Сглобяеми къщи 5

• 88 686
  • 768
  •   1
Отговори
# 510
  • Бургас
Здравейте, от една седмица чета и посещавам различни сайтове. Леко се обърках. Интересува ме дървена СК на 2 етажа. около 140 кв РЗП на каква цена би излязла .Става въпрос за Бургас.  Знам,че има различни фирми с различни цени. Интересува ме до ключ.

# 511
Здравейте, от една седмица чета и посещавам различни сайтове. Леко се обърках. Интересува ме дървена СК на 2 етажа. около 140 кв РЗП на каква цена би излязла .Става въпрос за Бургас.  Знам,че има различни фирми с различни цени. Интересува ме до ключ.
Въпроса ти е несериозен. Намираш фирма и говориш с тях. Цената зависи от много неща - от фирмата, от избраните материали, от изолацията, от оборудването.... от ужасно много неща зависи крайната цена. Приготви се да ти излезе двойно от обявената първоначална цена.

# 512
Ето тук има цени до ключ Премиум пакет. Фирмата строи в цяла България. Не са най-добрите, но стават. Ние строихме с тази фирма, но преди вече 4 години, така че цените бяха други. Отделно е фундамента, отоплението и ред други задължителни и важни неща, които не са включене в цената. Така, че тази цена я умножаваш поне по 2 и горе-долу ще добиеш предства за общата стойност на къщата. На почти същите цени ни оферираха и Дом комфорт в Стара Загора. Двете фирми работят с един и същ архитект, но щом имаш проект това не те касае.

# 513
  • София
Забрави да пуснеш линк 😁😜

# 514
О, извинявам се, ето го и линкът.
https://www.ted-house.com/ceni/premium/

# 515
  • В.Търново
https://prefabrikevim.com/urun/31-kampanyali-prefabrik-ev/?fbcli … zwfZVK-Fvni8sO1OA
Тази фирма строи и в България. Някой има ли опит с тях?

# 516
Някои строил ли е СК сам-по стопански начин, без фирма?Трудно ли се справихте с документацията, колко време ви отне вдигането на къщата?Ако си сметна материалите +50%непредвидени дали ще съм близо до истината.
За колоко време ви изготвиха проекта? Харесах си един проект за къща 99кв,но знам, че трябва да се преработи според терена. Искам да е на 1 етаж и ако зимата ни стигне времето за проект и разрешителни, лятото да строим.
Прекалено оптимистично ли изглежда.

# 517
  • София
367, отговорите на зададените въпроси не зависят дали ще строите сглобяемо или монолитно.
Документите - не е задължително да си ги движите сами. Има хора, които с това се занимават и услугата е в пъти по-евтина от сумите, които взема строителен надзор. Да си ги движите съвсем сами ще е доста трудно, ако не познавате материята.
Колко време отнема строежът, зависи от вашите умения и главно времето, с което разполагате, ако приемем, че можете да си направите всичко сами.
Проект - ние сключихме договор с три месечен срок, беше готов за 2.5 месеца. Зависи на какъв архитект и екип попаднете.
Разрешителни - зависи в коя община сте и все пак дали проектът е издържан. С предварително изготвен доклад за съответствие ще мине веднага, в рамките на установеният срок, разбира се. Това последното ако го знаех, щяхме да си спестим четири месеца. Simple Smile
Каква е цената - ами без количествена сметка няма как да се каже.
Коментирани са цени наскоро и в тази, и в другата строителна тема. Най-грубо, вземете цените на някоя от големите фирми, обявени в сайтовете им и извадете минимум 50%. Това го мятам ей така ориентировъчно, и то не като печалба, а като разходи за труд, транспорт и печалба.

# 518
Благодаря за отговора. Да това за проекта го разбрах, че ще мине по-бързо. Но четох за архитекти, които бавят проекта с повече от година.
Минали сме през основен ремонт на монолитна къща-покрив, изграждане вик, ново окабеляване, изграждане баня и тоалетна,дограма от фирма която работи на ишлеме, правихме кофраж и плоча за стопанска постройка. Четох как се стои до 100кв и още малко кураж и насоки ми трябват за да се впуснем в това начинание. Мисля техническия ръководител да е роднина, които има право, но не се занимава с това.

