Сглобяеми къщи 5

• 88 737
  • 768
  •   2
Отговори
# 585
Истинските сглобяеми къщи са по-скъпи от монолитното строителство. Има объркване у хората поради наводнения пазар с евтини бараки, които предлагат като къщи. Само че те не отговарят на нормите и не стават за целогодишно обитаване. Нито конструкцията им става, нито ограждащите елементи.

Evtindom те предлагат ли евтини и некачествени строежи ?

# 586
Истинските сглобяеми къщи са по-скъпи от монолитното строителство. Има объркване у хората поради наводнения пазар с евтини бараки, които предлагат като къщи. Само че те не отговарят на нормите и не стават за целогодишно обитаване. Нито конструкцията им става, нито ограждащите елементи.

Evtindom те предлагат ли евтини и некачествени строежи ?
Досега не са ми попадали в полезрението като качествен изпълнител, което разбира се не означава автоматично че не са.
Споделете проект и ще мога да дам по-конкретен отговор.

# 587
Тогава, освен че грубият строеж е малко по-бърз, какво остава като преимущество в сглобяйкта?

Например това, че през последните 2 седмици, когато температурите навън рядко бяха над 0, ходехме по цял ден по къс ръкав вкъщи без камината да гори. Лятото климатик пускаме при температури над 35 градуса.
По-устойчиви са на земетресения също.

Имате предвид, че пускате 1-2 пъти в месеца камината ли? И Ви е топло без камината да гори? Или имате предвид, че я спирате през деня?

Аз също спирам подовото на горния етаж, когато е слънчево дори наъвън да е студено. Дори със спряно подово, ако им слънце температурата в стаите се качва над 25 градуса. Вечер също се спира. Но ако е сумрачно дори и да е 5 градуса навън при нас си е необходима топлинка. За монолитно строителство става въпрос.
Охлаждане нямаме. Миналото лято да съм усетила най-много 4-5 горещи дни в къщата (в къщата постоянно има хора дори и през работните дни).

# 588
  • София
По стечение на обстоятелствата и по принуда, купихме парцела с брокер, работещ в Evtindom. И тогава влязохме малко в кухнята на фирмата. Много, много негативи. Приличен офис и търговци в него, пъстри брошурки, крайно примамливи оферти. И като те вържат, започват мъките. Една къща от около 120-150 м2 се строи по 2-3 години. Нямат кадри, защото не плащат. Мотаят клиентите, прехвърлят петима работници от едно място на друго и така много време. Точно в този период, 2022 г, имаше и разследване, не помня на Господарите ли беше, за строежи на тази фирма. Та моят съвет е - не се връзвайте на приказки за "вълшебна" ниска цена!

Напълно подкрепям написаното от jele3. Това са евтините варианти на бараки, които навлязоха основно от Турция. Да, там и на други места, в топли райони, ще вършат някаква работа. https://kosedom.com/services/prespanel

# 589
Многократно в темата назад сме коментирали що годе приличните фирми, отдавна наложили се на пазара, които строят качествени къщи. Със сигурност вече има и много нови, които дори строят още по-качествено и по още по-модерни способи и с нови материали, но и на по-високи цени. Няма лошо ако си заслужава, да се дадат повече пари, но да се изгради качествена къща. Който е решил, че ще заложи на СК и избере видът на конструкцията (дървена или метална) е препоръчително да проучи добре повече фирми за СК. По възможност да видят на място обекти, които са в строеж и такива, които са въведени в експлоатация. Да разговарят на място със собствениците, за да получат инфо от тях за + и - , трудности както по време на строежът, така и при използването на къщите. Препоръчително е да се запознаят с чертежите и количествените сметки на готови и изпълнени проекти, за  да се ориентират за характеристиката на материалите, които се ползват при изграждане, както на конструкцията, така и на външни, вътрешни стени, под, таван и покрив(т.е. размери на профилите, дебелина и вид на изолациите, дограма, подпокривно пространство и ред други). Задължително да се уверят какво точно влиза в обявените цени и какви още СМР се налага да се доплащат извън тези цени, както и кой ще ги изпълнява тези работи, включително проектарането кой ще го прави, кой ще бъде ангажиран с одобрявене на проектите до издаване на разрешение за строеж. Относно СМР - кой ще вкарва вода/канал и ток в имота, и до обекта, кой ще изгражда основите на къщата, подподрни стени(ако такива се налагат), кой ще изгражда мълниезащита, отопление/охлаждане(голям разход, който обичайно фирмите за СК не включват в цените си и не го изпълняват, а често следва да се предвиди(да се проектира по част ОВК още на етап проектиране) и изпълни още на етап груб строеж, особено ако се касае за подово отопление). Да се проверят условията по поемане на гаранция за строежът.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 16:01 от Fatalina

