Дългото чакане след трансфер-тема 100

• 70 073
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Това че няма хромозомни аномалии не означава че е бил здрав.
Точно в тези седмици се формират разни органи и стават грешки.
Не се затормозявай с минали неща, няма да ти помогнат за в бъдеще.

# 676
Plami, ще изброя на сляпо нещата, за които се сещам, може някой вече да сте ги правили:
- антимюлеров хормон
- "цветна снимка", и/или трансвавагинална хистероскопия - мисля, че вече доста навлезе като образна диагностика
- ПИД на ембриончета

Здравейте!
Моят ЗЕТ приключи с отрицателен резултат без никаква имплантация…
Естественият ми трансфер беше с биохимична бременност!
Имам пускани изследвания за тромбофилия,имунологични,ендометриална биопсия друго какво мислите че трябва да изследвам? Simple Smile

# 677
Доколкото знам от моето АГ, не всички увреждания са хромозомни. Аз също имам аборт, така и не стана ясно какво се обърка. Едното предположение е точно някаква аномалия (не хромозомна). Но нека най-добре каже вашия лекар, доста сложна материя е, на мен самата не ми е ясно и много дълго време търсих отговори (в крайна сметка нищо категорично, а “може би”..)

От друга страна има редица аномалии, които не водят до прекъсване на бременността и се установят на по-късен етап.
Освен качеството на ембрионите има редица други фактори - имунологични например. Както вечер ми каза проследяващата - бременността си е истинско чудо, все пак 50% от гените не са наши.. де да знам и аз, просто явно няма категоричен и еднозначен отговор..

Последна редакция: чт, 20 окт 2022, 22:27 от Celeste_10

# 678
Боби, в крайна сметка до колкото разбирам това изследване дава надежда за следващите опити, нали така? 🥰Според мен живот и здраве трябва да обсъдиш какви лекарства си взимала сега и да помислят за нова “схема”, аз също като теб смятам (не че съм специалист), че най-вероятно има ключова роля това при инвитрото. От сърце ти желая успех! ❤
Здравейте, момичета. Някои от вас може би помнят моите септемврийски драми със стартирало ниско ЧХГ, което обаче тръгна нагоре. Паднал Прогестерон на 14ти ден на 9.6 ng/mL. И в крайна сметка, абразио на 14.09.2022 г. защото някъде в 7 г.с. бременността отговаряше на 5 г.с. + 4 дни.
Та, исках просто да ви се оплача... Преди 2 дни си видях генетичното изследване на абортивен материал и в него е записано, че не са установени никакви хромозомни аномалии. Pensive С толкова мъка да стигна до здрав ембрион и да приключи така. Чудя се каква може да е причината и знам, че няма да я разбера никога. Дали падналия Прогестерон може да е нанесъл щети, но пък съм чувала че и при други пада, но закрепват нещата. Другото, което си мисля е, че този път нямах Фраксипарин. Аз нямам някакви сериозни мутации, в изследването пише, че няма увеличен риск за спонтанни аборти, но пък дали Пролутексът, който започнах да бия ударно, съчетан с Циклогеста не е довел до някакво съсирване на кръвта и оттам ембриона да не е можел да се захранва добре... Направих изследването уж да разбера повече, пък сега съвсем не знам какъв е бил проблема, за да го избегнем следващия път. Rolling Eyes

# 679
Plami, ще изброя на сляпо нещата, за които се сещам, може някой вече да сте ги правили:
- антимюлеров хормон
- "цветна снимка", и/или трансвавагинална хистероскопия - мисля, че вече доста навлезе като образна диагностика
- ПИД на ембриончета

Здравейте!
Имам пускани изследвания за тромбофилия,имунологични,ендометриална биопсия друго какво мислите че трябва да изследвам? Simple Smile
Само ПИД и кариотип не сме правили но си нямам и на идея дали има значение кое ще се прави първо..

# 680
Нека да кажат и по-запознатите момичета, но мисля че ПИД се прави на пет дневни ембриони,
А кариотип е кръвно изследване, мисля, т.е. е преди опит.
- антимюлеров хормон
- ПИД на ембриончета

Здравейте!
Само ПИД и кариотип не сме правили но си нямам и на идея дали има значение кое ще се прави първо..

# 681
  • Столицата на "Второто българско царство"
Точно така, кариотип е генетично изследване на теб и партньора, за да се види дали има хромозоми аномалии при вас, а ПИД се прави на 5 дневен ембрион - дали е здрав генетично или има увредени хромозоми.

