За битовизмите

• 8 018
  • 187
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
Е, ако имам иконом, две чистачки и бавачка 24/7 - няма проблем.

# 46
С две думи за мен битовизма е както си го постелиш и за завършек да кажа една поговорка от комунизма,която баща ми я използваше често-Хигиената е за тези,които не я разбират!
Детството ми беше през комунизма, но не съм чувала тази поговорка. Вероятно защото не съм живяла с мърльовци, които имат нужда да оправдаят мърльовщината си. Излишно е - всеки може да си живее в каквато кочинка му харесва, без да се оправдава, че и да вади грандиозни изводи относно връзката на хигиената с живота, вселената и всичко останало. Хигиената има връзка само с микробите.

# 47
Аз съм на принципа, че ако мога сама да си свърша нещо го върша и не плащам за него. След време, ако не мога да си върша домакинската работа бих взела чистачка.

# 48
  • Great Britain
Чистачка и градинар са ми достатъчни за подържане в приличен вид.

# 49
  • София
Разпределили сме си задълженията общо взето. Чистенето го е поел почти изцяло той, банята също, готвенето, пазаруването и разхождането на детето е повече в моята градинка, но аз имам по-благоприятно работно време за това. Пуска пране, простира както и аз. Често се случва да работя и уикенда, а той е свършил домакинските неща. Общо взето който е свободен действа из вкъщи. Може да сготви елементарни неща и няма да останем гладни, но готвенето е основно мое задължение. Напаснали сме се някак си. Дрехите са винаги в коша, аз повече размятам чорапи напред назад, дребната пуска моп (10 годишна) и винаги си мята дрехите в коша. Имам забележки по стаята и, но за сега не мога да се справя с този проблем Simple Smile

# 50
За някои чашата е на половина пълна, за други на половина празна. Въпрос на възприятие. 🤷‍♀️
Моят мъж е активен в домакинството. Чисти, готви, прибира, както и аз. Да, има неща, които не върши като мен, но в крайна сметка това ли е важното? Прибирам се от работа и има топла, вкусна вечеря, това че е кухнята е разхвърляно и има туй онуй за миене... да, така е, но пък човека е сготвил с любов. Вариант 1, да се намуся, че в кухнята е бардак, вариант 2, благодарна съм, че има прилична вечеря за семейството, в крайна сметка имаме съдомиялна и оправям всичко за 30 мин. Винаги съм вариант 2.
С детето понякога и повече от 2 пъти трябва да подканя, но дете е, учи се, пък и кой като дете, че и сега му е било пръв кеф да подрежда и чисти?! Отпуска, за да чистя никога няма да си взема. Това е болестна крайност. Да, подържаме добро ниво на хигиена и се старая да е проветливо и подредено. Има дни обаче, в които по ред причини, не е. И какво от това?! С четири човека вкъщи е доста трудно да е винаги всичко под конец, но не е и нужно.
Едно време бях в пълен потрес, когато отидох на гости на една съученичка. Тя ме накара да се събуем на стълбите, че майка й изпадала в истерия, ако някой стъпи с обувки по теракота. Детето беше искрено наплашено докато ми обясняваше всичките правила за пребиваване у тях. Емииии не е така вкъщи, живи и здрави сме всички.

# 51
Ооо, от както дъщерите пораснаха ежедневното чистенето го поеха те и доста ми олекна. Основната домакинска работа аз си я върша, но е голяма помощ да пуснат прахосмукачка, да забършат праха, да сгънат прането от сушилнята и като цяло да разтребят и подредят.

# 52
Ооо, от както дъщерите пораснаха ежедневното чистенето го поеха те и доста ми олекна. Основната домакинска работа аз си я върша, но е голяма помощ да пуснат прахосмукачка, да забършат праха, да сгънат прането от сушилнята и като цяло да разтребят и подредят.

Хммм ако има друга "основна" домакинска работа, то изброените неща какви са? Чини ми се, че са съществена част от основната, щото..

# 53
  • Между гори и планини
Аз не разбирам какво пък толкова тежи почистването на дома, освен ако не е палат. Ако е подредено, едно жилище средно 80 кв.м се чисти за час. Поне аз за толкова чистя в нас, включително мия и прозорци. Веднъж- два пъти седмично, основно, всеки ден пускам прахосмукачка, лека вертикална. Мразя косми, прах, кухнята ми обичам да е изрядна. Но дори и когато работех, не ми е пречило като се прибера в 6ч, като сложа яденето във фурната или да къкри, да изчистя. За прането, ще кажете, че перете на ръка, голям зор да преместиш дрехите от кош в пералня, после да простреш. Много разглезено поколение сме явно, забравили че бабите ни са меки с метли, прали на ръка или в пералня Перла, мили чинии без съдомиялна, и рядко са имали баня и тоалет вътре. И по много деца са гледали....

