Баланс и оптимизиране на митохондриите в НЕМСКАТА тема (236)

• 20 943
  • 734
  •   1
Отговори
# 540
Успешна учебна година на всички деца и от мен!

Синьо, свеки прави много хубаво сладко от круши. Мога да питам за рецептата ако те интересува. Аз ако имах ябълки и круши бих ги направила на мусове. Вървят и към палачинки, и като плънка на козунак, и като основа/сгъстител на дресинги.

# 541
  • Немция
Първи език е английски, в 5 клас го почват. В 7 клас започват с френски или латински по избор. В 10 клас са италиански или испански по избор.

Толкова време на контейнери не би било окей и за мен. Ремонт -да, но като не му се вижда краят... Докато малката стане 1 клас, сигурно ще го приключат. Grin

Круши и аз бих направила на мус.

# 542
Pipi_, с гъба би трябвало да стане. Аз всяка година се пробвам с оцет, но винаги стигам само до алкохолното нещо, което не иска да се превърне в оцет. Имам от шипки, от ябълки и от круши от минали години. Явно ми се удава алкохол да правя. Joy
Ок, ще правя мусове и в буркани. Сушени имам от миналата година. Обмислям да ги смеля на брашно и да слагам в сладкиши и палачинки. Нещо не ги ядем просто така.

мама-ени, питай за сладкото, моля. Blush

bella_ciao, какви са профилите при вас? И как правиш чипс? Запечени?

При моя гимназист: 5-ти клас – английски, 6ти – френски/латински, след това има профил испански.

На мен много ми харесва, че училището започва около 15-ти септември. Миналата година дребното точно на 15-ти започна в новото училище.

# 543
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Бибит, това не е ремонт, а стоят (ще строят) нова сграда, защото не достигат места.
Но с тези нарастващи цени, май няма да успеят.

Синьо, аз от моето грозде успях само с водния кефир да направя оцет.
В момента имам огромни гъби от малинов оцет (страхотен ми става)
От ябълки също трудно става, макар да слагам гъбата 🤷♀
Понякога просто става сладка водичка, не оцет 🤷♀

Иначе първо трябва да ферментира и после се слага или образува гъба. Ако захарта е малко, не ферментира оптимално, оттам и не става оцет.
От ябълки дивачки става ароматен оцет, тази година не съм събирала, трябва да попитам съседите, имат една ароматна ябълка.

# 544
Борти е по списъците и бележките!
Стана ми интересно и на мен защо така ги разделят учениците. В нашето ще ги разделят защото е гезамтшуле, но не знаех, че се практикува и в гимназии. Втори език даже не знам френски ли ще е какъв ще е, знам че има и испански, но по-късно. Имат история и география изцяло на английски за децата които проявят желание, но после не можеш да се откажеш.
Бях един час в детската градина, гръмна ми главата.
Ася щерката свикна ли? Има контейнери и в нашето училище заради строеж, но май само тоалетни и някакви други помещения са, не знам за какво. Местят от октомври и всички над 9-ти клас в сграда до сградата на оберщуфе което е страхотно. Така остават само 400 деца в тази сграда, а им строят и още една до старата, голям лукс.

# 545
  • Немция
Ася, добре, нов строеж- много се е проточил, не е нормално това. Явно организацията куца.

Към Грундшулето на децата направиха преди 3 години нова допълнителна сграда, за половин година беше готова.
Едната гимназия в града много експедитивно я събориха и бързо построиха нова до нея, като почнаха през едната лятна ваканция.
В рамките на по-малко от 1 година всичко там се преобрази.

Рейна, при нас ги разделят май само по определени предмети по профили. Така го разбрах при нас, но още не му е дошъл реда на моя Бибитко, затова пиша само на теория.

# 546
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Рейна, не питай... 😨

Това е “елитна” ДГ, към SV, местата са begehrt. Сложиха я в една група с две деца от яслата.
Възпитателките са много различни, едната е стегната, тренирана, леко дистанцирана, другата е тип еко, по-емпатична.
Явно има някакво напрежение между двете, моите деца са невероятни антени за такива неща и дъщерята не иска да ходи.
Като я оставя, стои сама и като я заговорят и ги гони. 😆
От миналата седмица тренираната е в отпуска и децата са много по-спокойни.
Днес отивам навита да говоря да остане за обед и на вратата ме хваща директорката: другата била позитивна, непозната възпитателка щяла да е днес, да я заведа сряда-четвъртък.
Отказах.
То това е 6 от тотото.
Днес за първи път е закусила и като я взех водеше за ръка FSJ-Макс и му дърдореше и го омайваше.
Та, незнам.

