Частни училища - информативно-дискусионна тема - 55

• 43 715
  • 755
  •   1
Отговори
# 360
  • в страната на чудесата
Нукк не е частно училище, а държавно към Мин на културата.
Аз лично по стечение на обстоятелствата го записах в предучилищен клас в училището, което го взе - Петър Берон. Някъде в средата на годината, след като колежка ми обясни колко е добро. Наистина беше, но се оказа заради учителката. Нямаше изпит, както и в прогресивно и в ТЕ. В последното го преместих също в средата на годината. Сс и Питагор не съм ги проверявала изобщо. Даже в ТЕ имаше половин клас деца от Питагор, които обясняваха колко е напрегнато. До 4 клас ми е била важна сигурността на средата, да няма зор с ученето (т.е. Понеже са цял ден да няма домашни) и все пак да покрива приемлив за мен минимум знания. Впрочем ТЕ чудесно изпълни тези условия, само някои битовизми са проблем.

# 361
Да, ясно е , че имат контролни тестове , но въпросът е, че не се борят с всички останали деца за първи клас на общ принцип. Като цяло големият прием е за ПУК, а после вече има леки размествания Simple Smile поне така го раЗбирам.
Аз не бих имала нищо против да преместя детето , ако не се справя и не  е ‘неговото’. Даже и без разговор ще го направя.То не всички са с гениален уклон и перфектна дициплина, не всички ще станат и топ програмисти. Но поне да се опита..
Вие как избрахте училището, след като решихте , че ще е частно? Явно големият наплив е за СС и Питагор, НУКК, но ако изключим тези, как процедирахте? По локация, мнения на приятели или правихте проучване за всяко отделно ?
Н

Аз избирах първо по локация, да е на не повече от 25-30 мин в посока с кола ( макс). След това търсих информация за всяко едно, избрах си 4-5, които най-много ми допаднаха като представяне и си уговорих среща.  Всеки си има различни представи за това какво трябва да им е училището, затова най-добре сама да си отидеш, да си зададеш ннай-важните въпроси и да прецениш дали това което чуеш ще ти хареса или не.

# 362
И после да свери дали това, което чуе отговаря на истината. И дали обещанията се изпълняват. Wink

Разбира се, потвърдено е и от родители. А след първи клас -1 дете.

Вярвам, но това е изключение. Например когато дъщеря ми кандидатстваше след 1 клас, само в настоящия неин клас имаше отпаднали две деца след 1 клас. А имаше и в другите 3 класа. Т.е. далеч не е било само едно дете в целия випуск. Да не говорим след ПУК какво е било.

Последна редакция: сб, 01 окт 2022, 20:54 от Fancy

# 363
  • в страната на чудесата
Опитът ми досега показа, че само Пчмг изпълни казаното.
Другите щедро опаковани приказки бяха като маркетинг план на тъпа компания.
Ох сега се сещам в светлина даже обещаваха финансово образование за деца по киосаки...

# 364
По темата с продължаването след ПУК в Питагор - има входящо ниво (което вече мина), след това в началото на втори срок е "директорското контролно", т.е някакво междинно ниво. Когато някое дете се е представило под 75% на него, то следва разговор с родителите  и план за подкрепа на детето с индивидуални консултации. Този разговор се базира и на преценката на учителите на детето, които има преки наблюдения върху трудностите му.  В края на годината има т.нар изходящи нива (май като навсякъде, само не мога да сравня трудността) и ако и тогава някой не е покрил поне 75%, отпада... Деликатно казаха - има сериозен личен разговор, но беше достатъчно ясно за всички.

Значи все пак не съм разбрала грешно. Влезеш ли един път това е до 4ти клас - няма изпит всяка година. Но. Ако не може да се справи детето с  материала и темпото, ще бъдеш помолен да не им разваляш успехите  и да си преместиш детето, което хубаво или лошо - вече си е до дете.

# 365
Ама никой не е казвал, че има изпит всяка година. Ти каза, че няма след ПУК, което и оспорихме.
В Питагор има подбор/изпит/контролно/състезание(наречи го както искаш) след ПУК, 4 клас и накрая след 7 клас.

