Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 42 325
  • 796
  •   1
Отговори
# 270
Аз забелязвам обаче едно нещо - младите хора преобладаващо слагат на първо място "искам/приятно ми е" пред "трябва/необходимо е". Примерно - "няма да си отменя уговорката за излизане с приятели, за да стоя в къщи да дойдат да сменят уред".
Не ми се иска да звуча назидателно като дърта даскалица, но така се получава...Disappointed Relieved
Затова и писах, че като приреват за развален уред и се налага идване на майстор/смяна на уреда, да им се каже - ОК, но като каже майсторът/доставчикът, че идват, осигуряваш присъствие, твоя си работа как...
Знаете, че като звъннат, примерно, за доставката на нов уред, не те питат "Кога Ви е удобно?", а просто казват, че ще го докарат на дата Х в периода, примерно, преди обяд, след обяд .... И седиш и чакаш да звъннат, че са долу.

# 271
Майка ми известно време живя под наем в една квартира. Попадна на много читава собственичка, държи се много уважително и като цяло нямаме проблеми.

Майка ми посреща майстори, като се е налагало да се прави нещо. Собственичката не е идвала. Получава си наема по банков път. Не е идвала да наглежда, чуват се понякога.

Ако майка ми не е вкъщи, за да посрещне доставка/майстор, отивам аз.

Жилището нямаше телевизор, хазяйката купи по молба на майка ми.

Като цяло е хубаво да има разбиране и от двете страни.

Ние също сме давали под наем преди, не сме влизали у хората, камо ли ако ги няма. Те са си посрещали майстори и тн.

В момента даваме едно търговско помещение, но хората са там през деня, реално можем да влезем, защото не е дом, но брат ми ходи веднъж месечно за наема и това е. Ако има проблем с нещо, обаждат се.

# 272
Ето от този пост тръгна дискусията:

и се развали съдомиялната още юни месец и все не може да се разберем кога да отида да е видя, защото аз само вечер съм свободен. И август с триста зора се видяхме да е види майстор,той каза, че е за нова и едва вчера на мой риск организирах нещата с подмяната й. Понеже сега са в Турция просто им писах, че е сменена след няколко месеца разминавания. Още нямам отговор от тях, но се надявам да няма проблеми. Но е недопустимо четери месеца да не може да отида да е сменя в тяхно присътствие.

От юни до началото на октомври все не могат да се синхронизират хазяин и наематели. А в края на крайщата на наемателите им трябва работаща съдомиялна.
Разбира се, че с добра воля и желание и от двете страни нещата се получават лесно.

# 273
Aми казвам, че ако не осигурят присъствие няма как да бъде поправен уредът и ще живеят без него. В крайна сметка е за тях и зависи от тях Simple Smile

# 274
  • София
Като не осигуряват достъп, значи не им е толкова важно. Щом бирата с приятели е по-важна от съдомиялната/климатика/хладилника и т.н., ок, коя съм аз, че да им определям приоритетите.

Ако искат съдействие, ще се съобразят с мен и майсторите. Ако не могат, ще разрешат да вляза без тях. Ако не искат, значи могат без съответното развалено нещо. Не мога да ги мисля.

# 275
Да ви попитам вие имате ли отказ пт наемателите да ходите за ремонти, докато ги няма?
За мен няма логика, по-добре да се прави някакъв ремонт, докато ги няма.
Имам две момчета  от Турция много коректни и се развали съдомиялната още юни месец и все не може да се разберем кога да отида да е видя, защото аз само вечер съм свободен. И август с триста зора се видяхме да е види майстор,той каза, че е за нова и едва вчера на мой риск организирах нещата с подмяната й. Понеже сега са в Турция просто им писах, че е сменена след няколко месеца разминавания. Още нямам отговор от тях, но се надявам да няма проблеми. Но е недопустимо четери месеца да не може да отида да е сменя в тяхно присътствие.
За сефте видях апартамента след една година и всичко беше подредено и чисто. Естествено не съм ровил, Дажи им почистих всичко след ремонта и им писах .
Та вие имате ли подобни наематели да не искат да влизам без да са там, знам че така е редно, но подмяна на нещо да трае месеци не е ненормално. А даваха зор иначе.
Добре, че другите пък сами си ремонтират всичко в тях и там не съм стъпвал поне година и се плаша какво ще затваря някой ден.
не е редно да влизате, вие временно сте преотстъпили правата на наемателите. Така като ви чета, при следващото им ходене в Турция, ще идете и да си поживеете там... Simple Smile
Всичко само с разрешение на наемателите.
Могат да ви обвинят, че нещо им е изчезнало.

