Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 919
  • 796
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна
И аз съм местила трикрилен гардероб, но първо питах дали може още на огледа. А и там подовете бяха с плочки навсякъде и нямаше опасност да надера нещо. Евентуално да се поосуче малко самия гардероб и да трябва наново да му се регулират вратичките.

# 526
  • София
Стана дума за нивите ни и рентата, която  се дава - я не ... и променят условията... някой има ли опит?

Имаме към 10дка, но някои са в Натура 2000. През Им.рег. мога ли да направя справка по егн или трябва баща ми да ходи лично? Да взема номерата на имотите и проверя дали се обработват (има и в ливадна зона) и съответно получават субсидии (взимаме зърно само за тези с насажденията...)

пп; За общо помещение във входа - как можем да предявим смислен аргумент на ОС, чрез който да вдигнем наема и как се узаконява в Общината - предполагам има последствия ако не се рег-ра?

# 527
Живял съм 17 години под наем в чужбина. Такива претенции като вашите тук никога не съм чувал.

Подписваш договор за период, размерът на наема зависи от периода на договора. В наема е калкулирано почистването на жилището след като ти се изнесеш. Депозитът е един наем и служи от една страна за компенсация в случай че се изнесеш без да се обадиш, и от друга ако си оставил щети по описа на приемо-предавателния протокол с който си влязъл в владение на имота. Един месец е максимумът в който ще са разбрали ако си изчезнал. Само веднъж не са ми връщали целия депозит, удържаха си около 250 лв за изпотрошени от децата щори и стени обрисувани с креони.

Жилището идва празно само с камина, печка, съдомиялна, микровълнова, абсорбатор, хладилник, пералня, и сушилня. На прозорците щори. Идва с климатична инсталация но не тези смешни сплит систем климатици които слагаме по нашите апартаменти, а система която върти въздуха в цялото жилище, изхвърля част от него и вкарва пресен въздух. Ако желаеш можеш да наемеш и кухненска маса легла дивани бюра. Посуда не предлагат. Най-малкото жилище в което съм живял беше 110 квадрата, нямаш никаква нужда от гардероби защото към всяка спалня има или вграден гардероб или гардеробна. За абсолютно всеки проблем звъниш в офиса, от изгоряла крушка до подпухнали плочки в банята. Не плащаш нищо. На три месеца минават да ти сменят филтрите на климатичната инсталация, на шест месеца минават да проверяват състоянието на детекторите за пожар.

Към жилището имаш две паркоместа плюс карти за до 3 автомобила гости. Има си паркинг за гости.

Това са жилища създадени и управлявани от фирми, конструирани са така че да няма проблем да вкараш или изкараш диван. Пълно е с фирми за преместване като дори не е нужно да пакетираш вещите, ще дойдат и ще ги опаковат. Едно местене в същия град струва около половин наем. Само си представете ако българин трябва да се мести от едно в друго жилище с багажа си, с гардеробите му понеже микроскопичните ни жилища нямат място за вградени гардероби и килери. Ми в повечето асансьори дори един фотьойл не можеш да вкараш, аз като напазарувам както съм свикнал не мога да вляза с торбите в него, камо ли матракът на леглото с което се местихме по квартирите в чужбина. Бъдете малко реалисти на това какво предлагате, в каква среда и инфраструктура се намира, и какво искате за него. Ако някой ви уидиса - аферим. Ама будалите не са много.
И аз съм наемал подобно жилище на хубаво място в чужбина. Даже беше с мебели. При дългосрочен наем цената беше над 5000 евро месечно. В България наемите са сравнително ниски. Вероятно това е причината хората да внимават повечко. Един депозит не стига доникъде.

# 528
И аз съм наемал подобно жилище на хубаво място в чужбина. Даже беше с мебели. При дългосрочен наем цената беше над 5000 евро месечно.
Моят последният, най-скъпият, беше 1150 долара за апартамент с три спални.

# 529
И аз съм наемал подобно жилище на хубаво място в чужбина. Даже беше с мебели. При дългосрочен наем цената беше над 5000 евро месечно.
Моят последният, най-скъпият, беше 1150 долара за апартамент с три спални.
Може. Виж в западна Европа на хубавите места какви са цените.

Последна редакция: нд, 20 ное 2022, 18:38 от Мъфин

# 530
Стана дума за нивите ни и рентата, която  се дава - я не ... и променят условията... някой има ли опит?

Имаме към 10дка, но някои са в Натура 2000. През Им.рег. мога ли да направя справка по егн или трябва баща ми да ходи лично? Да взема номерата на имотите и проверя дали се обработват (има и в ливадна зона) и съответно получават субсидии (взимаме зърно само за тези с насажденията...)
справка можеш да направиш в поземлената комисия към съответната община, където са земите. Някои правят по телефона, някои  пращат по майл, след като проверят кой си, а трети - искат лично да отидеш там на място, или с пълномощно от баща ти. Ако не е сключен дог за обработка или е изтекъл, се наричат 'бели петна'. Собствениците всяка година до 31.7 подават декларация дали искат да се обработват като бели петна или не земите им. В този случай кметът издава заповед да се обработват и пак ти дължат рента.

# 531
Цитат
Може. Виж в западна Европа на хубавите места какви са цените
Да,не може да се сравняват цените в зап.Европа и Щатите или Австралия още повече.Огромни територии,просторно и пак зависи къде си под наем.Едно е НЙ сити,съвсем друго средният запад.На източното крайбрежие Вирджиния  стая за студент си имаха големи изисквания.Откъде е дохода,сигурен ли е.Да не се дупчат стени,да не се лепи нищо по тях,да не се палят ароматни,декоративни свещи и т.н.забравих още какво.
Тук даже сме много назаднали с изискванията и затова много често се злоупотребява.Не съм оптимист за развитието на бранша.

