Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 913
  • 796
  •   2
Отговори
# 570
Здравейте, закупихме инвестиционен имот лятото, който мислим да отдаваме под наем. Нуждае се, обаче, от ремонт. Полека спестяваме пари за ремонтирането, но понеже имах ужасен опит с хамалите, които наех да изхвърлят вещите, ми се иска сега да подходя по-информирано.
По принцип, ми се иска минимум инвестиция максимум резултат. Апт е с нова дограма, в саниран блок, в широк център, до метро, състоянието е прилично, но има неща, които трябва да се правят и февруари- март ще се заемам с ремонти. Мисля да ремонтирам банята, да боядисам апартамента, да сложа ламинат.
Има ли смисъл да инвестирам в ремонти да е наистина хубав апартаментът, или да е просто добре?   Например, за банята има ли смисъл да топ шик баня, или е достатъчно да е прилична? Говоря за икономически смисъл. Мебелите трябва ли да са наистина добри, или може да са евтинки нови. Тоест, доколко наемът може да окупи наистина инвестиция в материали и мебели??  
Благодаря.
За банята може да се подбере хубав гранитогрес на промоция. Ако сериозно се разтърсите и с малко късмет може да попаднете на такъв. Може даже да е второ качество. Санитарията също трябва да се търси на промоция. Като цяло банята няма да излезе евтино заради скъпия труд. В момента цените за труд са много високи. Приличен ламинат с добре подбран цвят ще свърши страхотна работа, а мебелите е нормално да са евтини, но да са с приятен дизайн. В Юск и Виденов често изпадат добри предложения. С кухнята е важно да имате късмет. В смисъл размера на помещението да позволява да се сложи готова такава. На ИКЕА също може да се хвърли едно око, но там по-рядко се намират евтини и хубави неща. По-принцип търсенето на новичко обзаведени апартаменти е доста голямо и при тях е по-вероятно дори при криза човек да не остава без наематели.

Последна редакция: пт, 25 ное 2022, 12:38 от Мъфин

# 571
  • София
Цялостното саниране ще ти вдигне наема с около 20 - 25% според мен спрямо спрямо аналогично жилище в съседен блок.
До метро в широк център е много разтегливо понятие - до Медицинска академия е едно, до Централна гара друго. Бих се съобразил с това, бих вложил пропорционално на местоположението. На мен лично колко е скъп гранитогреса не ми влияе на комфорта по никакъв начин.

# 572
MariyaHris, бих се пробвала да го отдам в състоянието, в което е, стига да е обзаведен. Ремонтът ще глътне доста пари, а едва ли ще вземеш повече от 200-300 лв отгоре, като е доста вероятно ремонтът да бъде бързо опропастен от несъвестни наематели.
Примерно, ако е двустаен, след ремонта ще взимаш 800-900 лв, а без него - 600-650. Ако успееш да го отдадеш сега, до февруари ще си взела 3-4 наема. От моя опит, ремонтите излизат много скъпо, най-вече заради труда...

# 573
С ясното съзнание, че съм дребна риба и с уточнението, че съм в прованса, бих казала следното: колкото по-малко пари вложиш, толкова по-добре. И супер дупер лукс да го направиш, пак ще ти го омърлят и опропастят. Колкото по-хубаво си го направил, толкова по ще те е яд на дефектите и повредите после.

Аз  също първоначално доста така присърце взех обзавеждането и тръгнах да го правя като за мен, но добре че майка ме спря с думите какво толкова го изпипваш, като и без това ще ти го омърлят. То така и стана де, впоследствие. Поомърлиха ми го. Така че вторият път го позакърпих колкото мога, да е чисто, функционално и удобно за ползване, и отдадох без много да пипам детайлите.

Повече гледат цената на наема. Всички които са идвали на оглед са го харесвали, макар при мен да не е лукс.

