Частни училища - информативно-дискусионна тема - 55

• 43 715
  • 755
  •   1
Отговори
# 375
Това сигурно е голям стрес за семействата. Значи в 1 и 4 кл. трябва да се подсигури 'план Б' училище, защото ако детето не се справи увисваш без училище в края на учебната година. Или изпитът е по-рано?

# 376
Да, голям стрес е. Много хора точно затова не избраха Питагор.
Пак казвам, в момента не знам как е, не твърдя, че още е така. Който сега кандидатства, нека си провери.

# 377
Това сигурно е голям стрес за семействата. Значи в 1 и 4 кл. трябва да се подсигури 'план Б' училище, защото ако детето не се справи увисваш без училище в края на учебната година. Или изпитът е по-рано?
Писала съм по темата ама пак ще напиша Simple Smile
Ако знаех колко нерви ще ни коства кандидатстването след 4 клас, не съм сигурна че щяхме да изберем Питагор. Проблема беше, че тогава ако детето не влезе в ПЧМГ остава без място. Сега е различно, почти със сигурност децата ще влязат в Питагор.
По наше време детето ходи на пробен ден в ОТ. На мен лично много ми хареса и училище и отношение. За да имаме вариант "В", достатъчно рано.

# 378
Не мисля, че е стрес. Децата си се справят, така или иначе. Няма такива големи разлики в нивото, които биха възпрепятствали продължаване в същото училище. Евентуалните пропуски се виждат много по-рано. В допълнителната математика децата се подготвят за прием в ПЧМГ. Отделно са свикнали с многото състезания и формата на изпита, така че няма драма и несигурност.

# 379
Шармант, едва ли е така, след като след всеки изпит имаше деца от Питагор, които не успяваха да продължат...обясни на техните родители как не е стрес и как децата се справят.
В случая не влагам никакъв личен елемент, не сме го преживявали това 😅
Адмирации за Хоуп, която винаги е хвалила Питагор и детето й успешно е изкласило и двата последващи изпита там, след приемния в ПУК, че честно си каза за какво става въпрос и какъв стрес им е било.

# 380
О, има толкова сериозен стрес, че дори и в момента, когато училището е основно, част от децата от Питагор ходят на частни уроци, за да се справят успешно на изпита след 4 клас за ПЧМГ.  За да бъдем обективни, много деца от СС също ходят на уроци по математика и в начална училищна възраст, и в 7 клас.

# 381
Ако дете 4 клас в Питагор иска да продължи 5 клас в Питагор пак ли държи изпит или вече не?
Или май изпита за пчмг се умножава с някакъв коефициент, за да важи за Питагор?
Колко 4 класа има в Питагор?
Не съм проучвала.

# 382
Аз лично го отчитам за плюс. Така се поддържа едно постоянно високо ниво и здравословна конкурентна среда. Категорично ни заявиха, че децата се подготвят за прием в ПЧМГ по ИУЧ и ФУЧ Математика, така че няма да им се “падне”материал, който не са учили, упражнили и затвърдили. Наистина не ме притеснява, а ако детето не се справи, значи отново е за добро. Решават се голям обем задачи, натоварването е наистина голямо и не е за всеки. Има достатъчно математически паралелки след 4-ти клас за деца с над средното ниво по математика. Това важи и за школата по състезателна математика- децата, които не се справят, биват насочени към други интереси.
Не е по-различен и подходът в СМГ. Стратегията на училищата е такава. Решили са да си подберат деца с наистина силно изявен интерес към математика и да работят само с тях, постигайки голяма успеваемост. Затова и ПЧМГ е във водещите класации.