# 682
Ами значи излиза че и ПИД да направиш пак нямаш гаранция. Знам за неимплантирали се балансирани ембриони след ПИД, но все съм си мислела, че причините са имунологични, или пък свързани с друг проблем с имплантацията. Заради тромбофилия също знам, че има много прекъснати бременности. А аз нямам такива проблеми и си мислех, че ми трябва само ембрион без хромозомни аномалии.
Явно няма да разбера каква точно е причината. Единствено някак това изследване ми даде малко надежда, че може пък следващия път да е моя. Надеждата умира последна. Blush
Благодаря ви за мненията. Hug

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 07:58 от ❤️Bobby❤️

# 683
Ами значи излиза че и ПИД да направиш пак нямаш гаранция. Знам за неимплантирали се балансирани ембриони след ПИД, но все съм си мислела, че причините са имунолагични, или пък свързани с друг проблем с имплантацията. Заради тромбофилия също знам, че има много прекъснати бременности. А аз нямам такива проблеми и си мислех, че ми трябва само ембрион без хромозомни аномалии.
Явно няма да разбера каква точно е причината. Единствено някак това изследване ми даде малко надежда, че може пък следващия път да е моя. Надеждата умира последна. Blush
Боби, причините могат да бъдат всякакви. При миссед аборта ми д-р Диков в Майчин дом се опита да ме успокои (явно наистина съм изглеждала ужасяващо, щом човекът спря да ме успокоява). Та той ми каза, че 70% от всички бременности прекъсват. И много жени не разбират, че са били бременни, защото цикълът им идва с малко закъснение. Ние при асистираната репродукция стриктно следим и... По-късно питах моя гинеколог дали това е вярно или само се е опитал да ме успокои. Оказа се вярно.

# 684
Според вас има ли втора черта

# 685
Аз имах трансфер на абсолютно здрав ембрион след ПИД и завърши с биохимична. При мен няма абсолютно никакъв проблем, ние сме с много тежък мъжки фактор. Мислех си, че след ПИД и при здрав ембрион нещата са почти сигурни-да, ама не. Някои момичета се кълнат в ПИД, при мен обаче не даде желания резултат. Сега съм бременна в 13г.с. с ембрион без ПИД, трансфериран на 4ти ден. За сега всичко изглежда много добре и се надявам всичко да е все така до финал.

Ами значи излиза че и ПИД да направиш пак нямаш гаранция. Знам за неимплантирали се балансирани ембриони след ПИД, но все съм си мислела, че причините са имунологични, или пък свързани с друг проблем с имплантацията. Заради тромбофилия също знам, че има много прекъснати бременности. А аз нямам такива проблеми и си мислех, че ми трябва само ембрион без хромозомни аномалии.

# 686
Според вас има ли втора черта

Според мен има. Кой ден ти е?

# 687
Здравейте, момичета. Някои от вас може би помнят моите септемврийски драми със стартирало ниско ЧХГ, което обаче тръгна нагоре. Паднал Прогестерон на 14ти ден на 9.6 ng/mL. И в крайна сметка, абразио на 14.09.2022 г. защото някъде в 7 г.с. бременността отговаряше на 5 г.с. + 4 дни.
Та, исках просто да ви се оплача... Преди 2 дни си видях генетичното изследване на абортивен материал и в него е записано, че не са установени никакви хромозомни аномалии. Pensive С толкова мъка да стигна до здрав ембрион и да приключи така. Чудя се каква може да е причината и знам, че няма да я разбера никога. Дали падналия Прогестерон може да е нанесъл щети, но пък съм чувала че и при други пада, но закрепват нещата. Другото, което си мисля е, че този път нямах Фраксипарин. Аз нямам някакви сериозни мутации, в изследването пише, че няма увеличен риск за спонтанни аборти, но пък дали Пролутексът, който започнах да бия ударно, съчетан с Циклогеста не е довел до някакво съсирване на кръвта и оттам ембриона да не е можел да се захранва добре... Направих изследването уж да разбера повече, пък сега съвсем не знам какъв е бил проблема, за да го избегнем следващия път. Rolling Eyes
Боби, съжалявам за това, което ти се е случило,но то за съжаление, не е никак рядко срещано. Както са писали и други момичета, рискът бременноста да не се развие е изключително висок в първите седмици и спада чак след 12 седмица. Знам, че си разстроена, но повярвай ми, ранното прекъсване на бременност е в пъти по-щадящо физически и психически от късния аборт. Аз имам един такъв в 17г.с. (спукан околоплоден мехур и незизяснена причина) и е доста по-тежко. Аз обикновено си вадя изводи и си водя записки като чета на английски клинични проучвания и ще се опитам на кратко да ти споделя това, което съм чела, като евентуални насоки за следващ опит.
-Ниският прогестерон в най-първите седмици абсолютно може да е причина за неуспешна имплантация и ранно развитие на ембриона, така че трябва да се мисли в тази посока. Не знам на каква терапия си била, ако няма прогестеронови инжекции, аз бих ги имала предвид следващ път.
-Възрастта и рецептивността на матката също са от голямо значение. Не знам твоята възраст, но една матка на жена над 40  за съжаление не е така рецептивна като тази на една 20 и няколко годишна жена. Ако до сега не си имала бременност, реално не знаеш каква е твоята матка. Аз например забременявам изключително лесно, но после имам проблеми с износването. Освен спонтанния ми аборт, след това имам едно ранно раждане в 34г.с.,от което имам детенце на 12 години, но тогава бях и на 23.
-Сега съм бременна след ИКСИ заради мъжки фактор на настоящия ми мъж  и ПИД в Турция. От там ми казаха,че здрав ембрион след ПИД има 70% шанс за имплантация, но все пак има и 30% други фактори.
-Щом нямаш сериозен фактор за тромбофилия, не смятам че това е причина. Аз също имам няколко нискорискови мутации и не съм слагала кръворазрежди след транфера, чак след 8 седмица започнах Аспирин 100мг. Ако опитите ви са от години, предполагам си пускала Антифосфолипидни Антитела, те според това, което съм чела са по-важни от тромбофилията.
-Не знам дали имаш правена хистероскопия, но това също е добра идея, ако не е правена. На моя приятелка, която си има едно дете без никакви проблеми, при втората бременност направи спонтанен в 22 г.с. и след като и направиха хистеро, се оказа ,че матката е като "лунната повърхност" .т.е. неравна и на дупки и е въпрос на късмет, дали ембрионът ще се хване на добре кръвоснабдено място. Също въъзможно е наличие на полипи, сраствания и т.н., които възпрепядстват имплантацията.
-Има и доста други, не толкова популярни причини, за които дори не подозираме. Давам само пример- в 12г.с. сега на феталната ми морфология, докторът ми намери малък септум (маточна преграда) , което за пръв път някой ми казва, че имам. В моя случай не е голяма и не е проблем, но той ми обясни, че ако например ембрионът ми се е хванал някъде близо до нея, нямаше да има шанс, защото там областта не е добре кръвоснабдена и еластична, съответно успешна бременност нямаше да има.
Сигурно има и редица други причини, да не се получат нещата дори при хромозомно здрав ембрион, така че не се отчайвай, състави си списък на всичко, което не сте правили до сега и направи максимума. А оттам нататък, винаги има и доза късмет и неща, с които дори докторите не са наясно и не могат да обяснят.
Стана доста дълго, но надявам се да съм ти била полезна. Желая ти много, много късмет и успех при следващия опит и дано всичко се нареди Heart Heart Heart

