Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 924
  • 796
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Скрит текст:
Добре, Тангра - ти го можеш по-добре от тях. Сам си намираш какви имоти да купуваш, сам ги ремонтираш, сам ги даваш под наем, печелиш добре и вече имаш 5-6 жилища за даване под наем, доколкото разбирам.
Ако продължаваш да растеш с този темп и решиш да направиш бизнес от това, сам ли ще го финансираш? С какви темпове ще растеш сам и няма ли да растеш по-бързо, ако привлечеш инвестиции и от трети лица, които не им се занимава, а искат само да си получават дохода, а някой да менажира хамалогията вместо тях?
И ако решиш да привлечеш такива инвеститори - приятно ли ще ти е да чуеш "абе мани ги тия професионалисти, само лъжат-мажат, слагат такси и комисионни, ще ме излъжат нещо - я да се занимавам сам, а парите си на такива мошеници не давам".
Искрен въпрос, любопитно ми е какво смяташ.
Не е хубаво човек да живее в ехо-камера и дори да не желае да чуе друго мнение. Значи целия бизнес на света, който е листван за инвестиция, в който целия развит свят си влага парите, който е одитиран и регулиран, са все измамници? Вкл. и Уорън Бъфет, и Илон Мъск (за него може и да се съглася) и Питър Линч, и всички?
Аз имам по-скоро към 20ина и съм в процес на купуване на още толкова. Възнамерявам и тях да си ги поддържам сам. Смятам и да живея в същата сграда, където ще са всички следващи.

Ами не, аз нарочно изрично посочих, че "част" от корпорациите са така и то само в някои аспекти. Но точно такива, дето се занимават с имоти ми звучат да са със съмнителен % ефективност.

Принципно, класическо е сравняването на "малък бизнес", където работиш лично, с мащабен, където се плаща менажиране, има инвестиции и тн. И 2те си имат плюсове и минуси. Плюсовете при мащабните бизнеси са в случаи, когато имаш огромна добавена стойност и икономии от мащаба. Например софтуер. При имотите е точно обратното. Лъвската част от инвестицията е постоянен разход, т.е. самата инвестиция в имота. Няма от какво да печели там голямата фирма. Голямата фирма печели от консолидирането на строежа и експлоатацията на цели сгради, домоуправителни услуги и поддръжка. Но си взима сериозната част от ползата за нея. Малкият пък печели от други неща, повече рискове в строителни фирми, търсене на по-добрата цена, за сметка на някои компромиси, пестене от данъци при прехвърляне на акт 14. Полза е индивидуалният подход при довършване, намиране на наематели, кастинг на наемателите, подбиране на майстори, на уреди. Намиране на правилния баланс квадратура/локация/обзавеждане/наем.

Та, повтарям се в резюме. Разбирам да ми кажеш, не можеш сам да направиш ОС като Майкрософт, къде си мислиш, че ще стигнеш сам. Съвсем друго е в бизнес с наеми, където всичко е лично.
Относно инвестициите, аз и сега ползвам заеми от банки. Те ме устройват. Други инвестиции не виждам как бих могъл, а и ще ми е изгодно (и на тях изгодно) да привличам. И вече става съвсем друг риска. Навремето като правех мои зали за компютри разни мутри се свързаха с мен да "инвестират" с нови зали, ама се отказах. Не е така просто, колкото звучи. Не се знае на какъв акъл ще са инвеститорите след някое време.

# 541
Аз имам по-скоро към 20ина и съм в процес на купуване на още толкова. Възнамерявам и тях да си ги поддържам сам. Смятам и да живея в същата сграда, където ще са всички следващи.

Тангра, а помниш ли, че имаше И такава дискусия - хазяинът живее в същия блок/вход с жилището, което отдава под наем? И като се почна - нямало да наемат, не искали да им се нарушава личното пространство, да ги следят, да им слухтят...

Като идея на мен ми харесва - логистично нещата ще са по-лесни. А логистиката е времето, което "губим" най-малкото в пътуване от-до, то е ценно, няма как да го спреш, докато си свършиш другите задачки.

# 542
  • София
Чудех да дали да ги взимам на същия етаж и съседни, защото все пак се прекрачва една граница на "лично пространство". По-скоро за мен ме притеснява, не толкова за наемателите. Но все пак предпочетох удобството да гранича със съседни мои апартаменти, вместо със съседи. Също, мога да разширявам и стеснявам по усмотрение, примерно да обединя 2 ап и тн.

Удобствата са много, по-малко пътуване, бърза реакция, по-малко етажни събрания, по-лесно пренасяне и замяна на мебели, уреди, склад за излишни неща и ремонтни принадлежности. Запазил съм и 10ина гаража пак там, от които ще ползвам 2-3 за склад.

# 543
Понеже помня онази дискусия, тогава ми се стори, че писалите тези неща силно теоретизират. Давала съм имат в същия вход, един кандидат не го е спряло това.

# 544
Имах чувството, че се презюмираше в онази дискусия, че хазяите са скучаещи любопитни пенсионери, които си нямат друга работа освен да "следят" наемателите. Както и че "Като плащам наем, ще правя каквото си искам в това жилище".

