Кралски работи и клюки - септември 2022

• 235 919
  • 3 357
  •   1
Отговори
# 2 715
Наистина едно от малкото смислени фото сравнения, които се правят. Мен тази снимка ме размисли и натъжи. Да, имат яки корени и всичко им е уредено до живот, но нямат криле тези двамата. Какво, ако по-експресивната и дивата е Шарлът, а Джорджи иска уединение? Какво, ако искат да станат пилоти, лекари, спортисти, цветари, предпиемачи? Ама не за година-две преди да ги вкарат в калъпа, а истинска кариера? Какво, ако на единият иска до сменя партньори и да купонясва? Какво? Но не, Джорджи ще е в центъра на прожекторите, а Шарлът ще е подкрепящата го, но не и центъра, до живот.
Кейт си е избрала съвсем умишлено тази съдба, както и Камила. Но децата...
Хари затова си тръгна.
Да не говорим, че тази семейна конструкция се повтаря от десетки години, още при Елизабет и Маргарет се вижда. По-малката сестра е доста потъпкана, даже и е отказано да се омъжи по любов. Нещата се променят, но много бавно, не в рамките на един човешки живот. И не всеки може да чака системата да се разкрепости, някои избират да вземат щастието сега, веднага.
Дано видим какво ще стане с Джордж и Шарлот, едни 20 години ни делят.

# 2 716
Не знам как е било зад стените на двореца, но за зрителите двамата братя получиха подобни сватби, живееха на едно и също място, ходеха навсякъде заедно, че и дълги години след като Уилям беше женен. Не виждам пренебрегнат Хари. Да не говорим за подклажданите от медиите твърдения кой е "любимият внук" и кой е страдал, вървейки след ковчега.
Големите разлики идват сега, когато и двамата са синове на краля, обаче единият става престолонаследник и принц на Уеалс, а другият си остава там, където е бил досега.
Голямо им е потъпкването, но продължават да работят с имената си дори и през океана. Не виждам Хари да е станал доктор, инженер или професор по културология, а пак работи с така омразното кралско име и потекло.
Хич не ги жаля - ни него, ни останалите по редицата.

Според мен бижутата на Катрин и Камила подчертаваха вече по-високия им статут спрямо останалите дами в английското кралско семейство и това няма как да не е обсъждано и договорено. Убедена съм, че не са решили какво ще носят сутринта преди погребението.
Виж, деколтето на лейди Луиз или дължината на роклята на Беатрис, едва ли са били особен обект на обсъждане.

# 2 717
  • Където морето целува небето...
А Хари и семейство щяха ли да имат нови титли и привилегии, ако бяха останали като работещи рояли? Какви щяха да са промените за тях и децата, моля някой ако е запознат да каже?

# 2 718
  • София
А определено е трябвало да ги обсъдят. Докато дължината на Беатрис не е чак толкова фрапираща, роклята на Луиз определно не беше подходяща - развлечена, висяща, безформена и без капка елегантност. На предходната церемония изглеждаше много по-спретната и добре облечена.

# 2 719
  • София
...Отделно мисля, че докторите са били наясно колко време (горе-долу) ѝ остава, и приготовленията са започнали доста преди 08.09.2022. Съвпаденията и случайните работи при КС са сведени до минимум.
Ако си спомняте онова синьо петно на дясната ръка, срещнах някъде неповърдена информация, че е от края на юни и от тогава докторите са били уведомили, че здравето на кралицата вече навлиза в много рисков период и едва ли не са я държали само лежаща или седяща и почти не са ѝ разрешавали да става. Пак така по непотвърдена информация изправянето ѝ за да се проведе аудиенцията на новия премиер, фактически вече е ускорило нещата и още същия ден (06.09.2022 г.) следобед здравето и се влошава рязко, а на следващия ден (07.09.2022 г.) дъщеря ѝ Анн идва при нея в Балморал (а аз си мислех, че тя е при нея още от както е там в този замък).

# 2 720
На мен ми се струва невероятно Елизабет да одобрява такива детайли като тоалетите на присъстващите дами  от семейството за погребението си. Вероятно са обсъждани някакви детайли със символичен характер - бижута, които показват статус, или имат сантиментална стойност, макар че за второто е по-вероятно самият опечален да пожелае да го сложи, но за дрехите категорично не го вярвам. Хората се променят възрастово, мерките им се различават през годините, актуалната линия на дрехите също, Ако постоянно планират кой какво ще облече на погребението и  и кралицата го одобрява, трябва само с това да се занимават от десетилетия, че да го и променят. Просто не е възможно.
Със сигурност има някакви изисквания - като за траур и толкова.

# 2 721
Говори се, че Чарлз е избрал Франция да бъде първата държава, която ще посети като крал. Възможно е и Германия да бъде включена.
Идеята е държавното посещение да  се осъществи възможно най-скоро през следващия месец.