Градината е супер, наистина. Спортен педагог имат за турнен, отделно имат кози и овце, супер двор, готвачка.
Обаче явно не попаднахме на възпитателки...🤷♀

# 547
  • Germany
В нашето училище са с английски и латински от 5ти клас. След 7ми, който иска езиков профил добавя френски, който иска стари езици добавя старогръцки, който иска взима IMP /информатика, физика, математика/.

# 548
Няма разделение при децата след 5 клас: в 5 клас - спортисти в 2 паралелки; музиканти, ако има достатъчно, в 1 една паралелка. Ако няма музикантите, при обикновените. Чуждите езици и религията се учат смесено с други паралелки по избор, но не се разделят класовете. 2 чужд език е задължително избираем, третият - не. Дъщеря ми се отказа.

# 549
asyalein, добре ферментира, става на алкохол, захар не остава, но след това – край. Освен да направя сок и да цопна водния кефир вътре.

При моя гимназист профилите са: Bildende Kunst, Spanisch, Naturwissenschaft und Technik (NwT) и Informatik, Mathematik, Physik (IMP). Още ми е непонятно що дири физиката при информатиката и математиката, а не е при Naturwissenschaften. Rolling Eyes Детето се записа във Vorprofil Kunst за ужас на баща си. Joy Сега седи на терасата и рисува. Grin

# 550
Като ви чета, радвам се, че децата ми са големи и няма да се сблъсквам с подобни проблеми. Не че с пораснали деца е по-лесно.
Синьо, значи в тая криза дет се задава, ако закъсаме за алкохол, да те търсим за съвети и консултации, викаш!
Днес закуцуках до магазина за дребни покупки. Всеки срещнат носеше тоалетна хартия. Да не остана по-назад, взех че купих и аз 1 опаковка.
Намерих и фелдсалат, нямаше от доста време. Тая вечер ще я направя с печени слънчогледови семки и крутони, много я обичаме така. Може и по една ракийка да ударим с мъжо.

# 551
Ася много е гадно така когато и ти самата като майка не одобряваш възпитателката. Ако дъщеря ти я одобрява е ок, това е важното, но и тя явно не е ок с нея. Тя тази ако нещо не е доволна може да се махне сама. Заради ковид няма да я водиш ли?
Моето ще го поеме мъж който го няма до четвъртък, сега се мотая с нея в групата и е ок, но да видим ще се справи ли когато започна да излизам от групата.
Bleu физиката си е към MINT. Не, не е към тях, сега видях. Oder doch? Не, момент, точно към MINT си е и е на място физиката.

# 552
Синьо, Joy, ще трябва да играеш умиротворител.

Пипи, какво му е трудното с пораснали деца? Ми те са самостоятелни хора/семейства. Да се живеят както си искат.

# 553
Синьо много профили имате и ако при нас имаше приложно изкуство нямаше да се замисля изобщо. Но при нас общо взето гимназиите са с п 3 профила в 8 клас , като от гимназия до гимназия има разлика. При брат му беше природонаучен, езиков и спорт. Сега при него са природонаучен, езиков и информатика. Има една гимназия с древни езици ... Сега чакам и се ослушвам да видя на къде ще го тегли. За сега съм ги забелязала така - най-добре е на изкуствата , музиката и спорта.  следват езиците. С математиката се оправя. Разни етики, истории , географии и прочие, които му разказват @зелбстферщендлих@ неща, но като им ги напише както той си ги разбира и не са доволни Simple Smile
Ще му мисля. Това вашето училище с кунст профила ми липсва тука много. 
Ябълков чипс правя в уреда за печене на горещвъздух, май му казват airfrier. Слагам съвсем тънки шайби на слабо и ги обръщам. Става много сладък чипс от каквито и да е ябълки.
Ася аз само едно не мога да разбера при теб - как успяваш да го пригодиш този немец да съжителства с толкова много гъби , квас и пр. неща и да яде треви ? Ей това не ми го побира главата Simple Smile
мама-ени някои круши не стават на мус. Само на компот за аромат.

# 554
Успешна учебна година и от мен на децата!

Странно беше да изпратя само две деца на училище. Деветокласникът е много доволен от учителите, които има тази година. И като цяло от обстановката след махането на директора им. И учители, и деца и родители са много доволни. Все се надявам, че който и да заеме поста му, по-зле не може да бъде.

Общи условия

Активация на акаунт