Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 924
  • 796
  •   1
Отговори
# 495
  • Бургас
Моята наемателка също е поддържала добре, за което й благодарих. Но си имаше неща, които си искат основно почистване, може да не е имала време заради пренасянето. Прозорци, над шкафове, зад гардероби, лампи, над врати, вътре в шкафове също, аспиратор, фурна, съдомиялна. Тоалетната си беше чиста, но вътре имаше котлен камък, който трябваше да се разгради със специален препарат. Батериите на мивките също трябваше да се лъснат.
Все пак когато човек наема жилище, иска да го наеме добре почистено. Затова клаузата си я слагам и държа на нея.

# 496
  • Варна
.....Тоалетната си беше чиста, но вътре имаше котлен камък, който трябваше да се разгради със специален препарат. .....
Това се чисти елементарно - изливаш 2 - 3 шишета кислол, затваряш капака и оставяш да престои една нощ. На сутринта пускаш водата и всичко заминава. Без грам търкане. Идеално разгражда и почиства такива налепи, стояли с години. За друг път да знаеш - да не се мъчиш. Simple Smile И струва някакви стотинки в Метро.

Моя апартамент го отдадох идеално излъскан до блясък, но на мъжа ми успяхме да го изчистим отгоре отгоре само, понеже и ние се пренасяхме и правехме ремонт на новото място. Просто не ни стигна времето. Прозорците останаха ужасно мръсни, направо ме е срам, не съм ги чистила от година, понеже отсреща имаше голям строеж и всичко беше потънало в прахоляк. Нямаше смисъл да чистя, за да стане същото след няколко часа.  Та съответно като дойде време да освобождават апартаментите, ще имам различни критерии за чистота за двете места.

# 497
Ето, наел се е и без чистене ала Монк.

Не мисля, че това е критерий за наемане..хората гледат стаи, функционалност, мястото, цената...тези неща.

# 498
  • Бургас
Didi168, знам го този трик, ама действах с един турски препарат със сходен състав. За три часа се разгради. Да не съм луда да търкам Simple Smile

# 499
За котления камък ми препоръчаха един препарат, който се оказа направо вълшебен и то само за 2,30лв.
https://www.masterhaus.bg/bg/product/196543-grycki-kislol-prepar … ajans-450ml-flash

В този сайт е дори още по-евтин. Наливаш, затваряш капака на тоалетната и след 30 мин. разтъркваш с четка и пускаш водата. Воала!

# 500
  • Бургас
Само с батериите и металните сифони внимавайте с тези кислоли, че ги разяждат и няма оправяне после.

# 501
  • пустинята Гоби
Очакванията някой да чисти зад гардероба са нереалистични. Този гардероб не е ли хванат за стената, ако не е си е опасно. Изобщо това, че някой има ОКР, не означава, че наематели са му длъжни да се сещат и да чистят плота на масата отдолу.

# 502
Живял съм 17 години под наем в чужбина. Такива претенции като вашите тук никога не съм чувал.

Подписваш договор за период, размерът на наема зависи от периода на договора. В наема е калкулирано почистването на жилището след като ти се изнесеш. Депозитът е един наем и служи от една страна за компенсация в случай че се изнесеш без да се обадиш, и от друга ако си оставил щети по описа на приемо-предавателния протокол с който си влязъл в владение на имота. Един месец е максимумът в който ще са разбрали ако си изчезнал. Само веднъж не са ми връщали целия депозит, удържаха си около 250 лв за изпотрошени от децата щори и стени обрисувани с креони.

Жилището идва празно само с камина, печка, съдомиялна, микровълнова, абсорбатор, хладилник, пералня, и сушилня. На прозорците щори. Идва с климатична инсталация но не тези смешни сплит систем климатици които слагаме по нашите апартаменти, а система която върти въздуха в цялото жилище, изхвърля част от него и вкарва пресен въздух. Ако желаеш можеш да наемеш и кухненска маса легла дивани бюра. Посуда не предлагат. Най-малкото жилище в което съм живял беше 110 квадрата, нямаш никаква нужда от гардероби защото към всяка спалня има или вграден гардероб или гардеробна. За абсолютно всеки проблем звъниш в офиса, от изгоряла крушка до подпухнали плочки в банята. Не плащаш нищо. На три месеца минават да ти сменят филтрите на климатичната инсталация, на шест месеца минават да проверяват състоянието на детекторите за пожар.

Към жилището имаш две паркоместа плюс карти за до 3 автомобила гости. Има си паркинг за гости.