# 54

Хммм ако има друга "основна" домакинска работа, то изброените неща какви са? Чини ми се, че са съществена част от основната, щото..
Има, има - почистване на кухненски шкафове, пране на пердета, миене на прозорци , банята да не забравяме...Все неща, които засега освен мен, друг не ги върши. За мен това е основното, другото е просто поддръжка. Защото ако ти лепнат шкафове и плотове и имаш паяжина по ъглите, ква полза, че е минато с прахосмукачка Grinning

# 55
Аз не разбирам какво пък толкова тежи почистването на дома, освен ако не е палат. Ако е подредено, едно жилище средно 80 кв.м се чисти за час. Поне аз за толкова чистя в нас, включително мия и прозорци. Веднъж- два пъти седмично, основно, всеки ден пускам прахосмукачка, лека вертикална. Мразя косми, прах, кухнята ми обичам да е изрядна. Но дори и когато работех, не ми е пречило като се прибера в 6ч, като сложа яденето във фурната или да къкри, да изчистя. За прането, ще кажете, че перете на ръка, голям зор да преместиш дрехите от кош в пералня, после да простреш. Много разглезено поколение сме явно, забравили че бабите ни са меки с метли, прали на ръка или в пералня Перла, мили чинии без съдомиялна, и рядко са имали баня и тоалет вътре. И по много деца са гледали....
Права си, но има една съществена разлика между бабите и нас. Бабите са готвели, мели, прали, всичко на ръка и без уреди, НО децата са се оправяли сами. Разбирай ходят сами на градина, защото по-големите водят малките, сами на училище, сами са играли навън. Сега, за да не стои детето завряно вкъщи и да поиграе час, да бъде взето и водено на ясла/училище/градина изяжда доста от "свободното" време на родителя. Ако има и извънкласни занимания 2-3 пъти седмично... отиде. Моята дъщеря има 3 пъти седмично тренировки 2 часа между 18-20 часа, времето за което си измила прозорците и сготвила, ние още не сме се добрали до вкъщи 😃

# 56
  • Между гори и планини
И аз имам деца, две дори. Вярно , че пораснаха, но и те са били малки. Ученик в първи клас, и дете на 2г, мъж в чужбина. И така с години. Когато малкият стана на 5г, започнах и да работя.
Сега не работя, но абсолютно сама гледам зеленчукови градини, правя напълно сама всички зимнини, и къща въртя. И колкото е голям малкият ми син, пак с кола трябва да го водя на заниманията му до града и 1 час е само пътя в посока. Мрън, мрън. Който иска, намира начин.

# 57
То поговорки да искаш, за всичко има. "Разхвърлян дом - разхвълян ум" Wink И чистачка да имаш какво, ще си хвърляш дрехите по пода от понеделник до сряда и ще ги тъпчеш докато най-после дойде чистачката да ги вдигне ли? Или ги имаш навиците или ги нямаш. Ако съпругът не го бива в дребните неща връчи му големите, да мие банята, да излъска фурната, пращаш децата да хвърлят боклука и да пазаруват и т.н. Ако трябва въвеждаш система с награди, който работи ще яде палачинки и т.н. ¯\_(ツ)_/¯

# 58
  • София
За дадения пример в миналото ще допълня, че са живели и по няколко поколения заедно, а домакинската работа се е поделяла между жените.
Когато бях малка, родителите ми пътуваха в чужбина, а аз живеех основно с баба, но в къщата на баба живееха още: прабаба ми, една неомъжена тогава и много по-млада сестра на дядо (по-късно отиде при мъжа си), баба, дядо, леля ми със съпруга й (докато бяха студенти и после се отделиха), а в съседната къща живееха братът на дядо, жена му и при тях беше дошла нейната майка да помага за децата. И всяка жена си имаше неин ангажимент. При това, не работеха, освен сестрата на дядо. Прабаба ми готвеше, баба ми переше и гладеше, леля ми и пралеля ми чистеха, баба ми и нейната етърва си поддържаха заедно двора и градината, мъжете работеха и т.н. Сестра ми ходеше на училище, аз на градина (наистина си ходехме сами, защото тогава ни пускаха смело и беше близо). Животът беше спокоен и битовизмите не им тежаха, въпреки липсата на съвременните удобства.
По-назад дори семейните общности са били още по-големи и сближени.
Сега повечето живеем в конфигурация мама, тати и децата, като родителите обичайно работят и двамата, а деца до 12-13-14 г. трудно оставяме сами.

# 59
То поговорки да искаш, за всичко има. "Разхвърлян дом - разхвълян ум" Wink

Абсолютно!

Изхождайки от домакинство без деца, ако по принцип се поддържа чисто, наистина не е трудно и не отнема много време. Ако оставиш нещата да затънат в мръсотия, тогава отнема естествено много време едно основно чистене. При нас той върши сякаш повечето работа, но и двамата винаги чистим след себе си и честно казано не ми се вижда много. Аз смятам, базирано на предишен опит, че с мъжете е баш както го научиш. Имах един бивш, който в началото чистеше, после аз, глупачката, започнах да го жаля - да не се преуморява, ще го свърша аз, а той си беше малко мърльо, и накрая всичко вършех аз. Сега съм с чистофайник, и няма никакви проблеми в това отношение.

Ако домакинството стане по-голямо и все още можем да си го позволим, и сме на мнение, че има нужда, ще си вземем чистачка.

Общи условия

Активация на акаунт