Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 42 320
  • 796
  •   1
Отговори
# 240
  • Бургас
Точно това беше идеята - да го ползвам аз. Ама като гледам колко апартаменти се дават под наем - грешно е да се отказвам от доходи ако я отида, я не. Винаги мога да се настаня другаде.
Смятах друг да се занимава, да. Но това е минимум 20% от приходите.
Иначе в чужбина всички airbnb-та, в които съм била, са със самостоятелно настаняване, с кодове, с ключове в пощенски кутии и дори в саксия последния път в Париж Simple Smile

# 241
Дори и със самостоятелно настаняване винаги може да възникне спешна ситуация, изискваща незабавна реакция при управлението на имота. Това за тези, които искат сами да го управляват, а не през агенция. Представям си да съм за уикенда извън София и да ми звънне наемател, че има проблем с достъпа до апартамента. Замина ми, и почивка, и комфорт. Но и човек си преценя дали си заслужават тези усилия финансово.

# 242
  • София
Да, ама като ти се случи веднъж-два пъти среднощно обаждане "Кодът не работи" и тичаш да отключваш на някаква неадекватна японка; като ти размажат конфитюр по декоративните възглавнички по дивана; когато се наложи спешно да купуваш хладилник, защото се е развалил и няма време да го носиш по сервизи... И в добавка, когато си заложник на ревютата, защото "не искам да попадна на фалшиво такси и да плащам повече, поръчайте ми едно да ме вземе от летището" предполага да се обяснявам на два листа защо специална кола от летището е по-скъпа от фалшиво такси. И накрая получавам лоша оценка, защото "поисках да ме вземе такси от летището, а вместо това ми пратиха, снимка на таксито, което трябва да взема и обяснения, че има стоянка пред терминала".

Всичките от личен опит. И има още много. Печели се добре, по-добре от дългосрочно. Но е като всяка професия. Иска усилия. И просто трябва да се направи преценка струва ли си трудът и времето ти.
Ако плащаш на фирма за всичко, няма да се налага да оценяваш труда си, но тогава пък горницата над дългосрочния приход е много по-малка и предвид риска от незаетост и по-голяма амортизация, не съм категорична, че си струва.

# 243
  • Бургас
Съвсем се разкандърдисах Simple Smile Много благодаря за споделения опит.
А иначе и при дългосрочните наематели има спешни ситуации, я наводнение, я дим неизвестно откъде. Една вечер така ме вдигнаха на пожар, докато празнувахме РД на детето, целият апартамент пълен с дим. Оказа се, че съседът отдолу пали печка с дърва, коминът му запушен, беше одимил целия вход.

# 244
  • София
Какви дърва в София и Студентски град?

# 245
  • София
Разбира се, дългосрочните наеми също си искат своето внимание и "работа". Но е несравнимо по-малко.

Поне сметките и ежедневната поддръжка са си грижа на наемателя. И наемът си тече, независимо че съм решила да почиваме извън града примерно. Защото, когато се грижиш сам за краткосрочните, е доста рисково да не си в града през цялото време. Позволявала съм си само с редовни наематели да ги оставя, докато съм на почивка. Иначе не ми е спокойно.

А и част от краткосрочните наематели хич не ги е грижа, че климатикът работи, а прозорецът е отворен, или че пижамите им пускат боя и белият чаршаф се боядисва перманентно в тъмносиньо и розово и следва да бъде изхвърлен след двудневния им престой.

Разбира се, казвам най-лошите неща от наемателите, за да се знае, че има и такива. В интерес на истината повечето гости са ок. И повтарям, печели се по-добре. Но не с лекота. Работа си е.

И още нещо. За да е законно, хич не е песен. Има бая регистрации и правила. Твърде много. 😒

# 246
Брат ми със семейството му бяха на гости за месец в БГ. Наеха апартамент близо до нас, като за период от 10 дни го псвободиха, защото бяхме на море. След тези 10 дни, когато се върнаха имота не приличаше на нищо.. Нямаше нищо общо с преди това. Счупена мивка в банята, счупена фурна, вино по стената и тн и тн.. Да искам да изпоотроша и разруша така апартамент няма да мога за толкова кратко време..Понеже и аз имах намерение единия да го пусна за краткосрочни наеми, рязко ми се промени мисленето:)

Последна редакция: ср, 05 окт 2022, 23:41 от FBID10156259284633594

# 247
  • Бургас
Какви дърва в София и Студентски град?

Наемателите, които визирах, не са в София.