Говори се, че Министерството на външните работи, което взема окончателното решение за кралските посещения, има желание да използва дипломатическата сила на монархията, за да възстанови отношенията с основните европейски съседи след Брекзит.

# 2 722
  • София
Е, то не пречи както са правили репетиции за този момент 2 пъти годишно, така и да се променя гардеробът според размер и години. Личното ми мнение е, че едва ли би оставила всичко на протокола и случайността.

дядо хаджия, да, чуха се какви ли не слухове, и аз лично не вярвах в тези писаници, че краят ѝ наближава, но явно тялото ѝ е давало сигнали и според мен срещата ѝ на 06.09 е оказала влияние, но ако не се беше появила, слуховете цяха да плъзнат още тогава.

....
Големите разлики идват сега, когато и двамата са синове на краля, обаче единият става престолонаследник и принц на Уеалс, а другият си остава там, където е бил досега.
....
Еми ето го моментът, който се наблюдава и в съвсем обикновени семейства, а не само в КС. Може да са рояли, но са с чувства. В крайна сметка не може да обвиняваме нито Уилям, че е роден пръв, нито Хари, че е на "заден" план поради поредността на ражданията на Даяна. Или свикваш с тези порядки или не. В случая той не свикна. Не виждам в какво точно го обвиняваме, че е такъв какъвто е? По тази логика трябва да обвиним и Даяна, че се опълчи на порядките. Възпитаваш, даваш пример и т.н., ама децата ти са отделни индивиди с характери. Не може да придвидиш кой накъде ще завие в този живот. За някои короната е всичко, за други- има и по-важни неща. Хора разни. Аз симпанизирам и на двамата, точно защото са различни, както и на половинките им.

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 12:39 от missence

# 2 723
В какъв смисъл  Хари не е свикнал да е втори, аз не си спомням нещо, което да показва, че е искал да е пръв. Години наред си беше на мястото и даже беше на най високото място по одобрение и сред кралското семейство  - само след кралицата. Хари напусна, защото семейството и пресата не прие жена му и я направи боксова круша за всякакви дребни и често въображаеми неща, които сега изглеждат смешни. Няма никакви данни да е искал да бъде  на мястото на Уилям.

# 2 724
# 2 725
  • София
В какъв смисъл  Хари не е свикнал да е втори, аз не си спомням нещо, което да показва, че е искал да е пръв. Години наред си беше на мястото и даже беше на най високото място по одобрение и сред кралското семейство  - само след кралицата. Хари напусна, защото семейството и пресата не прие жена му и я направи боксова круша за всякакви дребни и често въображаеми неща, които сега изглеждат смешни. Няма никакви данни да е искал да бъде  на мястото на Уилям.
Не, че е искал да е първи. Според мен той избра да създаде различно от очакваното семейство. Това е. Семейството му е някъде по средата- нито съвсем отговарящо на изискванията на двора, нито пък съвсем обикновено.
Уилям нямаше какво толкова да избира. Той е престолонаследник, взе си жена, която беше перфектно обучена, готова, съгласна и желаеща да е до краля един ден, доволна, че е част от КС и че е родила престолонаследник.
Нито единият, нито другият имат някаква вина.

# 2 726
  • Разпиляна във въображението
Гледаме с дъщеря ми Короната. Там Едуард VIII казва защо е абдикирал  - защото не са приели жена му /е художествена измислица, но същия Хари Simple Smile /

Лесно е да си втори. Обгрижван от всички, без големи изисквания. Сякаш всички си спомят бедното момче, което върви след ковчега, а не и другото. Сега фейсът ми е изпълнен с Хари и Меган - той как я бил пипнал за утеха, тя колко разстроена, кой им гледа децата, колко Короната имала нужда от тях и защо и т.н. Моментът не е за тях, но американците го превръщат в тяхно шоу. А Хари няма нужда да съжалява баща си и брат си. Да си гледа живота и семейството.

Искрено се съмнявам Елизабет да е участвала в избор на облекло и бижута. Има си протокол и смятам, че част от нещата са обсъдени с тях. Много се е сещала снахите с какви рокли са били на посещения с нея, или какви обици им е дала, какви шапки са им покривали главите. Ще я занимават с подобни неща... Основни положения от церемониите да, и то преди години, но сега да ги е обсъждала - не вярвам.

# 2 727
Софи и Мегън май се усмихват на дребната или поне така се коментира.

# 2 728
  • Разпиляна във въображението
Има снимки как се шие роклята на Софи за погребението и пише, че е с любими цветя на Елизабет - момини сълзи.

# 2 729
Сега прочетох, че кралица Маргрете е с ковид след погребението Disappointed
https://www-bbc-com.translate.goog/news/world-europe-62982315?_x … g&_x_tr_hl=en

Общи условия

Активация на акаунт