Да се ОПЛАЧЕМ и да поспортуваме ... през септември

• 105 933
  • 3 079
  •   1
Отговори
# 2 520
Ули, много креативна рецепта 🤣🤣🤣

# 2 521
  • тук и там
Добре че при нас няма такива асансьори..Joy
Малкото не може да пише още добре,  на английски пък съвсем и за това си търси клипчета и игри с гласовата търсачка. Голяма скица е..Grinning

# 2 522
Тийна имал и есе...за утре естествено. Темата е за българското Възраждане. И мен ме няма в разтягането, та не мога да помагам.
Мисти, не е ли конкретизирана темата? Така формулирано, "Българско Възраждане", е малоумно. Все едно да задам есе на тема "Ренесанс".

ВНЛ, честит рожден ден! Винаги да имаш вяра, надежда и любов!

# 2 523
  • Пловдив
Тийна имал и есе...за утре естествено. Темата е за българското Възраждане. И мен ме няма в разтягането, та не мога да помагам.
Мисти, не е ли конкретизирана темата? Така формулирано, "Българско Възраждане", е малоумно. Все едно да задам есе на тема "Ренесанс".

ами била Моето виждане за българското Възраждане.
Ся се тюхка, та да ме разправям...а времето лети...

# 2 524
Надето от здраве да не се отърве, да намира повече време за почивка и да ни навестява! Честит рожден ден!

# 2 525
ЧРД ВНЛ, ндп (най-добри пожелания)! Smiley

ми била Моето виждане за българското Възраждане.
Е разкошна тема. Нали не е по история? Satisfied
Скрит текст:
Ако сте ходили в стария Пловдив почни от там, какви са хубави къщите, как от там е тръгнал интереса към Възраждането на настоящото поколене, вкратце какво представлява възраждането, какви дълготрайни следи оставя и т.н. и есето готово докато направиш обяда.

# 2 526
  • Пловдив
Моята представа е било, ама то се тая... Simple Smile
Мерси.
"Хванал" се е за Паисий...
Не, по литература е.

Последна редакция: нд, 25 сеп 2022, 13:40 от mystic woman

# 2 527
ами била Моето виждане за българското Възраждане.
Ся се тюхка, та да ме разправям...а времето лети...
Ето му малко опорни точки:
Скрит текст:
1. Българското възраждане - епоха на преход от Средновековието към Новото време.
2. Докато в Западна Европа този преход се извършва през ПОСЛЕДОВАТЕЛНИТЕ епохи  на Ренесанса и Просвещението, на Балканите и, в частност в българските земи, поради тяхната изостаналост, елементите на Ренесанса и Просвещението се случват едновременно.
3. Основни характерни черти на Възраждането: поява на модерни икономически форми и на свързани с тях класи; поява на национално самосъзнание и национална идеология, обслужваща интересите на тези класи;
4. Възраждането накратко може да се определи като период на формиране на българската нация
5. Формирането на българската нация и национално самосъзнание преминава през следните етапи:
А) Борба за светска национална просвета - това е периодът, в който просветата става нужна не само за държавните и църковни дела, а за всеки, който иска да просперира; през този период се оформя и идеята за образование, книгопечатане и преса на роден език, което довежда не само до възникване на масова грамотност, но и до възможността националните идеи да се разпространят масово;
Б) Борба за българска национална църква - това произтича от спецификата на православния свят, където всяка независима държава има собствена независима църква; тази борба е не само борба срещу проповядването в българските църкви на гръцки език и срещу гръцките духовници, които лансират гръцките национални интереси под формата на Мегали идея, но е и борба за българска национална църква, която да служи на българската национална държава. Неслучайно границите на Българската екзархия, определени след референдуми, се считат и за граници на българската нация. Идеята е - една нация, една църква, една държава.
В) Борба за независима българска национална държава
6. Важна разлика между българската национална идея и национализма в Западна Европа е, че докато в Западна Европа националната идея е идея за обединение на гражданите в една просперираща държава, в България и на Балканите националната идея е преди всичко идея за откъсването от империите-поробители (Австро-Унгария и Османската). Поради изостаналостта на региона и липсата на стабилна просперираща буржоазна класа, национализмът на Балканите е исторически романтичен - националните претенции се обосновават НЕ с идеята за държава на всички граждани, а с идеята за възстановяване на територии от "славното историческо минало". Това създава изключително сериозен конфликтогенен потенциал на Балканите, при което балканските народи са заети много повече да оспорват претенциите на своите съседи към земи от тяхното "славно историческо минало" отколкото с борбата срещу османската власт"

Ако нещо не е ясно на младежа или му трябва друга насока за писане, да свирка.

# 2 528
Уиш, ти си цяла енциклопедия Heart

# 2 529
Благодаря на всички от сърце 😍!
Ха ха Добри към 30 съм се запътила след някоя и друга година! 🤣 Да сме живи и здрави!

П. П Ама.... таковата не бързам де... 😊

# 2 530
Енциклопедия за плюскане съм аз, Кло. Simple Smile За другото съм прост доктор по история. Едно време Говендър Мой, като беше малко говендърче и говореше като китаец, викаше "Мам доктор на дупките". Превод: "Мама е доктор на науките". Та, баш един доктор на дупките съм аз.

# 2 531
  • Пловдив
Уиш, благодаря! Искрено завиждам на човеци като теб Heart

Исках поне детето да прави "тия неща" с лекота, ама не...ще е по трудния начин.

# 2 532
ВНЛ, ЧРД! Simple Smile Честита да си, здрава и щастлива! Flowers Hibiscus

ДобрЕ, Кайсийка Joy Живи да сте, разсмяхте ме.

Сядам за петминутка с кафе. Вместо почивка, ще отхвърля един документ на компа.

Оплаквам се от международното положение. И как успява да се набърка в живота на обикновените хора.

# 2 533
  • София
ЧРД ВНЛ Simple Smile Flowers Tulip

На 13 и на Скай девойките са като от някоя модна агенция, много нежни и красиви!

Уиш, ще знам да те използвам, освен за алиби и за исторически теми Grinning

# 2 534
A, Мисти, ако майка ми не беше учителка по математика, и основно образование нямаше да имам. Тя ми решаваше задачите, а аз ги учех наизуст като стихотворения. Голям гьон съм в тази област. Не знам как изкласих.

Общи условия

Активация на акаунт