# 545
  • Бургас
Вижте днес на какво попаднах, за тези, които имат Фб:
https://www.facebook.com/100063661745879/posts/pfbid02Fb6ukj5u5o … tfuLDcXuEVWfSGwl/

Коментарите вижте. Жена се оплаква как наемателят "накопал" 600 лв. ток за криптовалути, взел ключа и избягал. А от фирмата я съветват да иска по 2 и 3 депозита, като си подбира наемателите ...
Усещам, че скоро в София ще започнат и по три депозита да се искат...

# 546
  • Варна
Тангра, на мен това ми звучи като супер удобно решение. Не си представям как сам човек може да менажира 40 имота, пръснати из целия град. Но ако всичко е на едно място, става в пъти по-лесно.
Ако някой наемател се притеснява да наеме апартамент в блока на хазяина, значи не му е чиста работата. Огромна червена лампа.
Аз съм живяла в трети етаж от къща. На първия етаж беше хазяинът, вторият етаж беше на брат му, но се ползваше броени дни годишно. Мога да кажа, че имаше само позитиви, дори за мен.

# 547
  • София
Е, то още не се знае как ще е. Най-малкото, планирал съм да продам 4 броя от старите, като напредне строежът. Освен това, може и да замразя няколко, или да ги пусна на по-нисък наем с предплата за 6 или 12 месеца. Ще го мисля и ще го оптимизирам в движение. Така или иначе, аз ще спечеля достатъчно от самата сделка. След това даването под наем е бонус. И ще гледам да орязвам по-отдалечените. В Бургас имам 7 в една сграда и роднини и аз преди години продадохме пак там други 3. Винаги ще съжалявам за това. Други там никога няма да продам.

# 548
А дали някой е пробвал с отдаване под наем на необзаведено жилище? Възможно ли е да се пласира "такова животно"? Баня, кухня и климатик ще има разбира се, без другите мебели имам предвид.

ПП
Преди няма месец прегледах цените на наемите в берлин, 50% са под 2000 а над 3000 са има няма 15%, айде нека са 20.
С климатици, които обръщат въздуха, както си описал и обзаведени, ли?

Последна редакция: пн, 21 ное 2022, 19:13 от Анонимен

# 549
А дали някой е пробвал с отдаване под наем на необзаведено жилище? Възможно ли е да се пласира "такова животно"? Баня, кухня и климатик ще има разбира се, без другите мебели имам предвид.

ПП
Преди няма месец прегледах цените на наемите в берлин, 50% са под 2000 а над 3000 са има няма 15%, айде нека са 20.
С климатици, които обръщат въздуха, както си описал и обзаведени, ли?

Аз такова търся в момента за дългосрочно, хора ще живеят в него и ще го ползват за офис. Смятам че има и други които са си планирали няколко години напред как да им се стичат нещата. То човек предполага пък господ разполага, но все пак план трябва да имаш.

Относно пп-то, не съм проверявал. Правих само извадка на ценовия диапазон за да знам моят таргет с какъв процентен дял разполага.

# 550
Погледнах само една стр.на двустайни апартаменти в Берлин и преобладават над 2500еу цена.Мога да попитам и живеещи там,а и приятел върти счетоводството на арабин,който дава под наем цял блок точно в Берлин.За там Меркел мисля,че беше призовала за таван на цените и го изпълниха властите.Зап.Европа масово имат жилищни кризи в големите градове,а продължават освен специалисти да прибират и всякакви др. пишман бежанци.Кризата се задълбочава.Въпросните и те искат в градовете,а не в къща на село.Нищо,че един преобладащ етнос,в повечето случаи лежи на помощи.В Космополитни градове като Лондон,Виена,Барселона,Амстердам и т.н. наемите освен,че са много високи,пак не се намират жилища.То е кастинг,то е ден на отворените врати,чудо на чудесата.
Дори за коптори са върволици народ,защото няма.Не знам тук в бъдеще какви наематели ще имаме.Българите се топим,чужденци не идват.Малкото украинци тук са предимно по хотели на наша издръжка.В Полша в големите градове сами си плащат наем,цените са скочили,а жилищата не стигат.Яд ме е за ситуацията у нас.

# 551
  • Бургас
И тук е така. Поне в Бургас повечето живеещи наемат, а не стоят по хотели. Масово започват работа, по супермаркети, в индустрията на красотата, по хотели, кухни, където ги вземат. Някои работят дистанционно за украински фирми, запознах се с такова семейство. Също наемат, голям зор видели, че и с куче. Украинци с куче - мечта за всеки наемодател Sad
В Бургас също не останаха празни жилища за под наем. Цените скочиха много.
Моята последна наемателка каза, че търсели от август в района. Няма и няма, или на безумни цени, или коптори. От август - чак сега, че и при голям късмет.

# 552
Simple Smile И в нашия вход има украинци с куче, и дете в гимназиална възраст. Наоколо са осезаемо присъствие - говор, автомобилни регистрации, - и определено са на свободен наем.
Бях писала за Варна - заради тях цените на наемите скочиха, в този смисъл местните наематели бяха ощетени.
Интересно дали с настъпването на зимата и проблемите там с унищожената енергийна система ще има новопристигнали.

# 553
  • Варна
Изобщо не са малко чужденците тук и изобщо не са на държавна издръжка. Стига мрънкахте по инерция. И аз да кажа за Варна - в цели квартали не се чува българска реч, само руска (в едни от най-скъпите квартали и то). Също с много немци и индийци се разминавам по улиците. Плащат в евро, т.е. двойно.

# 554
Стана ми интересно - какви индийци, истински ли?

Общи условия

Активация на акаунт