Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 43 144
  • 746
  •   1
Отговори
# 135
В момента сме в Лозенец, Бургаско и тук определено си струва да се купи апартамент в затворен комплекс с всички удобства за отсядащите.
Но отново- сезонът е къс, не е като Испания примерно, и като махнеш руснаците.. масово българите предпочитат бюджетни варианти.

# 136
Не се наичихахората, че Банско и слънчака не са добра инвестиция никога.

Както спомена по назад в темата за случващите се неща на пазара в САЩ, следващата есен ще видим, кой се е гръмнал в крака, продавача или купувача на имот Grinning Grinning Grinning

# 137
Нашата “инвестиция” за непланирани почивки през уикенда е на стойност 30 000 лв за апартамент чиста площ 64 кв м. Висок клас обзавеждане ни стъпи още 15 000 лв. Имаше настилки и готова баня без ваната. Ако някой може ми посочи къде на море мога да взема нещо свестно или несвястно за подобни пари…

# 138
Едно време нашите дядовци и баби, като строяха вили, при наличието на апартамент, не го наричаха инвестиция. Сега масово се купуват апартамент в курорти на море и планина и го наричаме инвестиция.
Инвестиция би било, ако е под наем или след като го продадете на печалба.
Преди това за мен си е разход, включваш и почистване, пране при всяко ходене както и почивка на едно и също място. Ако това искате, значи сте уцелили с апартамента.

# 139
Няма какво да му се чудиш, Банско е един от малкото стабилно развиващи се курорти в страната, все ще има интерес и след 20г към него, ще ходите и вие, и евентуално ще се продаде що-годе лесно ако е на добро място. Дали ще преборите инфлацията за в бъдеще няма гаранция, но все пак е по-добро място за паркиране на едни пари от морето. В Банско за разлика от Слънчака живеят хора целогодишно.

Едно време нашите дядовци и баби, като строяха вили, при наличието на апартамент, не го наричаха инвестиция.
Ми да, вилата не се вземаше с идеята някой ден да се продаде, за разлика от ваканционните имоти сега които се вземат точно с идеята че някой ден цената им ще се вдигне и ще се изкара печалба. Единствената "печалба" от едновремешните вили беше дивидент "Буркани, зеле, ракия".

# 140
Вилите от едно време сега се изкупуват за по 100 000 евра особено, ако са до голям град и имат и двор. Дори съборетени се "реновират".
Тези в изоставените села са за разрушване.

Ваканционните имоти сега се строят от компании на две на три, като има и изключения. Но сме ходили да гледаме не един и два. Особено в зимни курорти. Евтини материали, с години непродадени апартаменти. Ако протече покриви, спука се тръба или нещо друго и не е с такса управление, кой ще се занимава?
И в Банско и на морето се живее целегодишно. Но в Банско зимата е по-дълга и студена.
Всеки търси различни неща и когато са похарчени пари, хората защитават избора си, като уникален и най-добър и "инвестиция".
А най-важното е да са щастливи от избора си.

# 141
Пак я има я няма три месеца сезон зимата.
Иначе днешно време вдичко е инвестиция, дори и купуването на домати и перманентни вежди. Всички са инвеститори, всеки иска пасивен доход, няма празно.

# 142
Въпросът е, че е смислено да се купува само в блокова собственост с годишна такса поддръжка. Да, но повечето инвеститори тук твърдят, че там не биха купили. И се почва, да не е последен или партер етаж, защото да не се набутат те да плащат, вместо всички, както ередно. На който не му харесва - индивидуална къща. Ама да не е близнак или редова, щото е най-лошото от двата свята: индивидуална и апартамент. Пък ако е къща, размерите на града стават чудовищни - урбанистично разтягане, та се пътува с часове.

И така, до масовия БГ вариант - самотек и съседите са виновни за разпадащата се собственост, но нали аз не плащам “данък” поддръжка.

Последна редакция: сб, 10 сеп 2022, 17:33 от ierldan

# 143
Както на Банско, така и на Слънчака хора живеят целогодишно.
И на двете места има целогодишни супермаркети, ресторанти, барове.
И на двете места има сгради, строени за живеене, не компкекси, а нормална етажна собственост, без такси поддръжка, със свои партиди за комунални услуги.
Факт, на Слънчака са малко подобни, които са и ново строителство след 2005та да кажем.
Ако се попадне на подобна сграда, разликата в строителството е ясно видима - за разлика от ваканционните комплекси тук може да се търси някакво приемливо качество като изолация и материали.

