Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 967
  • 796
  •   1
Отговори
# 195
Относно починалия чужденец може да се обърнете към служба "Миграция" към ОДМВР. Имала съм чужденци наематели и там представят адреса си в БГ. Те могат да ви дадат евентуално някакви насоки. Друг вариант е Посолството/консулството на съответната страна в БГ.

# 196
И как го има този вариянт -20-30-40% под пазар а цена?
За 40 процента вероятно се иска невероятен късмет и пак не знам дали е възможно да се получи, но ще споделя как е при мен. Капарирах двустаен в бъдеща много луксозна сграда, която ще се строи с много висок клас тухли, изолации и т.н. Внимателно съм се информирал за всичко. Включително дали и какво озеленяване ще има сградата. В сградата цената на зелено е 1800 евро/м2 с ДДС. На мен ми направиха малка отстъпка, защото това е втори имот, който купувам при този инвеститор и допълнително се спазарих за добра цена, защото избрах единственият апартамент, който не гледа на юг и няма красива гледка към Витоша. Осен това взех нисък (втори) етаж. Гледката ще бъде на запад към друга сграда намираща се на 15-20 метра. Спазарих цената на 1400 евро/м2 с ДДС. При 90 процента плащане непосредствено преди акт 14 таксите по прехвърлянето напълно законно, ще бъдат буквално символични. Не плащам и брокерски комисион. С две думи придобиването ще ми струва жълти стотинки. Друг минус на имота е, че в хола едната стена е крива. Т.е. дневната не е с напълно правоъгълна форма. Апартаментът чисто е 58.18 м2, а с общите части е 65.78 м2. Ще ми струва 92 000 евро. Намира се в харесван от мен южен квартал и най-вече микрорайон. Дневна, трапезария и кухня са 26.70 м2, спалнята е преходна и е 14.68 м2, баня 3.5 м2, входно антре е 2.5 м2, склад-0.7 м2 и лоджия 4.05 м2. С две думи за толкова малка квадратура разпределението е повече от добро. Допълнителен бонус е договорката с инвеститора довършването да бъде по цени на едро с неговите отстъпки за майстори, италиански гранитогрес, кухня и т.н. При тази компактна квадратура и при добрите отстъпки вероятно ще се включа в крайна цена от около 100 000 евро. Реално на много добре направен двустаен апартамент с добри като размери помещения, в много луксозна сграда с ниски комунални разходи спокойно ще му взема поне 450-500 евро месечен наем и отделно при продажба цената му ще е доста по-висока. Ето пример за покупка на под пазарна цена.

