Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 912
  • 796
  •   1
Отговори
# 555
  • Варна
Не, виртуални... Joy

Студенти по медицина най-вероятно. Мотаят се по центъра и Генералите. Приятелка имат индийци съседи над тях - под наем. Оплаква се, че смърди на манджи, но пак по-добре от предишните, от които смърдяло на трева.

# 556
Вероятно с английски паспорти, ако съдя по моите наблюдения, студенти по медицина. В София също има много.
Имам познат, който дава апартаментите си в София и Плевен само на чуждестранни студенти по медицина, няма един българин в жилищен имот. Та той има и индийка от ЮК, сключил е договор с баща ѝ.

# 557
  • Бургас
Мой приятел в София отдаваше на индийка от ЮК с договор с баща й. Оттогава не ще да чуе нито за индийци, нито за жени. Беше оставила кочина, че и се пазаряха за наема. Точно тя беше се опитала да вари яйца в микровълнова.

# 558
  • Варна
Пазарящите се за наема мисля че отдавна сме ги зачеркнали всички наемодатели в тоя форум Grinning

# 559
Да, и тази била много мърлява. Но наемът бил висок и бащата плащал без проблем за няколко месеца напред.

# 560
Има много индийци, студенти по медицина. И в Плевен знам, че има страшно много.

Апартаментът до нас винаги е бил под наем, понеже е в близост до МУ, почти винаги на студенти там, чужденци. Повечето са били читави, но индийци конкретно не сме имали. Последните бяха турци, баба и дъщеря, уж с бг произход. Караха се и крещяха понякога, само това беше “проблем”. Бяха много чисти хора и добри съседи. Човек като случи на съсед, вече трябва да е благодарен.

Сега, където живея вече не се задържат наематели. Последните бяха от ромски произход, 5 човека в гарсониера, плюс малко куче. Постоянно си крещяха тия хора. Пускаха и силна чалгия. Бях готова да звъня на собственичката, поживяха няколко месеца и се махнаха. Вече не знам какво да очаквам, една предишна как не наводни блока преди 2 години.

Майка ми се изнася от квартира следващия месец. Чуди се дали ще й върнат депозита. Беше само един, за две години, със сигурност има някаква амортизация, но счупено няма нищо.

# 561
Пазарящите се за наема мисля че отдавна сме ги зачеркнали всички наемодатели в тоя форум Grinning
Налазили са airbnb Relieved

В Пловдив също има много чужденци, които следват медицина на английски. 8.000 евро струва семестърът, гърци също идват.

# 562
E, питах просто, че има едни евфемизми (индийци/индианци/бразилци), чудех се дали не са от този тип...

# 563
Живея на Генералите. Има много чуждестранни студенти, повече от преди - предимно индийци от Англия (наскоро чувам, че май били пакистанци, ще ги питам някой път като ги засека, засега си им викам индийци 😆), има и много германци. Медицинският университет се развива добре. Но все пак при намаляване на нашата раждаемост в тези години, прирастът на чужди студенти е добре дошъл и компенсира. Иначе за протокола - в медицинския откак се помня е имало чуждестранни студенти. Когато бях малка да кажем между 1996-2000 г имаше много гърци, турци и негри (абе предимно негърките помня - бяха много красиви, винаги с оплетени коси и прекрасни одежди - в онея години на расизъм момиченцата от квартала бяхме много впечатлени от тях). А в по-ранните години, мисля и че много руснаци е имало - в нашия вход живееха в 2 апт под наем, това да е било до около 94та по спомен. Иначе сега май турците са в Техническия, а негрите - в Военоморско.

# 564
Добре, че Гугъл ми подсказа, че "Генералите" не е в София около Медицинска академия. Че и в София около МА  има и Скобелев,  и Тотлебен, все генерали Laughing
А индийци по Витошка не съм срещала масово.

# 565
Да, извинявай, за Варна става въпрос

# 566
А дали някой е пробвал с отдаване под наем на необзаведено жилище? Възможно ли е да се пласира "такова животно"? Баня, кухня и климатик ще има разбира се, без другите мебели имам предвид.
Писала съм и преди - имам много познати, които предпочитат точно този вариант. Искат да си го направят на тях както им харесва, имат деца, домашни любимци. И за мен това е плюс и за хазяите - по малка инвестиция, и със сигурност по дългосрочен наемател - на кой ще му се местят тежки мебели по квартири.
Скрит текст:
В НЙ когато пребивавах точно така се отдаваха дългосрочните, за краткосрочно съм наемала част от апартамент обзаведен - на същата цена (~ 1000-1300 $ )  Там обаче тези вградени гардеробни ниши са страхотен + . В Лондон апартамент с една спалня обзаведен, хубав квартал " широк център" характеристики с които мога да опиша жилището в БГ което съм отдавала - 2000 паунда - срещу 550 лв.
Това го споменавам по повод мненията по напред за чужбина - няма никакъв смисъл да правим аналогия, еле пък с друг континент

