Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 42 321
  • 796
  •   1
Отговори
# 255
Почти сигурно е смесено. За сега я посъветвах да налива до горе течност за отпушване и да престоява през нощта без да се ползва, след няколко дни пак. Надявам се да е разградило каквото органично има. Купих една специална тел-спирала и един плънгер (вакуум-гума) и мисля да се пробвам.

От личен опит - препаратите за отпушване, които принципно са сода каустик с добавки, не разграждат особено много. В един момент се получава мазна биомаса като топка, която трябва да се махне механично. Дребни песъчинки или камъчета строителни отпадъци няма да запушат. У нас, след тотален ремонт на 2 апартамента по едно и също време, се беше запушил общия канал в мазето. Но в този случай имаше прекалено много строителни отпадъци - втечнен цимент, вар, теракол, латекс и т.н., от 2 апартамента, изринати до тухла. Тогава викнах фирма за машинно отпушване - не свършиха работа. Вторите, които извиках, отпушиха успешно по старомодния начин - с телта. Беше отдавна и не мога да дам координати, просто от обяви в нет-а.
Аз съм купувала от Джъмбо специална пружина/тел, но си мисля, че традиционната твърда тел за огради е по-добрият вариант. Твърда е и пробива добре.

Работата със сифона е гнусна. Чак фирма в повечето случаи е излишна, защото се чисти с тел, но въпросът е какво си склонен да понесеш...  Ти си прецени. Ако изкарат топ с косми, каквито са 99% от случаите, тя да си поеме чистенето Wink

+1 от мен. Това е като непочистената от мъхчета и блокирала пералня/сушилня.

# 256
  • София
Тъй като за краткосрочните става дума за airbnb, нямам документация. Само съм си записала данъчния номер и попълвам в данъчната декларация.

Ами, в немалко нарушение сте.
Трябва специална регистрация по ДДС, Булстат, защото се води търговска дейност, съответно осигуровки. Регистрация в дирекция Туризъм и попълване на ЕСТИ за всеки гост. 😒

Много е досадно.

# 257
Ами, в немалко нарушение сте...Много е досадно.
Имам друго гражданство, тук попълвам нещата, имам юристи в семейството и те са ме посъветвали така, защото е според българските закони. Също българската финансова служба ми е дала писмено становище по въпроса. Не бързайте с тези заключения и няма да Ви е "много досадно" Grinning

Скрит текст:
ПП За тези, които наистина ги интересува: попълването на регистъра се прави онлайн (!) за една минути. Това даже не го броя за документация.

За данъка в края на годината се пише данъчния номер (имам такъв) и приходите с извадени разходи, към които се пазят касови бележки. Няма никаква нужда от ДДС, защото в държавата, която съм (Австрия) мога да имам "приходи от собственост" до 15.000 са без такса като частно лице. Трябва да си дам данъчния номер нa airbnb и на края на годината ми дават документ с техните такси итн.

Последна редакция: чт, 06 окт 2022, 19:56 от Анонимен

# 258
  • София
Охоо, офшорка!
И аз мога да врътна нещо през канадската връзка. Ама нали не живея там, разправия е.

# 259
На мен в една от другите теми ми бяха казали, че е същото в България, но, ако печелиш до 5.000 на година. Но явно не, ще изчакаме запознатите да кажат.

ПП Сега питах и брат ми как е била неговата процедура. Просто преди две години идва някакъв човек от туризма и гледа дали имаш течаща вода, ток итн и отмята, че е годно за туризъм. Това е било. Той го даде на дългосрочен заради пандемията и не знае точно за българи данъка от буукинг и airbnb как точно се плаща. Някаква сума обаче е освободена, просто трябва да се попълни, за да знаят. Определена сума от дългосрочен наем също не се облага.

Последна редакция: чт, 06 окт 2022, 20:37 от Анонимен

# 260
  • София
Не уточнихте чий гражданин сте и къде живеете. Не знам какви са разликите, когато не си български гражданин, но тук доходът няма никакво значение за регистрацията по ДДС. Тя е задължителна и специална. Не е общата, зависеща от доход. Тази регистрация позволява местата за настаняване да събират ДДС от Букинг и Airbnb и да ги внасят в хазната. Защото тези посреднически сайтове също дължат ДДС на държавата, оперирайки на територията ѝ. Но милата ни администрация си е решила проблемът, карайки друг да събира тези пари.

Попълването онлайн може и да е една минута, но преди това има комуникация с гостите да си пратят документите или пък да се срещате, за да вземете данните.

Говорех за личното си усещане, че е досадно.

Минута тук, пет там, разход за това, за онова... Досадно. Времеемко.

# 261
Възможно да е доста разправия, не зная. На брат ми е отнело два дни, но е било 2020 година. Аз също не предположих, че в България изискват фирма, защото (мисля промяната дойде 2019 някъде) ми искаха моя австрийски данъчен номер и това беше. Той не е на фирма, тук всяко лице има такъв във финансовата служба.