# 590
  • Перник
Тогава, освен че грубият строеж е малко по-бърз, какво остава като преимущество в сглобяйкта?

Например това, че през последните 2 седмици, когато температурите навън рядко бяха над 0, ходехме по цял ден по къс ръкав вкъщи без камината да гори. Лятото климатик пускаме при температури над 35 градуса.
По-устойчиви са на земетресения също.

Имате предвид, че пускате 1-2 пъти в месеца камината ли? И Ви е топло без камината да гори? Или имате предвид, че я спирате през деня?

Аз също спирам подовото на горния етаж, когато е слънчево дори наъвън да е студено. Дори със спряно подово, ако им слънце температурата в стаите се качва над 25 градуса. Вечер също се спира. Но ако е сумрачно дори и да е 5 градуса навън при нас си е необходима топлинка. За монолитно строителство става въпрос.
Охлаждане нямаме. Миналото лято да съм усетила най-много 4-5 горещи дни в къщата (в къщата постоянно има хора дори и през работните дни).

Спираме камината през деня, а нощта изкарваме с 2 цепеници. Това в тухлената къща (вярно, стара и без изолация) не ставаше.
Не виждам смисъл да спорим кои къщи са по-по-най. Всеки тип строителство има плюсове и минуси. И всеки избира това, което му харесва Simple Smile Аз съм писала неведнъж - и ние тръгнахме към сглобяемата къща като към по-евтин вариант. Оказа се, че не е точно така. Останалите ми мотиви бяха енергийната ефективност, сеизмичната устойчивост и това, че всичко се прави от един изпълнител, а не всеки да се оправдава с предишния. И бързината на изграждане естествено.

# 591
Аз много харесвам сглобяеми къщи с дървена носеща конструкция. Засега на този тип съм се спряла, но още се чудим дали да не се ориентираме към монолитна. Това от гледна точка, че е по-познат метод. Иначе единственото, което ме притеснява при тоз тип СК е гаранция за качеството на дървения материал и устойчивост на пожар. Даже това последното най-вече.

# 592
  • София
Ами това имах предвид, не можеш да сравняваш стара къща без изолация, с нова направена по последни стандарти... Трябва да сравняваш съизмерими неща... Онази стара тухлена, можеш да сравниш със стара дървена постройка без изолации, а новата си къща, с нова тухлена, изчислена за 9по рихтер, високо енергоефективна, поставени в еднаква ситуация - климат, изложение, и тн.. При ск не вс се прави от един изпълнител, що хора казват че плочата сами трябва да си излеят или да си вкарат ток и вода... иначе и при монолитното можеш да сключиш договор от копка до ключ с един изпълнител, проблем няма...

Разбира се отчитам, че всеки си има лични предпочитания и виждания, но питах за някакви наистина общовалидни плюсове, които не са въпрос на вкус...
Та време на изпълнение(евентуално, въпреки че станаха модерни и се чака ред вече) и лекота на конструкцията. 👍

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 13:29 от Angel_Dust

# 593
Моите въпроси не са, за да уточним кои къщи са по-по-най Simple Smile.

Беше ми интересно да разбера как се държат различните къщи през различните сезони.
Според мен не  е релевантно да сравняваме с къщи строени преди 10 години. Предполагам, че повечето хора, които строят сега (независимо дали сглобяема или монолитна къща) се стремят към енергоефективно къща.
Ние също имахме дилема дали да строим монолитна или сглобяема. И аз стигнах до извода, че добрите сглобяеми къщи струват почти колкото монолитните. Хубаво е, че има разнообразие и всеки може да си избере каквото му харесва Simple Smile.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 13:25 от nellytan1

# 594
  • София
+1 за nellytan.
Другата причина, поради която някой, който е убеден и харесва сглобяемата дървена къща, но строи монолитно е, че при втората процесът може доста да се разтегне във времето, а къщата пак да се ползва.