Смятам, че скоро и в България, голяма част от жилищата ще се отдават от управляващи компании. На собствениците просто няма да им се занимава.
Даже смятам, че вече е тръгнала тази тенденция. Знам няколко обекта, които се строят ( или стари се ремонтират ) само за отдаване под наем.
Вижте днес на какво попаднах, за тези, които имат Фб:
Скрит текст:
https://www.facebook.com/100063661745879/posts/pfbid02Fb6ukj5u5o … tfuLDcXuEVWfSGwl/

Коментарите вижте. Жена се оплаква как наемателят "накопал" 600 лв. ток за криптовалути, взел ключа и избягал. А от фирмата я съветват да иска по 2 и 3 депозита, като си подбира наемателите ...
Усещам, че скоро в София ще започнат и по три депозита да се искат...
Със сигурност има и такива случаи, ( а и други най-различни както знаем от темата )  но имайте едно наум с коментари във фейсбук страници. Това вече колко коментари, харесвания и следващи има една страница не е никаква гаранция. Всичко може да се "купи"

Да уточня, че и според мен е редно жилището да се поддържа и издаде в човешки вид, но след като човек го преотстъпва срещу заплащане на друг, би следвало да е подготвен за това, че хора всякакви. И очакванията да са реалистични. Един уикенд чистене след наемател за мен не е много, сега предполагам не е най-приятното прекарване на времето, ама не може само да се изкарват пари, без да се влага нищо.
За мен е много. Не го казвам за да оспорвам твоето мнение.
Смятам така - Вложила съм средства за закупуване, средства и време за обзавеждане, време за огледи, ако нещо се е разваляло намирам майстори без забавяне, или бързо съм подменяла. Когато съм давала под наем винаги е почистено (чистачка, в някой случи и фирма) за да отдам жилището в най-добрият вид и най-малкото което мога да очаквам когато се издава обратно е да е почиствено/ хигиенно приемливо. А разликата да платя на чистачка да доизчисти, и фирма да чисти "коптор" финансово е доста различна.

И аз като Диди - има квартали във Варна в които наистина чувам само руска ( или украинска ) реч. Студентите по медицина са основно от Германия ( и тамошни емигранти от арабски, азиатски и африкански държави ) Първите основно наемат в центъра и кварталите покрай морето ( по заможните )
Вторите също център и в широката му част около Медицинските университети.

# 567
Може. Виж в западна Европа на хубавите места какви са цените.

Ами не са такива цените каквито казваш. Преди няма месец прегледах цените на наемите в берлин, 50% са под 2000 а над 3000 са има няма 15%, айде нека са 20.
Читавите имоти в хубави микрорайони дори в контролирания по социалистически тип Берлин не са евтини. Както виждаш дори и там цените са много по-високи от това, за което говориш ти. В Париж пък наемите са драстично по-високи. В харесваните от мен региони също. Ето имот с месечен наем от над 7000 евро. Гледките са както трябва и подобни апартаменти се отдават много бързо. Както се вижда дори и далеч от големите градове има места със сериозни наеми.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 23 ное 2022, 22:56 от Мъфин

# 568
Ок, наемите извън българия са по седем хиляди евро, айде да спрем.

# 569
Здравейте, закупихме инвестиционен имот лятото, който мислим да отдаваме под наем. Нуждае се, обаче, от ремонт. Полека спестяваме пари за ремонтирането, но понеже имах ужасен опит с хамалите, които наех да изхвърлят вещите, ми се иска сега да подходя по-информирано.
По принцип, ми се иска минимум инвестиция максимум резултат. Апт е с нова дограма, в саниран блок, в широк център, до метро, състоянието е прилично, но има неща, които трябва да се правят и февруари- март ще се заемам с ремонти. Мисля да ремонтирам банята, да боядисам апартамента, да сложа ламинат.
Има ли смисъл да инвестирам в ремонти да е наистина хубав апартаментът, или да е просто добре?   Например, за банята има ли смисъл да топ шик баня, или е достатъчно да е прилична? Говоря за икономически смисъл. Мебелите трябва ли да са наистина добри, или може да са евтинки нови. Тоест, доколко наемът може да окупи наистина инвестиция в материали и мебели??  
Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт