Сглобяеми къщи 5

• 88 444
  • 768
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Чува се, но по-скоро е през вратите. Не са някакъв висок клас.

# 631
Ние използваме минерална вата - стъклена и каменна, плочи дървесни влакна и по-рядко стиропор. Възможно е да се използват и по-нетрадиционни материали като слама, коноп, целулоза и тн.

# 632
Здравейте, имаме триетажна масивна къща в Троянския балкан, която е до ключ, но стои така от години. Искаме да я продадем и да построим на друго наше място сглобяема къща.
Мястото ми харесва повече и искам там да строя, но нямам физическата възможност да строя монолит.
Парцелът има ток и вода, близо е до река.
Четох темата, но не открих отзиви за фирма Политоника.
Някой строил ли е с тях?

# 633
Здравейте, четох, изчетох, препрочетох и се изгубих.
Искаме да си направим сглобяема къща за летен сезон.
1. Има е место на село( без скица за строеж)
2. В Имота има ток, вода и канализация
3.Искаме бетонов постамент
4. Спряли сме се на контейнери или ние да го сглобим.
Въпросите ми са:
1. Какви документи са необходими и от къде да започнем?
2. За постамент какви документи от общината са необходими?
3. За Контейнер трябва ли план?
4. Каква цена горе долу са тези услуги или във всяка община е различно ( за община Панагюрище се отнася)
П.с. Има ли такова нещо,че до 60 кв.м. не се изисква разрешение и план( това ми го каза съсед, но не е сигурна информация)
Благодаря на отзовалите се.

# 634
  • София
Всичко, което в с бетонни основи, се води къща, а не временна или преместваема постройка и трябва да мине цялата скъпа процедура по узаконяване.
Ако наистина идеята ви е само за лятото, може да сложите малка сглобяема постройка, но на бетонни стъпки или се га конструкция. Вади се разрешително за преместваем обект, което обаче има срок на валидност.
Не препоръчвам контейнер, по-скоро сглобяема със стени от бетопан, изолация и гипсокартон.

# 635
Migles,
След като контейнирът или там каквото искати да сглобите и поставите ще бъде трайно закрепено върху бетонов фундамент и ще го свързвате с ток, вода и канал, то това се счита за строеж и минавате по цялата процедура по ЗУТ до издаване на разрешение за строеж. Ако няма да се закрепва постоянно върху бетона, т.е. обектът би могъл, но не е сигрно, че в общината ще ви го признаят да го процедирате като преместваем обект. В тази хипотеза това е временен обект и съгласно наредбата на съответната община за премествами обекти ще получите разрешение за поставяне, което е валидно за 2 - 3 години.  Съответно за временно свързване на обекта с вода, канал и ток се издава разрешение за строеж по чл. 147 от ЗУТ. Имайте предвид, че за такива обекти използваната ел. енергия я таксуват по цени за промишлен ток, а не за битов. Така че ако целта е да избегнете вадене на виза за проектиране, проекти и разрешение за строеж, то може да се каже, че за 1 фургон/контейнер, в който лятото ще завирате от жега, а зимата ще мръзнете от студ, упражнението не си засужава. За подробности и получавана на коректна и истинска информация за конкретният ви имот, населено място, зони, изисквания на нормативната уредба е препоръчително да отидете в техническата служба на общината, в която е ситуиран парцелът ви. Цената пък без проект, количествени сметки и конкретика на имота ви няма кой да ви каже какво би могла да бъде.
Може да се обърнете към някоя фирма за сглобаеми къщи и с тях да си уредите проекта и строежът.
За нещо по-бюджетно може да разгледате тези и да се уточните с фирмата относно необходимата документация.
https://mig-03.com/?gad_source=1&gbraid=0AAAAApgOWWJYrnxdUUTdB0d … YyQ4aAruxEALw_wcB

# 636
Migles,
След като контейнирът или там каквото искати да сглобите и поставите ще бъде трайно закрепено върху бетонов фундамент и ще го свързвате с ток, вода и канал, то това се счита за строеж и минавате по цялата процедура по ЗУТ до издаване на разрешение за строеж. Ако няма да се закрепва постоянно върху бетона, т.е. обектът би могъл, но не е сигрно, че в общината ще ви го признаят да го процедирате като преместваем обект. В тази хипотеза това е временен обект и съгласно наредбата на съответната община за премествами обекти ще получите разрешение за поставяне, което е валидно за 2 - 3 години.  Съответно за временно свързване на обекта с вода, канал и ток се издава разрешение за строеж по чл. 147 от ЗУТ. Имайте предвид, че за такива обекти използваната ел. енергия я таксуват по цени за промишлен ток, а не за битов. Така че ако целта е да избегнете вадене на виза за проектиране, проекти и разрешение за строеж, то може да се каже, че за 1 фургон/контейнер, в който лятото ще завирате от жега, а зимата ще мръзнете от студ, упражнението не си засужава. За подробности и получавана на коректна и истинска информация за конкретният ви имот, населено място, зони, изисквания на нормативната уредба е препоръчително да отидете в техническата служба на общината, в която е ситуиран парцелът ви. Цената пък без проект, количествени сметки и конкретика на имота ви няма кой да ви каже какво би могла да бъде.
Може да се обърнете към някоя фирма за сглобаеми къщи и с тях да си уредите проекта и строежът.
За нещо по-бюджетно може да разгледате тези и да се уточните с фирмата относно необходимата документация.
https://mig-03.com/?gad_source=1&gbraid=0AAAAApgOWWJYrnxdUUTdB0d … YyQ4aAruxEALw_wcB
Много благодаря. Сега вече ми е доста по - ясно. Иначе един чул, друг казал и т.н. Много благодаря.