Преди това пък искаха половината сграда да е съгласна с даването под наем, това беше доста интересно изискване, тъй като в тази сграда почти нямаше живеещи собственици и се разбрахме по имейли. Сега е отпаднало изискването като че ли.

# 262
Да ви попитам вие имате ли отказ пт наемателите да ходите за ремонти, докато ги няма?
За мен няма логика, по-добре да се прави някакъв ремонт, докато ги няма.
Имам две момчета  от Турция много коректни и се развали съдомиялната още юни месец и все не може да се разберем кога да отида да е видя, защото аз само вечер съм свободен. И август с триста зора се видяхме да е види майстор,той каза, че е за нова и едва вчера на мой риск организирах нещата с подмяната й. Понеже сега са в Турция просто им писах, че е сменена след няколко месеца разминавания. Още нямам отговор от тях, но се надявам да няма проблеми. Но е недопустимо четери месеца да не може да отида да е сменя в тяхно присътствие.
За сефте видях апартамента след една година и всичко беше подредено и чисто. Естествено не съм ровил, Дажи им почистих всичко след ремонта и им писах .
Та вие имате ли подобни наематели да не искат да влизам без да са там, знам че така е редно, но подмяна на нещо да трае месеци не е ненормално. А даваха зор иначе.
Добре, че другите пък сами си ремонтират всичко в тях и там не съм стъпвал поне година и се плаша какво ще затваря някой ден.

# 263
Имах наемателка, която казваше, че няма проблем да отида да оставя нещо/да подменя нещо/да поправим нещо докато я няма, а имах и такава, с която се координирахме с нея и с майстора и беше много трудно, защото работеше доста и беше свободна когато майсторите не желаят да идват.
Но в крайна сметка е до човек и се съобразявам. Не смятам, че е редно да влизам без съгласие докато го няма наемателят. Честно казано предпочитам наемателят да е там, за да няма възможност после за “ама тук имах 2000лв на тоя шкаф и ги няма”. Редуцирам възможностите за проблем до минимум Simple Smile

# 264
На мен ми е неудобно да влизам ако ги няма. Бих влязла само ако те позволят и пак ще се чувствам странно.

Предна наемателка бях помолила да ми осигури достъп за половин час...в банята трябваше да се замаже нещо набързо. Помолих я, обасних..съгласи се. Аз тръгнах на море тогава, но тя отвори на момчето и свършихме работа по този начин.
Но аз нямам такива които дълго с дни да не са там и да отсъствуват.
Ако имах пак бих коментирала с тях.

# 265
  • Бургас
Не сме влизали, докато ги няма наемателите, не се е налагало до сега.
Но всеки месец, когато плащат наема, канят мъжа ми да влезе за кафе или питие. 🙂 С момчето им тръгна приказката и винаги остава за малко, като ходи. Така редовно има поглед как поддържат жилището и ни е спокойно за сега.

# 266
  • София
Имал съм и от 2та вида. Имал съм и среден вариант. Наемател няколко пъти е искал да е там, като не можем да се синхронизираме се съгласява да се влезе без да е там. Но следващите пъти пак иска да си е там. Сега има проблем с климатик при него, от 1 месец съм дал телефон на техник да се уговорят и все не се случва.
Т.е. мисълта ми е, някои хора просто не искат да се влиза, не че ще те обвинят в кражба, може да им е разхвърляно и тн.
Иначе не влизам, ако не са се съгласили.
В други случаи, като ги няма за дълго предупреждават и правя няколко поръчани неща, счупена плочка, ремонт на пералня, възглавница на диван и тн

# 267
Аз също смятам, че не е добре хазяинът да влиза, когато наемателят го няма.
Но, от друга страна, когато се налага някакъв спешен ремонт/смяна на уред и наемателят иска задължително да е там, трябва да бъде предупреден, че ще се наложи да си съобрази графика с майстора/доставчика на уреда. В края на крайщата хазяинът също си нагажда графика към майсторите/доставчиците на уредите, а не обратното.

# 268
  • Бургас
И аз не смятам за редно да влизам, когато наемателя го няма. Единствено ако е нещо екстремно - пожар, наводнение. Но пък 4 месеца са си бая време.
Още в началото се разбирам с моите наематели сами да си поемат всички подобни ремонти, аз само да бъда информирана, ако нещо се счупи и съответно за стойността на ремонта също. Ако аз нямам майстори, които да пратя, те да си търсят свои. Не държа да присъствам на всички срещи с майстори.

# 269
Без съгласие бих влязла само ако е спешно и не могат да реагират, рушат или се бият и да ги разтърваваме... За подмяна на уред бих изчакала да потвърдят преди да вляза, а не постфактум или да им пиша и да не са прочели и после да се разправяме...

Общи условия

Активация на акаунт