Последна редакция: пт, 16 сеп 2022, 15:45 от Мъфин

# 197
Искам да споделя следната случка от днес, ако някой има подобна да сподели. Отдавам апартамент и търся наематели. По цял ден ми звънят брокери, независимо че съм написала че не търся чрез брокер. Днес ми се обади Мария някоя си от Титан пропъртийс, които са ми от "любимите" брокери и искаше да покаже апартамента на идеална според нейната преценка двойка. Зададе ми 1000 въпроса (всички вече уточнени в обявата) и възкликваше на всеки мой даден отговор от това досадно "Това е просто чудесно", което брокерите постоянно използват. Дойде часът за оглед и всичко стана адски странно. Първо, на уговорената среща щеше да дойде въпросната двойка, само че се появи момчето от двамата като обяснението беше, че девойката била в друг град по работа (не е като да се е телепортирала до другия край на България за времето в което бяхме уговорили часа до момента на огледа). Боркерката, все едно и бяха подарили апартамента, каза че това което вижда много и харесва и каза на момчето - "Отиди да разгледаш кухнята и хола" (едно помещение), "а аз имам да проведа един много важен разговор със собствениците" (аз и майка ми). След това ни затвори в спалнята (другото помещение) и зачакахме да разберем какво точно ще ни пита. След като говори близо 5-6 минути без да каже реално нищо и да пита каквото и да било, майка ми се върна в хола и кухнята, за да завари потенциалния наемател да блее и да оглежда наоколо, където бяха и нашите вещи, които бяхме оставили по време на огледа. Майка ми е огледала всичко и каза, че нищо не е липсвало, а след кратко и аз излязох от стаята отивайки в хола след "важния " разговор, за да съм при майка ми. Там вече се събрахме всички и боркерката продължи да говори, обяснявайки, че ще се направи видео оглед с мистичната приятелка, който се премести в спалнята, където уж брокерката и момичето започнаха да оглеждат, след което момчето остана в стоята затворен до края на огледа. Отново се оказахме сами с брокерката този път в другото помещение, която пак имаше някакви важни въпроси, които така и отново не последваха, а отново затегли едни локуми, през което време момчето беше се затворило в другата стая и я показваше уж на половинката си. Всичкото това трая около близо 25 минути, когато им казах, че имаме други огледи и ако са видели апартамента, могат да си ходят. Боркерката през цялото време ни говореше,че момчето носи капарото и ще ни го даде, а ние даже не искахме и да чуем, просто искахме вече да си тръгнат. Накрая след 30 минутния оглед, в който дори не огледаха хубаво жилището аз ги подканих да си ходят. Почти ни измъчиха да кажем, че искаме да отдадем апартамента си на това момче и приятелката си, а аз изобщо не издържах да ги гледам и за секунда. Като си тръгнаха с майка ми се спогледахме и не разбрахме какво точно ни се случи. Имало ли е някой с подобен случай и какво точно търсеха от нас? В апартамента няма нищо за крадене, с изключение на чантите ни, които не бяха пипнати. Съжалявам за дългия пост, просто ми е любопитно ако някой се е сблъсквал с такъв вид огледи....

# 198
  • София
Аз бях пуснала обява с 30 лева отгоре на желаната от мен цена, ако има пазарене да сваля. Дойде едно момче и го нае на посочената цена, хич не се пазари. И аз го приех за добър знак, засега всичко е ток.

Моят съвет е да не бързате, ще намерите наематели и без да ви заливат от огледи и интерес. Цената е съвсем адекватна предвид мястото.

Благодаря за подкрепата.

# 199
в кой портал рекламирате имотите си? Кои порталите с най-много обяви?

# 200
Ми-08 наистина много необичаен и меко казано странен ''оглед'' за наема сте имали.Аз не ги търпя такива и не позволявам снимки,видео и дрън,дрън.И аз мисля,че са снимали и после ще пуснат техни обяви.Ако се появяват кандидати,ще ви се обадят колеги от агенцията им и т.н.Не бих се занимавала 30мин. за оглед с хора,които са ми антипатични.При следващи огледи,не  оставяйте да се разпореждат кой,къде ще стои,ходи и какво ще прави.Те са във вашата собственост,вие предлагате,вие ще диктувате правилата.Не,че през годините не сме чували и за ''наематели'' оглеждащи  за кражби.

# 201
  • София
Е, вярно оспамихте с глупости като от детската градина.

Разбира се, че има смисъл наглеждането на един строеж, АКО разбираш от материали и технологии в процеса.

Хващали сме строител в неизпълнение на първоначално декларираното. Не че успяхме да променим това, но ни компенсира с индивидуални изменения/подобрения в апартамента, за които не платихме нищо. Повечето хора просто се примиряват и искат да си влязат в жилището.

Гледам, че все още има повече търсене по ФБ групите, отколкото предлагане. До кога ли?

# 202
"Странният" оглед - най-вероятно е наистина да са правили снимки и видео, за да си пуснат обявата сами. Отвори имот-бе-ге-то и виж дали са го направили.
Това с фалшивите огледи с уж клиент е честа практика.

# 203
в кой портал рекламирате имотите си? Кои порталите с най-много обяви?
И аз това щях да попитам.Пуснах обява за Варна в OLX с цел да избегна брокерите,които в по-голяма част от случаите ми губят времето.Но от близо 120 обаждания за два дни само две бяха от физически лица и то украинци.В   последващи разговори с потенциални наематели разбрах,че те търсят основно във Фейсбук и в интернет,където попадат на сайтовете на агенциите,които са публикували моята обява.
Аз по принцип нямам против комисионната на брокер,но в случая не виждам никакъв смисъл да я давам на някого,който даже не е виждал апартамента ми,не ми е подбрал наематели и ме натиска на всяка цена да сключа договор с хората,които ми е довел.

