Есента не е далече, ДЕКЕМВРИйското човече за първи стъпки се готви вече! (Тема 6)

• 22 520
  • 752
  •   1
Отговори
# 90
Блу, прегръдки много и дано преходът мине по-леко за всички. Да си има малката голямо пространство ❤️

Кога се дава вечеря? Ние нямаме нито едно напълно заместено ядене.

Въведох тези дни риба (сьомга) с купено пюре, на Бейбио. На ДМ био имаше чудесни и с леща, нея също лесно така въведох. Общо взето щом на бурканчето пише 8+, не го мислих. Да не казвам голяма дума, изведнъж прояде, не знам как - просто реши да хапва повече. Даже преди няколко седмици отбелязахме първи голям успех с дъвчене с цели макарони (от царевица, с масло и сирене - разтопена моцарела или натрошено). Амарант въведох онзи ден и не ми хареса преживяването - супер дребен, загаря и не е приятен за... чистене после 😂

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 11:51 от dее92

# 91
В седми месец ли ви гледаха белега за бцж? На нас сега, на консултацията в 9ти месец педиатъра погледна, но малката много плачеше и отложихме за другия месец да го гледаме. Иначе до скоро си личеше ясно.
Блу, не ти е лесно. Късмет.
Риба не съм въвела и онзи ден пекохме за нас една ципура, но не посмях да и дам, че същия ден дадох пресен домат и ми се стори много два алергена в един ден, а и глутен още въвеждам. Иначе количествата са както дойде и колкото иска, но е 8 кг и 70 см, та се чудя добре ли е това? Тя в никакъв случай не може да изяде наведнъж 200гр. Един път изяде едно пълно бурканче и хълца после почти час.

# 92
  • до най-прекрасния мъж
По имунизационен календар е на 7 навършени, да. Имам едно календарче, дадоха ми го в болницата с разни други подаръци, като раждах. По него се ориентирам кога каква ваксина се слага. Въпреки че при нас по преценка на педиатъра ги отложихме заради рефлукса на Мими, но вече сме в график и сега на годинка ще слагаме отново, ако не се лъжа или 1 г и 1 м.
Днес разместих малко храненията. Сутринта  като стана след 40 мин или към 7:50 й дадох АМ. После спа 1ва дрямка 2 часа (!) и се наложи да я събудя. Яде попара към 12:30, защото стана в 12:15. Изведох я на разходка, прибрахме се и към 15:10 й дадох обяда - зеленчуци със жълтък. Изяде си всичко, не очаквах. Ще видим как ще е до довечера. Мисля към 18 и нещо да й дам СЗ каша с плод и към 21 (може и по-рано, зависи кога стане от 2ра дрямка, за която заспа в 15:50)  да пие АМ и да ляга.
С малко натискане от моя страна взе да издържа интервалите за 2 спанета, +/- 10-15 мин. Консултантката, тук във форума, ми каза, че често децата заспиват на заучен интервал и по навик. Единия ден с баща й нещо се заговорихме и докато я сложа, стана 2:50 интервал. После заспа на 3:10 и вече за следващите дни аз малко я натиснах, за да станат нещата. Виждам, че е леко преуморена, но ще свикне. На 9+ вече е голяма да спи 3 пъти и да ми ляга след 22 ч за нощен.

# 93
Блу, прегръдки много и дано преходът мине по-леко за всички. Да си има малката голямо пространство ❤️

Кога се дава вечеря? Ние нямаме нито едно напълно заместено ядене.

Въведох тези дни риба (сьомга) с купено пюре, на Бейбио. На ДМ био имаше чудесни и с леща, нея също лесно така въведох. Общо взето щом на бурканчето пише 8+, не го мислих. Да не казвам голяма дума, изведнъж прояде, не знам как - просто реши да хапва повече. Даже преди няколко седмици отбелязахме първи голям успех с дъвчене с цели макарони (от царевица, с масло и сирене - разтопена моцарела или натрошено). Амарант въведох онзи ден и не ми хареса преживяването - супер дребен, загаря и не е приятен за... чистене после 😂
Митко от половин месец вечеря със супа, леща или зеленчуково пюре.

Всички хранения са му заместени, но вечер пак иска да суче. Събужда се на 2 или 3 часа. Предлагам вода, пие и пак иска мляко.

# 94
Блу аз бих дала закуската в 8ч примерно,не АМ.Но в случая в 12 30 не бих дала попара, а директно обедното пюре.
При нас е следното
Закуска в 8-8 30
Обяд в 11 30 -12ч,понякога дори и в 11ч давам обяд зависи както дойде,в яслата знам че сервират обяда в 11 30ч.
Следобедната я давам към 15ч,понякога и в 16ч.ако спи.
След това сме на АМ ,последния път питах лекарката каза че е рано за вечеря да замествам.
Дописвам за белега направих ме проверка очевидно си липсва,но докторката предложи да правим пробата сега през септември,ако се наложи ваксина да е на хладно време,каза че има време до 10месец.