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 10:49 от Archi_S

# 688
Bobbyс две ръце покрепям казаното от Арчи.
Аз също имам хистероскопия СЛЕД мисед-а.
За съжаление, след десет години по трънливия път на изследванията, мога да кажа че си има и доза късмет, просто защото формулата за изчисляване на успеваемостта на всеки един опит има толкова компоненти, и все един от тях може да се активира, но може и да не се активира при всеки един даден опит. ( Който АРТ специалист с математически наклоностти успее да измисли и изчисли сигурно нобелов лаурет ще стане)
Моята формула например беше така:
2012 - Възраст ✅( все още окей =30г) - Тръби ✅( премахнати заради хидросалпингс) - Хормони ✅( тип топ) - Имунологични ✅( Нямам ги пред себе си, но правих консултация с Конова и имах назначена терапия от много мултивитамини) - Прогестерон ❌( веднъж сама си го бях изследвала и знаех, че е нисък, но док не го отрази) - СГ✅( перфектна - правена в три клиника и трите бяха единодушни) Генетични ❌ -> Опит ==> " успешен"  но мисед в 9-та седмица.
Последва хистероскопия за корекция на малък септум, генетични за тромбофилия, които показаха някакъв риск, нови имунологични, нова клиника.
Животът ми наложи почивка, пътуване, нова държава, нов партньор.
2022 - Възраст ❌( 40г - док ме предупреди за много ниски шансове) - Тръби ✅( премахнати заради хидросалпингс) - Хормони ✅( тип топ) - Имунологични ❌( този път нямах, а тъкмо бях изкарала и Ковид) - Прогестерон ✅( по време на стимулацията, и на първия кръвен) - СГ✅( уж добри резултати - ММ няма други деца, доколкото знае 😅 ) - Генетични✅ - док се съгласи да назначи клексан  -> Опит ==> " успешен"  за сега, 21+2 седмици 🤞🤞🤞.

Дълго стана, но просто исках да онагледя това, че за съжаление в някои случаи " формулата"  може да има само един/две компонента, но в някои ... много повече от моите, да не говорим за неизвестните на медицината такива.
Искам да завърша с това, че много добре разбирам колко е трудно психически. Изпращам огромна виртуална подкрепа 🤗🤗

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 15:08 от Lucie_

# 689
Здравейте момичета.
На скоро споделих че ми предстои операция на кисти.
Операцията мина в понеделник. Оказах се с ендометриоза.
За сега се възстановявам от операцията и още не съм обсъждала с док какво следва...
Ако има момичета с ендометриоза, бихте ли ми сподели на лични (за да не спамим излишно) дали сте правили някаква допълнителна терапия преди трансфер?
     Желая ви много положителни тестчета и пухкав финал. Hug

Общи условия

Активация на акаунт