ето и брокери при продажба взимат 3%.
Ако и без това не ти е харесал наемателя, не му правиш отстъпка  и каквото стане.

# 187
Питайте какъв коментар очаква, без да поемате ангажимент, че ще свалите от цената.

# 188
Аз от темата съм запомнила, , че който се пазари още от началото,  за наемател говоря, е червена лампа
Така е, но чужденците например сами казват, че от техните кръгове самите българи ги съветвали да започват с пазарлък в България. И така идват с едни грешни представи.. Хем ти се навират ненужно чрез airbnb, хем искат да ги пуснеш минимум шест месеца извън сайта, но пък и да им дадеш пазарната за града цена, а да няма депозит, а най-хубаво и без личен документ Smile

ПП
Поправете ме, ако греша, но разни сайтове ... Еърбнб, ....започнаха да пращат справки към приходните агенции в Европа
Не грешиш. В airbnb се попълва един личен данъчен номер, който те имат право да дават на органите, ако искат справка. Досега беше по желание, от 2023 е задължително.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2022, 19:06 от Анонимен

# 189
Ако през 2005-та година бяхте купили двустаен в Ман Ли (21 000 ваши пари плюс 17 000 кредит) след 10 години щяхте да продадете за 59 000 евро. Освен тях щяхте да имате около 25-30 000 евро от наеми. След връщането на кредита и приспадането на парите дадени за освежителен ремонт пак щяха да ви останат много повече от 10 000 евро (печалбата от акциите).
Най-лесно е да се гледа в миналото и да се казва "ако бях" - то човек ако беше знаел и инвестирал в биткойни, в акции на Епъл, или фючърси на природен газ на ТТФ (те са х10 от миналата година)...
Даже за най-лесно да си беше обърнал евротата в долари - 2021 г. еврото беше 1.22, сега е 1.0 към долара. Тоест за една година имаш над 20% доходност и то само като си лежиш на дивана, без да се занимаваш с ремонти и наематели.
Инвестициите обаче се правят само в бъдещето, не в миналото. Така че гледаш сега колко трябва да вложиш (плюс съпътстващи разходи), гледаш сега колко приход ще носи (минус съпътстващи разходи) и смяташ каква е доходността и отърва ли ти спрямо другите възможни алтернативи.
Не съветвам никого обаче да купува имот примерно за 200 хил. с 20 хил. свои пари и 180 хил. кредит. Защото имотът може догодина да струва 100 хил. а кредита оставаш да го дължиш. Дори само с 10% да спадне пазара, твоят капитал спада на нула.

# 190
  • София
На теория е така.
На практика, тия в темата, които гледат назад са противниците на инвестициите в имоти.
Напред не се знае какво ще се случи. Може от 200к да стане на 100, а може да стане и на 400 след 20 години.
Може и наемите след 10 години да са х2 или х3.

Освен това, отчиташ само вариант при купуване на пазарни цени.
Ако издебнеш обаче 20-30% под пазарните (а дори има и варианти за 40-60%), тогава сметката става друга.
Изобщо, варианти всякакви. Затова всеки сам си има глава на раменете, няма форум където пише (изсечено в камък) "да бъде, или да не бъде".

# 191
И как го има този вариянт -20-30-40% под пазар а цена?

# 192
И как го има този вариянт -20-30-40% под пазар а цена?
вариАнт.
Лесно. В дамския форум на България 40% означават 3 клика по телефона.

# 193
  • София
Аз от темата съм запомнила, , че който се пазари още от началото,  за наемател говоря, е червена лампа че и впоследствие може да има доста претенции.
Може и да няма де, но все пак...

Други кандидати няма ли?

Май май ще излезете права. Днес реших да му направя компромис с 40 лв. Все още не е прочел съобщението си и съответно не ми е отговорил. Имаше една дама с него, приятелка му била, ама живеят по отделно. Та тази фенка повечко разпитваше отколкото мъжът. Бяха ми зададено въпроси , като съдомиялна има ли, матрака кога е купен и какъв е, какви са сметките за ток , вода, топлофикация.  И май май няма да ги бъде.

Засега няма други огледи. Пишат ми за по-ниска цена (с 100 лв надолу), но засега сме решили да държим на обявената, като сме склонни да направим компромис, но не чак толкова. МИсля, че има потенциал жилището и ще се помъчим, а пък ще видим.

"българинът като цяло обича да се пазари, и винаги опитва, да не би да се мине, той може и да е склонен да даде 800, но трябва да е сигурен, че е направил всичко възможно, да не изпусне някоя по-ниска цена. Попитай го защо ти подбива цената, какво не му харесва в апартамента.
Примерно, ако каже, че  няма ТЕЦ и това не му харесва, за да живее там, за да го привлечеш, трябва да му свалиш, поне 50 лв, защото той може да си намери жилище с ТЕЦ без проблем.
Ако каже, че имаш мравки, не му сваляш цената, а му казваш, че ти ще решиш проблема на твои разноски.
Ако каже, че понеже нямаш пералня, купуваш му една, но не сваляш цената. Така или иначе имаш нужда от пералня  за бъдещите клиенти и ще ускориш малко нещата, да я купиш точно сега.
Ако каже, че няма забележки към жилището, но няма достатъчно пари, свали му не повече от 3%, като ще се позовеш, че все пак не е супермаркет, където има  и по 20% намаления, защото храните се развалят. Тук става дума за имот и 3% е нормално, ето и брокери при продажба взимат 3%.
Ако и без това не ти е харесал наемателя, не му правиш отстъпка  и каквото стане."

Много бладоря за споделеното. Определено ми дадохте насоки. Имам нужда от тях, за да бъда точна и за двете страни.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2022, 23:12 от Maria Ivanova_2000

# 194
  • пустинята Гоби
Аз бях пуснала обява с 30 лева отгоре на желаната от мен цена, ако има пазарене да сваля. Дойде едно момче и го нае на посочената цена, хич не се пазари. И аз го приех за добър знак, засега всичко е ток.

Моят съвет е да не бързате, ще намерите наематели и без да ви заливат от огледи и интерес. Цената е съвсем адекватна предвид мястото.

Общи условия

Активация на акаунт