# 574
Много ви благодаря за отговорите, аз ще гледам минимално, само това, което описах, като поставянето на ламинат не е толкова скъпо, както и самият ламинат. Боядисване мога и аз да направя, вече много съм задобряла от живеенето под наем сума ти и години.
Но банята ми се иска да е ок направена. Просто за мен това е някакво основно изискване към апартамент, там има проблем с един сифон на пода, който е гаден и ръждясал, а  подът е не с плочки, а лята плоча. Тоест даже не знам дали може да се смени сифонът без да се разбива лятата плоча, но като цяло и естетично не е мн добре. Банята ще трябва да се направи, според мен.
За наеми мисля сега февруари март да го отремонтирам и април-май да се пробвам да го дам.
Изобщо, всичко ми звучи лесно и имам план, освен  банята. Там ми се вижда най-проблематично.

# 575
Банята е задължително да се ремонтира с подмяна на тръбите, сифоните от-до, вентилация и т.н., т.е. важните неща. Плочките (фаянс, гранитогрес) вече са въпрос на вкус и възможности. Ако се заложи на преобладаващия в момента вкус - бяло, сиво, няма да сбъркаш. Прилична тоалетна чиния и мивка, батериите може и да не са най-скъпите, като за теб, ако го правиш.
Банята е най-мръсното, бавното и трудоемко. Но е важно да са сменени тръби, сифони и т.н., за да имаш безпроблемна експлоатация. А и за потенциалните наематели е важно - гадно е да влезеш в неремонтирана баня, колкото и да чистиш, пак си изглежда мърляво.
В кухнята можеш да се ориентираш и към по-евтини варианти, без големи екстри от рода на технически камък, уреди от висок клас, шкафове до тавана и т.н.
Останалите мебели също не е нужно да са скъпи, достатъчно е да са прилични.

# 576
Много ви благодаря за отговорите, аз ще гледам минимално, само това, което описах, като поставянето на ламинат не е толкова скъпо, както и самият ламинат. Боядисване мога и аз да направя, вече много съм задобряла от живеенето под наем сума ти и години.
Но банята ми се иска да е ок направена. Просто за мен това е някакво основно изискване към апартамент, там има проблем с един сифон на пода, който е гаден и ръждясал, а  подът е не с плочки, а лята плоча. Тоест даже не знам дали може да се смени сифонът без да се разбива лятата плоча, но като цяло и естетично не е мн добре. Банята ще трябва да се направи, според мен.
За наеми мисля сега февруари март да го отремонтирам и април-май да се пробвам да го дам.
Изобщо, всичко ми звучи лесно и имам план, освен  банята. Там ми се вижда най-проблематично.
В България не е много разпространено, но в чужбина е по-масова практика част от стените в банята да са на латекс. Там майсторите са скъпи (то и в България вече е така) и подобно спестяване помага да се снижи цената на ремонта, а същевременно се получава добре. Може да помислите по този въпрос. Или в темата за интериорен дизайн, или в темата за бани имаше показани и нашенски (на съфорумки) такива.

# 577
Да, добре е банята да е направена добре, с хубав наклон на пода...
При мен също ме сърбят ръцете да я ремонтирам основно, най-вече да оправя наклона, че е калпав, но първо малко да посъбера пари от наеми, че налични излишни нямам...иначе много ме сърбят ръцете и ме дразни, но изчаквам...
Моята е с плочки до около два метра, после е латекс нагоре и е добре. Също е вариант да спестиш от материали и труд, да не е догоре..и хубав праг да има, да не изтича навън и да се мокри в коридора...

# 578
Благодаря ви много! Ох, много ме притесни тази баня. Чак тръби и тн много сложно ми се струва. нова тоалетна, душ и други работи, козметични е ясно, че ще се сменят. Ще се фокусирам върху нея, но идеята за латекс ми хареса, мисля да сложа такъв, за да минимизирам разходите. Ппц, докато не е започнало да "капе" и аз не искам да влагам много, защото все пак и наемите са ниски, ремонтите скъпи и тн.
 Нямам голям опит, по-опитни от мен ми "купиха" апартамента много изгодно, и бързо открих, че никак не е лесно да се стопанисва. Засега само разходи, хамалите много ме измамиха и изнудиха. Та сега за всичко искам да проуча и да съм подготвена.