# 204
Благодаря на отзовалите се, като цяло фирмата брокер даже има публикувана обява с моите снимки, остава това да са били някакви други, които се представят за служители от тази фирма или евентуално да са искали да сключим договор и целия този натиск да е бил за това..
За комисионната аз винаги им казвам 25% и гаранция (сертификат) ако наемателите се откажат в рамките на една година и досега всички са били съгласни на такива условия. В крайна сметка, ако не е този пуст сертификат, който те уж ще ми издадат, за какво да им плащам пари, а пък още повече и при положение че те заемат винаги страната на наемателя и се опитват да ми подбият цената на имота.

# 205
  • София
По това време на годината е лесно да искаш 25%, защото има огромно търсене.
Но пролетта с наемателите е по-дефицитно, затова и се съгласявах на 50%. Иначе просто ще ги заведат другаде.

Така и така пиша, и аз съм имал подобни случаи с брокери, затварят се в някаква стая, или тераса, или коридор и се изолират от наемодателя. Такъв им е протокола, така са ги инструктирали. Обсъждат си нещо там. Да не говорим, че може да го правят и за тренировка. Дразнещо е, но не съм забелязал нещо фрапиращо.
Титан (в София) са като цяло свестни. Последните 2 години при всички брокери има много текучество, а и като цяло се влоши отношението, уговарят огледи, не се обаждат при отказване, или се обаждат в последния момент, когато вече съм на адреса. Но не помня от кои точно агенции бяха.

# 206
За отделянето в друга стая с кандидат-наемателите съм съгласна. В моя случай бяхме привикани от боркерката в стаята заедно с майка ми, а наемателят сам се скиташе из целия апартамент.

Точно от Титан ми вързаха тенекия преди малко, като ми звъняха 3 пъти да потвърждават оглед за уговорен час. Никой не се появи на огледа или не ми звънна да обясни какво точно е изникнало...

По това време на годината е лесно да искаш 25%, защото има огромно търсене.
Но пролетта с наемателите е по-дефицитно, затова и се съгласявах на 50%. Иначе просто ще ги заведат другаде.

Така и така пиша, и аз съм имал подобни случаи с брокери, затварят се в някаква стая, или тераса, или коридор и се изолират от наемодателя. Такъв им е протокола, така са ги инструктирали. Обсъждат си нещо там. Да не говорим, че може да го правят и за тренировка. Дразнещо е, но не съм забелязал нещо фрапиращо.
Титан (в София) са като цяло свестни. Последните 2 години при всички брокери има много текучество, а и като цяло се влоши отношението, уговарят огледи, не се обаждат при отказване, или се обаждат в последния момент, когато вече съм на адреса. Но не помня от кои точно агенции бяха.

# 207
  • София
Някой има ли опит с наематели студенти от Гърция/Кипър? Знам, че зависи от човека, но все пак, който е имал контакт или е чувал за тях да сподели. Добри наематели ли са?

# 208
Имала съм кипърец, но не беше студент. Всичко беше много коректно и точно. А студент съм имала турчин от Истанбул, не е истина какъв чистофайник беше. Не си спомням по какъв повод се наложи веднъж да вляза в апартамента-направо ми тракна ченето в пода- супер чисто, подредено и накипрено, признавам си, че чак толкова не очаквах от само момче без чистачка. Помоли да се събуя пред входната врата😊. При изнасянето си ми подари два красиви килима😉. Но наистина всичко си е до човека. Късмет!

# 209
Моя позната дава под наем апартамент в красно село на гръцки студент.
Сега е 4та година, възхитена е колко е чисто и подредено.
Между другото от години почиваме в Гърция и ми прави впечатление колко държат на чистотата в къщи.

Общи условия

Активация на акаунт