Подобни имоти се намират много трудно на Слънчака. Не са ок за отдаване под наем поради липса на комплексни екстри.
Идеални са за лично ползване, а от инвестиционна гледна точка - винаги има търсене и според мои наблюдения, винаги могат да се продадат на добра цена.
За краткия сезон не съм съгласен - Слънчака е страхотен Септември, Октомври, Май, Юни, голяма част от Ноември, малка част от Април.
Празно, просторно, равно със страхотни велоалеи. Учудващо голям брой целогодишни обекти.
Декември - Март е студ, не е гот.
20 юни - 10 септември - кочина, време да ходят приятели на море в апартамента, не и ти лично.

Толкоз за Слънчака.
Сега ще съм благодарен за мнения относно Княжево, по скоро Карпузица?
Аз като всички, живели цял живот около Руски паметник имам фетиш към квартали по линията на 5цата. Други - не харесвам, в това число централни.
Та от дясната страна на Владайска река, така че да не е на северен скат, равнинни терени - забелязах повечко ново строителство. Хубави сгради, въздух, спокойствие, гледка. Не повече от 10 минутки до спирка на 5ца по Борис 3. Големи Лидл и Фантастико.
Изглежда ми локация без грешка, незаменима с друга.
Бъркам ли, къде ако да. Кое може да е негатив?

Последна редакция: сб, 10 сеп 2022, 14:52 от kodbg

# 144
Пак я има я няма три месеца сезон зимата.
Иначе днешно време вдичко е инвестиция, дори и купуването на домати и перманентни вежди. Всички са инвеститори, всеки иска пасивен доход, няма празно.
Каква зима? В Банско може да си ходиш през цялата година.

# 145
Супер си е, стига да караш джипка и да не си привърженик на бялото в облеклото и обувките. Горна Баня е по-цивилизован квартал, но пък не е по петицата ¯\_(ツ)_/¯

# 146
Супер си е, стига да караш джипка и да не си привърженик на бялото в облеклото и обувките. Горна Баня е по-цивилизован квартал, но пък не е по петицата ¯\_(ツ)_/¯
Ефи, не знам кога за последно си ходила в Горна Баня, но освен новата метростанция, всичко друго е минус. Превърнала се е в бардак - кочина и мръсотия до шия.

# 147

Ако си сам или сте двойка, движите се предимно с автомобил, работите хоум офис, нямате/ не планирате скоро да имате деца, вероятно е прекрасно място. В останалите случаи не бих си го причинила.
Предвижването е трудно, от някои части на квартала 5-та е на километър и половина и повече, а от почти 2 години не се движи по трасето, инфраструктурата е лоша, отдалечено е от центъра и освен Св. София, в което учат деца не на квартален принцип, други прилични училища няма.

# 148
  • Горна Оряховица
Имам въпрос.
Ще продавам гараж купен миналата година от съдия изпълнител. Дължи ли се данък и в какъв размер, само разликата от цената за която е купен и за която се продава?
На 1 място прочетох, че ако продадеш повече от 2 имота тогава се дължи данък, на друго че ако са минали повече от 3г от дата на купуване не се дължи данък...
Nerd

# 149
Имам въпрос.
Ще продавам гараж купен миналата година от съдия изпълнител. Дължи ли се данък и в какъв размер, само разликата от цената за която е купен и за която се продава?
На 1 място прочетох, че ако продадеш повече от 2 имота тогава се дължи данък, на друго че ако са минали повече от 3г от дата на купуване не се дължи данък...
Nerd

Става дума за различни данъци.

При покупка и продажба по-малко от 3 години след покупката дължиш данък печалба върху разликата - купила си за 100, продала си за 150, облагат ти 50.

Ако продадеш повече от два облагаеми имота за една година (12 месеца) се води, че се занимаваш професионално и почваш да дължиш ДДС. Но второто е малко сива зона.

И по двата параграфа не дължиш данък, ако продаваш наследени имоти.

Общи условия

Активация на акаунт