# 276
  • София
Ще им поправям счупената миална, пък турчулята ще ме обвинят.
Дрън-дрън ерина. Ми като нямат време да изчакат поправката да си мият на ръка или да си хванат гаджета българки да им мият и чистят. Провинциалните студентки като цяло се натискат на гърчета и турчета, няма лошо.
Сега сериозно - всичко ми е включено в договора, те са го подписали.  Имам ключ, но нямам желание за влизане. Ако се е налагало да се достави нещо купено - поръчвам за събота сутрин.
За ремонтите - сами се оправят. И нов бойлер, и водомери са сменяли за сметка на наема. Но при мене са оправни българи.
И преди съм писала за едни квартирантки моми. Имота е до бившата ми работа. Беше ми писнало да звънят към 9.30 ч. - да съм проверяла дали са изключили я ютията, я кафеварката, не били сигурни.  Добре, че се появиха умните телефони и ги научих да си снимат уредите преди излизане. В  същия имот сега са 2 младежи за по няколко дни. Обаждат се, че са оставили наема в кухнята - да мина да си го взема. При едно минаване отидох до тоалетната и установих, че от казанчето тече по пода. Ми то така може да наводним съседите, а те не са казали. Питах ги да отида ли с майстор за поправка - съгласиха се без проблем и оправихме теча.

# 277
Вече ми отговориха и благодариха. Разбраха, че друг начин няма.
Те пътуват често и трудно се виждаме, само идват да ми носят наема и сметките.
Аз на всички наематели плащам сметки с едно приложение, пращам снимка на сметката и калкулирам в наема. Чиста работа. Особено с чужденците.
Вчера пък едно младо семейство чака бебе скоро иска да боядисва стените на двустаен от бяло в охра, чак показаха цвета и се съгласих, няма да искат приспадане, просто бялото им било като в болница. Какво да правя наематели са ми и то съвестни. Важно е бебето да дойде здраво 🙏

# 278
Аз забелязвам обаче едно нещо - младите хора преобладаващо слагат на първо място "искам/приятно ми е" пред "трябва/необходимо е". Примерно - "няма да си отменя уговорката за излизане с приятели, за да стоя в къщи да дойдат да сменят уред".
Не ми се иска да звуча назидателно като дърта даскалица, но така се получава...Disappointed Relieved
Затова и писах, че като приреват за развален уред и се налага идване на майстор/смяна на уреда, да им се каже - ОК, но като каже майсторът/доставчикът, че идват, осигуряваш присъствие, твоя си работа как...
Знаете, че като звъннат, примерно, за доставката на нов уред, не те питат "Кога Ви е удобно?", а просто казват, че ще го докарат на дата Х в периода, примерно, преди обяд, след обяд .... И седиш и чакаш да звъннат, че са долу.

Не съм забелязала такова делене на млади и стари наематели откъм отговорност и приоритети. Имам си читави и сериозни млади хора, имам и петдесетгодишен безхаберник.
  За доставки на уреди/мебели няма начин да стоя да чакам половин ден на даден адрес, защото на доставчика/куриера така му било удобно. Максимум диапазон 30 минути до час.

# 279
  • София
Не мисля, че Мандаринка имаше предвид конкретно отношенията наематели-наемодатели, а като цяло в обществото. Моите наблюдения са същите. Точно затова и предишните поколения са по-дисциплинирани да купуват, докато младите искат да изхарчат всичко на малдивите, или в краен случай в чалготеката.
(като изключим изключенията), 50 годишните отговорни хора си купуват жилища и не са под наем.

# 280
Наемателите ни се изнесоха на 30.09, днес подписахме с новите. Не сме в столицата, но реших да се похваля 😁😏

# 281
Като наемате нови да попитам актуаллизирате ли наената цена?В смисъл старите наематели за били от години,сега с инфрлацията увеличавате ли наема?

# 282
Браво, Caprice! Нека останат дълго и се разбирате добре.

Sause baus!, сега е моментът да се актуализира наем, немръднал от години.

# 283
Точно при смяна на наемател няма да ти е неудобно да вдигнеш..няма да казваш на дългогодишни, а направо на новите ще почнеш с новия наем. Чиста работа.

Вдигат се доста наемите  поне от това което гледам в имот.бг за моя регион.

# 284
Аз и на такива от години не виждам причина да не вдигна наема, какво остава за нови наематели.

Общи условия

Активация на акаунт