# 532
Може. Виж в западна Европа на хубавите места какви са цените.

Ами не са такива цените каквито казваш. Преди няма месец прегледах цените на наемите в берлин, 50% са под 2000 а над 3000 са има няма 15%, айде нека са 20.

# 533
Лично аз в един момент бих предпочела фирма, дори и да получавам по-нисък наем. Ако съм възрастна и уморена да се разправям, а на децата не им се занимава...
Е тогава защо направо не инвестираш в дружество, която притежава и отдава имоти, вместо директно в недвижимост и да плащаш на фирма да я управлява?
По този начин имаш:
- ликвидност (всеки един момент можеш да продадеш част от акциите си, докато не можеш да продадеш 5% или 10% от един имот)
- професионален мениджмънт
- диверсификация - притежаваш 0.001% от 10000 имота, вместо 100% от 1. Не се знае къде може да стане пожар, земетресение, да се заселят негри в квартала, и т.н.

И не говоря за България - тук такива публични фирми няма, а и да има едва ли може човек да им има доверие. Но по света има много такива, на всеки развит пазар има много и можеш да си избираш. Кеф ти такива с фокус апартаменти, кеф ти офиси, молове, складове...

Мисля си, че повечето инвеститори тук гонят допълнителна доходност от това, че няма да плащат някой да върши работата, а сами ще чистят, търсят наематели, правят ремонти, плащат разноски, и т.н.
Което, особено ако имаш няколко на брой имоти за менаджиране, може да се превърне във втора работа.

# 534
  • Варна
Повечето "инвеститори" тук нямат необходимите умения или желание да се занимават с имоти и фирми в чужбина. Повечето "инвеститори" тук (в тази тема) са обикновени хора, които по една или друга причина притежават някакви имоти, които не използват  към момента, и искат да изкарат някой лев от тях, вместо да ги държат заклчюени.

За всякакви други инвестиции, моля пишете в друга тема! Не е като да няма такива.

# 535
  • София
Аз съм работил бая години по големи корпорации с бордове в Канада. Имал съм и акции и пенсионни фондове.
Знам как мислят управляващите тия фондове и бордове.
Гледат да краднат колкото могат. Лъжат, мажат, купуват, продават, преструктурират, консолидират, придобиват, слагат фирми шапки отгоре и отдолу, слагат такси, комисионни и дерат ли, дерат.
Това е един мини соц. Акционерите, или вложилите пенсионни или каквото е, хабер нямат какво се случва с управлението. Това са пирамиди (поне една част).
Вложеното там се обезценя, почти все едно, че го държиш в банка.
А ако изтеглиш в неподходящ момент, валутни разлики, моментни падове, може и да си и на стабилна загуба.
Та, хайде да не си даваме отново акъл. Имаме си достатъчно. Simple Smile

# 536
Добре, Тангра - ти го можеш по-добре от тях. Сам си намираш какви имоти да купуваш, сам ги ремонтираш, сам ги даваш под наем, печелиш добре и вече имаш 5-6 жилища за даване под наем, доколкото разбирам.
Ако продължаваш да растеш с този темп и решиш да направиш бизнес от това, сам ли ще го финансираш? С какви темпове ще растеш сам и няма ли да растеш по-бързо, ако привлечеш инвестиции и от трети лица, които не им се занимава, а искат само да си получават дохода, а някой да менажира хамалогията вместо тях?
И ако решиш да привлечеш такива инвеститори - приятно ли ще ти е да чуеш "абе мани ги тия професионалисти, само лъжат-мажат, слагат такси и комисионни, ще ме излъжат нещо - я да се занимавам сам, а парите си на такива мошеници не давам".
Искрен въпрос, любопитно ми е какво смяташ.
Не е хубаво човек да живее в ехо-камера и дори да не желае да чуе друго мнение. Значи целия бизнес на света, който е листван за инвестиция, в който целия развит свят си влага парите, който е одитиран и регулиран, са все измамници? Вкл. и Уорън Бъфет, и Илон Мъск (за него може и да се съглася) и Питър Линч, и всички?

# 537
Мине не мине време, и се  цвъкне някой новодошъл  и се почва един безкраааааааааен и досаден спам.
Моля, господине, има други теми за спам разговори, за инвестиции и так далее...

# 538
  • Бургас
chris78, казала съм защо - не ми се занимава. Това е бизнес, който изисква постоянна отдаденост, и докато потръгне и намериш на кого да делегираш, ти си сам и си всичко, денонощно.
Изграждаме такъв бизнес в друга сфера, точно по начина, който описваш - с привличане на инвеститори и т.н., от А до Я. Мъжът ми се занимава с него и виждам какво му коства. Много ще станем бизнесмените в семейството, ако и аз се захвана. Освен това някой трябва да крепи логистично семейството, имам и друга работа.
Търся си спокойствието вече, затова с имотите съм дотук. Достатъчно станаха, ако се увеличат, ще ми дойдат вече нанагорно.

# 539
има си фирми за чистене, има и за занимавка с имота - преотдаване, контрол на плащанията + чистене. Ако няма, агенциите по недв. имоти срещи добра цена могат да го правят

Общи условия

Активация на акаунт