# 579
Да се ремонтира баня без да се сменят водопровод и канализация е огромно недоразумение. man_darin_ka вече подробно е описала. Както я описвате, няма да е нова. Тръбите ППР ли са (пластмасови) или метал? Сменят се и щранговете, за да не къртите после у вас, като се сетят другите от сградата или нещо се спука. И се сменят през плочата да стигнат в горния и долния имот Wink
Мебели има и по Фейсбук групите и в залата за Разпродажби на Икеа, това е най-лесното.
Кухня модулна на Ирим или Knoxhult са добро решение. Уреди с умерени екстри и дълга гаранция - 5/6 години.

П.П.
Банята ако е голяма и с добра вентилация става частично с латекс, но някои бани не могат така да се направят.

Снимки из интернет има доста на супер ефектни, но евтини дизайни.

# 580
Сменят се и щранговете, за да не къртите после у вас, като се сетят другите от сградата или нещо се спука. И се сменят през плочата да стигнат в горния и долния имот Wink

От водомер (в горния апартамент) до водомер в долния, така ми казаха майстори. Това ако съседите не са се вече изремонтирали и се съгласят.

# 581
Ако тръбите не са вкопани, по-добре да ги вкопаете в стената, по-прегледно е, а където са вертикалните е хубаво да се затворят с куфар, отгоре плочки, че често при стари апартаменти там е слабо място и тече надолу...та да е изолирано, да не влиза вода там, където вертикалните тръби минават през плочата подовата...

# 582
Сменят се и щранговете, за да не къртите после у вас, като се сетят другите от сградата или нещо се спука. И се сменят през плочата да стигнат в горния и долния имот Wink

От водомер (в горния апартамент) до водомер в долния, така ми казаха майстори. Това ако съседите не са се вече изремонтирали и се съгласят.
Целта е да минат през плочата, за да не се кърти после в апартамента, който е ремонтиран и защото в плочата повече корозират. Не е задължително от водомер до водомер и няма такова правило. Така се процедира само, ако няма достъп и там е оставена ревизия, за да не къртят. Друга причина няма.

# 583
  • Бургас
MariyaHris, от опита на четири ремонтирани жилища в последните няколко години споделям:
1. teta75 е права. По-добре евтино, отколкото скъпо. Евтино, но ефектно. Като евтино не значи непременно некачествено. Евтино какво ще рече - бял латекс навсякъде (лесно се нанася, лесно се чисти, лесно се освежава).
2. За под не съм привърженик на ламината, макар че имам такъв в едното жилище, но слаган преди мнооого години, висок клас и не мърда. Сегашните ламинати не са такива. За под - плочки имитация на дърво - гранитогрес тип паркет. Най-евтините са на КАИ, но са прилични. Или винилова настилка - сложих такава в последния апартамент. Има качеството на плочката, т.е. устойчива е, вода да разлееш, не се надува, за разлика от ламината. И по-топло държи, лесно се сменя, ако се наложи. Ако счупи някой една плочка на гранитогреса, това разваля цялото усещане, а смяната е трудоемка.
3. Банята категорично я ремонтирай така, че да не създава проблеми в ползването. Веднъж се прави баня на 15-20 години. Не се скъпи там. Но линейни сифони не слагай, че трудно се чистят, а наемателите не ги чистят изобщо. Сложи обикновен сифон.
4. В "Баня стил" има прекрасни промоции понякога, има и малки количества на разпродажба, носят хората, проекти правят, в повечето случаи съм пазарувала оттам. Последната ми баня е с дървесен под и бели стени. Може и дървесен под и сиви стени тип бетон да сложиш. Класика.
5. Не давай много пари за мебели, Икеа и Юск са добър вариант. Не давай много пари и за матрак. И задължително му сложи протектор.
6. Можеш да опиташ и вариант, който наскоро някой предложи в темата тип чужбински - само баня и кухня сложи, а наемателите да купуват останалото. Лично аз не съм привърженик на такъв вариант, защото това са си 200 лв. по-малко наем на месец, което прави над 2000 на година. Едно легло, два гардероба и матрак можеш да намериш и по-евтино.

# 584
Към съветите ще добавя и уреди с транспортни дефекти - на по-ниска цена са и са с по-дълга гаранция.

Общи условия

Активация на акаунт