# 366
Спориш, но разликата между изпит и изходно ниво е от земята до небето.

# 367

Когато стигнеш до този етап да ги разбираш от собствен опит тези неща, ще разбереш, че е без значение как ще го наречеш. Важното е, че на базата на резултатите от тях детето ти ще продължи или няма да продължи в следващ клас.

А сега само четеш чужди постове и философстваш.

# 368
Когато моето дете беше ПУК, няколко пъти на родителската среща ни беше обяснено, че има изпит за 1 клас и е възможно не всички деца да преминат.
Децата наистина бяха правили теста, които бяха правили и бъдещите външни първокласници.
Редактирам се Simple Smile това не е така нареченото директорско.
Това беше във времето когато децата бяха 16. А желаещите в пъти повече.
Сега брийката е много различна. Та лично аз не вярвам, че сега изискванията са толкива строги.

# 369

Вярвам, но това е изключение. Например когато дъщеря ми кандидатстваше след 1 клас, само в настоящия неин клас имаше отпаднали две деца след 1 клас. А имаше и в другите 3 класа. Т.е. далеч не е било само едно дете в целия випуск. Да не говорим след ПУК какво е било.

Много вероятно ковид и дистанционното обучение на най-малките през последните години да са някакво обяснение.

# 370
Когато моето дете беше ПУК, няколко пъти на родителската среща ни беше обяснено, че има изпит за 1 клас и е възможно не всички деца да преминат.
Децата наистина бяха правили теста, които бяха правили и бъдещите външни първокласници.
Редактирам се Simple Smile това не е така нареченото директорско.
Това беше във времето когато децата бяха 16. А желаещите в пъти повече.
Сега брийката е много различна. Та лично аз не вярвам, че сега изискванията са толкива строги.
Именно, същото казвам и аз. Все пак за ПУК съм бил на отворените врати, проучвал съм и знам. Изпит след ПУК си имаше и не всички деца го минаваха. Именно изпит, а не директорско контролно и мястото за 1 клас не беше гарантирано за никое дете от ПУК.

# 371
  • София
Всъщност няма никаква разлика. Да ти зависи продължаването от един единствен изпит /дали ще изкараш над 75% на него/, независимо как е наречен, за мен е безумно.

# 372

Много вероятно ковид и дистанционното обучение на най-малките през последните години да са някакво обяснение.

Възможно е. А може и политиката на училището да се променя, в което се надявам. Отпадане в малките класове за мен е неприемливо. Нагоре имам наблюдение и касае деца преди всичко с проблеми в дисциплината, но и с нисък успех. И им се дава достатъчно шанс.

Последна редакция: нд, 02 окт 2022, 10:02 от Fancy

# 373
Убедена съм че и другите частни академични училища процедират така. Не знам защо точно при Питагор решихте, че това е изненада.

# 374
Убедена съм че и другите частни академични училища процедират така. Не знам защо точно при Питагор решихте, че това е изненада.

Не искам да изглежда като заяждане с теб, защото не е. Просто заради истината трябва да кажа, че отново грешиш. Не ми е известно друго ЧУ, академично или не, в което да има два изпита, след като вече си приет в ПУК. Два изпита - за 1 клас и за 5 клас.
В другите ЧУ, дори смело бих казал и - във ВСИЧКИ други ЧУ, като си приет веднъж, си караш до края на 7 клас БЕЗ ИЗПИТ.
Да, има единични случаи на неподновяване на договори, но те не са в резултат на изпит. Може да са заради неприемливо поведение, може да са и заради несправяне, но не в резултат на изпит. Например в СС имаше условие в прогимназията, че при две четворки за годината по два от трите основни предмета - БЕЛ, МАТ и АЕ, договорът не се подновява, но това не е изпит и тенденцията се вижда достатъчно рано, за да може да се вземат мерки и да се работи с детето. И не е изпит, а просто текущи оценки. И в други училища има отделни случаи на несправяне. Но явяване на изпит за всички деца след ПУК и след 4 клас, т.е. дефакто ново кандидатстване за училището, имаше единствено и само в Питагор.
Не знам дали все още е така, но определено така беше, докато бяха на Руски паметник.

Последна редакция: нд, 02 окт 2022, 19:41 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт