Кралски работи и клюки - септември 2022

• 235 963
  • 3 357
  •   1
Отговори
# 2 580
  • Варна
При мен във ФБ се вижда много малко от негативното отношение. Май съм блокирала овреме лицата, които биха си позволили да се гаврят, или да ре-постват гадости.
За сметка на това имам приятели от ОК, които публикуват своите мисли. Пускам ви само няколко, от първия скрол преди малко:

Спете спокойно, мадам. Вашата служба завърши.

# 2 581
  • София
В ден, пълен с церемонии и символика, един от най-странните моменти от погребението на кралица Елизабет II е церемония, известна като „счупването на пръчката“, събитие, което не се е случвало откакто нейният баща, крал Джордж VI, беше погребан през 1952 г. и който никога досега не е бил виждан от широка публика.

„Жезълът“ на кралското погребение няма нищо общо с легендата за Артур за Мерлин или с по-модерен британски магьосник в Хари Потър, но всъщност е символ на лорд-шамбелана, лорд Андрю Паркър, и е известен като „ служебна пръчка”.

Тази тънка бяла тояга води началото си от инструмент, използван от лорд-шамбелана, за да предупреждава хората в двора на монарха, като ги потупва, ако са твърде буйни или неуважителни. Последният акт от службата при посрещането на кралицата включва счупването на пръчката и след това поставянето й върху ковчега, преди да бъде спуснат в кралския трезор.

Лорд-шамбеланът е най-високопоставената длъжност в кралското семейство и Паркър заема тази роля от 1 април 2021 г. Той отговаря за организирането на церемониални дейности като сватби, погребения и държавни посещения.

Преди това той беше ръководител на вътрешното контраразузнаване на Обединеното кралство MI5. Въпреки старшинството и отговорността, това е работа на непълно работно време. Наречен барон Паркър от Минсмър, когато заема позицията си в Камарата на лордовете, Паркър е осмият и последен лорд-шамбелан, назначен от кралица Елизабет II.

Известно още като „счупването на пръчката“, действието бележи края на службата на лорд-шамбелана към монарха. Крал Чарлз надлежно ще назначи свой собствен лорд-шамбелан, който ще получи нова длъжностна пръчка.

# 2 582
  • Тра-ла-ла
Този клип е много въздействащ. Музиката, маршируването с поклащане в такт с барабаните, движението на семейството като едно цяло

# 2 583

И майор Джони е  присъствал.(обсъждахме го вчера)
Стара снимка

# 2 584
# 2 585
  • Русе, у дома
И майор Джони е  присъствал.(обсъждахме го вчера)
Видях го и мн се чудех, от къде го познавам. А то от темата във форума.

Много емоционален ден. Перфектна подготовка с перфектно изпълнение… Точно в стила на новата Елизабетианска епоха.

# 2 586
Впечатляваща церемония, едновременно тъжна и много извисяваща. Това с гайдите беше уникално, направих връзка с бъдещето, което неизменно идва, макар и нещо да си отива. Невероятно въздействащо и успокояващо за духа, когато всичко е обвито с такава мистика, традиция, спокойствие.

За Кейт вече не знам какво да напиша за нея, прелестна е просто... Децата кротки, послушни, не им е било лесно пред толкова камери.
Благодаря на всички, които споделят информация, снимки.

# 2 587
  • София
Знае ли се как изглежда въпросната гробница? Някой, извън близките, влизал ли е там и разказвал ли е?

# 2 588
Малко дами:

И двама джентълмени:

Мария Тереза от Люксембург е облякла нещо ужасно. Close
Рания и Мегън са великолепни😍

# 2 589
Вчера EBay свалиха обявите, продаващи гривни, които бяха слагани на чакащите на опашката. Някои от наддаванията са стигнали до £70000.
Милите животинки.