# 248
  • София
И в София има отопляващи се на твърдо гориво. И не говоря за махалите. Дори не за пелети...

# 249
Здравейте, интересувам се за квартал Обеля,с три стаи, благодаря
Какво толкова има да му мислим? Пробвай кратксрочно, пък ако не върви, пускай под наем.
[/quote]

# 250
Предполагам, че трябва да се помисли, защото някой спомена , че документацията за отдаване краткосрочно е доста голяма. Така , че е хубаво човек да има мнения от хора, които имат такива имоти.Освен това дамата не живее в същия град.

# 251
Леле, като чета, започвам да се чувствам някаква супер късметлийка. Едно, че семейството ми е поело управлението, друго, че сме нямали такива драми с никого, само е досадно, като започнат с екстра желания. Примерно:
Скрит текст:
"Матракът ми е мек/твърд/нисък - донесете, моля, топ-матрак?"
"Микровълновата ми стопли млякото на 50 секунди, а на моята и трябват 30."
"Подхлъзнах се на мокро и дръжката на стената банята ми беше с пет сантиметра и половина по-далеч, сложете и втора отстрани към тоалетната."
"Лампата в кухнята може ли да е по-силна?"
"Интернетът не е бързина 5Г, искам отстъпка."
"Някакви хора горе тропаха и не успях да се наспя, искам отстъпка."
"Може ли да дойда в пет и трийсет сутринта?"
"Може ли да се изнеса в единайсет вечерта?"

И моят фаворит: "Ако ми върнеш част от сумата, ще дам пет звезди." Grinning

Този апартамент е на перфектно място и се ползва и от мен, сантиментална съм и ми трябва свободен. Иначе другия от 2023 ще го дам и аз на постоянен, там няма смисъл от такива акробатики. Като цяло съм за дългосрочен, защото самата комуникация и писане е по-малко. Спално бельо и разни други домакински неща трябва да се купуват често нови.

Тъй като за краткосрочните става дума за airbnb, нямам документация. Само съм си записала данъчния номер и попълвам в данъчната декларация.

Последна редакция: чт, 06 окт 2022, 14:13 от Анонимен

# 252
  • София
Това ми напомня, че при мен наскоро дойде една наемателка, която имала познати/роднини даващи за краткосрочен наем.
Започна с нагласата, че всичко, което го има при краткосрочните наеми, трябва и аз да ѝ го осигуря, интернет, тв, телевизор, чаршафи, сушилници, кафемашина. За всяко нещо отделно ме питаше. Само за комарници се съгласих, защото е нормално да има. Просто предният (и единствен) наемател не беше поискал.
Много твърд ѝ бил матракът също, да го сменя. И леглото също. Отказах. За сега ми е запушила сифона, но от екскурзии не може да се засечем да го погледна. Чудя се дали да викам фирма с машинно отпушване или да опитам аз. Минава през цялата баня отдолу с малък наклон. И може и да има някакви строителни дреболии още при строежа. Но предният наемател не се е оплаквал никога. А тя твърди, че така го е намерила, запушен.

# 253
Работата със сифона е гнусна. Чак фирма в повечето случаи е излишна, защото се чисти с тел, но въпросът е какво си склонен да понесеш...  Ти си прецени. Ако изкарат топ с косми, каквито са 99% от случаите, тя да си поеме чистенето Wink

# 254
  • София
Почти сигурно е смесено. За сега я посъветвах да налива до горе течност за отпушване и да престоява през нощта без да се ползва, след няколко дни пак. Надявам се да е разградило каквото органично има. Купих една специална тел-спирала и един плънгер (вакуум-гума) и мисля да се пробвам. Притеснява ме, че може и да има много дребна мазилка от строежа. Че теракотаджията си остави ръцете и май беше и леко побъркан. Друг майстор след него му довършваше (защото 1ят избяга) и обясняваше, че вадел парчета теракот и мазилка от сифона.

Общи условия

Активация на акаунт