# 95
Относно храненията - моята ту спи цяла нощ, ту понякога се буди в 3-4 и пие мляко, макар че не знам дали е събуждане от глад или просто със събуждането започва да усеща празното си коремче. Тази нощ например спа непробудно 10-11 часа, както беше в доброто старо време.

Сутринта в 8 й дадох АМ, в 11 яде макарони със сирене (130 гр), в 14 пюре със жълтък (200 гр), към 18 следобедната каша с плод (200 гр), сега в 21 пи пак мляко. Не знам дали ще се събужда през нощта и как ще се храним утре. Просто като минат 3 часа гледам да предлагам храна, колкото си изяде, но обикновено на около 200 гр спирам. Има дни, в които между обяда и СЗ, ако се е паднал в 12-13, давам някакво междинно хранене, примерно 100 гр. плод с извара, авокадо с банан или нещо такова. Но нещо ми се иска плодовете да са в първата половина на деня, когато храната се усвоява по-добре от организма и май ще правя размествания. Thinking

Ох, кога станаха 9-месечни, много носталгично ми става на моменти за новородения период. Cry Heart А като се сетя, че един ден ще отлети от гнездото и кой знае в коя чужбина ще замине, и пускам сълза. Sob

# 96
В 9 часа закуска - попара, кус кус или каша.
В 11 часа плодово пюре - 90 грама.
В 13 часа салата -70 грама, но стана 3 дни е прескачаме.
14-14:30 часа обяд -зеленчуково или месно пюре, или риба със зеленчуци.
16-17 часа следобедна закуска - каша с плод или юфка с плод, или банан с авокадо.
19-20 часа вечеря -супа или леща, или зеленчуково пюре.
 Рядко мога да предложа от нашата храна за пълно хранене, повечето за опитване.

# 97
Еха, Титанка, браво на Митко. Не му ли е много тази храна? Относно търсенето на мляко нощем, според мен е, защото няма денем. Малки са още за толкова заместени хранения.
Вечеря дадох на голямата след годинката. И то не пълно хранене, а подавах нещичко от моята чиния. Сега вероятно пак ще е така. По принцип вечеряме семейството около 19.30ч, но сега е по-късно, че ляга малката тогава. Когато наближи декември ще слагам вечерята по-рано, да участва и тя.
Хубава учебна година на всички с по-големи дечица. Да е здрава и присъствена!

# 98
blue, много трудна ситуация, желая ти да мине възможно най-леко. Явно жената е свикнала да сте покрай нея и наистина не се чувства добре от предстоящото отделяне, но пък това ще е по-добре за вас и за детето. Ако ще живеете наблизо ако имаш възможно се виждайте с нея възможно най-често в началото.

Вечеря на баткото започнах да давам, когато започнах да му взимам кухня - около 11-12 месеца и сега пак така ще процедирам. Иначе ние като вечеряме тя винаги сяда с нас и дъвче нещо (или хлебче, или някое морковче или картофче от нашето ядене).

# 99
  • до най-прекрасния мъж
Благодаря, момичета.
Скрит текст:
Трудно ми е много, тя ми е мама и само нея си имам, татко почина преди близо 12 г от рак. Преживели сме какво ли не двете с нея. Тогава още с ММ не бяхме заедно. Но е крайно време да сме си отделно. Мисля, че я подкрепих достатъчно и няма да спра да го правя.
Виждам, че детето си има нужда от място за игра, а и ние, и то си имаме нужда от място за сън.
Къщата е близо до града, ние ходим всяка седмица да види малката и да й занесем от каквото има нужда. Болно ми е, че не иска да приеме необходимостта ни от самостоятелност. Но каквото, такова. Ако не склони да остане в едното жилище, без значение кое, ще се наложи ние да излезем на квартира, а аз може би ще се върна по-рано на работа, за да се издържаме и ще дам Мими на ясла, когато я приемат, като навърши 1 г. Такъв е животът, понякога ти поднася цял чувал с кисели лимони и то от когото очакваш най-малко.
Кога мислите да местите децата в нормално легло и в отделна стая, ако вече не са? На Мими кошарата е 55/120 и малко й теснее като че ли. Искам да й вземем нормално легло, на което да си спи до голяма, като в началото ще е с преграда. Искам преди да я преместя, да спя аз на него, докато свикне сама в стаята. Първо в кошарата, а като порасне, вече в леглото.
Ние втори ден сме на схемата:
7:30-8:30 АМ
1ва дрямка
12:00-13:00 попара, кус-кус, макарони
14:30-15:30 зеленчуково пюре с месо или жълтък
2ра дрямка
17:30-18:30 плодово пюре с малко каша, иначе не го яде, ако е повече кашата
Около 21 АМ
Нощен сън
Часовете ни варират много заради различното ставане и различната продължителност на двете дремки. Ту едната е дълга, ту другата.