Последна редакция: нд, 02 окт 2022, 20:36 от Charmante

# 383
Аз лично го отчитам за плюс. Така се поддържа едно постоянно високо ниво и здравословна конкурентна среда. Категорично ни заявиха, че децата се подготвят за прием в ПЧМГ по ИУЧ и ФУЧ Математика, така че няма да им се “падне”материал, който не са учили, упражнили и затвърдили. Наистина не ме притеснява, а ако детето не се справи, значи отново е за добро. Решават се голям обем задачи, натоварването е наистина голямо и не е за всеки. Има достатъчно математически паралелки след 4-ти клас за деца с над средното ниво по математика. Това важи и за школата по състезателна математика- децата, които не се справят, биват насочени към други интереси.
Не е по-различен и подходът в СМГ. Стратегията на училищата е такава. Решили са да си подберат деца с наистина силно изявен интерес към математика и да работят само с тях, постигайки голяма успеваемост. Затова и ПЧМГ е във водещите класации.
Плюс? За 10 годишни деца? И къде отива детето ако случайно отпадне?
Имаше деца които бяха решили, че ще бойкотират изпита и ще дадат бели листа. Искам да видя как  ще мислите по същият начин ако детето ви предаде бял лист и през юли се налага да намерите качествено училище.
Изнендвам се, че тук никой не отчита децата като фактор. Матерал, среда, знания....ами децата с техните чувства къде са в цялата схема? Ами ако детето ви не издържи психически? Получи тикове и плаче на всеки изпит?

# 384
Съгласете се, че Питагор е строго профилирано училище и ако децата се забавляват с математиката в ПУК и 1 клас и си мислят, че я “харесват”, в 4-ти клас вече може да се окаже с една част, че не е така и имат други интереси на дневен ред. Да, ама в ПЧМГ напънът върху тях се увеличава с всичките 1938329 часа по математика. Тогава не е подходящо същото дете да продължи с деца, които се справят с лекота и най-вече с желание, с 382929 задачи, които решават. Именно затова е и този подбор. Да продължат деца, които наистина ще се справят и ще бъдат на относително еднакво ниво.

# 385
  • София
Този вътрешен изпит в четвърти клас за оставане в училището анонимен ли е? Каква е тежестта на изпита при преценката за оставане или освобождаване - каквото и да си правил цяла година е важно как си се справил на изпита или се взема предвид цялостният успех и работата на детето през всички години или поне през последната?
Според мен това е излишно напрежение за децата и родителите. За четири години учителите са опознали достатъчно способностите и знанията на детето, включително поведенчески и психически как се развива. Ако нещо не е както се очаква откъм текуща успеваемост не е нужно да има изпит, за да го отчетат и тогава да решават дали детето продължава или не.

Последна редакция: нд, 02 окт 2022, 20:56 от Andariel

# 386
  • София
Аз лично го отчитам за плюс. Така се поддържа едно постоянно високо ниво и здравословна конкурентна среда.
Е, кое му е здраволсловното? Flushed Един единствен изпит да ти реши дали ще останеш в училището, с което си свикнал и при приятелите си, или ще трябва да сменяш изцяло среда на 10 години, да не говорим какво училище реално можеш да намериш лятото. Това е страхотен стрес, а не съм чувала стресът да е здравословен. Има и други във водещите класации, които не процедират по този начин.

# 387
Бих предпочела стреса от преместването от стреса с двойно увеличения обем от задачи, с които се предполага, че мога да се справя, а аз не успявам.

# 388
Аз лично го отчитам за плюс. Така се поддържа едно постоянно високо ниво и здравословна конкурентна среда.
Е, кое му е здраволсловното? Flushed Един единствен изпит да ти реши дали ще останеш в училището, с което си свикнал и при приятелите си, или ще трябва да сменяш изцяло среда на 10 години, да не говорим какво училище реално можеш да намериш лятото. Това е страхотен стрес, а не съм чувала стресът да е здравословен. Има и други във водещите класации, които не процедират по този начин.
Изпита не е един а са 4 броя за децата от Питагор. Но че не е здравословно, а още по-малко е плюс, когато нямаш друг вариант.
За децата от други училища е по-леко. Те си имат място, това училище изобщо не го позбават и даже и да не влязат остават със свойте приятели. За децата от Питагор стреса със сигурност е доста по-голям. Децата не познават други училища, нямат място, натиска и от учители и от родители хич не е малък. Видях деца добили тикове от стрес и чух за дете плакало първите 40 минути на изпита. Дали е положително за 10 годишни деца?
Бих предпочела стреса от преместването от стреса с двойно увеличения обем от задачи, с които се предполага, че мога да се справя, а аз не успявам.
За какъв двоен обем говорим?
Детето ми в ПЧМГ решава като обем 1/2 от задачите които е решавало през седмицата в Питагор.

# 389
  • София
Charmante, колко е голямо детето ти?

Общи условия

Активация на акаунт