# 519
Някои строил ли е СК сам-по стопански начин, без фирма?Трудно ли се справихте с документацията, колко време ви отне вдигането на къщата?Ако си сметна материалите +50%непредвидени дали ще съм близо до истината.
За колоко време ви изготвиха проекта? Харесах си един проект за къща 99кв,но знам, че трябва да се преработи според терена. Искам да е на 1 етаж и ако зимата ни стигне времето за проект и разрешителни, лятото да строим.
Прекалено оптимистично ли изглежда.
Взимам повод от написаното от Sofia, за да добавя и оборя някои коментари.
Да, за три месеца ако ползвате архитект и проектанти, както и строителен надзор може и да Ви одобрят проектите.
Няма да стане само с преработване на готов проект. При всеки един проект се стартира с геодезическо заснемане, с Виза за проектиране и с издаване на проектни данни от ВиК и енерго за възможните включвания на имота Ви към вода, канал и ток. Едва след това започва проектирането. За да се изготви проектът и да се съгласува с всички инстанции се сключва договор с архитектурно бюро и им се заплаща договорената сума - различна за различните райони в страната.
"С предварително изготвен доклад за съответствие ще мине веднага, в рамките на установеният срок, разбира се. " Предварителен доклад за оценка на съответствието на инвестиционните проекти се изготвя от фирма за строителен надзор, а не от каквато и да е фирма! Когато проектът се окомплектова с такъв доклад се ползват кратките срокове по ЗУТ за одобрение на същите от главният архитект на съответната община. Независимо, че ще строите по стопански начин, въпросният строителен надзор е добре да се ползва през целият период на СМР, за да изготвя изискуемите документи за всеки един етап от строителството, с цел след приключване на същите бързо и безпроблемно да се издаде удостоверение за въвеждане на обекта в експлоатация.  
]"Най-грубо, вземете цените на някоя от големите фирми, обявени в сайтовете им и извадете минимум 50%. ". Да се извадят 50 %?! Аз бих казала да се добавят поне 50 % към тези цени, защото в офертите на въпросните фирми за изграждане на СК не влизат основни разходи за СМР  по изграждане на фундамент, вкарването на вода и ток в имота и в къщата, по отопление, охлаждане, вентилация, изграждане на мълниезащита и куп други важни елементи от една къща, без които не може да се приключи успешно строителството.  
Относно сроковете по изграждане по стопански начин - много зависи до колко свободно време имате, до колко бързо ще можете да осигурявате необходимите строителни материали и ще може оторизирани фирми да Ви вържат водата и тока, да изградят отоплението и ред други дейности, с които вие лично няма да имате възможност, познание и капацитет да се справите сам.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 17:42 от Fatalina

# 520
Благодаря за отговора. Да това за проекта го разбрах, че ще мине по-бързо. Но четох за архитекти, които бавят проекта с повече от година.
Минали сме през основен ремонт на монолитна къща-покрив, изграждане вик, ново окабеляване, изграждане баня и тоалетна,дограма от фирма която работи на ишлеме, правихме кофраж и плоча за стопанска постройка. Четох как се стои до 100кв и още малко кураж и насоки ми трябват за да се впуснем в това начинание. Мисля техническия ръководител да е роднина, които има право, но не се занимава с това.

Ами, зависи от архитектите, но защо ще бавят проекта повече от година?
Аз, като бях на този етап, отне им седмица да изготвят проекта, защото бях наясно какво искам. Направих, корекции и след няколко дена, беше готово.

Имам един приятел, който си строи сам, но ползва и конструктор за да му сметне, колко дървен материал ще му е необходим и натоварванията на конструкцията.

# 521
  • София
Да, fatalina ме е поправила и обяснила подробно!
За трите месеца имах предвид, че подписахме договор за изготвянето на всички части проекти, разбира се след като предоставихме всички изходни  данни.
Относно Предварителният доклад, изобщо не съм се изразила правилно, да. Но няма смисъл да влизам в подробности, при нас хем има надзор, хем не се възползвахме от тази възможност.
За цената, имах друго предвид - че ако за определена степен на завършеност е обявена примерно 800 лв/м2, вероятно стойността на материалите и разходите по труд+печалба са приблизително 50/50. А това, че в обявените цени не се включват основни и задължителни неща, да, доста пъти сме го обсъждали.
Без количествена сметка само можем да си приказваме. Но да, съвсем възможно е сами да си построите всичко, щом можете. На фона на сумата по строежа обаче, да платите на някой, който кадърно и своевременно ще движи документацията няма да е голямо перо.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 22:10 от sofyia

# 522
Здравейте, на път сме да се впуснем в голямо приключение с моя съпруг, ще стройм СК с метална конструкция 99кв на 1 етаж по стопанския начин. Спряли сме се на готов проект на арх. Николай Христов. Питането ми е колко ще спестим спрямо наемането на фирма за същото. 1400лв е цената на фирмата на кв. до ключ. Обмислям този вариант все по сериозно и проучвам колко бихме
спестили ориентировачно ако действаме с бригади, ние, познати и.т.н. Знам че без проект не може да се каже с точност, но все пак трябва да си преценим силите, преди да се захванем. За София обл. става въпрос.

# 523
Ако ползвате отделни бригади ще ви излезе повече, отколкото пакетната цена.
Ако си правите всичко сами, а само си купувате материалите, ще ви излезе 1/3 от цената.
Но какви знания и умения и сте - само вие си знаете.

# 524
Здравейте, на път сме да се впуснем в голямо приключение с моя съпруг, ще стройм СК с метална конструкция 99кв на 1 етаж по стопанския начин. Спряли сме се на готов проект на арх. Николай Христов. Питането ми е колко ще спестим спрямо наемането на фирма за същото. 1400лв е цената на фирмата на кв. до ключ. Обмислям този вариант все по сериозно и проучвам колко бихме
спестили ориентировачно ако действаме с бригади, ние, познати и.т.н. Знам че без проект не може да се каже с точност, но все пак трябва да си преценим силите, преди да се захванем. За София обл. става въпрос.
Съжалавям, че ще ви разочаровам, но няма такава цена като 1400 лв. до ключ. Ако разгледате добре какво точно се включва в цената и ако имате представа от строителство сами ще се убедите, че цената ще ви се върже двойна на тази независимо дали фирма или вие сами ще строите. Писала съм много по този въпрос. Ако ви се чете върнете се назад в темите. Пиша го от опит. Имайте предвид и друго, че ако строите сами няма кой да ви поеме гаранция на къщата и ще трябва сами да се борите с цялата документация, за да получите удастоверение за въвеждане в експлоатация.

Общи условия

Активация на акаунт