Това са жилища създадени и управлявани от фирми, конструирани са така че да няма проблем да вкараш или изкараш диван. Пълно е с фирми за преместване като дори не е нужно да пакетираш вещите, ще дойдат и ще ги опаковат. Едно местене в същия град струва около половин наем. Само си представете ако българин трябва да се мести от едно в друго жилище с багажа си, с гардеробите му понеже микроскопичните ни жилища нямат място за вградени гардероби и килери. Ми в повечето асансьори дори един фотьойл не можеш да вкараш, аз като напазарувам както съм свикнал не мога да вляза с торбите в него, камо ли матракът на леглото с което се местихме по квартирите в чужбина. Бъдете малко реалисти на това какво предлагате, в каква среда и инфраструктура се намира, и какво искате за него. Ако някой ви уидиса - аферим. Ама будалите не са много.

# 503
  • Варна
За пръв път чувам за гардероб, захванат за стената. Захващат се само скринове и подобни, които евентуално дете може да събори.

Плота на масата отдолу е необходимо да се изчисти ако е в паяжини, например. А по ръба на кухненския плот отдолу да не ти разправям каква мизерия се събира ако са текли манджи на поразия. Също е гадно като има лепкаво по вътрешността на шкафовете от мръсни буркани.
Топа на гнусотията, която съм чистила като наемател след други наематели беше отгоре на горните кухненски шкафове. Бяха на 30 - 40 см от тавана. Явно са си гледали папагали и са ги пускали свободно да летят. Беше пълно с акита и перушина. Ринах с шпатула с часове.

# 504
  • пустинята Гоби
Всичките ми гардероби са хванати за стената, монтирани от фирма. Скрина не се захваща за стената, то и няма как, защото конструкцията му не позволява. Маса с паяжина, не съм виждала през живота си, предполага се, че говорим за обитаеми жилища, не за някакви безподобни дупки. Вярно, че не съм чистила след наематели, но лично аз съм се настроила, че някак как да си получа апартамента във вида, в който съм го предала и оттам насетне, каквото сабя покаже.

# 505
Рако 1,а нас какво ни интересува наемане на жилище в Америка,  Ангола, Австралия или Австрия?  Абсолютно безполезен пост. Реалността драги/драга/ в България ми е полезно да прочета в темата, а не за не обзаведените  жилища в тази географска ширина. И за да сме си полезни, а не да "се чувстваме будали" дали като наематели или наемодатели.

# 506
  • Варна
"Конструкцията" е просто една планка и винт. Повечето модели скринове имат такова нещо. Задължени са по закон така да ги правят заради случаи с наранени детенца.

.....Бъдете малко реалисти на това какво предлагате, в каква среда и инфраструктура се намира, и какво искате за него.....
Ти бъди реалист и не сравнявай ябълки със сирене.

# 507
Pako1 в коя чужбина си живял така?Аз пък знам съвсем друго.Много големи изисквания от наемодателите,гледат всичко под лупа и търсят повод да щипнат поне малко от 3те депозита като си тръгваш.В зап.Европа хиляда условия какво не може.Обзаведени кухни също не са типични навсякъде.Има и от-до,но цената е по-висока.Баните масово стари,грозни с криви бели плочки от времето на баба ми.Чувала съм за развалени газови бойлери в Германия и какви ли не уреди,които едва кретат.Имаше потребителка,преди години беше споделила каква кочина с тоалетна на етажа е наела дъщеря и в Германия.А и най-малката квадратурата,която споменаваш не е типичното жилище средна ръка за Европа.

# 508
Silverstone, в сащ съм живял, югоизточните щати. В предишния си постинг говорих за апартаменти, но съм живял и в къща отдавана от частник. Смяташе че в неговите задължения влиза да коси тревата, много беше изненадан от настояването ми ние да си я косим.

# 509
  • Бургас
Имам приятели, живеещи в чужбина. За Германия ми обясняваше едната, че управляващата фирма идвала да проверява за чистотата и гледала даже във вентилатора на банята, пипала с пръст пръта за щората, да не би да има прах.
За Швейцария няма да изброявам наистина хилядите изисквания да наемеш, както и хилядите изисквания на етажната собственост. Папагали ще гледаш друг път.

Смятам, че скоро и в България, голяма част от жилищата ще се отдават от управляващи компании. На собствениците просто няма да им се занимава. А и вече  в София се строят цели сгради точно с цел отдаване под наем от фирми, това им е бизнесът. Вероятно са си проучили пазара, че с тези цени на имотите жилищата ще стават все по-недостъпни, а живеещите под наем - повече.
Много дисциплиниращо действат фирмите. Доста оплаквания съм чела от наематели какви суми за какви дреболии им удържат.

Общи условия

Активация на акаунт