# 637
Migles,

Писал съм преди и пак ще повторя - това за промишления ток не е вярно, за срок 2-3 години също не е вярно, защото зависи от конкретната община ( при мен е безсрочно разрешение за поставяне с нормален битов ток и вода и пречиствателна станция). Проект от конструктор и разрешение за поставяне на преместваем обект. Фундамента няма нищо общо с преместваемостта на обекта - може да е бетонна плоча, пилоти, стъпки, земни винтове - важно е как е закрепен обекта за основата. Не пишете  по калъп без да имате личен опит - дори и той не гарантира, че ще е 100% валиден за вашата ситуация - защото всичко зависи от конкретната община.

# 638

Писал съм преди и пак ще повторя - това за промишления ток не е вярно, за срок 2-3 години също не е вярно, защото зависи от конкретната община ( при мен е безсрочно разрешение за поставяне с нормален битов ток и вода и пречиствателна станция). Проект от конструктор и разрешение за поставяне на преместваем обект. Фундамента няма нищо общо с преместваемостта на обекта - може да е бетонна плоча, пилоти, стъпки, земни винтове - важно е как е закрепен обекта за основата. Не пишете  по калъп без да имате личен опит - дори и той не гарантира, че ще е 100% валиден за вашата ситуация - защото всичко зависи от конкретната община.
[/quote]
Ами аз точно това съм напасала, че следва да се отиде в дадената община и да се получи конкретна и вярна информация. Видно от вашият пост отново става ясно, че вашят случай вероятно е изключение от общото правило и е в нарушение на нормативната уредба(чл. 56 и чл. 57 от ЗУТ), която вашата община е решила, че няма проблем за нея да направи. Също без дори да искате подкрепяте това, което съм посочила за бетонът, а именно ако обектът е стабилно закрепен, т.е. да не може да се премести, то този обект не се счита за преместваем, а за строеж. Да, нямам личен опит с такива обекти, не ми се налага да имам и дори не желая да имам! Наш близък приятел обаче закупи парцел в село Пролеша с тази "велика" идея да поставя контейнер и вече яко се овъртоли в изискванията на община Божурище. Отказа се от тази "блестяща" идея и започна за процедира изграждането на сглобяема къща съгласно изизскванията на ЗУТ.

# 639
Fatalina е права за изискванията за поставяне на преместваеми обекти. Аз лично не бих разчитал на невежеството на някой чиновник относно изискванията на ЗУТ за въпросните обекти. Тук във Варна например, тече голяма акция за разчистване на множество неотговарящи на критериите строежи, които през годините по един или друг начин са се сдобивали неправомерно с разрешения за поставяне, като преместваеми обекти.

# 640
Тъй де - при мен всичко е законно с необходимите документи и проекти. Къде видяхте нарушение? Пак казвам, че това с промишления ток не е вярно - иска се валидно разрешение за поставяне на преместаемия обект и се сключва нормален договор за битов ток - има си го в бланката на Енерго Про. За водата даже не се иска да има някакъв обект - важното е да има възможност за включване - аз си прекарах вода преди изобщо да има нещо поставено на парцела - също като битов абонат. От селото ми дадоха и контейнер за смет, защото си плащам такса смет въпреки, че нямах нищо на парцела. Отидох при главния архитект, той ми каза какво трябва, наех лицензиран конструктор и това е - 3 месеца и около 500лв - това 2022 година.

# 641
Някой има ли отзиви за SkyLine Construct? Доста подробно е описано какво включват и какво не включват офертите.

# 642
Здравейте, дали сте имали следната ситуация или ако може да ме посъветвате, как е правилно да се постъпи: имаме наследствен парцел в едно малко село до Радомир, на който никога не е имало постойка и съответно около него парцелите от север/юг/запад също нямат, просто са едни буренясали парцели. Има само къщи от източната страна на парцела и по скицата от общината има улица между нашия и източните къщи, а в действителност няма такава. Дали е редно да се говори с кмета на селото(или на общината) и той да предприеме разчистване на мястото, където би трябвало да е улицата между къщите, или ние трябва да си извикаме фирма, която да разчисти т.нар. улица? Иначе в момента ние нямаме достъп до парцела отникъде…тепърва започваме процедурите за документи и тн за виза и разрешение за строеж на СК, но липсата на достъп ме притеснява как да се разреши правилно.
Много благодаря.

# 643
Това си е общинска работа . Вероятно скицата ви е стара и едно време е минавала улица . Говорете с кмета .

# 644
Здравейте, дали сте имали следната ситуация или ако може да ме посъветвате, как е правилно да се постъпи: имаме наследствен парцел в едно малко село до Радомир, на който никога не е имало постойка и съответно около него парцелите от север/юг/запад също нямат, просто са едни буренясали парцели. Има само къщи от източната страна на парцела и по скицата от общината има улица между нашия и източните къщи, а в действителност няма такава. Дали е редно да се говори с кмета на селото(или на общината) и той да предприеме разчистване на мястото, където би трябвало да е улицата между къщите, или ние трябва да си извикаме фирма, която да разчисти т.нар. улица? Иначе в момента ние нямаме достъп до парцела отникъде…тепърва започваме процедурите за документи и тн за виза и разрешение за строеж на СК, но липсата на достъп ме притеснява как да се разреши правилно.
Много благодаря.

Подобен случай имахме и сами си чистихме. Улицата съществува само на хартия, но никога не направена такава, и съответно “избутва” границите на съседните парцели и имаше много недоволни когато купувахме парцела.
От общината в Радомир тогава казаха че никой няма да се занимава с нас. Нищо не струва да попитате и в кметството на селото и в община Радомир, но просто се подгответе за негативен отговор. Когато получите отговор споделете каква е развръзката или ми пишете на лични

Общи условия

Активация на акаунт