# 595
Като се заговорихме за сеизмичната устойчивост се присетих, човека от надзора колко беше възмутен от многото арматура, която беше вложил конструктора по проект. По негово време не се слагало толкова арматура. Обсъдих въпроса с конструктора и той обясни човека, че си има стандарти за сеизмична устойчивост, които доста са завишени последните годин.
Та не е до вид конструктия, а е до проектиране.

В България малко строители могат да построят една къща от началото до края. Един от минусите на дървените поне за мен беше, че доста често фирмите, които правят сглобяеми къщи отказват да правят основите. Ако се съгласят то ги прави  друга фирма и пак отговорността се размива, кой какво направил или не направил.
Няма значение какъв тип конструктия е - важното е хората, които  изграждат къщата да го правят отговорно.

# 596
Аз скоро гледах полезно видео за СК. Много неща се научават от него и то от човек, който е построил мечтаният си дом /ск/ и е минал през всички процеси от- до. https://youtu.be/rZD7jCRv17U?si=JAAOHGZsuGSfZxQ9

# 597
Като се заговорихме за сеизмичната устойчивост се присетих, човека от надзора колко беше възмутен от многото арматура, която беше вложил конструктора по проект. По негово време не се слагало толкова арматура. Обсъдих въпроса с конструктора и той обясни човека, че си има стандарти за сеизмична устойчивост, които доста са завишени последните годин.
Та не е до вид конструктия, а е до проектиране.

В България малко строители могат да построят една къща от началото до края. Един от минусите на дървените поне за мен беше, че доста често фирмите, които правят сглобяеми къщи отказват да правят основите. Ако се съгласят то ги прави  друга фирма и пак отговорността се размива, кой какво направил или не направил.
Няма значение какъв тип конструктия е - важното е хората, които  изграждат къщата да го правят отговорно.
Само нека се има предвид, че основите при СК са детска играчка спрямо такива на монолитно сторителство. В повечето случаи се правят ивични основи, просто защото това което ще държат е много по-леко от тухлите, т.е. такива основи може всяка стр. фирма да ги направи и не е никаква философия, че чак пък нещо да притеснява възложителя. Гаранцията на дървения материал на конструкцията и стените е 50 г., поне съгласно нашият договор.
Фирмата, построила къщите ни използва австрийски импрегниран дървен материал за конструкцията - греди 15/15 см и за вътрешните стени 10/10 см.  Точно конструкцията е в основата на здравината на СК и естествено е, че е изключетелно важно да се проектира и изчисли правилно къде и какъв да бъде видът на гредите, за да има товароносимост,  устойчивост и да отговаря на всички изисквания на българската нормативна уредба в сектор строителство, включително норми за сеизмичност и противопожарна безопасност. Ако тези норми не са спазени, просто проектите не получават одобрение от експертният съвет на общината или от фирма за строителен наздор, която изготвя доклад за оценка на съответствието на инвестиционните проекти, респективно главният архитект на дадената община не издава разрешение за строеж. Няма никаква разлика в изисванията по ЗУТ към проектите на СК спрямо стандартното строителство.

Sands, самостоятелно по стопански начин може човек сам да си изгради СК, но само в случай че преди това има разрешение за строеж и къщата е до 100 кв.м., като разбира се сам си поиме рискът за крайният резултат. Къщи с над тази квадратура задължително се изграждат от строителна фирма, регистририана в Камарата на строителите и то за препоръчване да е специализирана в строителството на СК, т.к. тези къщи имат специфика, нямаща нищо  общо с монолитното строителство. Така че няма лошо от любопитство и за обща култура да се гледат клипчета, но ако човек ще влага сериозни средства(а те са сериозни) и има намерение да си построи истинска къща, а не тип бунгало е добре да се обърне към специалистите.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 15:49 от Fatalina

# 598
Сигурно не съм се изразила правилно, но човекът от клипчето строи с фирма, която изгражда подобни къщи, не сам. “Построил” в смисъл трудностите, съмненията, ипотеките и заемите с които се сблъсква. Това, което научих е че например банката дава по голяма ипотека, ако къщата е с метална конструкция. В неговия случай 85% от стойността “до ключ”. Финансирането за дървена конструкция е по малко, около 50-60%.

# 599
Нашата къща също е с ивични основи. Може би има повече арматура от сглобяемите. Но като цяло не мисля, че основите са били много по-различни като изпълнение от сглобяемите.

Общи условия

Активация на акаунт