# 2 590
  • София
Някъде намирате ли информация колко души са гледали събитието? Онзи ден казаха, че се очаква да са поне 4,1 милиарда. Преди малко попаднах, че са били 5,1 милиарда. Реших да попитам чичко гугул- той вика 7,7 милиарда(ехе..... че то има ли толкова души на планетата)... Та реших да попитам и тук.

# 2 591
Май няма изнесени още данни колко са били зрителите, всичко е само прогнози, сигурно минават няколко дни преди да съберат данните. Гугъл рече само, че по-голяма част от 7-те милиарда вероятно са видяли някаква част от  церемонията.

Някой пита за празната седалка пред Чарлз, това е по традиция започната от майка му, която не е искала да й пречат на изгледа и е държала пред нея да има празен стол. В уиндзорския параклис тя не е харесвала първия ред седалки, защото й били неудобни и е седяла на втория ред с празно място отпред.

Знае ли се как изглежда въпросната гробница? Някой, извън близките, влизал ли е там и разказвал ли е?
Ако питаш за криптата, писах по-назад и пусках линк с картинки.

Трудо порицан, че пее Бохемска рапсодия в хотела два дни преди церемонията. Мексиканският министър също получил обществен отпор, защото си цъкнал селфи.
https://youtu.be/fkNfEuoZyug

# 2 592
Англичаните имаха джорджианска и викторианаска епоха. Вече имат и елизабетинска.

Стори ми се, че Хари няма траурна лента на ръката.

Коронацията на Елизабет II .
https://www.britishpathe.com/video/elizabeth-is-queen-reel-4
Всички филми от нейната коронация
https://www.britishpathe.com/workspaces/df699ffd537d4e0c74710ad015dfd64d/7kqcslLD
Филми от сватбата на Елизабет и Филип.
https://www.britishpathe.com/workspaces/df699ffd537d4e0c74710ad015dfd64d/RBE70WNs

В сайта има доста интересни стари документални филми, вкл. и от личния живот на кралицата, но и много други.
https://www.britishpathe.com/workspaces/page/the-queen  - Мемориалната колекция на кралица Елизабет II

ПС Някой може ли да пусне снимки на Пол Уайбрю  - най-доверения човек на Елизабет?
https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/12559022
Цитат
“Дейли мейл” разкрива, че един от най-близките хора на кралицата е имал ключова роля в процесията с ковчега между Бъкингамския дворец и сградата на британския парламент. Това е личният ѝ адютант Пол Уайбрю, който е работил за нея в продължение на 44 г.
Нейно Величество го наричала “високия Пол” и му споделяла някои от съкровените си мисли, заради което останалите дворцови служители му казвали “пазителя на тайните”. 63-годишният мъж никога не е участвал в дворцовите интриги и се твърди, че няма никакви врагове сред членовете на кралското семейство, на които служи от 19-годишен. В който и дворец да се е местела да живее Елизабет II, той е бил с нея. Казвала му е
да обзаведе своите стаи както иска и да ѝ изпрати сметката

Пол Уайбрю се е превърнал в най-дълго служилия човек в кралския антураж. Има ключова роля, когато натрапник прониква в спалнята на кралицата в Бъкингамския дворец през 1982 г. Пол хладнокръвно го завел в съседна стая и го почерпил с уиски, докато дойде полиция.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 12:07 от Diorela

# 2 593
  • Down south
Гледахме излъчването на церемонията в офиса.
Всички бяхме безмълвени за дълго време. Аз се разплаках, без да се притеснявам.
Американските ми колеги бяха силно впечатлени и задаваха много въпроси.
Всичко беше изключително величествено, добре организирано, дисциплинирано, представително и запомнящо се.
Гайдарят на Нейно Величество разплака хората тук, а предполагам и по целия свят.
Станахме свидетели на историческо събитие. Дано повече хора го разберат.

# 2 594
Не гледах погребението на Кралицата. Имам кофти спомен от погребенията на Брежнев, Андропов и Черненко и колкото и да е различно всичко - пак е погребение.

Общи условия

Активация на акаунт