Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 42 316
  • 796
  •   1
Отговори
# 210
Някой има ли опит с наематели студенти от Гърция/Кипър? Знам, че зависи от човека, но все пак, който е имал контакт или е чувал за тях да сподели. Добри наематели ли са?
Много точни, скромни и чисти е моят опит.

# 211
  • София
Мерси за отзивите. Готово отдадох го на гръцки студент. Дано е добро момче във всяко едно отношение. Аз имах наемател турчин за кратко, но такава кочина остави след себе се, че не исках да чуя за чужденец и то момче. Но наистина си е до човек. От опита ми с българи мога да кажа, че само едно момиче си беше прилично чисто, а останалите все м*рлячи.

# 212
При мен, тъй като са от airbnb, много внимават как оставят и нямам впечатление чужденците да пазят по-малко, даже напротив. Мога доста да изпиша по темата "претенции на български наемател", но формата на наем е друга, затова ще е по-скоро оффтопик. Обмислям за едно от жилищата постоянен наем, но засега съм пас и събирам тук впечатления Blush

# 213
Как при Airbnb разбираш кой как пази? Надали ходиш след всеки турист. Фирмите, които се занимават с това осигуряват и почистването. 

# 214
Семейството ми ми движат нещата, естествено, че знам след всеки какво е Simple Smile Правя го от 215. Както и чистачката ми е контакт от двайсет години.

ПП 215 нямаше сайт, но през 2015 Sweat Smile

Последна редакция: нд, 25 сеп 2022, 15:40 от Анонимен

# 215
Ясно. Обикновено фирми се грижат за тази дейност. Затова се зачудих.

# 216
Пращали са ми в самия сайт хора предложения да управляват акаунта срещу 10% от оборота, но в нашия случай няма смисъл, защото всички живеят на дистация от максимум три квартала. В едната сграда има и портиер и веднъж се беше обадил, че вечерта са се върнали трима човека, а не двама. Мотаха ме, че са забили спонтанно гадже и са го взели с тях. Аз не им правих проблеми, бяха по на двайсет години, но преместих минимум на резервация да е пет дни, а не само две нощи, за да избегнем дошлите само за купон. 

В Банско и на морето съм виждала хотели с такива оферти - да си закупиш апартамент, а те ще ти го управляват, но, като изчислиш колко плащаш за поддръжка на басейни, градини, тераси.. Според мен не се избиват бързо.

# 217
Фирмата се грижи освен за отговаряме на запитванията, менажиране на резервациите, комуникация с клиентите и за вдигане на рейтинга. Менажирани десетки или стотици акаунти могат да слагат положителни оценки от един техен акаунт на друг и така вдигат рейтингите на менажираните от тях обекти.

# 218
Да ти кажа, четири-пет човека от моя кръг ползваме сайта сами и всички сме с почти пет звезди, но и сме коректни. Тоест обръщаме внимание на разни молби, правим изключения за чек-ин, чек-аут, предлагаме сторно на всеки, който по някаква причина изведнъж не може да дойде (това последните над две години се случваше често). Бях преди това в друг сайт, там имах ментор и тази жена ми помогна много.

Единственото, което аз не съм навита да ползвам, а явно става популярно, е електронна брава. Нямаш никакъв допир до гостите и от това, което чух, си позволяват да напуснат апартамента мърляв. Примерно дори не си изхвърлят боклука, което едно време беше норма или пък оставят лампи светнати, климатик пуснат итн.

ПП Да добавя, че братята ми едно време нямаха добър опит с наематели и аз затова избрах сайта. Не мога да сравня, защото съм нямала постоянни. За три месеца е бил максимумът. Сега като че ли времената се промениха, обмислям и аз варианти.

Последна редакция: нд, 25 сеп 2022, 16:08 от Анонимен

# 219
Темата не е за предлагане и търсене на жилища под наем, вероятно затова е изтрито (аз съм го пропуснала).

50 лв. за сградна инсталация на месец е нереалистично малко, особено в ЕПК. По-скоро 100-150 лв.

Два съседни апартамента на един и същи етаж, единият с отрязано парно другият с парно. Един от месеците когато този с парното имаше сметка 280 лв, другият с отрязаното имаше сметка 52 лв. И двата двустайни по 78 квадрата. Понеже виждам че събирате статистика.

# 220
  • Банкя
Здравейте.  Малко да се ориентирам за цените на наемите. Ще отдавам апартамент в Люлин  около 75кв (защото едната стая е заключена.) Чисто нов след ремонт.
Има-стая, хол , кухня, мокро, тоалетна, баня, дрешник и два балкона(закрит и открит). Смятам го по 200лв на стая.= 600лв
Мястото е супер. Тази цена добра ли е?

# 221
  • София
Като гледам обявите -  550-600 лева е гарсониера в Младост, 45 квадрата. Двустаен, след ремонт, обзаведен (вероятно), на супер място надали е и той толкова, нищо че е в Люлин.

# 222
Ако е мебелиран,според мен е малко,ако не става.

# 223
  • Бургас
Добра е цената, може и малко повече, зависи и какви уреди има също.

Искам да се допитам до собствениците на апартаменти, които се отдават краткосрочно. Последният апартамент, който купих, вече е на акт 14. В "Дървеница". В същия квартал от известно време отсядаме в няколко апартамента, когато ми се налага да идвам в София. Наемам ги от Букинг.
Апартаментите са много хубави, големи - около 100 кв.м, с две спални, добре и качествено обзаведени, с кухня и т.н. Абе все едно готови за живеене, не е като да е с една кана и микровълнова и айде. Цената на вечер е около 100 лв. И постоянно са заети, не винаги ги нацелвам на датите, когато ми се налага.

Та мисля си дали да не пробвам да отдавам краткосрочно и моя нов, макар че не е толкова голям, но хол с кухня и маломерна спалня ще има. Същевременно смятам, че за голям апартамент при постоянна месечна заетост (а едва ли ще има такава), собственикът ще получи между 2500-3000 лв. При половин месец заетост - 1500 лв.

За моя, който ще върви около 60-70 лв. на вечер, сметката е  1200, смятам го на 20 дни. Оттам като махна комисиона за фирма (няма да го управлявам сама), разходи за почистване, сметки за плащане, накрая пак ще дойде на 800-900 чист приход, при добър късмет. А и инвестицията ще е повече - прибори, чаршафи...Та чудя се, дали си струва да се впускам в това приключение, или да си го пусна пак дългосрочно. Паркомясто също има, само него мога да отдам на месец за 200 лв...

Интересно ми е как мислите?

# 224
Паркомясто бих пуснала дългосрочно,а апартамента краткосрочно.

Общи условия

Активация на акаунт