Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 42 317
  • 796
  •   1
Отговори
# 225
Какво толкова има да му мислим? Пробвай кратксрочно, пък ако не върви, пускай под наем.

# 226
  • София
"не винаги ги нацелваш на датите" говори за по-скоро 50% заетост, а не 100%. Не казвам, че е толкова.
Аз лично не се наемам да давам краткосрочно, защото правя точно тази сметка и според мен парите ще са или същите, или с едни 100-200лв повече, при МНОГО повече труд, време и нерви.
Също трябва да се включат ток, вода, интернет, телевизия, ремонти и увреди на черната техника, телевизори и тн, разправия със съседите.

# 227
  • София
Струва ми се, че най-дългосрочно ще е, ако го дадете необзаведен. Колкото повече пари, време и мисли влага наемателя, толкова по-трудно ще се изнесе. В дългосрочен план това мисля ще е по-печелившо и с най-малко нерви и вложение. Това ще ви е в плюс, щом няма да го управлявате вие. В Дървеница по обяви наемът на обзаведен двустаен започва от 700 лева без паркомясто. За необзаведен не намерих обяви.

# 228
Tintina, при краткосрочното има и много повече амортизация.
В пъти повече агресивно почистване, различни хора.
А разликата в наема няма да е голяма, ако заетостта е около 50%.

# 229
Според мен краткосрочно си струва само, ако вие разполагате със свободно време да го обслужвате/почиствате и т.н. (Един вид живеете от това). За работещ човек с добри/нормални доходи бих избрала да отдавам дългосрочно, тъй като за до 20тина % повече приход от отдаване си е занимавка малко или много дори и др да го управлява (мисля че агенциите, които управляват имоти за нощувки, прибират около 30 %).

# 230
Струва ми се, че най-дългосрочно ще е, ако го дадете необзаведен. Колкото повече пари, време и мисли влага наемателя, толкова по-трудно ще се изнесе. В дългосрочен план това мисля ще е по-печелившо и с най-малко нерви и вложение. Това ще ви е в плюс, щом няма да го управлявате вие. В Дървеница по обяви наемът на обзаведен двустаен започва от 700 лева без паркомясто. За необзаведен не намерих обяви.

Абсолютно вярно.
Но ако примерно целта е за 10 г. да бъде смъкната максимална печалба - краткосрочно. Но пък на необзаведения за това време може дори да не са се сменили наемателите - по-малка печалба, но и по-малки разходи и нерви.
Лично аз не мога да дам съвет, но пожелавам успех Simple Smile

# 231
  • София
Някой може ли да даде счетоводна разбивка?
Колко часа на месец отнема един такъв апартамент, 5 такива апартамента, колко човека и колко заплати са това и тн.
Ако ще превивам гръб от сутрин до вечер за един надник 2-3к, по-добре да съм програмист за 6к. За да се види дали ти излиза сметката при това положение.
За мен основното е не за колко време ще се избива, а колко човекочаса труд са замесени. И може ли квалифициран специалист да си позволи да се занимава с такова нещо.

# 232
  • Бургас
И моите разсъждения клонят в посока дългосрочно.
Необзаведен не бих отдавала, поне кухня трябва да има, а пък и наемът на необзаведен ще е поне наполовина на обзаведен, а инвестиция в обзавеждане не е кой знае каква.
Изцяло обзаведени се търсят повече, ако съм наемател, не можеш да ме ангажираш да си купувам уреди и т.н.

# 233
аз бих го пуснала дългосрочно, хем няма да плащам на фирми, ще ми е спокойно да не се занимавам с договори и отчитания на енергия и плащание на ТЕЦ и др неудобства.
Дори и да получавам някой лев по-малко.
Амортизацията мисля, че ще е по-малка също.

Последна редакция: ср, 05 окт 2022, 19:28 от Pepina_n3

# 234
Интересно ми е как мислите?
Краткосрочно си струва, ако не можеш да го дадеш дългосрочно по сантиментална причина или защото го ползваш ти/ семейството понякога за спонтанни нощувки. В противен случай - постоянен наемател. Като казвам краткосрочно, една седмица примерно минимум. Не си струват отделни нощувки.

# 235
  • София
И аз гласувам за дългосрочен наем. По-лесно е, не си зависима от обслужващ персонал.
Танграта питаше за цени за обслужване. Скоро продавах кола на младо семейство роми. Но от добрите роми - чистички, културни, работещи и учещи, без деца,  с имоти.Свекъра и момчето - карат такси. Та момичето учеше за мед. лаборант и в свободното време чистеше 3 апартамента в Ст. град. Собственика и даваше по 15лв. на апартамент, за около 1 час го ошетвала - чистене, подреждане,  смяна на чаршафи. Тя имала ключове, собственика се обаждал кога да отиде. Била заета почти всеки ден, радваше се, че има собствени приходи.
Даже предложи ако искам  и мене да ме уреди с друг собственик в блока. Laughing

# 236
  • София
Това е полезно, мерси, но нямах точно това предвид.
Дори и да ползваш наемен труд за чистене, твоите човеко-часове като мениджър, управляващ всичко това пак са в пъти повече.
Вместо 2 часа месечно може да скочат на 1-2 часа дневно.
Умножи по 5 апартамента и се получава пълно работно време.

# 237
Да не говорим, че трябва да се организира и бекъп иначе и за един уикенд да мръднеш се отказваш от възможния доход за този период.
Поради тази причини и гореизброените от Танграта аз бързо се отказах от тази идея, която обмислях преди да отдам апартамента.

# 238
  • София
А защо да се отказваш от прихода ако те няма? Имало до вратите някакви кутии с кодове и гостите си отключвали и заключвали с тях. Като преведат парите за резервация и им давали кода. Тя като отива да чисти - собственика и изпраща код.  Не се заслушах много докато ми обяснява как се прави.

# 239
Дамата мислеше друг да се заеме с организирането...или грешно съм запомнила? Ако е така, няма личен труд...човекочаса том...

Общи условия

Активация на акаунт