Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 42 495
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
Много интересна тема сте подхванали с тези ай-тита. Тъй като съм рекрутер точно на такива от няколко години, да ви кажа, че в България масово работят remote (тоест от вкъщи в София примерно), но за американски и други фирми, прибирайки над 65.000 - 70.000 евро годишно, което за държавата ни е супер, а на американците евтино.

Скрит текст:
Също и аз имам 100% remote колежки.

Но тези заплати са брутни и са стандартни като цяло за senior(старши програмист) и за специалист в дадена област. Излиза към 10к лв на месец което не е особено много над средното за бранша което е около 8-9к за БГ фирми където имаш и някакви придобивки(здравно, мултиспорт, тениски и бутилки на компанията и тн).

Нз защо винаги трябва да се споменава колко се взима от хора които го работят това от поне 10г. и са вложили хиляди часове труд и знание в това да станат добри в нещо.

ПС: Знам и за хора които работят в БГ за 200 000$ и даже не са в София.

# 586
Влизам в темата и какво да видя: някой яко се е напушил снощи Simple Smile)))
Иначе: балона ще се спука до година, помнете ми думата.

# 587
Много интересна тема сте подхванали с тези ай-тита. Тъй като съм рекрутер точно на такива от няколко години, да ви кажа, че в България масово работят remote (тоест от вкъщи в София примерно), но за американски и други фирми, прибирайки над 65.000 - 70.000 евро годишно, което за държавата ни е супер, а на американците евтино.

Скрит текст:
Също и аз имам 100% remote колежки.

Какво общо имат заплатите на ИТ с пазара на недвижими имоти, че го дъвчете всеки път, не разбирам?
И къде ги тези обяви - прати някоя да погледнем. Подобни заплати в БГ според мен са по-скоро изключение.
Забелязвам тенденция да връщат хората в офисите, да ги товарят повече и да не им плащат подобаващо.

# 588
Че има такива хора, има, и аз познавам, но като цяло не смятам, че са толкова много. Значително повече са хората, които работят в десетките аутсорсинг компании, където средно заплатите са далеч от 10 000.

# 589
И 8к средна заплата е фантасмагория, ама както и да е. И аз не мога да разбера, защо шепа хора, понеже това са ай ти така на фона на работещите в страната, имат отношение към пазара за имоти.

# 590
Какво общо имат заплатите на ИТ с пазара на недвижими имоти, че го дъвчете всеки път, не разбирам?
Е как, професионалните ИТ явно имат две неизменни хобита, рентиерството и писането в женски форуми Satisfied Всъщност наскоро четох статия, че българският имотен пазар е сред най-непрозрачните и не се знае нито на какви цени се продава-купува, нито кой, няма никаква реална статистика, така че всеки си измисля каквото му дойде на ум ¯\_(ツ)_/¯

# 591
Много ясно, че е непрозрачен.
Вчера гледах снимки и документи на мега яка къща на брега на морето в Созопол. Три етажа, 450 кв., Инфинити басейн, дизайнерско обзавеждане закупена преди една година за 60 хиляди евро... И един мармот завива шоколада..

# 592
Пак ги задъвкахте тези ИТ-та. Както по-горе е казано ИТ не са само програмисти-виртуози с много години стаж, а и много други позиции като съпорт например. Можете да погледнете jobs.bg за да се ориентирате какви заплати получават за подобни позиции. Освен това голяма част от тях са достатъчно умни, за да знаят че не е добра идея да влагат парите си в неща от които не разбират.
Какво стана с украинските ИТ-бежанци оказаха ли някакво осезаемо влияние на имотния пазар в България?

# 593
Много ясно, че е непрозрачен.
Вчера гледах снимки и документи на мега яка къща на брега на морето в Созопол. Три етажа, 450 кв., Инфинити басейн, дизайнерско обзавеждане закупена преди една година за 60 хиляди евро... И един мармот завива шоколада..
На морето всъщност може да се намерят доста евтини имоти.

Какво е това инфинити басейн?

# 594

Какво е това инфинити басейн?

https://en.wikipedia.org/wiki/Infinity_pool

И аз за първи път разбирам, че се казва така. Но определено би изглеждало добре.

# 595
А-а,тези басейни са супер!!! Все едно сте в небето.

# 596
  • СИ
И 8к средна заплата е фантасмагория, ама както и да е. И аз не мога да разбера, защо шепа хора, понеже това са ай ти така на фона на работещите в страната, имат отношение към пазара за имоти.

И аз съм по-склонен да вярвам, че около заплатите на така наречените ай-ти-та се разпространяват всякакви фантасмагории, измислици и митове и легенди. Преди година сигурно един познат ми се хвали със сина си. В някаква ей такава много важна фирма работел... Много пари получавал, голяма работа. 10 хилядарки на месец. Викам си: Брех...! Бравос. На мен ми изглеждаше обикновен фукльо сина му. Ама може и да съм се объркал.
Мина малко време, пак се заразправяхме за сина му. Намерили квартира, сега кола му търсели. Като видях каква 15 годишна кошница оглеждаха... Не схванах някак си, как човек с 10 хилядарки месечно ще кара кола в пъти по-смотана и стара от моята.                 Wink

# 597
Ако му е първя кола, защо не? Дасе научи и да я хвърли, писле ще си купува нова.

Високите лихви се прехвърлиха и на европейския континент.
https://amp.theguardian.com/money/2022/oct/04/uk-mortgages-rate- … d-deal-tax-u-turn

# 598
Украинците оказаха осезаемо влиение на наемния пазар по морето, в ущърб на местните наематели - дори да не сте на място, хората коментират във форуми и под постове във ФБ за промените на цените от първа ръка. Не им знам професиите, де.

# 599
Ако му е първя кола, защо не? Дасе научи и да я хвърли, писле ще си купува нова.

...
Защото останалите участници в движението не сме експериментални зайци или жаби за в час по биология.
Да му пазарува нещо ново и скъпо и да му каже да не смее да го одраска и ако има глоби сам да си ги плаща ...
Ами тук като ги гледах в една документация и от тези украинци има разни работещи дистанционно за американски фирми . Т.е. все едно нашите ит та описани в предната страница

Общи условия

Активация на акаунт