# 100
Трудно нещо са роднинските отношения, но всяко семейство трябва да си е отделно. Така добрите отношения се запазват, така мисля. Дано леко преминете и през това!

За леглото - от тази седмица е в друга стая, но за нощния сън пак при нас и то на спалнята, че няма къде. Размера мога утре да проверя колко е точно, но е от най-големия бебешки/детски. Леглото е ниско и той може сам да се качва и да си слиза. За сега изглежда много доволен. Надявам се много скоро да го преместим и за нощния сън, но още не съм се образовала по темата как става това. Той се научи, че съм му на разположение и суче по 5-6 пъти на вечер 🤪

# 101
Те са си в стаята отделно, за много кратко спяха вечер при нас и то не са цяла вечер.
Леглата им са 120/60 и са им напълно достатъчни за следващата поне година и половина. Според нашата консултантка колкото по-късно премине на нормално легло, толкова по-добре, но около третата година май беше. Това по спомен.
Напоследък гледам, че монтесори бебетата спят на матрак на пода. Изглежда интересно, но не знам дали е моето. Имам време, ще го мисля, но определено не бързам. Нека си спят така докато не започнат да излизат, после ще махна няколко пръчки за да могат да излизат безопасно и после ще го мъдрим.

По повод семейните драми - аз бих преустроила къщата за да може да се живее зимата в нея и там да сте всички. Така зимата ще сте заедно, както майка ти е свикнала, бебето ще има място за игра вътре и навън. А лятото ще сте си в апартамента без майка ти както и до сега.
Това временно, за година или две, ако не ви е комфортно.
Не мисля, че няма начин всички да са доволни конкретно в тази ситуация. Естествено, въпрос на компромиси и желание е.

# 102
  • до най-прекрасния мъж
Благодаря за съветите.
Скрит текст:
Къщата е по-малка и от апартамента. Тук са три стаи с кухня на балкона на хола, там са две с много малък кухненски бокс, буквално 1.50/2. Тоест, за четирима е тясно. По принцип не е къща, мислена да се живее в нея, а по-скоро вила да има къде да преспиш, като отидеш събота и неделя. Проблемите са доста по-сериозни и те касаят взаимоотношенията в семейството. Майка ми не приема мъжа ми, как да кажа, тя като цяло е с отрицателно мнение за мъжете. Езикът й е много пиперлив, а характерът не е никак лесен, на моменти властен. Дано се разберем, за да запазим някакви отношения. Тя е над 80 и ще ми е мъчно да живеем така занапред. Надявах се с раждането на детето да си седне на дупето, но уви, по-зле става и не ми се живее, освен на тясно, и в интриги.

# 103
Еха, Титанка, браво на Митко. Не му ли е много тази храна? Относно търсенето на мляко нощем, според мен е, защото няма денем. Малки са още за толкова заместени хранения.
Вечеря дадох на голямата след годинката. И то не пълно хранене, а подавах нещичко от моята чиния. Сега вероятно пак ще е така. По принцип вечеряме семейството около 19.30ч, но сега е по-късно, че ляга малката тогава. Когато наближи декември ще слагам вечерята по-рано, да участва и тя.
Хубава учебна година на всички с по-големи дечица. Да е здрава и присъствена!
Да, и аз мисля така, въпреки че давам всеки ден сирене и масло. За заместването на храненията следвам препоръките на педиатърката. От миналия месец каза да включвам и кисело мляко, но той върти главата и не иска. Ако му го дам с лъжица ще го изяде, но с биберон не иска.

И аз мисля да махна няколко пръчки от кошарата, понеже Митко е висок и скоро ще скача над решетките. Дано не ни изпревари.
 За сега няма да го местя от кошарата.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2022, 21:22 от Titanka

# 104
Titanka, а защо не даваш киселото мляко само с лъжица? Искаш да го даваш вместо кърма ли? Мислях, че всички бебета обичат киселото мляко. Може да очаква сладък вкус от шишето и затова да не иска.

А като стана въпрос за сиренето - като се обезсоли пак ли във вода го държите? То няма вкус на сирене, даже на нищо няма вкус.

Феъри нормално легло се има предвид високо - такова за големи хора ли?

Общи условия

Активация на акаунт